Šta je novo?

Zasto kupujemo graficke kartice?

meni i posle svih ovih postova nije jasno zasto se uporedjuju kola i racunari ? Ja sam u kolima imao oko 2000e muzike, a na racunaru samo altec atp 3. Jel t sad znaci da vise vredi ulagati pare u ozvucenje kola ? Pa naravno da ne znaci...to je stvar afiniteta... Meni je licno jugo sa 40 konja i jugo sa 200 konja - jugo i nista vise. Neudoban, ne trpi kisu i veliku vodu, nepouzdan, nekvalitetan i kraj. Aj sad me napusite. :d

PS. kad sam ostao u bedi i kad mi je ostalo nesto stek kesa i kad sam ostao bez kola, mogao sam da kupim jugo i da vozim ali sam pare spucao u izlaske, komp i garderobu i nije mi zao :D
mala digresija...jedan momak iz mog kraja ima BMW 850CSi...pretpostavljam da svi znaju shta je to..kupio ga je 91 valjda..glanc novog i odvezao ga u DINAN, jedan renomirani tjuner, i navukao 600bph u osmici..izashao ga auto oko 200 hiljada demona sve ukupno..
verovatno najbrzi auto u gradu ili jedan od top3..mislim da je najbrzi stari porsche 930 turbo..nebitno, uglavnom lik je pre neku nedelju dao 3,4 hiljade evra na servis odrzavanje promene svega zivoga etc. lik ima entuzijazma na tone!..nisam video neshto tako skoro..lepo se osecam kad vidim da neko tako gine za neku stvar..
i pre neki dan vidim na semaforu njega pored najnovije mechke CL500...pretpotavljate shta sam pomislio...mechka je u ovom sluchaju...pa konfekcija..a benka je pa neshto poput filma kum..neprolazna materija..
vezano za tvoj post, ne znam koliko si upoznat u materiju automobila,verovatno jesi dovoljno ne verujem da bi pisao napamet ali neko ce ulozti u juga 10k evra i ne zaliti ni dinar jer voli to a onaj ko kaze da to ne valja pa on je lud u najmanju ruku..jugo je samo metafora kao i onaj bmw gore..
ti nisi kupio juga jer ga ne volish, nego bi ga kupio jer ga voli..nije dobro pljuvati jer se neko razliku..moj drugar ima juga sa motorom iz fiat una nasvirao je skoro 110 konja...ide vrh..sad ce neko reci koja budala dao 3k evra na juga..ja ne bih..

Zasto kupujemo graficke kartice?

* Zato sto,da bi igr'o igrice! *

Mnogo je lepse trositi pare na putovanja nego na hardver, kasno sam skontao ali dovoljno rano da nadoknadim sve propusteno :D :D :D

ja imam biciklo od 3000 jevara. i iPod ozvucenja od 300 jevara na njemu

:S:

Svaka tebi cast prijatelju, meni toliko vredi auto....ako stavim laptop unutra :D.....a ipak ne okrecem pedale.....:D

Salu na stranu, znam da svako nalazi svoje zadovoljstvo u necemu...i da se to zadovoljstvo ne broji u evrima....osim, ako to zadovoljstvo nije gomilanje para :D

Poslednja izmena:
@GoranM
AMEN! :wave:

P.S. Koristim Nokiu 1112 od 45e :d

mala digresija...jedan momak iz mog kraja ima BMW 850CSi...pretpostavljam da svi znaju shta je to..kupio ga je 91 valjda..glanc novog i odvezao ga u DINAN, jedan renomirani tjuner, i navukao 600bph u osmici..izashao ga auto oko 200 hiljada demona sve ukupno..
verovatno najbrzi auto u gradu ili jedan od top3..mislim da je najbrzi stari porsche 930 turbo..nebitno, uglavnom lik je pre neku nedelju dao 3,4 hiljade evra na servis odrzavanje promene svega zivoga etc. lik ima entuzijazma na tone!..nisam video neshto tako skoro..lepo se osecam kad vidim da neko tako gine za neku stvar..
i pre neki dan vidim na semaforu njega pored najnovije mechke CL500...pretpotavljate shta sam pomislio...mechka je u ovom sluchaju...pa konfekcija..a benka je pa neshto poput filma kum..neprolazna materija..
vezano za tvoj post, ne znam koliko si upoznat u materiju automobila,verovatno jesi dovoljno ne verujem da bi pisao napamet ali neko ce ulozti u juga 10k evra i ne zaliti ni dinar jer voli to a onaj ko kaze da to ne valja pa on je lud u najmanju ruku..jugo je samo metafora kao i onaj bmw gore..
ti nisi kupio juga jer ga ne volish, nego bi ga kupio jer ga voli..nije dobro pljuvati jer se neko razliku..moj drugar ima juga sa motorom iz fiat una nasvirao je skoro 110 konja...ide vrh..sad ce neko reci koja budala dao 3k evra na juga..ja ne bih..

Jel da? A poena cele priče je... Čika Kure ne igra igrice? ,)

Moja krajnja dijagnoza je: "A da ipak otputujete negde za te pare?"

sabijenje para u hardver postaje jos nelogicnije ako se ima na umu cinjenica da godisnje izadje mozda 5-6 igara za koje bi mogao da kazes da bi dosta propustio da ih nisi odigrao. sve ostale koje prelazimo su samo lagana zabava, ubijanje vremena...neko pika takve prosecne igre, neko gleda TV, neko sece nokte na nogama. mora se ispuniti nekako slobodno vreme...precanje IT industrije je jako skup hobi u zemlji sa prosecnom platom od 300e. a mogu se kladiti da vecina ljudi sa besnim sporetima ima upravo tu prosecnu platu ;)

:S:
Svaka tebi cast prijatelju, meni toliko vredi auto....ako stavim laptop unutra :D.....
pozdrav druze :)
vidi ti njega, covek studira i zali se sto ima auto i redovno ga naliva corbom. ja sam zaposlen, pa nemam para za auto. cak i kada bih kupio neku tamburu, ne bih imao para za corbu i odrzavanje. mislim, imao bih, ali bih onda bio vise gladan nego sit :D ja kada sam bio student imao sam samo usrane gace na sebi. otprilike to mi je bilo najvrednije sto sam imao. sta ces da radis kada zavrsis fax? da kupis jahtu? :smoke:
pozdrav
:wave:

edit:
srce mi se cepa od radosti kada vidim neko dete '90-'93 godiste koje uziva igrajuci se na kartici tipa 9550 :type: jos kada kaze da mu igre tipa FEAR:EP ili Stalker ne seku na toj karti i da su zadovoljni - priceless. a ja cupam kosu sa kartom od 265e :S:
ima nas raznih :eyebrows:

Poslednja izmena:
Nemam više živaca za ovolike gluposti na forumu, kada se porede babe i žabe (u prevodu hardver i automobili, u ovom slučaju grafičke kartice i automobili). Evo predlažem od sada, nadalje i ubuduće momentalni ban na 20 dana za svakog člana foruma koji se usudi i da pomisli na takvo poređenje :p :-devil-: Silver i ekipa će već nekako razraditi sistem preventivnog otkrivanja grešnih misli i budalaština :p
A sada ozbiljno, ponavljam po 101 put: ZBOG :wall: IGARA, sviđalo se to nekome ili ne. Da ne bude da mlatim praznu slamu dodaću i zbog nostalgije ;) http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=127332 ! Evo ja sam pre nešto više od godinu dana kupio Voodoo2 sa 12 Mb RAM, za simboličnu sumu novca, ali bih naravno dao i 100€ za neki V5500 PCI na primer !
I opet se vraćam na poređenja kojima nije mesto: Yugo može da se nabudži da ide 200km/h (neću da komentarišem kako se ponaša pri toj brzini i koliko to košta), neka nisko ili srednje budžetna karta NE MOŽE da se nabudži da gura igre u nekoj pristojnoj rezoluciji i normalnom nivou detalja, bez obzira koliko overklokovali grafičku, modovali drajvere...! I kraj priče. Ja sam sada na notebook sa 7300go i nemam nešto vremena da igram igre, a kada igram igram starije igre koje lete na mom notebooku. Lepše mi je da peglam neku dobru stariju igru tipa Alien VS predator 2 koja leti u 1440x900 sa svim podešavanjima na max nego da igram nešto novije tipa oblivion, STALKER (ispao sam iz fazona što se tiče novih naslova) ili šta ti ja znam u 640x480 sa detaljima na min. Uvek sam bio protiv toga, bolje ne igrati nego se baviti S/M i a2m akcijama.

Ne kapiram pitanje? Neko kupuje da bi mogao da bude prvi u selu iako ne kapira pravu vrednost, neko zato sto mu je to fetish a neko zato sto mu treba za nesto (nevazno da li je to igranje igara ili ne).
Ja sam kupio jer mi 9800pro ne zavrsava posao, bar ne u Oblivionu i nekim igrama koje ja volim a nisam pasionirani igrac. Niti mi je to opis posla, bavim se drugim stvarima.

Isto pitanje moze da se postavi i za one koji kupuju E6600 umesto E4300 kada realno oba rade posao. Ali, neko je vec spomenuo - radije cu da dam vise za graficku, vise memorije ili novi disk, garderobu, bajs ili bilo sta sto ce mene da usreci (bilo kakva sitnica) nego na kutiju cigara ili flasu kokakole koja ce da mi spali jetru....

pozdrav druze :)
vidi ti njega, covek studira i zali se sto ima auto i redovno ga naliva corbom. ja sam zaposlen, pa nemam para za auto. cak i kada bih kupio neku tamburu, ne bih imao para za corbu i odrzavanje. mislim, imao bih, ali bih onda bio vise gladan nego sit :D ja kada sam bio student imao sam samo usrane gace na sebi. otprilike to mi je bilo najvrednije sto sam imao. sta ces da radis kada zavrsis fax? da kupis jahtu? :smoke:
pozdrav
:wave:

off\

Cao prijatelju,
Ma ja se ne zalim ni najmanje...mozda bih samo hteo da mi autic manje trosi, inace sto se jahte tice - to ce morati malo da saceka....:D
Realno, auto mi je najvrednija stvar koju imam...i ne lozim se i ne budzim ga, ali ga redovno odrzavam. Fabrickih 136ks plus sto sam mu malo polirao usis i izduv mi je sve sto mi treba. btw i ja sam uz to sto studiram i zaposlen tako da mi nista nije palo sa neba :D....Ni komp, ni laptop, ni plejer....ni kola...sve sam sam zaradio(naravno uz malu podrsku roditelja)
Cak i cigarete....:smoke:

Jel da? A poena cele priče je... Čika Kure ne igra igrice? ,)

Moja krajnja dijagnoza je: "A da ipak otputujete negde za te pare?"
poenta je dajesh pare na ono shto ti se svidja, nije bitno da li je automobil ili grafichka karta

Mene je npr prelazak sa venica na core 2 duo koshta 150-200e. Pritom sam preshao sa giga na 512 rama, sa 6600gt na x550 [dodushe crkla je pa je bilo neophodno] sa 120gb na 80. Potom sam keshirao josh 40e za memoriju. Kasnije za ostale hardove. Znachi cirka 250e me ispao upgrade [naravno pre keshiranja hardova koji su me sluchajno ispali bagatela] koji mi je smanjio posao oko nekih renderinga u maxu za 7-8h. Sa x550 sam obrnuo stari vietcong sa sve max podeshavanjima i josh par igara za koje znam da mogu da se vuku dobro na ovoj kartici. Cela poenta priche je da mi je i graf. kartica od 45e zavrshila posao s obzirom da sam bivshi pasionirani igrach. Naravno moze bolje ali ja iskreno ne patim od max detalja sa sve ukljuchenim aa i af.

Btw na komp kesh troshim delom shto mi je neophodno brze zavrshavanje obrade videa i renderinga, dok drugim delom shto me upgrade ispadne kao solidan bicikl ili jeftino letovanje u bugarskoj :). Inache vozim yuga sa plinom tako da o benzinu ne razmishljam :d

Poslednja izmena:
Ajd' da na kratko prekinem ovu filozofsku debatu novim pitanjem...

Da li danas postoji potreba za graf. karticom ako se covek ne bavi igricama? I koliko su neke kvalitetne integrisane varijante sposobne da odrade Photoshop CS3 na XPu i poslove tog tipa?

Pretpostavljam da je tu opet najveci problem deljena memorija. Ako mi 3D nije prioritet, mozda je bolje uloziti u 2GB rama na nekoj integrisanoj ploci?

Ajd' da na kratko prekinem ovu filozofsku debatu novim pitanjem...

Da li danas postoji potreba za graf. karticom ako se covek ne bavi igricama? I koliko su neke kvalitetne integrisane varijante sposobne da odrade Photoshop CS3 na XPu i poslove tog tipa?

Pretpostavljam da je tu opet najveci problem deljena memorija. Ako mi 3D nije prioritet, mozda je bolje uloziti u 2GB rama na nekoj integrisanoj ploci?

kvalitetne integrisane varijante ? Pa takve postoje samo na laptop racunarima :) Ove ostale sa maticnih ploca, pa, ako se photoshop pali radi resize-a i crop-a onda su dovoljne. Za ozbiljan rad - tesko. Poslednje verzije photoshopa koriste DirectX, takodje je i prikaz boja i kvalitet opsteg prikaza veoma bitan i nije bas na nivo na integrisanim kartama (poludeo sam od "lenovo" integracije, slika n LCD-u je uzasna)......i tako :)

Inache vozim yuga...

Sramota :p

db24244972.jpg

Koja su to kola bolja od Moskviča? :D

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Zasto kupujemo graficke?

Zato sto volimo da kupujemo.

Cela poenta price je promasena, svi su se vezali za objekat, a ne za predikat.
Krajnje je nebitno sta se kupuje, samo dok se nesto pazari.
Nema niceg lepseg od novog, procesora, mobilnog telefona, auta, bicikla, graficke...jednostavno kad se koristi jedna stvar duze vreme ona smori...i da bi razbili monotoniju kupujemo nesto novo...opravdavajuci postupak objasnjenjem treba mi za ovo ili ono...ili brze/bolje je od ovog sto imam itd.
Razlika je samo u interesovanjima, jer neko nosi alcatel one touch easy i ima ultra nabudzen komp, jer ga bas briga za telefon, dok suprotno od toga, nekome je imati najaktuelniji model nesto najbitnije na svetu.
Kod mene je stvar ista samo u drugoj varijaciji, meni je tri meseca najbitnije budzenje kompa, onda me pomalo prodje, jer dodje leto pa pocnem da smaram sa biciklom\rolerima, pa sa kolima, pa sa telefonom....i tako u krug, ne vezuje me jedan aspekt vec stalno menjam interesovanja...
Ali summa summarum, bitno mi je da nesto kupujem, menjam...da ne bude sve isto...i to je jedini razlog...
Pa cak i kad je u svrsi posla, niko ne moze da porekne da je lep osecaj kad stigne nesto sto "mirise" na novo...ono...kutija, propratni materijal itd.
Stoga,
Zasto kupujemo?
Zato sto to volimo da radimo. ende

ummm sastav je lep,pun opisa!

igrice igrice + ribe se loze na poene u 3dMarku!

onda su dovoljne. Za ozbiljan rad - tesko. Poslednje verzije photoshopa koriste DirectX, takodje je i prikaz boja i kvalitet opsteg prikaza veoma bitan i nije bas na nivo na integrisanim kartama (poludeo sam od "lenovo" integracije, slika n LCD-u je uzasna).

U poslednje vreme dosta slusam kako su graficke jedan gejmerski fetis i da su ih integrisane stigle po kvalitetu prikaza. Bar kad je obrada fotki u pitanju, cak i ozbiljna obrada, RAW format, fino bazhdarenje itd... Sa druge strane, radio sam na HP laptopu sa integrisanom grafikom, prikaz je gori nego na lcd-u aparata. Nekako sam bio ubedjen da je do monitora, i da jos dugo necu menjati moj trinitron crt velicine frizidera. Ova tema me podsetila, pa reko da vidim kakva su iskustva...

@noriega: ATI-jeve integrisane karte su ok (tako kazu i verujem), ali oni SIS-ovi, inteli i taj kupus , to sam video i probao i to nije to. Ne kazem da treba karta od 300e da bi se radilo u photoshopu, ali neka pristojna iz low end 7xxx nvidia serije ili neka jeftina od dobrog proizvodjaca iz ATI serija su pozeljne. Na SIS kartama je mucenje mrdati neki objekat sa vise piksela po radnoj povrsini, a kamoli raditi sa par velikih fotki na nekom plakatu tipa roll-up 2 metra u 300dpi...

Sramota :p

db24244972.jpg

Koja su to kola bolja od Moskviča? :D

Pozdrav!
MrBigJump.gif

ahahaha touche

Kvalitet automobila [kao i cena :d] nije mi od presudnog znachaja kao efikasnost u poslu shto se kompova tiche. Moze bolje fala bogu al' komp je cenovno dostupniji tako da je svaka rasprava na rachun poredjenja kola sa kompovima smeshna.

Jacha grafika se uzima radi igranja i nichega vishe.

Vrh Dno