Šta je novo?

Zasto kupujemo graficke kartice?

@starac jeste metafora jer je u tom smislu upotrebljena, ne trpaj mi rechi usta..ti u toj sentenci gledaj 7900 kao i 7600, potpuno istu poentu ima
@halluciogen uglavnom mislim pre nego pishem a da si ti uradio isto shto ne znam da li jesi shvatio bi poentu...i razliku izmedju puke funkcinalnosti i fetisha
momak koji ima yuga je shtvatio ne jer ima kola nego samo koja je paralela povuchena..
Pa primeti se i na 17" monitorima ali je to jako malo razlika da bi dao duplo više para za jaču grafiku.
monitor 17" na njemu ce i 7900GTO i 8800GTS raditi isti posao zbog male rezolucije ali ti opet kupish bolju..to je fetish..
Sad si odvalio glupost milenijuma ali nema veze zaključićeš sam koju glupost i zašto.

slushaj sebe prevashodno...;)

Poslednja izmena:
Po meni vise vredi soni play station 3 nego neka dobra grafika u tom cenovnom rangu (a gde su ostale komponente) procenite i sami kolko vredi pc ekvivalent S.P.S 3.

Sve je relativno : za brz i skup PC (reda velicine 1000+e) je nekako "greota" da mu grafa bude najslabija stavka. Medjutim - kome ne treba ultra brza masina za posao koji svakodnevno radi na kompu - a voli covek da se igra, kupovina konzole se namece kao razumno resenje - mada tu ima jedna caka - sam obim zanrova igara nije isti za pc i konzole...

Poslednja izmena:
U svakom slucaju je dilema sta izabrat P.C. ili S.P.S 3. za igranje?

nije dilema, svaka platforma nudi nesto svoje

kod PCa je vazno kupiti u pravo vreme i mozes okej da prodjes... ne znam zasto bih sada kupovao 8800 ili bilo kakav upgrade kada je nastupila standardna pauza izmedju naslova :)

E neverovatno je koliko ljudi ima isto iskustvo kao i ja, kada sam uzeo prvu 6600gt i 7300gt igrao sam do besvesti, evo pre manje od 2 meseca kupih 7900gs i zalim para koje sam dao za nju, pogledao sam S.T.A.L.K.E.R.A. koji je cist crap, odigrao HL2 EP2 jos jednom i malcice se prisetio F.E.A.R.A. uz primesu par trka iz FLAT OUT 2, nista drugo...COD2 svakako dobro radi u DX7 rezimu u 1280x1024 i sa karticom od 70 i karticom od 200 eur.

Meni je cudno sto ljudi smatraju za "nenormalno" kada neko da 250-300 eura za grafiku, a sasvim normalnim smatraju telefone iste cene. Telefoni gube vrednost, kao sto i grafike gube vrednost, ako ne i brze. Jedni su tu "pametni" drugi "glupavi", a istina je negde na pola puta.
Telefon sluzi za telefoniranje ili SMS, sto cini 99% "primene". Tu isti posao "radi" i telefon od 120eura i onaj od 300eura.

Upravo tako, apsolutno se slazem sa ovim sto je GoranM rekao. I poenta mog posta je bila da naglasim da se mnogo vece pare daju ne neke mnogo gluplje stvari nego sto su graficke karte, a skup telefon je samo jedna od njih. Vidim dohvatili ste se i cigara, eto ja ne pusim, i verovatno godisnje na tome ustedim sebi jednu dobru graficku karticu za razliku od nekog koji istu "ispali".

Dakle, kada se sve sabere i oduzme, graficke nisu skupe, makar ne one iz vise srednje klase, koje kostaju do 250e a koje ugalvnom mogu odlicne da posluze za sve igre. I jednom godisnje izdvojiti 250e nije mnogo ma koliku platu covek imao, a s druge strane ne izdvajas 250e, nego otprilike upola od toga, nesto ostane i od prodaje stare grafe zar ne? :trust:

E vidish da se nerazumesh, samo treba da vidish mog Yugishu i vec bi video koliko greshish, a tek kad ga chujesh seo bi na dupe i obriso ovo gore:D
Edit:D da nebude skroz off topick, evo ti covek reko gore zashto je on to shvatio kao fetish.Isto ...
:Klanjanje :wall: :lupko: Ovo je biser meseca! Ako si tako pametan nabudži Ati 9200se ili neko novo đubre te klase kao tvog Šuga pa se igraj do mile volje. E vidiš, netje (ali baš netje, a ne neće :p ) moći. Ijao bre što volim Srbiju zbog ovakvih likova. Sada ulazim u off, al bre ne mogu. Pa ne mogu ove konje kod mene u firmi da ubedim da ne kupuju loše ploče, MAXTOR diskove, i naravno loša kućišta, al ne vredi. Pa kad odu podaci koji nisu bekapovani onda plaču. Svemu tome kumuju nararavno piroćanci koji bi da se ušlihtaju direktoru pa štede pare na tome, a nemaju pojma.
Elem, zašto jaku grafičku, pa pobogu ljudi, pa zbog igara, to je i ježu jasno, i čemu ovaj thread uopšte vodi. Bolje neka se ne javljaju oni koji oće da igraju najnovije igre na kompu od 400€:D
EDIT: i šta bre šugo traži o ovo threadu uopšte?
P.S.
Naravno da je glupo preći sa 8800Gts na 8800Gtx, ali je ok preći sa na primer 6800GT na 8800Gts! Ako i do sada nisi skapirao, odustajem :p

Poslednja izmena:
Naravno da je glupo preći sa 8800Gts na 8800Gtx, ali je ok preći sa na primer 6800GT na 8800Gts! Ako i do sada nisi skapirao, odustajem :p

Biser, naravno hvala na komplimentu, to spada pod ono da nikakvo vredjanje netreba da bude tolerisano ovde na forumu.Nemoj da mi stavljash u usta rechi koje nisam izgovorio, nigde nisam pominjao da 9200 se mozhe da se nabudzi, a yugo shta trazhi ovde, e pa vidish neki obrasci koji se javljaju u zhivotu , nisu vezani samo za jednu sferu zhivota, fetish ti je opshte prisutna stvar, i zato se javilo poredjenje gde je upotrebljen shugo kako ga ti zovesh, a taj shugo je samo hobi chisto da znash, a to je neshto shto se voli, a ne neshto shto je puka beda i sirotinja sakupila da kupi pa se sad vozi u njemu, a umislila je da je mechka.Ako imash lepo potrebe da spushtash druge ljude kako bi podigo svoj ego onda tebi na chast...

Biser, naravno hvala na komplimentu, to spada pod ono da nikakvo vredjanje netreba da bude tolerisano ovde na forumu.Nemoj da mi stavljash u usta rechi koje nisam izgovorio, nigde nisam pominjao da 9200 se mozhe da se nabudzi, a yugo shta trazhi ovde, e pa vidish neki obrasci koji se javljaju u zhivotu , nisu vezani samo za jednu sferu zhivota, fetish ti je opshte prisutna stvar, i zato se javilo poredjenje gde je upotrebljen shugo kako ga ti zovesh, a taj shugo je samo hobi chisto da znash, a to je neshto shto se voli, a ne neshto shto je puka beda i sirotinja sakupila da kupi pa se sad vozi u njemu, a umislila je da je mechka.Ako imash lepo potrebe da spushtash druge ljude kako bi podigo svoj ego onda tebi na chast...

U bre ala si uvredljiv. Hteo sam da kaže da nije umesno da porediš automobile i grafičke karte. I dalje mi nisi odgovorio na pitanje, da li na nekoj kanti od grafe tipa 9200se mogu da rade igre kao na nekoj skupljoj, i da li ta 9200se može da se "nabudži", pa da može da "potera" neku noviju igru?

Grafika nemozhe, ali komp mozhe, komp=automobil, grafika=menjach, procesor=motor, ocesh da igrash nove igrice=ocesh da vozish brzhe.Kako?Lepo uvaljash novu grafichku=menjach sa duzhim stepenima prenosa, uvaljash novi procesor=motor sa vishe konjskih snaga, treba ti nova matichna plocha da to sve novo pogura=prepravish shasiju kola da to sve primi, netreba ti novo kuchishte da bi to sve radilo= stara shkolka automobila spolja.E to je moja generalizacija da raschistimo na kraju.Naravno da li ja mogu vec postojechi motor da friziram, mogu isto kao shto mogu i postojechu karticu da naklokujem, ali dokle , samo dotle koliko ona dozvoljava ili ti koliko motor dozvoljava, ako hochu vishe menjash, a poenta stvari zashto neko menja i kupuje bolje je vec druga stvar, i to je tema rasprave ovde, ja sam stanovishta da je to u nekih dobrih 30-40 % sluchajeva da moj bude veci od komshijinog, tj. da se neko pokazhe pred nekim drugim, bez drugogo osnovanog razloga, i sigurno ce se nachi sluchajeva koji ce to da potvrde.Ostalih 60-70% kupuje novije grafichke karte iz drugih razloga, zato shto recimo voli da igra igricu na max i ne zadovoljava se nichim manjim ot doga, drugi kupuju zato shto microsoft kazhe da samo najnovije grafe podrzhavaju DX10 i da ce nove igrice koje podrzhavju DX10 raditi samo pod DX10 grafama, tako da im nepada napamet, da eventualno ako im ikad padne napamet da pochnu da igraju igrice propuste neku najnoviju, iako nikad do sad nisu seli ozbiljno da odigraju igricu do kraja kako treba (mene lichno interesuje da vidim kako to samo izgleda i nishta dalje od toga, iako mislim da bi ja tu igricu igrao dan i noch, ali jednostavo, cim pochnem da je igram prodje me).I sad naravno ukljuchish i faktor inteligentnih amerikanchicha da ce vista da radi samo pod DX10 karticama, pa samo to kupuju.Jednostavno razloga je vishe i nemozhe neko da me ubedi u suprotno,ali meni bodu ochi oni koji prave tolike gluposti kao shto sam gore naveo, a ti se sa tim slozhio:D

Koliko mesecno spucate za cigare. Zbog cega? Zbog toga sto nemozete bez njih ili da bi ste bili face u drustvu.
Koliko pakla dnevno x 365dana= koliko je to evra , ali iskreno.

Znaci, zadovoljstvo nema cenu.

to mu dodje oko 270 i kusur evra godisnje u mom slucaju :smoke: , za graficke karte godisnje dam preko 300e. I jedno i drugo je tracenje zivota i para. :crash:

@starac jeste metafora jer je u tom smislu upotrebljena, ne trpaj mi rechi usta..ti u toj sentenci gledaj 7900 kao i 7600, potpuno istu poentu ima

Ja tebe ništa ne kužim!? Sve te karte što si ih naveo imaju istu namjenu, ali se nikako ne mogu porediti!

@ivicaj
Nema smisla porediti automobile i kompjutere, još pogotovo ne na način kako ti porediš. Dobar auto te može služiti godinama, dok komp zastarijeva poprilično brzo. Većina igrača kupuje brži hardver jer sve zahtjevnije igre to traže, dok mali dio njih mijenja recimo grafičke svakih 6 mjeseci. Kupiti jaču grafičku ima smisla, dok namudavati stari auto na način kako si ti opisao baš i nema smisla. Druga je stvar ako je to hobi.

dobro, ti vozi auto od 170 i auto od 320 konja na istim oprugama pa cesh da vidish shta ce ti biti sa kolima...onaj ko unapredjuje auto zna o chemu govorim..isto ti je i sa rachunarom...

Ja tebe ništa ne kužim!? Sve te karte što si ih naveo imaju istu namjenu, ali se nikako ne mogu porediti!

@ivicaj
Nema smisla porediti automobile i kompjutere, još pogotovo ne na način kako ti porediš. Dobar auto te može služiti godinama, dok komp zastarijeva poprilično brzo. Većina igrača kupuje brži hardver jer sve zahtjevnije igre to traže, dok mali dio njih mijenja recimo grafičke svakih 6 mjeseci. Kupiti jaču grafičku ima smisla, dok namudavati stari auto na način kako si ti opisao baš i nema smisla. Druga je stvar ako je to hobi.

Mislish, ja upravo suprotno, sve se to svodi na isto sve je to potroshna roba, samo je razlika u veku trajanja i potrebi koju covek ima da zadovolji, jednostavno 90% je onih koji ce kupiti rachunar i koristi ti ga dok skroz ne izgubi funkciju ili ne crkne, isto je i sa kolima samo na duzhem vremenskom periodu.I sto tako je i 10 posto onih koji ce nadogradjivati rachunar chim se pojavi neshto novo, kao i onih koji ce uzeti svoj stari automobil da ga prepravljaju kako bi bili razlichiti od drugih, ili da zadovolje neku svoju potrebu ili shta vec, sve je to potroshachko trzhiste , sve shto se nadje na njemu je u jednu ili drugu ruku istog zhivotnog ciklusa, samo je pitanje koliko je vremena potrebno da se taj ciklus odigra.Bitno je ono shto je pod haubom, a haub mozhe da bude i rdjava i prljava, a da tera igrice ko luda:smash:

Sta da kazu ljudi u inostranstvu koji pored graficke trebaju i svaku igricu da coluju po 20-50$ :D.

Poenta autora je da smo primorani na menjanje grafickih, ni zbog cega drugog, vec njihove masne zarade. Uopste nije poenta u tome sto vi volite da menjate vec sto su neki primorani. A primorani su zbog igrica najvise i to je to.

Posto su nove graficke,u 99% slucajeva potrebne samo da bi se pokrenule novije i zahtevnije igrice ne vidim zasto bi neko bio "primoran" da ih menja.
Inace posto spadam u ljude koji vole da se igraju,podrzavam menjanje starih kupovinom novih, jacih i mocnijih koji ce mi doneti mnoo srecnih sati igranja:D

dobro, ti vozi auto od 170 i auto od 320 konja na istim oprugama pa cesh da vidish shta ce ti biti sa kolima...onaj ko unapredjuje auto zna o chemu govorim..isto ti je i sa rachunarom...

Meni je dosta i 80 konja. A računari su druga priča.

meni i posle svih ovih postova nije jasno zasto se uporedjuju kola i racunari ? Ja sam u kolima imao oko 2000e muzike, a na racunaru samo altec atp 3. Jel t sad znaci da vise vredi ulagati pare u ozvucenje kola ? Pa naravno da ne znaci...to je stvar afiniteta... Meni je licno jugo sa 40 konja i jugo sa 200 konja - jugo i nista vise. Neudoban, ne trpi kisu i veliku vodu, nepouzdan, nekvalitetan i kraj. Aj sad me napusite. :d

PS. kad sam ostao u bedi i kad mi je ostalo nesto stek kesa i kad sam ostao bez kola, mogao sam da kupim jugo i da vozim ali sam pare spucao u izlaske, komp i garderobu i nije mi zao :D

Poslednja izmena:
Ma neko kintu spuca na naj karticu,neko opet auto,motor,bajs (ipak je to bolje nego na one smesne cigare i tabletice) sve je to stvar afiniteta a Bogami i dubine novcanika ali dali se iko od nas pre kupovine istinski zapita dali to meni STVARNO treba?

ja imam biciklo od 3000 jevara. i iPod ozvucenja od 300 jevara na njemu

Mislim da je poenta u tome da imas bajs od 120 eur + racunar od 600 eur i ozvucenje od 200 eur a da sa tim zaradjujes 1000+ eur mesecno pa onda da pravis upgrade. :D :D

nije mi kako da zaradjujem sa bajsom? sa racunarom kapiram, ajda i sa ozvucenjem... ali kako da zaradjujem sa bajsom? btw poslednje sa cime sam upgrade-ova svoj bajs je XL menjac :d

Ja svoju (Radeon 9600Pro) koju sam kupio 2004. ne planiram da menjam jos dve godine... jedino od igara igram WoW i Warcraft 3 tako da ni nemam potrebe za jačom, radije ću skupiti pare za TFT monitor.

Inače, mobilni telefon mi je Siemens A55 :D i slažem se sa onim da mobilni služi za SMS i razgovor - ako mi treba muzika kupiću MP3 player, ako mi trebaju fotografije... digitalni fotoaparat...

Ma neko kintu spuca na naj karticu,neko opet auto,motor,bajs (ipak je to bolje nego na one smesne cigare i tabletice) sve je to stvar afiniteta a Bogami i dubine novcanika ali dali se iko od nas pre kupovine istinski zapita dali to meni STVARNO treba?

Ja se to zapitam svaki put, ali stvarno svaki put, kada treba da kupim nesto novo za kompjuter... I uvek dodjem do zakljucka da mi to - budimo realni - ne treba, da je to dosta para, da je ovo da je ono... I uvek ga, na kraju, kupim...

Znaci :wall:

Ko zeli da finansira nove tehnologije nek izvoli. Ja nemam dovoljno para za taj luksuz.

Ja volim da kupujem nove delove za komp.... kupoholicar sam... :D

imam neki trip da glavne stvari izmenjam dok su u garanciji (obicno posle godinu, godinu i po dana) kako bi kupio nove sa novom garancijom + me cesto ponese marketinska prica.

Malo sam vise razmisljao na tu temu i dosao sam do zakljucka da ustvari sve to ima neke dublje korene, kada se nije imalo love, sankcije, posle fax...

sto se tice grafickih, kupio sam pre par meseci x800xl aiw i sve igre koje volim mogu da igram bez problema, cesto i sa max detaljima rez 12x10 (C&C3, ST Legacy, Battlefield,CoD2...)

p.s

e sada sam kupio nov skuter i vozim se po ceo dan, t.j kada ne radim (sto je cirka 11-12 sati dnevno ispred monitora). jos jedna stvar na koju mogu da trosim kes :)

Poslednja izmena:
Ja se to zapitam svaki put, ali stvarno svaki put, kada treba da kupim nesto novo za kompjuter... I uvek dodjem do zakljucka da mi to - budimo realni - ne treba, da je to dosta para, da je ovo da je ono... I uvek ga, na kraju, kupim...
Znaci :wall:

Neizleciva je to boles', znam po sebi... :D.

Nazad
Vrh Dno