Šta je novo?

Zabrinjavajuce saznanje vezi Facebook-a

Rusi

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2006
Poena
390
Zabrinjavajuce ili nisam znao za ovo. Naime o cemu se radi. Imao sam nalog oko godinu dana pa sam ga iskljucio na nekih mesec dana, nedavno sam se ponovo aktivirao. Pocelo je sledece da se desava da mi prijavljuje ljude koje znam ali koje nikada nisam pretrazivao niti imam zajednicke prijatelje. Izmedju ostalog se pojavile neke devojke koje sam upoznao jos pre par godina koje sam zaboravio da postoje a kamoli da im se secam prezimena imena aj pa jos da, takodje i sadasnji ili bivsi podstanari koji su ziveli u nasim stanovima, neke poznanike, poznanice koje sam imao broj moba ali vise ih nemam... Ovo mi je sokatno! Neko moje misljenje je da posto se potvrditi registracija tj. bebednost naloga i preko mobilnog broja i ako se ima instalirana FB aplikacija (koju sam obrisao jos pre) ona pristupa imeniku gde pretrazuje po brojevima ko je isto potvrdio ako je ovo tako onda mi ne ide u glavu kako su se pojavili ljudi za prijatelje koje sam upoznao mnogo pre nego sto sam imao FB nalog pa nemam vise njihove brojeve? Jel moguce da postoji neka povezanost FB sa arhivom mog tel. broja sa mobilnim provajderom?

Postoji ako si dozvolio.

ALi ima je na mobilnom :)

Pocelo je sledece da se desava da mi prijavljuje ljude koje znam ali koje nikada nisam pretrazivao niti imam zajednicke prijatelje.
Misliš da ih prikazuje u predlozima za prijatelje (friends - suggestions)?
Ljude koje tvoje ime i prezime pretraže na Facebooku tada on prikazuje u tom odeljku.
Nisi ti njih pretraživao ali jesu oni tebe pa ti ih zato prikazuje kao sugestiju.

Friend suggestions, nista novo.
Takodje moze biti da pristupa imeniku pa dodaje, to rade skoro sve aplikacije.

Nema nikakva povezanost izmedju provajdera, nego samo pretrazi (verovatno) brojeve u imeniku, matchupuje sa ljudima mozda, ili kao sto poolmaker kaze oni tebe pretrazivali pa su u sugestiji.

Ko zna kako funkcionise uopste facebook.

To npr. nisam znao da ako je mene neko pretrazivao da se onda meni pojavljuje u listi sugestije prijatelja. To onda menja moje iznanadjenje ali opet mi je sve to freaky. Friend suggestion sam mislio da radi samo na principu istih prijatelja, iz nekih grupa, skola, fakultet, isto mesto odakle ste itd znaci vise neke relevatne stvari pa nagadja da li se znamo.

Pitaj boga kako rade algoritmi njihovi sto se toga tice.
Zbog toga i jesu Facebook..

Na vrh te liste idu oni koji ti rade o glavi.

Meni nisu jasni ovakvi postovi, FB je džabe ali negde mora da zaradi pare. I onda se svako pita kako, odakle, otkud?

Meni dođe isto imao-nemao FB, u sistemu si ovako-onako.

Ovo je oduvek bilo plodno tle za razvoj nekoga ala Ilija Čvorović.

Vreme je takvo da niko, ali baš niko, ko iole koristi neki od elektronskih uređaja ostavlja i lični trag. Pitanje je samo koliko je nekome interesantan taj trag i ništa više.
Ko hoće da sačuva privatnost pravac neka vuko****na i povratak na život iz XVIII veka, bez ijedne "blagodeti" modernog života.

Pogledaj koju si email adresu koristio prilikom registracije na Facebook. Bez tvog znanja, sa te email adrese Facebook moze da ti mazne Address book (narocito vazi za Google, Yahoo i Hotmail naloge). Ove kompanije otvoreno saradjuju sa Fejsbukom. Na primer, ja sam otvorio lazni Hotmail nalog i preko njega registrovao lazni Facebook nalog. Onda sam postavio laznu fotku na taj fb profil. Kada sam se ponovo ulogovao na Hotmail (sa drugog racunara + obrisan Internet cache), imao sam sta da vidim. Na moj Hotmail profil je automatski stavljena lazna fotka sa Fejsbuka. Ko ne veruje, neka i sam proba, nije tesko. A na fb profilu su mi bili "preporuceni" ljudi sa kojima sam iskljucivo komunicirao preko tog hotmail naloga.

Mozes misliti onda koliko sam se ja sokirao pre jedno 2 godine kad sam na svom FB nalogu video na nekom delu strane (ne znam da li jos uvek ima te opcije) ceo moj imenik koji su povukli ili sa moj gmail naloga ili iz mog imenika. Kao obrisao sam to ali dzabe jer znam da sam obrisao samo za sebe a da je njima sve to ostalo. Privatnosti na Internetu vise nema a pogotovo ako se koristi Android platforma. Jednostavno je tako i to treba prihvatiti, voditi racuna sta radis online (jer ocigledno niko drugi osim tebe nece) i ziveti zivot dalje.

Ranije si imao opciju prilikom registracije da im dozvolis da importuju tvoj imenik, sada to rade i bez pitanja ako (tehnicki) mogu.

Ovo je oduvek bilo plodno tle za razvoj nekoga ala Ilija Čvorović.

Vreme je takvo da niko, ali baš niko, ko iole koristi neki od elektronskih uređaja ostavlja i lični trag. Pitanje je samo koliko je nekome interesantan taj trag i ništa više.
Ko hoće da sačuva privatnost pravac neka vuko****na i povratak na život iz XVIII veka, bez ijedne "blagodeti" modernog života.

[YOUTUBE]kztvCH8ud8A[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]zWOmIhZfLsk[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]AaUavdAdKxw[/YOUTUBE]

@Rusi

Blago tebi koliko imaš prijatelja :D

Vrh Dno