Šta je novo?

Yunet optika - mts

Podneo zahtev za 100/50, to nema zvanicno, posle destak dana su mi realizovali prikljucak. Ista prica za ruter, ne daju sifru, kaze mogu da daju iz call centra ali se odricu odgovornosti, sto znaci ako se pokvari, moram da kupim ruter sam? Momci su dobro odradili, mozda neku sitnicu nisu poslusali, ali dobro, niko nije savrsen..
Da li si imao vlakno uvedeno u kucu ili su to odradili yunet radnici?

Provlače od mts kutije u hodniku do mesta u stanu koje odabereš za ONT.
(Koristili kanalice Supernove da ne buše ništa i ne lepe vlakno za zid.)
Potreban je još pristup glavnoj mts kutiji (ključ od podruma u mom slučaju) da tamo spoje i pozovu mts za aktivaciju.

Zivim na selu, prosla optika pa me interesuje ko sprovodi vlakno od bandere do kuce. Zato pitam. Jos ni jednoj kuci nisu sproveli vlakno.

Tek kad bude dostupna optika u selu onda ćeš videti oko detalja.

Vidim uz paket 200/100 daju televiziju gratis.
Zna li neko sta tu ima od kanala?To je verovatno osnovni paket bez arena?

Da li si imao vlakno uvedeno u kucu ili su to odradili yunet radnici?
Meni su spolja uveli vlakno kroz postojecu rupu od kabla gde je ranije Orion prolazio. Na prvom spratu sam, pa je bilo izvodljivo. Po fasadi su uradjene kanalice, a unutra je u cosku malo zalepljeno. Dozvolio sam im tako, meni je tako ok, tu mi je blizu i TV

Da li treba prijava za tv pošto imam 200/100 ili ide automatski? Sa kojim u/p se prijavljuje? Probao sam sa onim za njihov mail, ali ne radi.
Probao sam aplikaciju za android tv jer imam xiaomi box

Ja sam dobio TV Box na zahtev, verovatno ne ide automatski.
U početku ni njihov Box nije prikazivao kanale dok oni tamo ne aktiviraju.

Instalirali su mi danas 200/100, posle 7 dana profi usluga, mozda je moglo i brze da nisam upisao pogresan mob. Iako imaju fiksni i adresu oni samo komuniciraju mobom. kao da ce gpon ugraditi na telefon ili mobilnu liniju/sim/esim karticu. Nekako sam podesio zaomi, na kablu je ok na wifi, kome treba wifi, mora pravi ap ili ruter. Mada je i guzva u okolini zgrada sa stanovima i betonskim zidovima tako da... Predpostavljam da je zaomi bolji od huawei Q modela makar na papiru, nudi vise.... ;) Sto se tice speedtesta u lokalni na multi stream je ok a sto se tice evrope na signle stream, onako donja granica, dalje nisam ni smeo da gledam. Staticki na poklon, ne treba mi bas za nista ali eto, valjda je bolji od ipv6. Recikliraju ip adrese preduzeca iz 90tih. U Box-2 mts je nominalno brzina 400/200 stim da ko nema lan vezu, sa Huawei opremom nisam siguran da ce videti 400/200 osim ako mu ceo kucni eco-system nije huawei wlan. Kad izguram 6 meseci mozda predjem na MTC. Do tad pozdrav iz Africke zemlje safari....

Da se zapljunem i ja ovde :) pošto je MTS insistirao na celih 50% popusta na prvi mesec produžetka UO za još 24M (doduše, davali su i gratis nepotrebnu TV), izvršen prelaz na YUNet.

Instalacija - momci pozvali par dana pred dolazak, rekoh im da mi treba samo ONT (i ruter, ako zatreba za rezervu), ne treba ništa oko kablova da se radi.
Doneli, uključili, pozvali telefonom da se aktivira signal, otišli. :)

Poslao mail na [email protected] da mi dostave admin pass za ruter, unapred prihvatio da sam saglasan sa odgovornošću za ispravno funkcionisanje servisa.
Odgovorili za oko 2h (petak u 18h), prepisani WAN parametri u pfSense ruter i to je to, radi sve kao sat.

Za sad utisci više nego pozitivni - sve završeno putem maila, ne smaraju da zovu oko svega i svačega, cene razumne (iako za pravno lice dodaju PDV na izlistane).

Koliko vremena si bio bez servisa (u procesu prelaska)?

Nije baš merodavno pošto sam iskoristio period kada sam bio na putu od srede do srede, tako da je Telekomu javljeno da mogu da gase servise u utorak, a sledeće srede su došli iz YUNeta da instaliraju opremu, kako je i dogovoreno.

Pomenuli su pri inicijalnim dogovorima da mogu da uzmem neki mobilni net od njih kao privremeno rešenje pošto im treba par dana od kada Telekom deaktivira sve da oni mogu da dođu da priključe svoje uređaje, ali nisam to isprobavao pošto im je svakako nedelju dana bilo dovoljno.

Jel oni povezuju ruter i celu mrežu koju imas u stanu - posto je MTS optika u pitanju . Znači da ostane kakvo je trenutno stanje
Za tv koliko tv mozes da imas priključenih na njih i kako to ide
Hvala

Ko nema već razvedenu optiku, kapiram da će odraditi sprovođenje vlakna do neke lokacije u stanu kao i ostali prilikom prvog uvođenja optike.
Kod mene je vlakno već bilo postavljeno, tako da su od posla imali samo da ubodu kraj vlakna u (njihov) ONT pa lan kabl iz njega u (takođe njihov) Xiaomi ruter i to je sve s njihove strane.

Sad dalje šta ko ima od mreže po stanu mi ni ne deluje kao njihov posao, eventualno da napomenu koji port je mapiran na koji VLAN zbog televizije (ako je konfig kao kod MTSa), ali pošto ja samo internet trošim, za to će morati neko drugi da napiše iskustvo. :)

Kasnije kad je podrška javila admin parametre da mogu da prepišem konfiguraciju, samo sam otkačio Xiaomi i prebacio LAN iz ONT-a u moj ruter, Xiaomi vraćen u kutiju.

Ko nema već razvedenu optiku, kapiram da će odraditi sprovođenje vlakna do neke lokacije u stanu kao i ostali prilikom prvog uvođenja optike.
Kod mene je vlakno već bilo postavljeno, tako da su od posla imali samo da ubodu kraj vlakna u (njihov) ONT pa lan kabl iz njega u (takođe njihov) Xiaomi ruter i to je sve s njihove strane.

Sad dalje šta ko ima od mreže po stanu mi ni ne deluje kao njihov posao, eventualno da napomenu koji port je mapiran na koji VLAN zbog televizije (ako je konfig kao kod MTSa), ali pošto ja samo internet trošim, za to će morati neko drugi da napiše iskustvo. :)

Kasnije kad je podrška javila admin parametre da mogu da prepišem konfiguraciju, samo sam otkačio Xiaomi i prebacio LAN iz ONT-a u moj ruter, Xiaomi vraćen u kutiju.
Bas tako kako si i naveo, i ja sam imao sve vec razvedeno od mts optike tako da mi je juce momak bio doneo ONT, Ruter povezao, aktivirali signal, proverili na kompu brzinu i to je sve. Mislim da razvod kucne mreze oni ne rade, to san svakako ja sam odradio.

Sto se tice TV, konfing nije kao kod MTS, oni imaju klasican OTT srvis kao recimo SBB van mreze, tako da su svi portovi otvoreni za internet. Dobije se Xiaomi STB I Move TV aplikacija je vec instalirana na samom na uređaju.

Nadam se da sam nesto pomogao

U mome slucaju je terenska sluzba obavila sve. Prikljucen sam na banderu udaljenu nekoliko desetina metara. Kabl od pocetne ide preko jos tri/cetiri bandere i krova, nakon cega se spusta i prolazi kroz stok prozora.

Ljudi pozdrav,

Da li neko moze da mi napise parametri za DNS servere. Ne mogu da zavrsim konekciju na mom modemu jer mi trazi da ih unesem. Sve ostale parametre su mi poslali ali kada ih unesem modem se konektuje ali nemam protok interneta. Kada vratim xiaomi ruter sve radi ok. Jedino moze biti problem sto nisam uneo DNS.

Pozdrav,
Vidim da si i ti isto odradio i zamenio njiov ruter za svoj. Da li mozes da mi napises DNS parametre, posto imam neki problem sa modemom, unesem 4 glavana parametra, modem mi se konektuje ali nemam internet protok. Modem je ASUS RT-AX59U.

Kod mene stoje Google (8.8.8.8.) i Cloudflare (1.1.1.1) DNS.

Pozdrav,
Vidim da si i ti isto odradio i zamenio njiov ruter za svoj. Da li mozes da mi napises DNS parametre, posto imam neki problem sa modemom, unesem 4 glavana parametra, modem mi se konektuje ali nemam internet protok. Modem je ASUS RT-AX59U.
Ništa posebno nije podešeno, pfSense je ruter, 1.1.1.1 i 8.8.8.8 su DNS, manje više i nemaš šta da podešavaš, prepišeš statičku IP adresu koju su ti dodelili, gateway IP, subnet je /19 i VLAN 735.

Ništa posebno nije podešeno, pfSense je ruter, 1.1.1.1 i 8.8.8.8 su DNS, manje više i nemaš šta da podešavaš, prepišeš statičku IP adresu koju su ti dodelili, gateway IP, subnet je /19 i VLAN 735.
Sve je ok, problem je bio u dubljim podesavanjima u delu VLAN bila je otkacena opcija koja nije trebala. Sve radi savrseno. Hvala ti svakako na odgovoru.
a jel moze da se uzme samo televizija ? ako imam net predpostavljam da je move app?
Mozes naravno, njihova aplikacija radi na bilo kom netu. Jeste move app.

Vrh Dno