Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

Drustvo, pitanje jedno ako je moguce da mi neko strucan pomogne. Pokusacu kratko da objasnim celu situaciju:

Kupio sam BEKO ugradnu plocu, koristio je mozda par meseci i prvo pukla je sama od sebe jedna ringla (odgovorno tvrdim da nije bilo nikakvog fizickog ostecenja jer sam jedini koji koristi tu ringlu ali ajde, fizicko je ostecenje jer je naprsla i nisam se zalio niti hteo da trosim svoje vreme zbog toga). Medjutim, kako je ringla bele boje, nakon nekog vremena na ringli koja se najcesce koristi se pojavi mrlja koju je nemoguce ocistiti (kao da je materijal od koga je sacinjena promenio boju na neki cudan nacin jednom predelu). Kako je plotna bela pozovem servisera jer zaista nenormalno naruzuje estetski celu kuhinju i sve, serviser me prvo ubedjuje da moram lepo da je ocistim, nakon sto insistiram da dodje da pogleda on dodje i utvrdi da sam NEPRAVILNO KORISTIO RINGLU.

Ja ne budem lenj i pozovem na licu mesta zajedno sa njim njegovu sluzbu za reklamaciju i oni mi kazu neka on posalje slike i prosledi reklamaciju pa cemo mi da vidimo sta i kako. On tu majstor naskraba neku reklamaciju i kao javlja mi sutra. Sutra prva stvar ujutru mi javlja nije nista odobreno, ja rekoh jel mogu napismeno da dobijem odgovor sa servisa kako i zbog cega nije odobrena reklamacija i po kom osnovu, on mi kaze - evo broj pa zovi njih. Ja pozovem opet ona ista gospodja mi pojasni da sam NEPRAVILNO KORISTIO RINGLU. Na zahtev da malo blize pojasni sta to znaci, ona mi kaze kako sam koristio posudje koje nije predvidjeno za tu ringlu i da to nije po uputstvu :/

Sad ja naravno pogledam uputstvo koje sam dobio i, opet naravno, nigde ne pise kakvo posudje je moguce i preporucljivo koristiti tu. Da i ne pominjem da je posudje koje sam koristio na ringli klasicne serpe (nove) i dzezve za kafu koje inace koristim na svim mogucim ringlama i nikada nijedan problem nije bio. Elem, pozovem ja ponovo i trazim da mi se napismeno dostavi odgovor sa servise da mi je zalba odbijena da bih mogao dalje da se zalim, ona posalje ISTI ONAJ PAPIR koji je na licu mesta popunjavao njihov terenac bez bilo kakvog pecata i bez bilo kakvog odgovora na njemu (bukvalno onako kako je popunjen sa njegove strane to vece, takav mi je on predao i to na ulici sutradan kada me je zvao jer je 'bio u prolazu').

Ja nisam ekspert na ovom polju niti sam se ikada zalio, ali sam ovde zaista zaprepascen nacinom njihovog poslovanja pa vas pitam: Da li je realno da mogu da se zalim inspekciji i po kom osnovu?
 
Ne, fizičko oštećenje i nećeš ništa uspeti tu da uradiš. Inspekciju ne interesuje preterano da se cimaju više. Društva za zaštitu potrošača su tu radi reda takođe.

Jedino rešenje ti je privatna tužba, pa sad šta bude. Ali, ne savetujem jer - fizičko oštećenje.
 
Na žalost, istina, sve i da je scenario realan a nije, nažalost.

Staklo keramička ploča nikada, ali nikada ne puca "sama od sebe", nemoguće je.

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk
 
Nazalost, izgleda da niste procitali lepo ono sto sam napisao.

Fizicko ostecenje je totalno irelevantno i uopste nije predmet moje reklamacije. Ja sam reklamirao mrlju koja se pojavila na beloj plotni a koja je bila rezultat, kako iz Beka kazu, 'upotrebe neadekvatnog posudja'. Fizicko ostecenje sam pomenuo jedino da bih dodao na tezini ociglednoj falicnosti samog proizvoda koji mi je prodat

Takodje, moje pitanje se vise odnosi na pravni savet vezan za njihovo hendlovanje moje reklamacije i to pre svega na:

1. Nacin na koji su 'odgovorili' na moju reklamaciju
2. Pozivanje na nepostojece cinjenice i *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*stine koje nigde nisu propisane niti ukljucene u uputstvu niti bilo gde van njega (koje je to posudje 'adekvatno' i gde je to naznaceno?)
3. Da li je moguce da se meni ishod pisane reklamacije saopstava telefonskim putem i to od strane njihovog servisera, a da na zahtev da dobijem i odgovor pismenim putem dobijam pisanu reklamaciju koju je njihov serviser popunio i u kojoj ne postoji nikakav odgovor ovlascenog lica niti bilo kakav pdcat etc..?
 
Mešate rok za povrat novca usled vraćanja nekog proizvoda jer ste se predomislili i povrata novca zbog reklamacije. Rok za povrat novca u prvom slučaju je 14 dana. Dok je rok za rešenje reklamacije, a samim tim i povrat novca 30 dana.

Pa ja sam odneo uređaj u ovlašćeni servis. Posle 30 dana sam dobio potvrdu da nija moguća popravka. Sa potvrdom odem u radnju i sad čekam evo već 12 dana na novac.
 
Ti nisi poštovao proceduru Zakona o zaštiti potrošača, tako da taj zakon za tebe ne važi. Kupac donosi uređaj na mesto gde je kupio, a ne u ovlašćeni servis.
 
Kad preda potvrdu u radnju može da čeka maksimum 30 dana.

Послато са SM-G965F помоћу Тапатока
 

ZZP kaže da kupac izjavljuje reklamaciju prodavcu, a ne ovlašćenom servisu. Odnošenjem potvrde prodavcu započeo si proces reklamacije i tek onda počinje da teče rok od 30 dana (u tom roku su dužni da razduže kupca, bilo zamenom za isti proizvod, sličan iste vrste, istih ili boljih karakteristika, a ako ništa od toga nemaju, onda i povratom novca).
 
S tim da reklamacija može da se izjavi i na drugom mestu, ako se potrošač s tim složio.
 
Ko ne prati Efektivu, neka i ovde ovo

http://efektiva.rs/aktuelnosti-efek...icijativa-za-pokretanje-prekrsajnog-postupka/

Udruženje Efektiva je Ministarstvu trgovine (MTTT) uputilo Inicijativu za pokretanje prekršajnog postupka protiv 4 operatora: VIP-a, MTS-a, TELENOR-a i SBB-a!

Suština inicijative je kažnjavanje ovih operatora zbog izigravanja rešenja MTTT i nastavka ugrožavanja kolektivnih interesa potrošača.

Kompletan tekst inicijative je u nastavku. Očekujemo brzu reakciju MTTT, koje je već donosilo rešenja protiv ovih operatora.

Тржишној инспекцији Србије

Одељењу тржишне инспекције Београд

Омладинских бригада бр 1, 11070 Нови Београд



Удружење потрошача Ефектива, са седиштем у Београду, улица Поречка 13, МБ 28057474, ПИБ 107204013, шифра делатности 9499, подноси тржишној инспекцији, на основу члана 154 став 3 Закона о заштити потрошача, члана 156 став 2 тачка 30 Закона о заштити потрошача и члана 160 став 1 тачка 53 Закона о заштити потрошача а у вези са чланом 150 Закона о заштити потрошача:

И Н И Ц И Ј А Т И В У З А П О К Р Е Т А Њ Е П Р Е К Р Ш А Ј Н О Г П О С Т У П К А

против привредних друштава-трговаца електронским телекомуникационим услугама:

Предузеће за телекомуникације Телеком Србија а.д. Београд, са седиштем у Београду-Палилула, улица Таковска 2, МБ 17162543, ПИБ 100002887, шифра делатности 6110 – кабловске комуникације;
Теленор д.о.о. Београд, са седиштем у Београду-Нови Београд, улица Омладинских бригада 90, МБ 20147229, ПИБ 104318304, шифра делатности 6120 – бежичне телекомуникације;
VIP MOBILE д.о.о. Београд, са седиштем у Београду-Нови Београд, улица Милутина Миланковића 1ж, МБ 202220023, ПИБ 104704549, шифра делатности 6110 – кабловске комуникације;
Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže д.о.о. Београд, са седиштем у Београду-Вождовац, улица Пека Дапчевића 19, МБ 17280554, ПИБ 101038731, шифра делатности 6110 – кабловске телекомуникације.

због тога што су поступили супротно мери заштите колективног интереса потрошача из члана 150 Закона о заштити потрошача, тј нису поступили по решењима Министарства трговине, туризма и телекомуникација:

број 330-00-0089/2015-11 од 28. октобра 2016. године (Телеком Србија а.д.),
број 330-00-00108/2016-11 од 16. маја 2017. (Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže д.о.о.),
број 330-00-00019/2015-11 од 14. маја 2018. године (VIP д.о.о.)
број 330-00-00028/2018-11 од 12. јуна 2018. године (Теленор д.о.о.),

којима је утврђено да су ова четири трговца учинила повреду колективног интереса потрошача уговарањем неправичних уговорних одредби из члана 45 став 1 тачка 3 Закона о заштити потрошача, и којима им је наложено да обуставе уговарање тих неправичних уговорних одредби.

П р а в н и о с н о в

Чланом 154 став 3 Закона о заштити потрошача предвиђено је да инспекцијски надзор над спровођењем овог закона и прописа донетих на основу овог закона врши министарство надлежно за послове трговине, преко тржишних инспектора, као и министарство за послове туризма, преко туристичких инспектора, у складу са овлашћењима прописаним овим законом и прописима којима се уређује инспекцијски надзор у овим областима.

Чланом 156 став 2 тачка 30 Закона о заштити потрошача предвиђено је да надлежни инспектор у вршењу надзора испитује да ли трговац, односно продавац спроводи меру заштите колективног интереса потрошача из члана 150 овог закона.

Чланом 160 став 1 тачка 53 Закона о заштити потрошача предвиђено је да ће се новчаном казном у износу од 300.000,00 до 2.000.000,00 динара казнити за прекршај правно лице ако поступи супротно мери заштите колективног интереса потрошача из члана 150 овог закона.

Чланом 150 Закона о заштити потрошача предвиђено је да се, ако је утврђено постојање повреде колективног интереса потрошача, одређује мера заштите колективног интереса потрошача којом се може наложити лицу против кога је вођен поступак да предузме одређено понашање или да му се забрани одређено понашање, а нарочито да: (1) прекине са кршењем одредби овог закона или другог прописа којим се угрожава колективни интерес потрошача и уздржи се од тога убудуће; (2) да отклони утврђену неправилност; (3) престане са непоштеном пословном праксом и да му забрани такво или слично поступање убудуће; (4) без одлагања обустави уговарање неправичних уговорних одредаба.

О б р а з л о ж е њ е и н и ц и ј а т и в е

Из наведена четири решења Министарства трговине, туризма и телекомуникација произилази да су сва четири трговца повредила колективни интерес потрошача на суштински исти начин, тиме што су својим општим условима, који су важили у време покретања поступака за заштиту колективног потрошачког интереса, уговорили у своју корист непоштену уговорну одредбу, прописавши да се накнада штете (односно „уговорна казна“ код VIP mobile и Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže) коју се претплатник обавезује да трговцу исплати због превременог раскида претплатничког уговора, утврђује у износу који одговара збиру свих преосталих месечних претплата почев од раскида претплатничког уговора до истека иницијално уговореног (минималног) обавезног трајања претплатничког односа уколико претплатник раскине или узрокује раскид претплатничког уговора пре истека периода на који је закључен. У сва четири решења, Министарства трговине, туризма и телекомуникација је утврдило да се ради о неправичној уговорној одредби из члана 45 став 1 тачка 3 јер се потрошач-корисник на описани начин обавезује да трговцу плати накнаду која значајно премашује износ претрпљене штете.

Наведена четири трговца су „поступила“ по решењима Министарства трговине, туризма и телекомуникација на идентичан начин, тако што су у својим измењеним општим условима – супротно налогу из решења – задржала непоштену уговорну одредбу из члана 45 став 1 тачка 3 Закона о заштити потрошача према којој се накнада штете за превремени раскид уговора одређује у износу који одговара збиру свих преосталих месечних претплата почев од раскида претплатничког уговора до истека иницијално уговореног (минималног) обавезног трајања претплатничког односа.

У измењеним општим условима сва четири трговца, речена непоштена уговорна одредба сада се потрошачима нуди као алтернатива новом моделу накнаде штете која су сва четири трговца увела након доношења решења Министарства а према којем је претплатник у случају једностраног раскида претплатничког уговора дужан да, на име накнаде штете, плати новчани износ у висини попуста или погодности остварених уговором. Да ли ће се применити модел, за који је већ утврђено да представља непоштену уговорну одредбу, или ће се применити нови модел накнаде штете зависи од тога „шта је за потрошача повољније.“

Дакле, не само што је модел накнаде штете, за који је утврђено да представља непоштену уговорну одредбу, задржан у општим условима сва четири трговца, већ је остављена могућност да се тај модел примени ако је повољнији за потрошача, чиме се изигравају решења Министарства.

Наиме, ни у једном од четири решења Министарства не оставља се трговцима могућност да речену непоштену уговорну одредбу задрже у општим условима пословања, ни као једини модел накнаде штете ни као опцију неком другом моделу накнаде штете, већ се јасно и безусловно налаже трговцима да обуставе уговарање неправичних уговорних одредби из члана 45 став 1 тачка 3 Закона о заштити потрошача.

Скрећемо пажњу да два од четири трговца (VIP и Telenor) нуде својим корисницима-потрошачима опцију зарачунавања накнаде штете у висини попуста или погодности остварених уговором само онда кад корисник једнострано раскида уговор. Кад ова два трговца (VIP Mobile и Telenor) једнострано раскидају уговор, корисници-потрошачи су принуђени да накнаду штете плаћају искључиво по моделу који је решењима Министарства утврђен као непоштена уговорна одредба, а према којем се накнада штете одређује у износу који одговара збиру свих преосталих месечних претплата почев од раскида претплатничког уговора до истека иницијално уговореног (минималног) обавезног трајања претплатничког односа.

Скрећемо пажњу и на то да се два од четири трговца (VIP mobile и Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže) играју терминолошких игара са намером да изиграју налог из решења Министарства трговине да обуставе уговарање неправичних уговорних одредби из члана 45 став `1 тачка 3 Закона о заштити потрошача тиме што су израз „уговорна казна“ заменили изразом „накнада штете“, иако оба термина користе за суштински исту ствар: пенале за раскид уговора који су поменутим решењима Министарства трговине утврђени као неправична уговорна одредба с обзиром на несразмерне последице које потрошач трпи услед њихове примене, при чему је за израз „уговорна казна“ решењима утврђено да је илегалан у правној ситуацији за коју га VIP mobile и Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže користе пошто је уговорна казна за новчана потраживања изричито забрањена чланом 270 став 3 Закона о облигационим односима.

Докази:

Из измена Општих услова пословања у јавној фиксној мрежи Предузећа за телекомуникације Телеком Србија а.д. Београд, са датумом 13.04.2018. (скинуто са странице https://mts.rs/Binary/674/Izmena-Op...ja-sa-datumom-primene-13.04.2018.-godine_.pdf)

Тачка 3.3:

Телеком и претплатник могу да уговоре пружање услуга и на одређено време (тј. на период обавезног трајања Уговора односно минимални период важења Уговора), у ком случају важе посебно дефинисани услови, у складу са Ценовником и Уговором. Уговарањем обавезног трајања Уговора претплатник стиче одређене погодности, које се могу односити како на посебне услове коришћења услуга тако и на могућност куповине уређаја неопходних за коришћење услуга, а у складу са Уговором.

У случају да пре истека периода обавезног трајања Уговора претплатник откаже Уговор или Телеком кривицом претплатника раскине Уговор, претплатник који нема својство потрошача у смислу важећих прописа је обавезан да једнократно, до датума рока за плаћање назначеног на рачуну, Телекому накнади штету у висини износа месечних накнада за месеце преостале до истека периода обавезног трајања Уговора, по Ценовнику важећем на дан отказа односно раскида Уговора, и/или да накнади Телекому штету у другом износу уколико је то предвиђено Уговором.

У случају да пре истека периода обавезног трајања Уговора, претплатник – физичко лице, који има својство потрошача у смислу важећих прописа, откаже Уговор или Телеком кривицом тог претплатника раскине Уговор, претплатник–потрошач је у зависности од тога шта је за њега повољније, дужан да плати:

– износ месечних накнада за месеце преостале до истека минималног периода важења Уговора као и преостале месечне рате за уређај купљен уз услугу или

– износ у висини попуста на уређаје, услуге и остале накнаде које је претплатник остварио на основу Уговора, до датума раскида.

Из општих услова пословања Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže д.о.о. Београд од 21.08.2019. (скинуто са странице: https://sbb.rs/Binary/30847/Opsti-uslovi.pdf)

Члан 12.

Закључивањем Претплатничког уговора за коришћење услуге кабловског Интернета и означавањем понуђеног поља по избору Претплатника, Претплатник се опредељује за минимални период коришћења услуге уз погодности дефинисане наведеном Понудом са ценовником. Претплатник може једнострано да раскине уговор са промотивним условима пре истека минимално уговореног периода, у ком случају је дужан да плати новчани износ у висини попуста који је остварио у оквиру датих промотивних погодности или преостале претплате до истека уговореног периода, а шта му је повољније. Одредбе о плаћању наведеног новчаног износа примењују се и у случају да СББ једнострано раскине уговор везан за кабловски Интернет, уколико Претплатник не измири све своје доспеле обавезе у складу са чл. 37. ових Општих услова.

Из измена општих услова уговора о претплатничком и корисничком односу мобилне

комуникационе мреже пословања VIP MOBILE д.о.о. од 01.10.2018.

(скинуто са странице: https://www.vipmobile.rs/documents/rs/Izmene opstih uslova_clan 17 finalno.pdf)

Члан 17.1

У случају да Претплатник раскине или својим понашањем доведе до раскида односно престанка Претплатничког односа пре истека минималног предвиђеног периода његовог трајања, како је одређено чланом 5.1.3 Општих услова, Претплатник се обавезује да плати VIP-u сва доспела, а неизмирена дуговања као и да плати VIP-u накнаду штете због неизвршења уговорне обавезе тј. превременог раскида уговора.

Накнада штете, за претплатника који је физичко лице, у зависности од тога шта је за Претплатника повољније, укључује:

– преостале месечне претплате почев од дана раскида претплатничког односа до дана истека минималног предвиђеног периода његовог трајања и бенефицирану цену мобилног уређаја купљеног уз уговорну обавезу (односно све преостале, неизмирене рате за купљени уређај) или

– разлику између пуне цене услуге и попуста/погодности које су остварене кроз уговорну обавезу и/или пун износ малопродајне цене уређаја по ценовнику VIP-a важећем у време закључења уговора, уколико је Претплатник уз услугу купио и уређај.

У случају да VIP једнострано раскида претплатнички уговор пре истека периода на који је закључен, због не извршавања обавеза Претплатника из уговора, накнада штете из претходног става укључује збир преосталих месечних претплата почев од дана раскида претплатничког односа до дана истека минималног предвиђеног периода његовог трајања, као и преостале месечне рате за уређај купљен за услугу по бенефицираној цени уз уговорну обавезу.

Претплатник, физичко лице, има право да након пријема обавештења од стране Вип-а, у року од седам дана, поднесе захтев за обрачун накнаде штете у смислу става 2 члана 17.1.

Из општих услова пословања Теленор д.о.о. Београд од 21.09.2019.

(скинуто са странице https://www.telenor.rs/static/file/Opsti-uslovi-21072019.pdf)

Члан 11.

Превремени раскид и измена претплатничког уговора Претплатник има право да једнострано раскине претплатнички уговор пре истека периода на који је закључен, уз обавезу да Теленору исплати накнаду штете због превременог раскида уговора. Накнада штете, за претплатника који је правно лице, утврђује се у износу који одговара збиру свих неизмирених/доспелих дуговања и преосталих месечних претплата почев од раскида претплатничког уговора до истека иницијално уговореног обавезног трајања претплатничког односа за изабрани тарифни пакет.

Накнада штете, за претплатника који је физичко лице, утврђује се у износу:

– који одговара збиру свих неизмирених/доспелих дуговања и преосталих месечних претплата почев од раскида претплатничког уговора до истека иницијално уговореног обавезног трајања претплатничког односа за изабрани тарифни пакет, или

– разлике између пуне цене услуге и попуста/погодности које су остварене кроз уговорну обавезу као и пун износ малопродајне цене уређаја по ценовнику Теленора важећем у време закључења уговора, уколико је претплатник физичко лице уз услугу купио и уређај, по избору претплатника.

Теленор има право да једнострано раскине претплатнички уговор пре истека периода на који је закључен, у случају да претплатник не извршава обавезе из уговора, уз обавезу претплатника да Теленору исплати накнаду штету због превременог раскида уговора у смислу овог члана.

Накнада штете из претходног става утврђује се у износу који одговара збиру свих неизмирених/доспелих дуговања и преосталих месечних претплата почев од раскида претплатничког уговора до истека иницијално уговореног обавезног трајања претплатничког односа за изабрани тарифни пакет.

На основу свега изнетог, молимо тржишну инспекцију да поступи у складу са својим законским овлашћењима, како би поменута четири трговца из својих општих услова пословања дефинитивно избацила свако помињањање модела накнаде штете за који је Министарство трговине утврдило да представља неправичну уговорну одредбу, а према којем се накнада штете за превремени раскид уговора одређује у износу који одговара збиру свих преосталих месечних претплата почев од раскида претплатничког уговора до истека иницијално уговореног (минималног) обавезног трајања претплатничког односа.

У прилогу су решења Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Општи услови односно измене општих услова који су цитирани у овој иницијативи.
 
Poslednja izmena:
Kupio sam zeni masinu za susenje vesa gorenje. Ona pokusava par dana sa raznim programima, ali masina nijednom nije uspela da osusi ves iz prvog puta. Mora da se vraca bar jos jednom. Da li je to normalno? Postoji li masina koja to osusi od jednom kako treba?
Ovo je neka kondezaciona, oko 400e.

Imam li ja pravo da vratim tu masinu i kazem da ne moze da osusi ves? U uputstvu lepo pise da ce ves biti suv posle odradjenog programa.
 
Meni lici da stavi vise vesa nego sto masina moze osusiti... Recimo, kapacitet susenja pamuk za u ormar je 7kg, ali ako je program mix za u ormar, onda je kapacitet 3,5kg (kraci program da se sintetika ne 'pregreje'). Mozda na osnovu iskustva da kombinujete program susenja, pa jos dodatno 15min ili sta-ti-ja-znam-probaj metodom.

Ako je ves mnogo mokar iz ves masine, probajte ga pre ubacivanja u susilicu jos jednom iscentrifugirati.

Na kraju, probajte i sa servisom za kupce, mozda imaju kakav bolji savet ;)
 
^^ da tako nekako...

ves za susenje mora biti i dobro ocedjen, znaci treba i dobra masina za pranje sa jakom centrifugom i treba ispostovati kolicinu vesa...
I moja zena je redovno pretovara.
 
Tehnomanija više ne šalje fiskalni pri online naručivanju? Samo pošalju račun preko mejla...
Da li je ovo prihvatljivo?
Mobilni telefon je u pitanju, nije naravno bilo ni popunjenog garantnog lista u pakovanju.
 
Napisah ranije da više niko ne šalje i postavio isto pitanje

Sent from my Mi A3 using Tapatalk
 
Gigatron ima akciju od 7.12 do 7.1. za laptopove - uz svaki kupljen laptop, slede tri vredna poklona.

U mom slučaju, pošto je u pitanju skup laptop - pokloni bi bili zaista vredni - preko 100€.

Ono što me zanima je sledeće - laptop je poručen online prošlog ponedeljka, isporučen mi je danas. Šta mislite, da li bih bio "pogodan" za ovu njihovu promociju?
 
Mislim da ne, gleda se datum narudzbine. Mozes da ih zoves i da probas da izvuces pogodnost jer su kasnili sa slanjem, cisto da te odobrovolje :)
 
Gigatron ima akciju od 7.12 do 7.1. za laptopove - uz svaki kupljen laptop, slede tri vredna poklona.

U mom slučaju, pošto je u pitanju skup laptop - pokloni bi bili zaista vredni - preko 100€.

Ono što me zanima je sledeće - laptop je poručen online prošlog ponedeljka, isporučen mi je danas. Šta mislite, da li bih bio "pogodan" za ovu njihovu promociju?
Nazalost, nemas osnova da trazis bilo sta s o zirom da je fakturisano na datum kada promocija nije bila aktivna. Kasnjenje u isporuci je zbog trenutnog stanja u post expressu, a ne njihovom krivicom
 
Mozda bi mogao da vratis jer nije isteklo 14 dana od online kupovine.
Posle ponovo narucis isti sa poklonima.
 
Uzeo neki Gorenje ledomat, ima 2 meseca otprilike. Led se oseca na plastiku, bas nije prijatno dok se pije nesto. Imam li osnova da reklamiram proizvod?
 
Mozda bi mogao da vratis jer nije isteklo 14 dana od online kupovine.
Posle ponovo narucis isti sa poklonima.

Šipak, uzeo sam ga na BF kad su davali 33% popusta na MP cenu laptopova.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Nazalost, nemas osnova da trazis bilo sta s o zirom da je fakturisano na datum kada promocija nije bila aktivna. Kasnjenje u isporuci je zbog trenutnog stanja u post expressu, a ne njihovom krivicom

Kakve to veze ima sa njim? Racuna se od datuma ISPORUKE, ne od datuma porudzbine ili placanja.
 
Poslednja izmena:
Kakve to veze ima sa njim? Racuna se od datuma ISPORUKE, ne od datuma porudzbine ili placanja.

datum isporuke nema nikakve veze sa promocijama. Samo garancija moze da vazi od datuma prijema.
Poruceno je po uslovima u tom trenutku i ti uslovi su prihvaceni i po tim uslovima je isporuceno.
 
Moja greska, nisam video da se ne radi o garanciji.
 
Ok, ispada da niko od nas nije bio u pravu. Kako znam?

Pa prošlog četvrtka sam naručio sluške od 38k, danas ih zovem da proverim status porudžbine i obaveste me da su te slušalice od danas na20% popustu i da će mi biti vraćeno cca 7k din na karticu.

Dakle - gleda se datum štampanja fiskalnog i slanja proizvoda, a ne datum poručivanja ili datum isporuke.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Ok, ispada da niko od nas nije bio u pravu. Kako znam?

Pa prošlog četvrtka sam naručio sluške od 38k, danas ih zovem da proverim status porudžbine i obaveste me da su te slušalice od danas na20% popustu i da će mi biti vraćeno cca 7k din na karticu.

Dakle - gleda se datum štampanja fiskalnog i slanja proizvoda, a ne datum poručivanja ili datum isporuke.


Sent from my iPhone using Tapatalk


Ok, jeste, on ne moze ni da stampa fiskalni po neakcijskoj ceni koja je trenutno u sistemu, ali je pitanje kako je moguce da im za obradu porudzbine treba nedelju dana. U vecini slucajeva je obrada dan-dva, a transport traje (ako uopste ima odlaganja na prvom mestu).
 
Jel zna neko da li vazi onih 14 dana za vracanje robe kada se naruci preko interneta, ali u slucaju kada je roba preuzeta u prodavnici?
 
Vazi se, racuna se kao ugovor zakljucen na daljinu. Kad se i plati online, onda nema nikakve dileme oko toga.
 
Hvala. Placeno je u radnji kesom, ali vazno je da se racuna. Bez veze obrisah pdf sa brojem porudzbine
 
Nazad
Vrh Dno