Šta je novo?

Zamena kondenzatora

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5650 (6c/12t) @ 3,7Ghz
Matična ploča
MSI X58
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
256Gb 850Pro + couple of AliExpress SSD's
Zvuk
Creative
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
U pitanju su kondenzatori kod CPU Socket-a. Svi su bili "naduveni"... Ima ih 6. Tek kada sam izvadio šesti, video sam da je samo on iscureo ali nema veze, verujem da ni ostali ne bi dugo.
E sad, interesuju me 2 stvari:
Ima li smisla stavljati kondenzatore većeg kapaciteta? (stabilniji napon?)
Ovi su bili 3300uF 6.3V 105°C.
Takođe, ako ne nađem iste, smem li staviti neke približne (> od 10% razkike) po kapacitivnosti?

Poslednja izmena:
Po meni je najbolje da nadjes neke kvalitetnije kondezatore.

frogman je napisao(la):
sto se tice kapacitivnosti ti mozes da stavis > od 10% razlike, ali moras da pripazis na voltazu da bude ista.

Voltaza je nebitna ako je veca ili ista, moze i 1000V ali kapacitivnost bas i nije, moze malo veca do 15% al ne i preko, manju nikako.

Misko je napisao(la):
Voltaza je nebitna ako je veca ili ista, moze i 1000V ali kapacitivnost bas i nije, moze malo veca do 15% al ne i preko, manju nikako.

A koji su to malo veci do 15% kada je sledeci 4700. Cisto sumnjam da bi i fizicki mogli da stanu jedan do drugoga sem da nesto budjis.

Poslednja izmena:
kapacitativnost ne treba menjati,a voltaza kondezatora ne sme da bude manja od tih kao sto su bili. Preporucljivo je staviti sve kondezatore od istog proizvodjaca (ako stavljas neke polovne,sa starih crknutih ploca)

Preterujete sa tim kondezatorima. Stavi koje imas i gotovo, samo ti je napon bitan da nije manji da se ne raspadnu.

Ovde ljudi menjaju te kondenzatore sa bilo kojim slicnim tako da je cela prica mozda glupa ali bi novi kondenzator trebalo da bude istog ili veceg napona, kapacitivnost takodje i trebao bi da bude lowesr takodje istih ili vecih dimenzija tj. zapremine.
Pozdrav

dr.Tiristor je napisao(la):
A zasto? :eyebrows:

Zato sto onda lupam proc ne dobija ispeglan napon kao sto bi trebalo, jesu u pitanju promili, al sto da dobije nesto lose ako moze bolje. Ako bi stavio prilicno manje kondise mozda bi njih ili nesto drugo digao u vazduh, kad nagazis OC na max. Mene ako pitas malo jaci ili ista kapacitivnost, voltaza kao sto je bila ili veca i nema greske.

Poslednja izmena:
Zato sto onda lupam proc ne dobija ispeglan napon kao sto bi trebalo, jesu u pitanju promili, al sto da dobije nesto lose ako moze bolje.
Nije istina.

Kondezatori sluze za peglanje napona. Ako stavis veci kapacitet, moze da bude samo bolje, NIKAKO losije.
. Ako bi stavio prilicno manje kondise mozda bi njih ili nesto drugo digao u vazduh, kad nagazis OC na max.
Ne bi nista "digao u vazduh", ali bi se verovatni odrazilo na stabilnost.

Sa vecim kapacitetom bi im trebalo malo vise vremena da se napune, ali to nije toliko bitno posto se i ovako brzo pune.

Poslednja izmena:
i kardan sa bmw-a moze da se "upasuje" na tristaća, to se zove fušeracija! kapacitivost MORA ostati ista, napon nemora. ali sa povecanjem napon i dimenzije samog kondezatora rastu tako da je vrlo verovatno da fizički neće moci da stanu na ploču. 3300uF/6.3v se moze naci bez problema.
inace, za one koji misle drugacije korisna informacija: postoje kondiši od 10000uF koriste se u napajanju kvalitetnijih pojačala...

@Zoka

Ako mogu bez problema da se nadju ja sam zainteresovan za 100-tinak komada, naravno novih (na PM).

@topic

Nemoj nikako da ides sa nizim vrednostima kapaciteta, jer se moze odraziti na stabilnost ploce. Sto se tice napona mozes da ides na visi, ali prva sledeca vrednost ti je 10V i u tom slucaju ti i raste precnik kondenzatora, tako da ti ugradnja istih zavisi samo od prostora oko kondenzatora na ploci.

Poslednja izmena:
Nije istina.

Kondezatori sluze za peglanje napona. Ako stavis veci kapacitet, moze da bude samo bolje, NIKAKO losije.
Ne bi nista "digao u vazduh", ali bi se verovatni odrazilo na stabilnost.

Ne razumem pa to sam i napisao??? kazes nije istina i napises isto sto i ja :d. Manju kapacitivnost nikako po 17ti put da ponovim i da dodam da mozes nesto da sjebes ako stavis 500 a treba 3300 npr.

Poslednja izmena:
Ok, hvala svima. Moraću da kupujem nove. Najbliže što imam (polovne, sa neispravnih ploča) je 1500uF 6.3V i 1000uF 10V...

Ljudi ala vi nemate pojma, znaci kapacitet mora da bude isti a voltaza sme da bude veca.

veske je napisao(la):
Ljudi ala vi nemate pojma, znaci kapacitet mora da bude isti a voltaza sme da bude veca.

Ajd posto mi nemamo pojma a ti znas objasni zasto je lose ako umesto 3300 stavim 3500mF, sto je to losije?

@Misko:
Ne razumem pa to sam i napisao??? kazes nije istina i napises isto sto i ja . Manju kapacitivnost nikako po 17ti put da ponovim i da dodam da mozes nesto da sjebes ako stavis 500 a treba 3300 npr.
Ne razumes? Rekao si ne vece od 15%, ja sam rekao da nije istina. Ili sam ja pogresno nesto razumeo? Ako je tako, izvinjavam se, ispravi me.

Misko je napisao(la):
Ja je napisao(la):
Misko je napisao(la):
Zato sto onda lupam proc ne dobija ispeglan napon kao sto bi trebalo
Ja je napisao(la):
Nije istina.

gde se nismo razumeli?
_______________________________________________________________________________________________
Cwelle je napisao(la):
Sa vecim kapacitetom bi im trebalo malo vise vremena da se napune, ali to nije toliko bitno posto se i ovako brzo pune.
Totalno zanemarljivo.

Zoka je napisao(la):
i kardan sa bmw-a moze da se "upasuje" na tristaća
Ne moze :D

Zoka je napisao(la):
kapacitivost MORA ostati ista, napon nemora.
E sto volim kada neko uleti u temu lupajuci bezveze i soleci drugima pamet. Sta ti znas bre o tome? Cuo si negde nesto i sad tu prosipas gluposti, trudeci se da ispadnes pametan.
Otkud tebi da kapacitet MORA ostati isti? Ko te je to slagao?

Ako mislis da mora, molim te objasni mi zasto.

Zoka je napisao(la):
inace, za one koji misle drugacije korisna informacija: postoje kondiši od 10000uF koriste se u napajanju kvalitetnijih pojačala.
Ma sta kazes? Pa postoje i od 22000mFd i od 1F [koji se takodje mogu staviti na plocu] pa nikom nista. Kakve veze to sada ima? Posle 10 i vise godina servisiranja AV uredjaja, ti ces da mikazes da postoje od 10000 mikro. Tebe sam cekao.
Jesam li vec rekao da mrzim kada neko uleti u temu i pocne da lupeta? :mad:

Veske je napisao(la):
Veske, opet lupetas? :d Mani se corava posla... :d

Misko je napisao(la):
objasni zasto je lose ako umesto 3300 stavim 3500mF, sto je to losije?
Pa zato sto 3500 ne postoje. ;)

ajd jedno glupo pitanje imam ka7 plocu koja mi stoji bar jedno 18 meseci zbog ovog problema... da je dam u servis ne isplati se posto ja bar ne znam nikoga ko bi to uradio za razuman novac (uglavnom je vise od vrednosti ploce cesto i duplo)... mislio sam da probam sam... ali nemam bas neku opremu... posto tek povremeno nesto zalemim, jako retko... da li bi smetalo posto nemam duvaljuku da umesto da kondenzatore odlemim iste povucem na gore tako da im ostanu nozice na ploci i na ove zalemim nove? Jeste glupo ali verujem da moze ali...

Da li je ovo uopste izvodljivo? Inace na ploci su jako mali kond. ali ima ih puno skoro 30 vecina su cini mi se 470.

BTW ako neko hoce da mi odradi ovu zamenu ali bez da me odere (ja bih i kupio kondezatore to nije problem za celu plocu su i tako oko 250 din) moze da baci PM.

Ja to ne bih ni radio duvaljkom.
Mozes da nalemis na nozice, zasto da ne.
Uzmi obicnu lemilicu sa tanjim vrhom, i skini ih.

@Misko:
Ne razumes? Rekao si ne vece od 15%, ja sam rekao da nije istina. Ili sam ja pogresno nesto razumeo? Ako je tako, izvinjavam se, ispravi me.

gde se nismo razumeli?

Moja recenica je isla:

pa ti: Zasto?

A ja sam za to zasto pomislio za ovo manja nikako, kapiras sad, da objasnim zasto nije dobro ako umesto 3300 stavis 20.000, taj kondis treba nesto i da puni, mozda prilikom punjenja elektronika nije u stanju da isprati 10 kondista 7x vece kapacitivnosti. Ja bih stavio iste po 18ti put ili malo jace manje ne, i voltaza manja ne ostalo je dozvoljeno.

Poslednja izmena:
Uzmi lemilicu sa tankim vrhom snage 30W. Dodaj tinola gde su kondenzatori zalemljeni pa izvuci kondenzator napolje grejući jednu pa drugu nožicu. Kada ga izvučeš vakum pumpicom odstrani višak tinola. Stavi drugi kondenzator pazeći na polaritet. Zalemi ga za ploču. Napon isti ili veći kapacitet isti ili veći pazeći da ti se dimenzije uklope sa prostorom na ploči.

Kad kupujes nove elektrolite vodi racuna da su za temperaturu do 105° zato sto se u njihovoj blizini nalazi CPU koji prenosi toplotu na njih.
Jos nesto, elektrolite veceg kapaciteta neces moci da nabudzis zato sto su po pravilu vecih dimenzija, a isto vazi i za napon.
Btw. jel zna neko gde imaju da se kupe elektroliti probojnih napona 6.3 i 10V? Ja najmanje sto sam nasao je 16V :(

Sylvester je napisao(la):
Btw. jel zna neko gde imaju da se kupe elektroliti probojnih napona 6.3 i 10V? Ja najmanje sto sam nasao je 16V :(
Evo, ja ću se prošetati malo ovih dana do BG Elektronika i Radio Kluba pa ću `ti javim ako nađem. ;)
:wave:

ima u japan elektroniku dosta elektrolita raznih velicnia probajte tamo...

da li bi smetalo posto nemam duvaljuku da umesto da kondenzatore odlemim iste povucem na gore tako da im ostanu nozice na ploci i na ove zalemim nove? Jeste glupo ali verujem da moze ali...
sve je vec recheno ovde samo da dodam da duvaljka na tako gustoj shumi elektronike nije pozeljna jer mozes da odlemish i neshto pored shto nisi ni zeleo:D
Ljudi koji imaju tzv vakum lemilicu(nije bash vakum ali ajd') komotno rade sve na matichnim plochama jer zagrevaju izvlache kalaj jako precizno.Ako uspesh da se dokopash na pozajmicu jedne takve onda mozes i sam sasvim fino da promenish.(ona je negde oko 280eu sa opremom zavisno od proizvodjacha)

Poslednja izmena:
Mare je napisao(la):
ima u japan elektroniku dosta elektrolita raznih velicnia probajte tamo...
inace stanica 18-ice pre tosinog bunara kod studenjaka...

Kad kupujes nove elektrolite vodi racuna da su za temperaturu do 105° zato sto se u njihovoj blizini nalazi CPU koji prenosi toplotu na njih.

Ta temperatura u oznaci ne znaci bas to sto ti mislis a i onako temperatura tu nije veca od 55°. Oznaka 125°,105° ili 85° znaci maksimalnu temperaturu koju elektrolitski kondezator moze da izdrzi odredjeni vremenski period. Recimo najkvalitetniji el. kondenzatori izdrzavaju po 5.000 sati na maksimalnoj temperaturi od 105° sto snaci da u uslovima kucista gde je temperatura unutrasnjosti recimo jako visokih 55° taj kondenzator ce trajati oko 160.000 sati tj. 18 godina. El. kondenzatori koji se prodaju u Radio Klubu zbog same svoje cene sigurno pripadaju nainizoj klasi tj. imaju vek trajanja od 1.000 sati na temperaturi od 105° sto prevedeno znaci da ce u nekom narmalnom kucistu trajati oko 3,5 godine.

6,3V koliko sam upoznat nema niti u jednoj prodavnici, niti moze da se poruci. U Radio Klubu u Timockoj ulici prodaju 10V svih standardnih kapacitivnosti (470-4700) i sto je bitno ti el. kondenzatori koje oni prodaju su Small Size rastera 5mm tako da npr. 10V/2200µF su precnika 8mm.

@svi

El. kondenzatore nemojte da grobarite sa starih ploca. Sve vrednosti koje sam do sada video na plocama su 470µF, 1000µF,1500µF,1800µF, 2200µF, 3300µF i cak na jednoj ploci i 4700µF. Sem oznacenog el. kondenzatora svi ostali su standardni i mogu se kupiti u Radio Klubu a taj od 1800µF se komotno moze zameniti sa 2200µF.

DARK SIDE je napisao(la):
sve je vec recheno ovde samo da dodam da duvaljka na tako gustoj shumi elektronike nije pozeljna jer mozes da odlemish i neshto pored shto nisi ni zeleo:D
Ljudi koji imaju tzv vakum lemilicu(nije bash vakum ali ajd') komotno rade sve na matichnim plochama jer zagrevaju izvlache kalaj jako precizno.Ako uspesh da se dokopash na pozajmicu jedne takve onda mozes i sam sasvim fino da promenish.(ona je negde oko 280eu sa opremom zavisno od proizvodjacha)
umesto duvaljke i vakum lemilice mogu da se koriste igle za transfuziju ;) .

Poslednja izmena:
Vrh Dno