Šta je novo?

Yettel Kucni net - ex. Telenor Home

Kablovi prouzrokuju gubitak sbecijalno ako nisu usklađeni sa frekvencijom i otporom. TV kablovi su 75 Ohma a za 4G antenu i ruter 50 Ohma.

To je to, narucujem onda

Inace, eto da napisem privremeno resenje koje sam zbudzio da povecam signal na ovom nesrecnom B311

Iskoristim koaksijalne kablove sto su mi ostali od Super-nove, posto su likovi u medjuvremenu zbudzavali konektor preko konektora svaki put kad su menjali boksove i slicno, ostao mi SMA konektor iste velicine kao sto je na 4G anteni, isti je promer navoja (zvanicna nomenklatura konektora SM9)

Jedan konektor stavim na kabl, ubodem u ruter

Drugi konektor stavim na drugi kraj, uvrnem antenu

Izbacim antenu na krov kuce

nije da sam dobio 100% rad i brzine, ali sad bar imam konstantno 3 crtice na ruteru, bolja je situacija

Kazem eto ko mozda ne zna, da ne mora antena striktno u ruter, moze da se spoji sa koaksijalnim kablom i izbaci negde gde je bolji prijem, verovatno postoje i antene sa zicom da se kupe gotove a ne ovo moje budzenje
Ja sam 2 godine držao časove online preko yettel kućnog neta, tako što sam na ruter povezao dve TV antene, usmerio ka beznoj stanici, što je diglo brzine sa 5-10 na 30-60 Mbps. To je sasvim legit rešenje, isprati jačinu signala i pravilno usmeri antene i radiće kako treba, kao budžet varijanta. Ili uzmi valjanu 4G antenu.

Pozz da li neko mozda zna vezano za raskid ugovora pre vremena (ostalo jos 6 meseci), da li se moraju isplatiti svi meseci po punoj ceni ili nesto drugo?

Skuplje ti je to nego da koristis do kraja UO.

Ako je ugovor na 24 meseca, prva opcija je da platis dobijene benefite u vidu popusta na pretplatu i uredjaj za proteklih 18 meseci. Druga opcija je da placas preostalih 6 meseci do kraja UO.

Poslednja izmena:
Ja sam 2 godine držao časove online preko yettel kućnog neta, tako što sam na ruter povezao dve TV antene, usmerio ka beznoj stanici, što je diglo brzine sa 5-10 na 30-60 Mbps. To je sasvim legit rešenje, isprati jačinu signala i pravilno usmeri antene i radiće kako treba, kao budžet varijanta. Ili uzmi valjanu 4G antenu.
Imam staru UHF antenu od televizora, i to znas koja zverka, ima jedno metar ipo i one zubekanje, legenda kaze da ako je izvuces iz kamena na krovu zgrade, postanes kralj Zarkova

Bas cu da kupim 50 oma kabl, i da je namontiram na krov da probam, pre nego sto kupim nov ruter cisto radi eksperimenta

Samo mi reci kako si namontirao SMA konektor na kraju kabla koji si izvukao iz antene ? Ja imam ove konektore koji su mi ostali od Supernove ali je budzevina, nemam ona kljesta njihova sto lepo namontiraju konektor

CFD200 kablovi su odlični za LTE. Mogu se naći odlične LTE Yagi antene.

Ako ste na baš lošoj lokaciji (LTE signal jedva postoji napolju) ili ga čak telefon ne registruje, a uhvati tek jedva GSM i dovoljan vam je skromni protok LTE B20 (800MHz) - fazon bolje išta nego ništa, onda može i UHF TV antene, dva komada, ali obavezno bez pojačivača, i ako je ikako moguće, postaviti ih u +45 i -45 stepeni u odnosu na vertikalu, a tako da ugao između njih bude 90 stepeni.

Evo primera sa Yagi antenama
1739785921744.png

Ja sam ih namestao, na toj lokaciji ni jedan provajder ni napolju nema ni GSM signal. U pitanju su obronci Stare Planine. U selu nema fiksne telefonije, nema ničega, selo ima oko 150 stanovnika. Na krovu u scan-u nalazim Yettel GSM, ali telefon ne može da se registruje na mrežu. Sa ovim antenama, dobijam sledeću situaciju na ruteru:

1739786282858.png

Kao i sledeću brzinu interneta:
10660073361.png

Što za lokaciju gde nema mobilnog signala, nema fiksne telefonije, je svakako odlično da čovek ostane u kontaktu sa svetom.

Poslednja izmena:
Samo mi reci kako si namontirao SMA konektor na kraju kabla koji si izvukao iz antene ? Ja imam ove konektore koji su mi ostali od Supernove ali je budzevina, nemam ona kljesta njihova sto lepo namontiraju konektor
Dao sam nekome da mi namontira, ne sečam se iskreno.

postaviti ih u +45 i -45 stepeni u odnosu na vertikalu, a tako da ugao između njih bude 90 stepeni.

Evo primera sa Yagi antenama
Pogledajte prilog 481120
Ovo je bitno, zaboravio sam da navedem. Ima par tutorijala na youtube, isprati i biće to dobro.

Nema ili bar ja nisam pronašao. Potrošnju pratim preko rutera, ali to ne radi baš kako treba, jer sam po njemu jedan mesec potrošio protok, a brzina se nije smanjila.
Malko glup sistem, jer nemam pojma koliko imam još protoka.

mozes ako dodas taj broj na yettel app na telefonu. kao sto i za mobilni proveravas potrosnju/racun

Džaba, kad ne radi očitavanje potrošnje u aplikaciji, bar za ovaj "neograničen" paket.

aaaa.. jasno

Za neogranicen pise samo da je neogranicen, ne znam kako je za ove druge pakete. Moze da se vidi u "Pregled potrosnje" ako se pretrazi saobracaj koji se ne naplacuje, ali tamo je sve u KB i ne znam po kojoj logici se beleze podaci. Bas je neozbiljno da ne postoji mogucnost da se vidi ovo kao kod A1, ne samo zbog provere ispravnosti sistema vec i zbog nemogucnosti da planiram dalju potrosnju.

Jeste glupost. Mogu da vidim preciznu potrošnju za prethodni mesec, a trenutno stanje je nepoznato. Gledam potrošnju po mesecima i poprilična su odstupanja u odnosu na očitavanje sa rutera.
Ruter vidi ~200GB više, što je dobro za znati. Moguće je da računa download i upload zajedno, pa tako dolazi do veće cifre.

Koji je to ruter, kod mene je ruter belezio manje, sto je i logicno, jer obracun provajdera ima zaokruzivanje merne jedinice (Zaokruživanje sesije za prenos podataka je na 1 KB), a ruter belezi bajtove.

Poslednja izmena:
Naravno da se računa ukupna količina saobraćaja. Svaki prenet bajt bilo u download ili upload smeru se računa.

Modem je Huawei B528s, a računanje nije nešto logično, jer postoje odvojene stavke za dnevni upload i download i to se ne uklapa kad saberem protok od prethodnog dana sa trenutnim. Ovo je odokativna metoda i glupost je što ne može da se vidi na aplikaciji (ili bilo gde drugde) potrošnja, jer je to "neograničen" paket, pa šta onda ima i da se gleda.😒

Ja ne znam sta je ovo, ali danas je katastrofa

Imam brzinu goru nego dial-up a po ikonici Viber desktop-a vidim da sam svakih 2 minuta online - offline.

Google ne moze da mi ucita po minut, bilo koji sajt sa malo vecim data uopste ni ne ucita, ostavi slike sa X i slicno

Zvao Yettel, kaze mi operaterka da se radi na nekim repetitorima, ali da nisu moji repetitori u pitanju, i da nista ne moze da se uradi povodom toga

Inace stari Zeleznik, B311 modem, Cat4

Mesec dana sam na ugovoru, prvih 25 dana je bio problem samo uvece, sada mi je internet prakticno beskorisan dok ne uzmem krsten ruter sa Cat6 / Cat12 standardom

Ima li neko informacije da li postoji u yettelu trenutno neka akcija za kućni internet?

Ajde pomoc ljudi

Kupio sam bolji ruter, B528s

E sad - ovaj B311 sto dolazi uz Yettel paket, ima njihov custom softver pa preko settings-a mozes da pristupis i Yettel porukama, i slicno

Podesavanja na B311 su automatska za Yettel

Prilikom postavke novog rutera, sta sve treba da uradim osim logicno da prebacim sim i upalim isti ?

Jel trebam da rucno podesavam APN ? Jel ima jos nesto sto treba da znam ?

Trebalo bi da je sve automatski podeseno
Samo izvuci sto bolji signal
apn na mobilnom netu povlaci automatski na net i to radi out of box.Ovo je problem na yettel prepaid karticama tu je potrebno rucno odabrati Yettel internet iz apn liste.
Tvoje je samo da prebacis sim i podesis wifi mrezu i sifru po zelji ostalo ce ruter automatski da iskonfigurise
Pozdrav

@Imbecilcina
Imam isti model i ne treba ništa da se podešava, samo ubaciš karticu i upališ. Sve je tu, kao na B311 modelu, pa i SMS.

Nazad
Vrh Dno