Šta je novo?

Zasto je propao Simbian ?

Simbian je odavno postao besplatana tako da su sigurno imali para da ga plate. :rtfm:

Najlakse je za sve okriviti Nokiu koja se od svih kompanija najvise ucinila za Simbian. Potpuno ste zaboravili kompanije poput Motorole i Samsunga koji je tako slabo reklamirao i prodavao svoje Simbian telefone da ih se za razliku od Nokinih ovde malo ko i seca. Da ne govorimo o tome koje kampanije su prve napustile Simbian i zabole mu noz u leđa sa raznim Galaxy i DROID telefonima koji su sigurno uticali na manju prodaju Simbian telefona.

Poslednja izmena:
Uostalom dovoljno je pogledati hronologiju.

Motorola abandons Symbian, embraces Android

Telecom Asia Staff | November 03, 2008

Motorola has announced that all its future handsets will be based on either the Windows Mobile or open source Google Android platforms, says a report from Network World (US).

Motorola's co-CEO and handset division chief Sanjay Jha was quoted saying that concentrating on two mobile operating systems would cut production costs and improve the customer experience.

http://www.telecomsemea.net/content/motorola-abandons-symbian-embraces-android

Sony Ericsson Abandons Symbian

posted by Thom Holwerda on Fri 24th Sep 2010 23:20 UTC

IconWell, this certainly isn't particularly surprising. The rising popularity of Android leaves more victims in its wake than just Windows Mobile. Sony Ericsson, one of the major manufacturers of Symbian phones (other than Nokia) has just announced it will pretty much abandon the platform to focus entirely on Android - leaving Nokia as the sole person cheering for team Symbian.

http://www.osnews.com/story/23836/Sony_Ericsson_Abandons_Symbian

Samsung Ditches Symbian, Nokia Releases Ovi Store Figures

posted by Thom Holwerda on Fri 1st Oct 2010 18:28 UTC

IconWe've got some good news for Symbian, and we've got some bad news. We already had Sony Ericsson abandoning the Symbian platform, but today Samsung joined them in leaving Symbian behind. The good news is that Nokia has released some figures on downloads from its Ovi Store, and it ain't that bad, actually.

Let's start with the bad news, so we can end this story on a happy note. The exodus from Symbian is continuing, as today Samsung has announced it will completely abandon the platform. By year's end, it will close all of its Symbian forums and remove all of its Symbian-related content.

http://www.osnews.com/story/23859/Samsung_Ditches_Symbian_Nokia_Releases_Ovi_Store_Figures

A sad je i Nokia otišla (da se ne vrati):
http://slashdot.org/story/13/09/03/...o-acquire-nokia-devices-and-services-business

Ono što je gomila ljudi prognozirala kada je Elop prešao iz M$-a u Nokia-u, da je tamo da bi uništio firmu, srozao joj cenu, kako bi M$ mogao jeftino da je kupi (sa sve patentima) se konačno i desilo... A Elop se vraća, posle uspešmo obavljenog zadatka, da bude jedan od vodećih rukovodilaca (neki čak prognoziraju da će zameniti Balmera).

interesantan osvrt na tekst iz 2008. godine Lauri Malkavaara o problemima Nokije:

"In 2008, a journalist in Finland wrote a letter to Nokia complaining that its smartphones were difficult to use, prompting a confidential response acknowledging desperate efforts to catch up with Apple's new iPhone. One year later Nokia announced MeeGo, and the following year it made plans to shift to Windows Phone. The company is now being sold off for scrap.

In August 2008, Helsingin Sanomat journalist Lauri Malkavaara wrote the company saying that while Nokia had established itself as a maker of easy to use phones, its latest models were confusing and frustrating.

Malkavaara described the Symbian-based Nokia E51 as being the third cellular phone he had ever owned. But unlike earlier cellphones from Nokia that "were very easy to use" and "no manuals were needed," the latest model lacked either quality."

...

http://appleinsider.com/articles/13...stroyed-nokias-world-leading-symbian-platform

---

sada je jasno da kako je Malkavaara razmisljao i osecao 2008., tako je i ostatak planete...

Ma oni su prsli i sa hardverom. Kada sam prešao sa 6630 na N97 koji se tada tek pojavio, to je bilo čudo. 32 gb memorije! Ali sertifikati koji su služili samo da bi suzbili pirateriju bili su mi pravo mučenje. Kao što neko reče, ni free aplikacije nisam mogao ljudski da instaliram. I telefon mi se raspao posle pola godine korišćenja... Njegova tastatura je jedno od najprijatnijih iskustava koje sam imao u telefonima btw.

smartfon ni ne treba da bude za glupe ljude. ako nisi smart user i ne umes da koristis smartfon onda ti isti ni ne treba. simbian mi je bio nikad laksi za koriscenje u bilo kom njegovom izdanju....

najbolji os ikad za mobilne uredjaje je maemo. to je prosto divota od sistema.

Maemo? Ma daj... Drugar ima n9. Taj OS se raspada kada menja parametre wifi mreže. Npr. Nece da se poveže na moju kućnu mrežu, ode da unese password ponovo i... crn ekran pa reset.
UI je blago rečeno konfuzan. Sve u svemu ništa naročito.

Mene ovako secanje sluzi - moguce da sam nesto izvrnuo u glavi usput:
1. Bese Psion koji je bio izuzetno skup i radio odlicno. Na top model Psion 5mx stavljaju los flet kabl i to nikako tehnicki nisu mogli da rese. Pa im je prodaja propala, a i symbian sa njom jer niko nije bio lud da da 1000+dm za pda koji ce se sigurno pokvariti. Odnosno da kupi novi psion kada mu se vec pokvario 5mx.
Greska u koracima kompanije, taj flet su mogli da zamene na svim aparatima bez nekog velikog troska - ne nego ce da naplacuju uslugu i svakoga da zeza*u.
Usput su probali u Americi sa Revom - bez backlitea :D

2. Onda se podelio Simbian na nokia i UIQ - Gde je SE imamo uspesan P800, i izuzetno uspesne P900 i P910.
Sa P990 su uprskali stvar jer su ga predugo pravili i hteli da naprave savrsen telefon koji ce sve raditi i svima biti savrsen - a da istovremeno podseca i na p910 da bi ga stari kupci prihvatili, pa su napravili monstruma i usput zaboravili da ga predugo prave i da trebaju da dupliraju kolicinu memorije od pocetnog nacrta.
Rezultat je bio spor telefon, softwerski sredjen tek par godina posle izlaska, ali mu je uvek falilo memorije.
Nikada im necu oprostiti sto su izostavili 5way tockic :p
Posle jos par neuspelih modela p1, w960 Simbian UIQ je zavrsio karijeru, a ubrzo i ceo simbian na SE.

3. Nakon P990 sam kupio N5800, a posto nisam mogao bez tastature ubrzo sam zavrsio sa N97mini koji i danas koristim.
Problem sa N97 i N97mini je dobar hardwer, a ocajan fabricki softwer - kao da su pravili telefone za nekoga drugoga, a ne da ga oni licno koriste.
Sa modifikacijama, cak sam napravio svoj cfw :http://forum.dailymobile.net/index.php?topic=89142.0 meni telefon radi odlicno kao poslovni telefon, fotoaparat, i ostalo usput i sve mi je na dohvat ruke. Zaista ne razumem zasto ga tako nisu napravili u startu.
A vidim da su skoro konacno napravili i nokia mape da rade kao svet ;)

4. Onda je valjda dosao novi CEO koji se fokusirao na Simbian, izasao je N8 - ali se nije proslavio (zasto ne znam -nisam pratio - smetalo ni je sto nema led blic pa nemoze da se koristi kao baterija i nedostatak tastature, a onaj drugi model sto ima tastaturu i led nije imao dobru kameru i bez autofokusa).

5. Pa je dosao najonoviji CEO vizionar, kome se nijedna vizija nije ostvarila: prvo sa drugim symbian telefonima; pa onda n900; pa n9; pa nemojmo zaboraviti viziju da su Asha telefoni prava stvar i odluku da totalno ubije Simbian na konto Ashe; pa windows 6, 6.5, 7 i 8 = 8 propalih vizija ako sam dobro izracunao.

Tako da je propast logican sled promasaja.

Poslednja izmena:
stavka 2. p990 je toliko kontroverzan aparat da ja nemam reči. koristio sam ga dugi niz godina sa zadovoljstvom, ali ta memorija.... pa to je propast živa...

a kako sam se samo smejao čitajući ovde po forumu kako se ljudi oduševljavaju push mailom i sličnim stvarima na androidu i ios-u, a ja uveliko imam push mail na p990i koji je izašao 2005. godine.

nekada se znalo- smartfone = smart user. danas se mobilni telefoni zaglupljuju da bi se dopali glupim ljudima koji neće sebi da priznaju da su glupi.

ne bih da vređam, ali otprilike. više sam video korisnika jabuke koji ne znaju šta imaju u rukama nego bilo kojih drugih korisnika. našalost je tako. čast lepim izuzecima, kojih ima itekako jer da bi modovao jabuke treba da znaš znanje, teže je nego kod androida koji i ne rootovan može svašta nešto..

nekada se znalo- smartfone = smart user. danas se mobilni telefoni zaglupljuju da bi se dopali glupim ljudima koji neće sebi da priznaju da su glupi.

Istina je kao polni organ.
Svi njome raspolažu, svi je znaju, svima
imponuje, ali je kažnjivo pokazivati je na
javnom mestu :D

Ne bih se složio. Korisnici bili pametni ili glupi, žele da se povežu na wifi, provere poštu, urade ovo ili ono, ako telefon to sve radi automatski ili maksimalno jednostavno, to je samo plus. Ne vidim zašto bi i najpamatniji korisnici "uživali" u nekim komplikovanim podešavanjima ili satim kopanja po netu da bi odgonetnuli neku funkciju, imaju sigurno pametniji način da upotrebe svoje vreme.

ako nekome na bilo kom telefonu za proveru emaila, konektovanje na wifi i slicne radnje trebaju sati kopanja na netu onda je vreme da mu se upali lampica...

To je samo primer... pošto je telefon koji je jednostavan korišćenje predstavljen skoro pa kao nešto loše. :) Inače što se tiče Symbiana, loš hardver, prekucane cene, skoro svaka aplikacija se naplaćuje - umesto pitanja "Zašto je propao" bolje je pitanje "Zašto mu je toliko trebalo da propadne" :D

symbian je nezahtevan, pravi primer je nokia pv808. aplikacije su se placale jer nije bilo reklama, ovo sto google radi sa reklamama je grozota.

inace nisam ni ja neki ljubitelj simbiana, nokia je imala mnogo bolji projekat koji je unistila- n900.

i dalje se pravi podela na glupe ljude i pametne, toga je oduvek bilo i oduvek ce biti samo je sada tendencija da se glupima olaksa zivot, a da se pametni zaglupe. to se odrazava na sve sfere zivota, pa i na it.

To što radi Google je svetlosnu godinu ispred Symbiana, ogroman broj besplatnih i korisnih aplikacija na jednom mestu, kome baš smetaju reklame može da nađe i verziju koja se plaća/bez reklama. Zadnji Symbian koji sam koristio bio je na Nokia E63 (koštala dobrih 200€ pre samo tri godine) i bio je očajno spor i uglavnom neupotrebljiv za bilo šta komlikovanije (samo fabričke aplikacije + Opera Mini) ako je to nezahtevno, šta bi tek bilo da je bio zahtevan. Uzgred, valjda i pametnima treba olakšati život, ali neki izgleda ne mogu bez elitizma i mistifikacije, da je sve to nešto čemu samo mali broj posvećenih treba da ima pristup. Nije ni čudo što je propalo.

Simbyan je bio u vlasnistvu nekoliko sekti koje su dosle u sukob oko novca i upropastile odlican projekat.

odlican post joojant200! :wave:

Ne bih se složio. Korisnici bili pametni ili glupi, žele da se povežu na wifi, provere poštu, urade ovo ili ono, ako telefon to sve radi automatski ili maksimalno jednostavno, to je samo plus.
"korisnicki interfejs treba da bude toliko jednostavan da pocetnik u hitnoj situaciji moze da ga razume za manje od 10 sekundi!" ;)

Poslednja izmena:
kokiko se secam e63 nikada preko 160e nije bio na belom trzistu,a na crno si mogao za 120 cim je izasao kod nas jrer je tel bio namrnjen tinejdzerima, ja sam pre 3 god kupio n8 a e63 je uveliko bio na trzistu,recimo kraj 2008 pocetak 2009 secam se s60v3fp2 jel da? :) krs od starta je bio a ti kazes ne istinu da si ga platio 2010 sada uskoro 2011 200e mozda 20e koliko je sada polovan. I dan danas koristim n8 kao i jos par symbian telefona, ali na zalost ios ga je pojeo u sbakpm segmentu, daleko likvidniji os , nema mem full bugove koje ck i belle ima uradicu shot kada otkucam tekst...

Prilozi

• Scr000171.jpg
    Scr000171.jpg
    36 KB · Pregleda: 97
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno