Mene ovako secanje sluzi - moguce da sam nesto izvrnuo u glavi usput:
1. Bese Psion koji je bio izuzetno skup i radio odlicno. Na top model Psion 5mx stavljaju los flet kabl i to nikako tehnicki nisu mogli da rese. Pa im je prodaja propala, a i symbian sa njom jer niko nije bio lud da da 1000+dm za pda koji ce se sigurno pokvariti. Odnosno da kupi novi psion kada mu se vec pokvario 5mx.
Greska u koracima kompanije, taj flet su mogli da zamene na svim aparatima bez nekog velikog troska - ne nego ce da naplacuju uslugu i svakoga da zeza*u.
Usput su probali u Americi sa Revom - bez backlitea
2. Onda se podelio Simbian na nokia i UIQ - Gde je SE imamo uspesan P800, i izuzetno uspesne P900 i P910.
Sa P990 su uprskali stvar jer su ga predugo pravili i hteli da naprave savrsen telefon koji ce sve raditi i svima biti savrsen - a da istovremeno podseca i na p910 da bi ga stari kupci prihvatili, pa su napravili monstruma i usput zaboravili da ga predugo prave i da trebaju da dupliraju kolicinu memorije od pocetnog nacrta.
Rezultat je bio spor telefon, softwerski sredjen tek par godina posle izlaska, ali mu je uvek falilo memorije.
Nikada im necu oprostiti sto su izostavili 5way tockic

Posle jos par neuspelih modela p1, w960 Simbian UIQ je zavrsio karijeru, a ubrzo i ceo simbian na SE.
3. Nakon P990 sam kupio N5800, a posto nisam mogao bez tastature ubrzo sam zavrsio sa N97mini koji i danas koristim.
Problem sa N97 i N97mini je dobar hardwer, a ocajan fabricki softwer - kao da su pravili telefone za nekoga drugoga, a ne da ga oni licno koriste.
Sa modifikacijama, cak sam napravio svoj cfw :
http://forum.dailymobile.net/index.php?topic=89142.0 meni telefon radi odlicno kao poslovni telefon, fotoaparat, i ostalo usput i sve mi je na dohvat ruke. Zaista ne razumem zasto ga tako nisu napravili u startu.
A vidim da su skoro konacno napravili i nokia mape da rade kao svet
4. Onda je valjda dosao novi CEO koji se fokusirao na Simbian, izasao je N8 - ali se nije proslavio (zasto ne znam -nisam pratio - smetalo ni je sto nema led blic pa nemoze da se koristi kao baterija i nedostatak tastature, a onaj drugi model sto ima tastaturu i led nije imao dobru kameru i bez autofokusa).
5. Pa je dosao najonoviji CEO vizionar, kome se nijedna vizija nije ostvarila: prvo sa drugim symbian telefonima; pa onda n900; pa n9; pa nemojmo zaboraviti viziju da su Asha telefoni prava stvar i odluku da totalno ubije Simbian na konto Ashe; pa windows 6, 6.5, 7 i 8 = 8 propalih vizija ako sam dobro izracunao.
Tako da je propast logican sled promasaja.