Vidi, ja ne mislim da je ovo "moja" situacija a niti da da će im to biti prioritet. Ali je ona dobar indikator kvaliteta programerskog tima. Evo recimo i ovo što je već neko primetio ranije u postu. Instalirao sam aplikaciju i na jednom starijem Google Pixelu 4 na kome je Android 13. Aplikacija na njemu radi, ali se u push notifikacijama ne prikazije ikonica aplikacije nego prazan krug. Evo šta kažu na jednom Google Developer forumu u vezi sa tim (ne konkretno sa aplikacijom Yettel banke, nego sa neispravnim ikonama u notifikacijama:
- Adaptive icons: The app might not be using adaptive icons, which are designed to fit within various shapes on different devices. If an app uses a legacy icon format, the system might not be able to properly display it within a notification badge, resulting in the default hollow circle.
- Notification channels: The app might not be using notification channels correctly. Notification channels allow developers to group notifications by type and importance, giving users more control over how they are displayed. If an app doesn't set up notification channels properly, the system might not have enough information to display the app icon within the notification badge.
- Notification badge settings: The app might be overriding the system's default notification badge behavior. While developers have some control over how their notifications are displayed, they should generally adhere to the system's default behavior to provide a consistent user experience.
Dakle, ne bi me čudilo da developeri Yettel Bank aplikacije koriste par Samsung telefona za proveru, ne osvrćući se na preporuke i dokumentaciju Googlea. Google Pixel bi trebalo da bude prototipska platforma za testiranje aplikacija, pogotovo kada je reč o UI dizajnu, ali za naše developere uglavnom postoji samo Samsung. Nemam apsolutno ništa protiv Samsunga, ali ako nešto ne radi na telefonu firme koja inače pravi Android, da li nam to nešto govori o moru potencijalnih problema u budućnosti, na raznim modelima. Kad se ne slede principi kodiranja i dizajna aplikacija niti preporuke tvoraca operativnog sistema, to je dobar put da se zabrlja i na drugim mestima.
U vezi sa aplikacijama koje na Androidu 15 ne reaguju na unošenje PIN-a piše ovo:
- Deprecated APIs or Features: The app might be relying on APIs or features that are deprecated or behave differently in Android 15. This could cause unexpected behavior in the button activation logic after PIN entry.
- Third-Party Library Conflicts: If the app uses third-party libraries, there might be conflicts or compatibility issues with the new Android version. These conflicts could affect how the app handles user input or updates its UI elements.
- Incorrect Event Handling: The app might not be correctly handling events related to PIN entry or button state changes. This could lead to situations where the button remains inactive even after successful PIN verification.
Uzgred, malo sam istraživao i našao sam u nekom repoziturijumu apk starije verzije Yettl Bank aplikacije, mislim da je u pitanju verzija 1.3.8. Prijavi prilikom instalacije da nije sa Play Store-a, ali se uredno instalira i radi. Ponadao sam se da ću moći da je apdejtujem novom verzijom i da će nastaviti da radi, ali ne vredi. Čim se preko nje instalira nova verzija, gubi se mogućnost logovanja. Međutim aplikacija ostaje aktivirana i uredno mi stižu push notifikacije, naravno neispravne sa šupljim krugom umesto ikonice.
E, sad kakva kolosalna greška treba da se napravi da bi starija verzija aplikacije radila, a novija ne radi. I ko zna koliko takvih šupljina u kodu ima kojih programeri očigledno nisu ni svesni.