E
eki
Guest
Ja bih samo da se zahvalim na ovako iscrpnim odgovorima
HVALA
HVALA
Ako moze jos malo pojasnjenja...
Sta se podrazumeva u Robu bez garancije tj u robu uz koju se ne izdaje garantni list??
Imam konkretan problem sto sam uz kupljen proizvod dobio garantni list (koji naravno nisam potpisao), i taj list izdaje proizvodjac proizvoda a ne prodavnica gde je proizvod kupljen. U prodavnici sam dobio samo njihov racun. Proizvodjac je iz drugog mesta, ako ima veze. U tom garantnom listu pise cuvenih 45 dana za resavanje reklamacije. Zvao sam danas republicku inspekciju i pozvao se na clan 34 zakona o zastiti potrosaca i clan 36 zakona o prometu robe, medjutim inspektorka mi je rekla da to spada u proizvode sa garancijom i da se gleda sta pise u garantnom listu (45 dana). Kada sam spomenuo da nisam potpisao nikakvu garanciju i da se po tome ovo tretira kao proizvod BEZ garancije, dakle da imam 6 meseci garancije i 8+15 dana za resavanje, rekla mi je da to nema veze, da se garancija ne mora potpisati i da je za resavanje reklamacije zaduzen proizvodjac tj. firma koja stoji na tom garantnom listu??
Inace doticna inpektorka mi je zvucala i malo zbunjeno i nesigurno, tako da pretpostavljam da i tamo ima ljudi koji bas ne rade ili ne znaju dobro svoj posao..
Ako moze neko da da neko pojasnjenje oko ovoga.
U petak 9. Novembra sam predao Graficku karticu MSI NX7900GT u NS u pc021u Garanciju,dali su mi papir gde pise da su preuzeli itd.Sad ako sam ja dobro ukapirao oni meni 17.11. moraju da jave sta je sa grafickom dal cu da dobijem novu ili da dobijem nazad novac ili?Posto je graficka placena 29000dinara ja cu traziti novac,oni meni trebaju da daju zadnju cenu po kojoj su imali?Eh da ovaj serviser mi je preko telefona rekao da ce trebati 3-4 nedelje da se vidi sta je,ja sam mu rekao da je po Zakonu o Zastiti potrosaca rok 8 dana on se pravio blesav i nije imao pojma.Sta mi savetujete da ih nazovem 17.11 ili?
Meni i dalje nisu jasne neke stvari, pa ako bi neko mogao kratko i jasno da precizira.
1) Šta ako garancija važi parcijalno, recimo za mobilni, pa kaže "ne važi za displej, ne važi za bateriju (ili važi 7 dana), ne važi za ovo ili ono"? Šta u roku od 6 meseci, šta posle tog roka? Kakva su tu prava kupca?
2) Da li ako se proizvod pokvari u garantnom roku, recimo posle 9 meseci, kupac ima pravo da traži zamenu za novi proizvod ili povraćaj novca, ili mora da pristane na popravku?
Ovde je nekoliko puta spomenuto snimanje razgovora. Ja moram da naglasim da snimanje razgovora namenjenih vama nije zabranjeno. KZ Srbije je jasan, krivično delo neovlašćenog snimanja postoji ako ste snimali tuđi razgovor, nešto što nije namenjeno vama. Npr, ako ja snimam svoj tel. razgovor - to jeste legalno. Ako se nekako zakačim pa snimam tuđi - to je krivično delo. Dakle, imate pravo da snimate razgovor sa serviserom, prodavcem itd.
Hvala. Možeš li da navedeš neki član, propis, nešto na šta se čovek konkretno može pozvati u slučaju problema ove vrste?Garancija ne moze biti parcijalna, vec ide na ceo uredjaj.
Evo i ja imam slichni sluchaj sa reklamiranjem ploche.
Beogratska firma relativno poznata (reklamacijama) na ovom forumu Milsoft Computers drzi na reklamaciji vec evo 15 dana plochu (odneo sam 2.nov. ). Zvao sam ih 2 puta i lik je rekao da su poslali distributeru pa cekaju odgovor, da im poshalju drugu. Ma okolisha mi. Pomiljao je rok od 45 dana pa ako ne poshalje distributer drugu, pa i bolju bez doplate, onda da mi vrate pare. Rekao je da ce oni zvati chim dobiju odgovor distributera.
Jos sam mu rekao da je sam bez kompa. Da mi treba, da pozuri. Poshto sam predpostavio(chitajuci iskutve forumasha sa njima) da ce ovo da potraje reshio sam problem sa kompom na brutalan nachin, kupovinom nove ploche u proverenoj novobeogratskoj firmi.
E sad poshto GA-965P-S3 izgleda nema nigde odavno verovato ako ih ne pritisnem (po zakonu) ima da mi razvlache to 45 dana. Sad po onoj crnoj teoriji za tih mesec ipo ima da mi ucene tu plochu i da mi vrate mnogo manje para. Sad kao pishe u njihovom cenovniku da je nekih ~83 €
Mozete li neke predloge shta da im kazem kad ih nazovem?
Cisto sumnjam da ce ti vratiti pare nazad.
Verovatno ces dobiti popravljenu plocu u roku od 45 dana ili drugu plocu ili mogucnost da uzmes neku drugu robu za pare na koje ti procene plocu ako taj rok istekne.
Da li to znači da dužina garancije i na bateriju u laptopu mora da bude ista kao i za laptop ? Jer kako vidim skoro svugde je garancija za bateriju 50% od garancije laptopa.
I to sve ako je budala da dozvoli prvo nezakoniti rok od 45 dana, pa i nezakoniti proces garincije koji mu nije ostavio pravo izbora i na kraju ako bi dozvolio nezakonitu odluku da garantijer odlucuje sta ce sa njegovim parama i njegovim postupkom.
150000 dinara kazna garantijeru, ko od sale.
Sud casti o trosku drzave ko od sale, dobijen naravno, itd.
Ja sam vec rekao ima ljudi koji pristaju da im vrate i ne sredjene komponente itd, svakakvog naroda ima.
Pre nego sto nekome savetujete nesto, upoznajte se sa zakonom.
Toliko je detaljno napisano, da na prostoru Balkana nema detaljnijeg.
Inace ovakve savete ne mozete nigde dobiti, posto se za ovakve pare uzimaju pare!!!
Jos jednom, garantijeri se pozivaju na nekakav rok od 45 dana koji vazi u slucaju,
da vi, uredjaj koji nije u garanciji(polovan) odnesete na servis, i u kojem je servis duzan da u odredjenom roku popravi, sredi ili vrati kao neispravan).
I postoji slican vremenski rok u kojem je nekakav rok za isporuku robe od 45 dana od dana kad je ta roba primljena izmedju dva pravna lica, inace saradnika u poslu.
Taj rok nema nikakve veze sa kupljenim uredjajem na slobodnom trzistu Srbije, i takav rok je protivan vasim pravima, i garancija je lako oboriva.
Na vas se iskljucivo odnosi zakon o zastiti potrosaca i par propratih zakona koji objedinjuju prava i uslove potrosaca, koji se mogu naci kroz ovaj thread, naravno ako ste saradnik ili poslovni saradnik sa doticnom firmom, na vas i ne vazi zakon o zastiti potrosaca, vec na vas vazi obligacioni zakon, i zastita od strane drzave u slucaju da je suprotna strana prekrsila ugovor.
Ako naravno niste potpisali detaljni ugovor sa firmom koja je garantijer , u tom slucaju vaze pravila koja je nametnula drzava.
Ukoliko ste potpisali ugovor i ukoliko on nije u skladu sa minimalnim pravima, takav ugovor se moze osporiti , oboriti i preinaciti u drugaciju formu, koja bi bila u skladi sa vasim pravima kao jednom stranom u obligacionom procesu.
Ljudi placanjem poreza odnosno haraca, vi ste platili i pomoc drzave, i tu ne treba da vas muci neka prica zasto bi drzava to radila za mene, prosto placena je i to debelo.
Nemoj se ljutiti, ali meni to sto si napisao zvuci kao spisak lepih zelja i raznih fraza izvadjenih iz konteksta.
Cak i kada bi sve to bilo tacno, na kraju bi zavrsili kao parnica na sudu gde bi troskovi i vreme resavanja visekstruko premasili vrednost maticne ploce i rok ispunjenja garancije od 45 dana?
Da li bi mogao da kazes konkretno sta ti mislis da bi ivica trebao da radi da bi bolje prosao, i da li je to vec ranije nekada uspelo?
@Vuk
1. Za 45 dana u zakonima - molim te trazi ti u zakonima da nije tako, tj. da negde pise da ne moze tako ...
2.
A) Ja sam napisao sta mislim je realno resenje za konkretan slucaj.
B) Ako sam dobro shvatio, po tvome ispada kad se nesto pokvarilo, to treba dati na reklamaciju - i odmah kupiti u drugoj radnji novo, a onda insistirati na povracaju novca za stvar sto je u reklamaciji i ne prihvatati nista drugo - insistirati na racunanju cene nove stvar kupljene pre x godina, svadjati se, stalno ici u inspekciju (u smeni kad ne radi brkati inspektor), na sud i sl...
3. U jednom se i ti i ja slazemo a to je da kupac ima pravo da se pobuni i da trazi ono sta misli da mu je najbolje.
S time da ja gledam kad mi se nesto pokvari da to resim na najbezbolniji nacin za obe strane i mene i prodavca, ako usput i stetujem nesto malo sta da se radi - necu propasti. Ako je neka firma bezobrazna onda: 1. necu vise nikada nista kod njih kupiti, 2. pre jedno godinu jedan veliki mega market me je bas jako iznervirao (a mene je inace tesko iznervirati) pa sami ih prijavio trzisnoj inspekciji u NS- ako se dobro secam morao sam dati pismenu izjavu i cekao preko mesec dana da uopste uzmu u razmatranje moju primedbu, tako da ta prica da cike u trzisnoj inspekciji samo cekaju da im se zalis na bilo sta nije bas potpuno tacna.
Ja sutra zovem ove za graficku,posto pretpostavljam da ce biti isti tok razgovara kao zadnji put da ce traja 3-4 nedelje i da se ne zna,sta mi savetujete da nazovem sutra inspekciju i da prijavim ili da im pretim preko telefona?Eh da jel zna neko mozda broj inspekcije u NS posto je tamo kartica pa ... ili nema nikakve veze?
To je standardna praksa i tako i treba da bude jer garantni list izdaje proizvodjac/uvoznik, a prodavac samo overava (potpisuje). Reklamaciju mozes da ostvaris kako kod izdavaoca garancije, tako i kod prodavca i ne mogu odbiti da prime reklamacijuJa sam imao situaciju da sam dobio garantni list, ali ne od firme u kojoj sam kupio proizvod nego od proizvodjaca proizvoda koji je van mog grada! (bio je u pakovanju sa proizvodom) I sta sad, treba da se cimam sa 50km udaljenom firmom?
Garantni list se ne potpisuje. Jer da je obavezno potpisivanje, nepotpisana garancija (koju ti savetujes) ne bi pruzala zastitu kupcu u toku garantnog roka (koji je duzi od onog roka za proizvode bez garancije)Znaci po meni je presudno da se ne potpisuje nikakav garantni list posto onda mozete da se pozovete na clan 34. zakona o zastiti potrosaca, tako sto cete reci da niste primili nikakav list.
Taj clan se odnosi na proizvode za koje se ne izdaje garantni list. Sa druge strane su proizvodi uz koje je obavezno da se izda garantni list i to nije izbor prodavca/proizvodjaca, jednostavno uz tehnicke proizvode mora da se izda garantni list jer u suprotnom prodavac placa kaznuDa, ali postoji problem kada su uslovi u garantnom listu losiji od onih u clanu 34.
U skladu sa zakonom, ukoliko to trazis, prodavac mora da ti da na uvid garantni list (preveden)jel retko ko daje na uvid garantni list pre kupovine, ponekad ga kupac i ne vidi dok ne raspakuje proizvod
Ne. Postoji neki minimum koliko mora da traje garancija, a u slucaju roka za popravku stvari Zakon o obligacionim odnosima, za tehnicku robu uz koju se izdaje garantni list predvidja pravni standard "razuman rok" (3 meseca skakako nije razuman rok).Znaci teoretski bi u garantom listu moglo stojati da je garancija 48h, i da je resavanje iste 3 meseca!
Tu nema sta da se dokazuje, jer garantnog lista mora da bude (tehnicka roba se ne sme prodavati bez njega).Mislim da je ovde glavna fora dokazati da li je ili nije bilo garantnog lista.
Ne. Postoji neki minimum koliko mora da traje garancija, a u slucaju roka za popravku stvari Zakon o obligacionim odnosima, za tehnicku robu uz koju se izdaje garantni list predvidja pravni standard "razuman rok" (3 meseca skakako nije razuman rok).
III Garancija za ispravno funkcionisanje prodate stvariNe, jos bolje, daj mi izvod iz zakona sta je to "razuman rok" o kome pricas i kako si dosao do toga da 3 meseca nije razuman rok...
Vidis problem je sto izgleda nisi zelo da procitas doslovce ono sto sam napisao,
Pod 1, ja jesam, ne jednom nego preko 50 puta i dao i citirao, i kacio, i crvenim velikim slovima kroz mnoge threadove upozoravao, da,
45 dana ne postoji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostavio sam jasne zakone u kojima slovom zakona pise koji su rokovi i ne razumem sad sta ti ovo znaci da ja nadjem gde ne pise da je rok 45 dana, da li je ovo pod jedan bila sala?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari