Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

Pre ce biti da je namerno tako konstruisan nego da je fabrička greska [emoji6]

@abacus Ako te nervira ovaj @Joker zakon :) ti koristi ovaj 'moj'. Pročitaj post 5150.

Pazi...ja kada bih cetvrti put kupovao - dobijao isti proizvod verovatno bih imao vrlo,vrlo dugacke usi......
Meni se ovo ne cini normalno i ostavlja prostor za mahinacije = namerno izazivanje kvara.....

Ne postoji zakon koji moze spreciti pokusaj mahinacija - zato i prodavac ima opciju da ne uvazi reklamacioni zahtev. Ako je kupac ispravan, a ima volje i novca, onda ce sud, odnosno vestacenje pokazati da nije do kupca, a prodavac ce snositi sve troskove. Onome ko vara se ne isplati toliki rizik.
Problem je sto je u ovoj drzavi pravda skupa, pa tako i nedostupna cak i "ispravnim" kupcima, pa se tako manje-vise sve zasniva na pristupu prodavca - da li je pilicar, ili profesionalac.

Ajde ti dokazi da je ventilator na grafici dobio malo vise napona nego sto je trebao....i narafski umro.....a takvih slucajeva sam se nagledao....da ne kazem ko malo prati KP...da postoje profesionalci koji kupuju polovne grafike sa nasom garancijom i vracaju na reklamaciju ...te zaradjuju mesecno i po 100k dinara samo od toga...
Ovde stvarno neki ili nece da vide sta se desava ili nemaju pojma sta se desava.....

Ima svega. Meni auto bio pred kraj garancije i ubedjivalo me par ljudi(cak i serviser u ovl servisu) posto mi je "nacheto kvachilo" da ga spalim da mi u garanciji naplate samo lamelu a da sve ostalo plati servis. Naravno to nisam uradio, ali ima ko bi.
Samo je problem sto si ti prodavac i shto ne smesh da imash taj stav da svi hocje da te zeznu poshto meni da neshto crkne i dodjem kod tebe i krenesh sa tim stavom , ja nikad vise ne bih kupio od tebe.

Zasto bi prodavac bio ostecen time sto se dobija nova garancija? Valjda i taj prodavac ima nekome da vrati neispravan uredjaj (proizvodjacu/uvozniku)?

Nema svako podršku proizvođača.

Naravno, ali ne ide ni tu sve glatko, inace bi (verovatno) i prodavci bili fleksibilniji.

Pazi...ja kada bih cetvrti put kupovao - dobijao isti proizvod verovatno bih imao vrlo,vrlo dugacke usi......
Meni se ovo ne cini normalno i ostavlja prostor za mahinacije = namerno izazivanje kvara.....

Muka mi je od prodavaca koji prilikom reklamacije u startu krenu da me ispituju ko zna šta si ti radio sa tim proizvodom i eto pokvario si ga. Mislim da dugačke uši ima prodavac koji posle toliko problema sa tim modelom proizvoda ga i dalje nabavlja i prodaje.
Ma da nemam šta pametnije da radim nego da kvarim peglu od 3000 dinara, toliko dokon nisam.

Zbog ovakvih stvari ja imam internu black listu i za sada su na njoj 4 coveka...oni vise nikada nece moci da kupe kod mene nista...pokusavali jesu....ali jednostavno ne mogu...ende

Pa čak, zakonski, (ako imaš registrovan maloprodajni objekat), ne smeš da zabraniš kupovinu proizvoda koji su izloženi i imaju cenu. Ali ti si KP prodavac kako sam mogao da zaključim pa možeš da biraš kome ćeš da prodaješ svoju robu, što je po meni OK.

@abacus
Nisam ja valjda na njoj?
Pa ne možeš to da izbegneš, ako mu je jako stalo kupiće neko drugi za njega, tako da je teško izvodljivo. Kao što @mikenziyu kaže ne možeš nekom da zabraniš da kupi. Možeš da mu kažeš da ne možeš da nabaviš što mu treba, ali što imaš izloženo moraš po zakonu da mu prodaš.

Srbija ...beda i mentaliet.....Otud i spaljivanje, otud i ovakav abacus stav.
Da je ljudima sicja da kupe gtx970 niko se ne bi ponashao kao abacusovi sa crne liste, sa druge strane da abacus ima 100 radnji i da ima milion mushterija/dan kao neki amazon bolelo bi ga uvo za te 4 osobe ...

Zakon o zastiti potrosaca je napravljen tako da najvise odgovara velikim trgovinskim lancima.

Kupci odnosno potrosaci i mali trgovci su prilicno zanemareni.

Poslednja izmena:
Najnoviji ZZP? Kako to? Zakonskom garancijom od 24 meseca, a na iste proizvode u svetu imas 12 meseci (Primer Apple)? Time što nakon zamene dobiješ novu "refresh-ovanu" garanciju pa u nedogled možeš da je potežeš. Time što u prvih 6 meseci nakon kupovine možeš da tražiš novi proizvod ili povrat novca (doduše samo ako je ozbiljniji kvar u pitanju)?

Ne postoji kategorija veliki i mali trgovci, imaš trgovce i kupce, ovim novim zakonom su mnoge stvari iz starog zakona dovedene u red, ali neke su totalno nelogične. Ova zemlja je totalna banana država, a ljudi koji rade na donošenju i sprovođenju zakona su tu samo iz koristoljublja, pretvaraju se da kao nešto rade, dok ih ne zameni nova garnitura, u međuvremenu dok su na poziciji gledaju da se što više okoriste i puste pipke svuda, naravno i da pozapošljavaju rodbinu. Zakon se donosi po principu suđenja na košarkaškoj utakmici, prvo poluvreme (stari ZZP), osakate kupce, onda drugo poluvreme (novi ZZP) osakate ove druge (proizvođače, prodavce itd), kao kompenzacija. Evo primer najobičnijih kineskih slušalica bubica, kupim bubice čisto da preguram period dok mi ne stignu sa Alija neke koje sam poručio, tipa 800 kinti. Da mi lik račun i uz njega 24 meseca garanciju, ja ga gledam da li si realan, samo da mi stoje u džepu ima da se pokvare za dve godine...

Kakav je to primer? Zasto prodaje slusalice od 800 dinara ako ce se raspasti, to je njegov problem.

Zato što se to prodaje svuda u svetu i zato što je to generalno trend potrošačkog društva, što jeftinije, samo je kod nas obaveza da se da na to garancija 2 godine. Ne moraš da ponavljaš tu rečenicu "zašto prodaje, to je njegov problem", shvatili smo mi koji čitamo posle 15og ponavljanja. Ja nemam očekivanja od slušalica koja koštaju 800din. da traju 2godine.

Poslednja izmena:
Samo što mi nismo potrošačko društvo na žalost.
Sad se daju garancije i po 5-7 godina. Za mene je to jako loše. Pa samo struja naša ima da utiče na radni vek uređaja, a da ne pričam o ostalim stvarima.

Zato što se to prodaje svuda u svetu i zato što je to generalno trend potrošačkog društva, što jeftinije, samo je kod nas obaveza da se da na to garancija 2 godine. Ne moraš da ponavljaš tu rečenicu "zašto prodaje, to je njegov problem", shvatili smo mi koji čitamo posle 15og ponavljanja. Ja nemam očekivanja od slušalica koja koštaju 800din. da traju 2godine.

Svuda u EU garancija je 2 godine, sasvim sigurno to nismo mi izmislili. Evo navedi drzavu u kojoj mislis da nije, pa cu ti linkovati takve jeftine slusalice sa 2 godine garancije.

Uostalom, evo pogledaj, skoro sva resenja su prepisana iz EU: http://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees/index_en.htm

Poslednja izmena:
Evo kreni od Mađarske, ne moraš da se mučiš sa kineskim slušalicama, kreni od recimo Sony earbuds. Razuveri me jer me umem sam da nađem.

Nego da ne mlatimo praznu slamu, idi do Apple-ovog sajta, pronađi mi uslove garancije na superskupi Iphone za recimo društveno uređenu Nemačku, prenesi mi šta si našao.

Poslednja izmena:
Vidim ja da nekima ovde izgleda nedostaje da otvore svoju radnju te lepo krenu da "uzivaju".

Poslednja izmena:
Nikad ne bih otvorio svoju radnju, nema leba ni u jednom biznisu ako si mali. Pojedu te veliki ;)
Smisli posao u kom nema velikih igracha...to je mudrost.... Nisi ti besan na zakon, ti si besan na winwin i gigatron koliko ja primetim....

Najnoviji ZZP? Kako to? Zakonskom garancijom od 24 meseca, a na iste proizvode u svetu imas 12 meseci (Primer Apple)? Time što nakon zamene dobiješ novu "refresh-ovanu" garanciju pa u nedogled možeš da je potežeš. Time što u prvih 6 meseci nakon kupovine možeš da tražiš novi proizvod ili povrat novca (doduše samo ako je ozbiljniji kvar u pitanju)?

Ne postoji kategorija veliki i mali trgovci, imaš trgovce i kupce, ovim novim zakonom su mnoge stvari iz starog zakona dovedene u red, ali neke su totalno nelogične. Ova zemlja je totalna banana država, a ljudi koji rade na donošenju i sprovođenju zakona su tu samo iz koristoljublja, pretvaraju se da kao nešto rade, dok ih ne zameni nova garnitura, u međuvremenu dok su na poziciji gledaju da se što više okoriste i puste pipke svuda, naravno i da pozapošljavaju rodbinu. Zakon se donosi po principu suđenja na košarkaškoj utakmici, prvo poluvreme (stari ZZP), osakate kupce, onda drugo poluvreme (novi ZZP) osakate ove druge (proizvođače, prodavce itd), kao kompenzacija. Evo primer najobičnijih kineskih slušalica bubica, kupim bubice čisto da preguram period dok mi ne stignu sa Alija neke koje sam poručio, tipa 800 kinti. Da mi lik račun i uz njega 24 meseca garanciju, ja ga gledam da li si realan, samo da mi stoje u džepu ima da se pokvare za dve godine...

Zar ocekujes da u Zakonu postoje dve kategorije - veliki i mali trgovci i da jedna prava vaze za jedne a druga za druge ????

Zakoni se pisu u zavijenoj formi, dvosmisleno, nedoreceno, skriveno...

Dzaba garancija od 2 godine, ako moras ici u crkvu da se pomolis da ti se prihvati reklamacija.

Tacno je da Zakonu pise da kupac u prvih 6 meseci traziti da mu se da novi uredjaj, a da se ne popravlja stari, ALI

postoji u Zakonu i jedna "nevidljiva recenica" gde se kaze da ukoliko prodavac ne pristane da kupcu da nov uredjaj (u tih 6 meseci ) bice kaznjen sa 0 ( NULA ) dinara.

Ako vec hoces da znas, garancija od 24 meseca nije uvedena zbog kupaca, vec na zahtev EU kako bi se smanjio uvoz jeftine kineske robe, a povecao uvoz uredjaja ciji su proizvodjaci iz drzava EU.

Zamolio sam te da mi linkuješ proizvode, makar ova dva, a ne da mi postaviš nekakav članak sa endgadget-a koji nema veze sa životom u praksi.

Evo izvoli, pomučio sam se za tebe,

http://www.mp3-player.de/index.php?page=article&ID=286689&aid=128&pk_campaign=Geizhals&pk_kwd=286689
Garantiehinweise
Herstellergarantie: 12 Monate (1 Jahr(e))

http://www.apple.com/legal/warranty/products/germany-universal-warranty.html
Die Garantie gilt EIN (1) JAHR lang ab dem ursprünglichen Kaufdatum durch den Endbenutzer und Käufer...

Mađarska,
https://www.pcx.hu/termek/sony-mdr-ex110lpb-fekete-f-llhalgat--788303
Garancia: 12 hónap

http://www.bluechip.hu/termek/sony-mdr-ex110lp-feher#specifikacio
Garancia Garancialeveles 1 év

http://a4team.hu/beviteli_eszkoz/eger-c18156/asus/echelon_gamer_laser_mouse-p81453
Garancia 12 hónap

itd.

Ostavio sam gore link "random" pc shopa iz Nemačke za Iphone 6, tu sve piše. Mogu da postavim još 10.

Kod nas jeste 2god. ali to vetovatno ima i svoju cenu, nije ni čudo što nam je sve skuplje. Neće sigurno jedan Apple da podvije rep pred moćnom Srbijom besplatno.

Nazad
Vrh Dno