Šta je novo?

Yettel Kucni net - ex. Telenor Home

Evo ga malisa, jos antenu da udenem pa da vidmo sta ce da se desi... Cilj je svakako postignut nego me sad kopka kolik moze da dobaci od defaultnog setapa do nekog resenja poput ovog koje ne kosta vise od 10~15k sa antenom. Ruter nov 8k, i narucio sa jednu antnu cisto da probam od 10e bice oko 2k sa postarinom.

viber_image_2024-10-11_23-52-50-095.jpg

Usmerene i sector antene imaju "senku" kada si blizu ispod, iznad ili iza antene. Prijem može da bude bolji na 500 metara nego na 5.

Antene mogu bas puno da znace zavisno do lokacije. Gledam kod mene u kuci u najboljoj varijanti paramteri:

RSRP -92dBm RSRQ -8dBm SNR 12dB
A onda bukvalno na pragu kuce dobijam pored 800MHz i 2100MHz i parametre:
RSRP -100dBm RSRQ -7dBm SNR 16dB

Razilka u brzini 2-3 puta, ispred kuce prelazi 100mbit i konstantna je, kuci treba "ubosti" lokaciju, a i tu se malo malo gubi signal od 2100MHz.

Inače mala digresija, na KP eno Xiaomi CAT19 rutera polovnih po 80e, dobre mašine ali džaba kada nemaju konektore za eksterne antene, slaba vajda za bilo koga ko ne živi u centru ili ima čist prijem signala sa bazne stanice, a ti opet i ne jure dobre rutere.

Idealno bi po meni bilo ono što sam viđao po UK, ruter koji je za spoljnu montažu i napaja se preko POE adaptera/switch-a.

@Astmario
Da i kod mene oscilira signal ali ne mnogo, uglavnom drzi ovih 64mbps, imao sam i 76mbps u jednom merenju. Videcu danas sa ovom jeftinom antenicom da li ce nesto da se desi :p
Uglavnom signal je najbolji u jednom delu terase tu je RSRP -75dBm a SNR 12dB, generlano na telefonu merenje brzine tu je nabolji protok... Videcu ako mogu da napravim neku instalaciju antene na toj poziciji, sa nekim ne tako debelim kabolovim da mogu da zatvorim prozor i da izvcem maksimum za svoju lokaciju.

pazi, brizna ti ne zavisi samo od signala. postoji i onaj momenat kada ima mnogo korisnika na toj baznoj stanici pa se ograniceni protok bazne stanice deli na mnogo korisnika => svako ce imati mali protok. Sto se tice toga, tu ne mozes nista da uradis... taj pad brzine mozes da uocis uglavnom u odredjenim delovima dana... Kod mene je pad obicno uvece i kada se ljudi vrate sa posla...

Da da toga sam svestan, evo jutrors oko 02~03h kad su svi polegali :ROFLMAO:
Inace ove male antenice nista ne pomazu kada se nadje dobro mesto za ruter. Ove sto kostaju 1000~3000din, sad sam probao i nista.

Huawei B528s-23a  hotspot.jpg

Pazi samo, -dBm su negativni brojevi, što je veća cifra, to je lošiji signal, RSRP -75dBm je bolji signal nego recimo -100dBm.

Pazi samo, -dBm su negativni brojevi, što je veća cifra, to je lošiji signal, RSRP -75dBm je bolji signal nego recimo -100dBm.
Da da i ako namam pojma sta upste sve to znaci skontao sam ovo sto mi kazes, da - bojevi treba da budu sto manji a SNR sto veci... Ovo je najbolj tacka na mojoj lokaciji na terasi to je tako u tih 10cm, malo levo desno gore dole nije ovako...

Na terasi.jpg

1000003099.jpg1000002889.jpg1000002368.jpg

kad smo već u temi rutera, voleo bih još jednom da čujem savete, mišljenje i poređenje ovog mog Huawei 529s sa ruterima o kojima ste ovde govorili.

ReportEditDelete

b529,B525 i b528 su ti u istom rangu
Kupovao sam neke unutrašnje antene na KP (cene 1200-2000 din, da ne nabrajam sad...) i nakon toga mogu dati savet da jedan jedini % signal nije pojačan, dakle ne bacajte pare.
Treba mi neka (naravno ne preskupa) preporuka za spoljnu (ili korisnu unutrašnju) antenu sa TS9 priključkom.

Kupovao sam neke unutrašnje antene na KP (cene 1200-2000 din, da ne nabrajam sad...) i nakon toga mogu dati savet da jedan jedini % signal nije pojačan, dakle ne bacajte pare.
Treba mi neka (naravno ne preskupa) preporuka za spoljnu (ili korisnu unutrašnju) antenu sa TS9 priključkom.
Sa time nisam radio pogledaj iskrine spoljne antene mislim da preko hr ili slo mogu da se poruce za lte.A te unutrasnje probao sam i ja one fabricke mozda dobih par % signala

Samo da potvdim ovo da ljud ne bacaju para, ne da se nista ne dobija nego cak i degradiraju signal...

To zavisi kako se upotrebi. Odvojena antena može da se postavi dalje od rutera na neko zgodnije mesto sa boljim prijemom i bez napajanja. Na 535-333 recimo ima izbor samo unutrašnje, samo spoljašmje. kombinacije ili auto pa sam bira odakle je signal bolji. Kod mene je trenutno signal bolji kada je na kombinaciji, ruter u kujni na polici a antena na prozoru koji gleda na relej. Bez antene ruter mora da bude na pravom mestu i okrenut baš kako treba. Sa omni antenom to nema veze.

Poslednja izmena od urednika:
To zavisi kako se upotrebi. Odvojena antena može da se postavi dalje od rutera na neko zgodnije mesto sa boljim prijemom i bez napajanja. Na 535-333 recimo ima izbor samo unutrašnje, samo spoljašmje. kombinacije ili auto pa sam bira odakle je signal bolji. Kod mene je trenutno signal bolji kada je na kombinaciji, ruter u kujni na polici a antena na prozoru koji gleda na relej. Bez antene ruter mora da bude na pravom mestu i okrenut baš kako treba. Sa omni antenom to nema veze.
Probao sam ovo o cemu pricas i na tom mestu gde sam otkrio da je najbolja situacija dubitak je mizeran, dok prostim premestanjem rutera na tu poziciju postigo sam skor za duplo bolji protok... Znaci treba nesto ozbiljnije.

@CountMike a sta bi se desilo sa na primer b511 i/ili b535 ta 2 imam,kad bih nasao kablic mora sa jedne strane da bude usko ko za stare telefone sa tastaturom a drugi kraj standardan USB 2.0.To kacim na Laptop ima svoju ugradjenu a ovo sam nabavio,eksterna Wireless kartica,Realtek ili Ralink rt2830 imam rarovano drajver cuvam,jedan kraj ide u Lap a drugi napolje na motku i na vrhu spoljnja antena na bese 2,4Ghz (tako nekako)...i bez problema vidim mreze okolo mene.Tacan model kartice je neka Ksense 9000 strao me blizo Yettel bazna stanica puknuce ruter 😂

Taj konektor "kao za stare telefone" je samo za IP telefone ako je provider onogućio, ne moze za USB.

Taj konektor "kao za stare telefone" je samo za IP telefone ako je provider onogućio, ne moze za USB.
Ma to sam @CountMike koristio i sad koristim,ali za moje rutere.A ranije kada nisam imao nikakav Internet ni kucni cak,sestric moj uzeo BOX MTS citaj ADSL,i ostavio otkljucanu mrezu,pitam ga mgu li ja dase zakacim ponekad kaze ma kaci se koliko hoces,posle mu desktop riknuo otiso monitor i on lepo ceo komp baci u kantu sada koristi telefon i IPTV MTS barem 4-5 UO dosad placa malo fali od 5000RSD mesecno IRIS i telefon mesecno sve to nakaceno na fiksni.Malopre sam malo muvao rutere moje treba naci poziciju u kuci,ali mrzelo me samo sam prebacio na oba Zeljeni Tip Mreze na 4g,automatski Yettel daje UP nekih 12-15Mbps samo prebacivanjem na 4g ode na 60-70Mbps trenutno.Isto to isti sajt za A1 nece da da vise od 12Mbps nikako ni automatski niti 4g ovde kod mene.A to sto pise kao za stare telefone takav kraj kabla ide u tu,eksternu Wireless karticu ima ga na Aliju prodaje se,jos uvek ta spoljnja WiFi antena i kartica :)

WiFi antena i 3g/4g gsm antena nisu isto.

Ja sam danas vratio Yettel-ovu karticu i definitivno prešao na MTS. A1 karticu sam prebacio u telefon. Dok sam hvatao Yettel, relej je bio nekih 5-6 KM daleko pa je externa antena bolje hvatala. Sada mi je MTS relej nekih 400-500m i bolji je signal (-88dBm) bez antene nego sa antenom (-97dBm).
WiFi antena i 3g/4g gsm antena nisu isto.
Antena je antena, samo zavisi od frekvencije.

Naravno @CountMike nego u njegovom slučaju mala antena koja dolazi uz WiFi adapter i optimizovana za 2.4GHz signal nije pogodna za prijem 800/1800/2100MHz signala koji on pokušava da poboljša.

Naravno @CountMike nego u njegovom slučaju mala antena koja dolazi uz WiFi adapter i optimizovana za 2.4GHz signal nije pogodna za prijem 800/1800/2100MHz signala koji on pokušava da poboljša.
@Astmario kako mislis mala...ona se nalazi napolju na jednoj motki,visoko podignuta oko 7-8metara od zemlje,i predvidjena za opseg 2,4Ghz bese poveca onako,A sama Wireless kartica je u sobi kabl ide od nje spolja,do amtene...i taj kablic od nje u USB Laptopa,tako sam je koristio dok nisam uzeo kucni net.Net vukao od sestrica preko nje,a sada ona hvata i od kucnih rutera...sta ima da optimizujem.Ukljucim ruter hvataju i ona i fabricki ugradjena,u lap obe pun signal svih 5 crta.

Jasno, ti imaš eskternu antenu za prijem WiFi signala, ali i dalje stoji da je ona optimizovana za 2.4GHz a ne za prijem GSM signala. Što kaže CountMike antena je antena, zavisno kako je ta izvedena možda i dobiješ nešto, možeš da probaš da je nakačiš i vidiš da li ima razlike ako ti ruter takođe ima SMA konektor, ako nema to se može rešiti adapterima.

Hocu da uzmem za kucu na selu pa sam gledao sa mojim 4G na telefonu. Kod prozora od sobe 30mbit, a ispred prozora u dvoristu(bukvalno pola metra dalje) konstanto 100-120mbit (Stanica na nekih 500m).

Sta mi je ciniti (a da ne drzim ruter u dvoristu 😂)

@dani b
Ono sto znam da ne treba da radis je kupovina ovih jeftinih antena na KP, a meni je pomogla kupovina boljeg rutera, imas sve u ovoj temo na ovoj i predhnodnoj strani... Veruijem da bi kupovine dobre spoljne antene resila proble dobrog prijem 4g signala jer ocigledno postoji potencijal da imas dobar prijem. Moze biti da negde u kuci imas dobar prijem, samo treba da ispitas i nadjes to mesto... Isto imas na predhodne dve strana o tome kako to da uradis, kojim programom u telefonu, samo treba strpjenja za to.

Sta je potrebno za prestanak koriscenja usluge. Dugo koriscen kucni net sa meseca na mesec posle isteka ugovora.
Da li je njima potrebno unapred javiti. Modem je otplacen. Da li je dovoljno javiti krajem meseca telefonomm

Vrh Dno