Šta je novo?

Za ljubitelje analognih satova

Pozdrav, izvinite ako ovo mozda nije pravo mesto za to, ali treba mi pomoc u pronalazenju jednog konkretnog modela Seiko sata. Nasledio sam sat od dede koji mi je na zalost ukraden pre par godina, pa bih zeleo da probam da nadjem taj podel ponovo i da ga kupim. Sat koji mi treba podseca na ovaj koji sam nasao na ebay, sa par kljucnih razlika. Sat nije bio zlatne boje, bio je skroz srebrn. Nisam siguran, ali nesto mi se cini da je na vrhu imao rimsko XII i takodje nisam siguran ali nije nemoguce da sat nije bio skroz pravougaonog oblika, vec je mozda bio zaobljen na temenima.

Da li bi neko mozda mogao da me uputi na neko mesto gde se prodaju ovakvi satovi(nekog svojevrsnog prodavca-tragaca starih satova) ili barem da mi da malo vise informacija o modelu pa da probam sam da ga pronadjem?
Seiko Tank

Jesi li pitao na svet satova forumu?

Stigao SRPE93K1, nisam očekivao da će mi se silikonska narukvica svideti, a svidela mi se je:

Prilozi

• viber_image_2022-11-03_15-11-52-879.jpg
    viber_image_2022-11-03_15-11-52-879.jpg
    198.7 KB · Pregleda: 208
  • 1.jpg
    1.jpg
    191.8 KB · Pregleda: 144
  • 2.jpg
    2.jpg
    162.9 KB · Pregleda: 147
Na slici nisam shvatio da je srebrne boje.
Na Amazonu imaju nekoliko modela

Pozdrav, izvinite ako ovo mozda nije pravo mesto za to, ali treba mi pomoc u pronalazenju jednog konkretnog modela Seiko sata. Nasledio sam sat od dede koji mi je na zalost ukraden pre par godina, pa bih zeleo da probam da nadjem taj podel ponovo i da ga kupim. Sat koji mi treba podseca na ovaj koji sam nasao na ebay, sa par kljucnih razlika. Sat nije bio zlatne boje, bio je skroz srebrn. Nisam siguran, ali nesto mi se cini da je na vrhu imao rimsko XII i takodje nisam siguran ali nije nemoguce da sat nije bio skroz pravougaonog oblika, vec je mozda bio zaobljen na temenima.

Da li bi neko mozda mogao da me uputi na neko mesto gde se prodaju ovakvi satovi(nekog svojevrsnog prodavca-tragaca starih satova) ili barem da mi da malo vise informacija o modelu pa da probam sam da ga pronadjem?
Kod Seika je lako sve piše na poleđini.
Ovo je model SEIKO 5P30-5d00.
Mislim da ćeš ga najverovatnije naći na Ebay kucaj Seiko 5P30.

E sad ono što ne razumem je zašto to radiš, jer koji god da kupiš čak i identičan model, to nije sat tvog dede i nikad neće biti, dakle nema nikakvu sentimentalnu vrednost jer ga tvoj deda nikad nije nosio, a ovaj model ni upotrebnu pa da kupuješ zamenski, jer ga je vreme pregazilo...

Jel ima neko Tissot PRX Powermatic 80 ili kvarcnu verziju istog? Kakva su vam iskustva?

Ja nosim Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 koji koristi isti mehanizam, pa ako te zanima nesto u vezi toga, pitaj.

Kako si generalno zadovoljan? Koliko je tačan? Izdrizi ako se ne nosi za vikend? Vidim da su po netu svo bas zadovoljni.

Duplo je razlika kvarcni/automatik. Pa trazim izgovor da uzmem automatik. 😇

Sat sam sastavio od delova sa aliexpressa. Finalna verzija nije trebala ovako da izgleda. Mehanizam je trebao da bude beli, ali se on izgubio negde na putu iz Kine, a ovaj sam porucio za drugi sat. Kazaljke su trebale da budu drugacije, ali kako mi je ovo prvi mod neke su iskrivljene prilikom montiranja, pa je skrpljen od ostataka :) Montaza kazaljki na youtubu izgleda bas jednostavno, meni je trebalo bas dosta vremena da namestim sekundaru :) Nadam se da ce vremenom biti lakse. Poslednja slika je sledeci mod kad stignu delovi.

sat1.jpgsat2.jpgsat3.jpgsat4.jpg

Kako si generalno zadovoljan? Koliko je tačan? Izdrizi ako se ne nosi za vikend? Vidim da su po netu svo bas zadovoljni.

Duplo je razlika kvarcni/automatik. Pa trazim izgovor da uzmem automatik. 😇
I ja sam se dvoumio al na kraju sam odlucio da uzmem automatic. Prvo zbog toga sto je malo manji, drugo zbog mehanizma.

Sto se tice samog mehanizma, generalno je tacan, mada ga ja poravnavam svaki put kada poravnavam datum, znaci jedanput u 2 meseca.

Izdrzi lagano ako stoji 2 dana, mislim da mu je reserve oko 80 sati po deklaraciji.

Sat sam sastavio od delova sa aliexpressa. Finalna verzija nije trebala ovako da izgleda. Mehanizam je trebao da bude beli, ali se on izgubio negde na putu iz Kine, a ovaj sam porucio za drugi sat. Kazaljke su trebale da budu drugacije, ali kako mi je ovo prvi mod neke su iskrivljene prilikom montiranja, pa je skrpljen od ostataka :) Montaza kazaljki na youtubu izgleda bas jednostavno, meni je trebalo bas dosta vremena da namestim sekundaru :) Nadam se da ce vremenom biti lakse. Poslednja slika je sledeci mod kad stignu delovi.
Da kazaljke kao da su od tri različita sata, ostalo je ok :) Sekundarna nije obavezna :))))

Naleteh sad na ovaj instgram nalog gde se prodaju polovni satovi pa mozda nekome bude od koristi:

(link uklonjen)

Poslednja izmena od urednika:
Neki nemamo instagram ....

Pogledajte prilog 364576Pogledajte prilog 364577Pogledajte prilog 364578Pogledajte prilog 364579
I ja sam prošle nedelje sastavio jednog mešanca Seiko Alpinist satova (SPB155 i SARB017).
1000000173.jpg

U principu zadovoljan sam što sam pronašao prilično dobar brojčanik (mogao sam da kupim i brojčanik sličan SPB155, pa bi sve bilo skoro 1:1 autentičnog izgleda, ali mi se više sviđa ovaj sa sunburst efektom nego sa teksturom), kazaljke, zamenio sam kalendar crnim koji svetli u mraku, kućište je baš fino odraženo, brušeni i polirani segmenti, sa safirnim staklom i inner bezelom i sl.
Nisam zadovoljan što krunica na kućištu nije ušrafljujuća, nego obična pull&push pa ću videti da to izmodujem kad stignem...

Poslednja izmena od urednika:
  • Like
Reagovanja: nuk
Gdje nalazite te cifere? Meni bi trebao za seiko advan

Ovi su sa aliexpressa. Ali tamo prodaju samo kopije aktuelnih modela, tesko ces naci za stariji sat. Jedino ako ti po dimenzijama odgovara neka zamena.

@Čika_Kure, Ima li ovakvih cifera?
SEIKO_ALPINIST_38MM_8.jpg
Ima, ali mislim samo u zelenoj i braon boji.
Ali na slikama deluje da je taj reljef na ciferu loše urađen pa sam se opredelio za ovaj sunburst cifer, koji je odlično odrađen (čak ima i malu dozu autentičnosti kineskih kopipejstera koji su kompas skalu ucrtali na sam cifer)...

EDIT: Eto videh da ti je kolega već odgovorio. I ja mislim da je štampa loše određena. Ovaj sunburst cifer imaju još u beloj boji u dve verzije sa srebrnim i zlatnim podeocima. I stvarno mogu da potvrdim da je ovaj zeleni odlično urađen.

Pozdrav ljubitelji, treba mi pomoć :)
Ne mogu nigde da nadjem originalnu narukvicu za Seiko 5 6319-8030 pa sam u potrazi za nekom zamenskom iole približnoj narukvici. Uzeo sam na AE narukvicu medjutim kranji linkovi (end linkovi) ne odgovaraju... Na satu su ravni dok su na uzetoj narukvici kružnog oblika. Servisirao sam sat kod čuvenog Kostića i rekao mi je da pokušam da nadjem negde samo end linkove ali nešto mi ne ide od ruke. Jel zna neko nekakvo rešenje?
18mm je potrebna dimenzija end linkova

Prilozi

• IMG_20221126_120154.jpg
    IMG_20221126_120154.jpg
    272.7 KB · Pregleda: 63
  • IMG_20221126_120136.jpg
    IMG_20221126_120136.jpg
    198.7 KB · Pregleda: 87
Znam šta bi ja uradio. Spram originalnih, end linkova, bi ove nove obradio finom turpijom ili brusnim kamenom. Polako, strpljivo, dok ne legnu kako treba.

Nazad
Vrh Dno