Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024)

Za 5000 evra i Mobi daje povoljniji kurs.

Kako ovo da se dobije i koji je to veci iznos i povoljniji kurs?
Pa u menjačnicama daju bolji kurs od trenutno istaknutog za veće iznose, sad ne znam tačno od koliko, ja obično kupujem eure tek kad skupim za bar 4000. To se nazove i pita

Taman se poradovah da je makar za jednu transakciju, gasim Lite račun pa otvaram odmah Progresiv i puštam po 35000 na 241, ali nema teorije da potrošim čak preko 500€, još ovog meseca kad ne idem na godišnji 😂

Pa u menjačnicama daju bolji kurs od trenutno istaknutog za veće iznose, sad ne znam tačno od koliko, ja obično kupujem eure tek kad skupim za bar 4000. To se nazove i pita
Loše sam razumeo. Mislio sam da si mislio na menjačnicu u aplikaciji.

Taman se poradovah da je makar za jednu transakciju, gasim Lite račun pa otvaram odmah Progresiv i puštam po 35000 na 241, ali nema teorije da potrošim čak preko 500€, još ovog meseca kad ne idem na godišnji 😂
a da li se racuna ako platis recimo preko bookinga za letovanje? Ako da, i tu moze onda da se fino ustedi.

a da li se racuna ako platis recimo preko bookinga za letovanje? Ako da, i tu moze onda da se fino ustedi.
Trebalo bi, jer im je platni procesor u inostranstvu. Mene je takođe zanimalo da li se ograničavaju transakcije samo na fizička prodajna mesta, ali pošto ništa konkretno na tu temu ne piše, tumačim da se važe i za internet plaćanja.

Loše sam razumeo. Mislio sam da si mislio na menjačnicu u aplikaciji.
Menjačnica u aplikaciji daje bolji kurs za 5000+ evra. Ali moraš da imaš pare na računu. Kontaktiraš podršku i tražiš bolji kurs. Sačekaš par minuta, stigne SMS da ti je odobren povlašćen kurs koji važi do xx:xx (15 minuta). U tih 15 minuta uđeš u aplikaciju i zameniš pare.

Zahtevom na mejl banke sa tvoje registrovane email adrese uz navođenje poslednje 3 cifre JMBG.

Da. Na početku sam tražio limit koji je nešto niži od duplog iznosa plate, odobrili mi pola od traženog. Kada sam pitao zašto, rekli mi da se nakon tri meseca obratim za povećanje limita. Nakon tri meseca urednog ispunjavanja na vreme obaveze po kreditnoj kartici (uplata punog iznosa potrošnje u prethodnom mesecu do 15. u mesecu, dakle bez kamate), podneo sam zahtev za povećanje na prvobitno traženi iznos, ali ponovo nije odobren. Pritom nemam nikakvih kredita trenutno nigde (prethodni sam kod druge banke otplatio prevremeno), a na štednji po viđenju u Yettel banci držim iznos višestruko veći od traženog limita.

Na mejl mi odgovorili da posaljem ponovo zahtev nakon tri meseca uz poslednja tri izvoda po računu. Krivo što nisam inicijalno tražio veći limit, ali tad nisam ni znao kako se koristi kreditna, uzeo sam je samo zbog putnog osiguranja i tražio minimalni limit. Sad tek vidim da je zapravo korisna sa ovim odloženim plaćanjem svega do 15. u sledećem mesecu.

Ako može neko da mi potvrdi samo da l sam dobro skapirao kako ide to vraćanje duga po kreditnoj kartici. Mogu pre petnaestog da otplatim dug iz prethodnog meseca internim prenosom na kreditnu karticu, a mogu i da sačekam petnaesti i ako imam dovoljno sredstava na tekućem računu automatski će se skinuti dug sa tekućeg računa i neće se naplatiti nikakva kamata?

Menjačnica u aplikaciji daje bolji kurs za 5000+ evra. Ali moraš da imaš pare na računu. Kontaktiraš podršku i tražiš bolji kurs. Sačekaš par minuta, stigne SMS da ti je odobren povlašćen kurs koji važi do xx:xx (15 minuta). U tih 15 minuta uđeš u aplikaciju i zameniš pare.
Koliki kurs daju za kupovinu 5.000+ evra?

Ako može neko da mi potvrdi samo da l sam dobro skapirao kako ide to vraćanje duga po kreditnoj kartici. Mogu pre petnaestog da otplatim dug iz prethodnog meseca internim prenosom na kreditnu karticu, a mogu i da sačekam petnaesti i ako imam dovoljno sredstava na tekućem računu automatski će se skinuti dug sa tekućeg računa i neće se naplatiti nikakva kamata?
Ne. Automatski će ti se 15. u mesecu naplatiti samo 5% od duga (to je tzv. revolving) i onda ide kamata. Ako hoćeš da ne ide kamata, moraš ručno da prebaciš ceo iznos duga do 15. u mesecu.

Menjačnica u aplikaciji daje bolji kurs za 5000+ evra.

Hvala na info. To je dosta visoka margina, naročito jer im je standardan kurs dosta loš. U odnosu na kurseve prometnijih menjačnica ispadne kao da ti naplaćuju proviziju 1%.

Evo gledam kod Poštanske na Račun plus prod. 117.5, pritom kod njih čak iako ne zameniš u evre u menjačnici aplikacije oni će ti računati taj kurs u konverziji a ne neki nenormalni koji je kod Yettela trenutno 119.7.

Ne. Automatski će ti se 15. u mesecu naplatiti samo 5% od duga (to je tzv. revolving) i onda ide kamata. Ako hoćeš da ne ide kamata, moraš ručno da prebaciš ceo iznos duga do 15. u mesecu.
Au. Dobro da sam ovde pitao. Lik koji radi na njihovoj telefonskoj podrsci mi je rekao drugačije, ali mi od starta njegovo poznavanje problematike bilo sumnjivo.

Ceo iznos ili 95%?
Da li 5% prebacuju automatski samo kad ti ne uplatiš, ili uvek?

Ako platiš 5 i više%, neće biti automatskog prebacivanja.

Dakle ako sam prebaciš 95%, 15. u mesecu će prebaciti 5% od preostalih 5% koje nisi prebacio. Tako bi bar trebalo.

Ne funkcioniše tako.
Ako platiš 95%, neće biti automatskog prebacivanja, jer si pokrio minimalno traženi iznos. Na preostalih 5% će se obračunavati kamata.

Ceo iznos ili 95%?
Da li 5% prebacuju automatski samo kad ti ne uplatiš, ili uvek?

Ceo iznos. U Mobi Bank aplikaciji imaš taj iznos pod Moji računi -> Krediti -> Kreditna kartica -> Revolving potrošnja i dospele rate. Ili u izvodu kreditne kartice. U novoj Yettel Bank aplikaciji još nije implementirano.
Ne funkcioniše tako.
Ako platiš 95%, neće biti automatskog prebacivanja, jer si pokrio minimalno traženi iznos. Na preostalih 5% će se obračunavati kamata.
Da da, u pravu si. Obrisao sam poruku, jer sam shvatio sa sam pogrešio.

U RFB uvek skidaju 5%, zato pitam. Tamo izmirim 95% ja, oni skinu još 5% sami pa ne bude kamate. U Yettel je to pametnije rešeno.
Hvala.

Kada stigne račun za karticu, tamo sve piše. Ako ti uplatiš minimalno zahtevano u računu, ne sme banka ništa više automatski da skine.

@cisco Dobro ti @PJ kaže, to moraju poštovati sve banke, kod revolving modela. Ali ajde da otklonimo još jednu nedoumicu:

Primera radi, imam limit na kreditnoj kartici 100k dinara. Ovo je prvi mesec korišćenja, i ja sam do danas već potrošio 80k. Pre isteka jula meseca, vidim da imam para, i uplatim na karticu 30k.
Početkom avgusta, dobijem izvod gde piše da je zaduženje po kartici 50k, i minimalni iznos za uplatu 2500din (5%), do 10. avgusta.
Pogrešno je misliti da sam tih 5% izmirio uplatom od 30k, jer se uplata nije desila u avgustu (i već je skinuta sa ukupnog stanja). Ako ne uplatim ništa, banka će 10. avgusta skinuti 2500, na ostatak kreće revolving kamata (dnevno se obračunava).
Ako platim 2500 ili više do 10. avgusta, banka neće skinuti ništa, na neizmireni deo kreće revolving kamata.

U novoj aplikaciji iz nekog razloga su mi računi označeni kao Tekući račun 2, Štednja po viđenju 1 i Kreditna kartica 1. To sam odmah preimenovao, da bude bez brojeva. Međutim, danas su se opet vratili ti nazivi sa brojevima sami od sebe.

Kada stigne račun za karticu, tamo sve piše. Ako ti uplatiš minimalno zahtevano u računu, ne sme banka ništa više automatski da skine.
Raif skida jer sam potpisao trajni nalog za skidanje. Ali ovo nije tema o Raifu, Yettel to definitivno radi pametnije, pa ne bih da širim priču o Raifu u ovoj temi.

To je i moja računica - kamata se obračunava dnevno. Ne znam da li je tačno.
Tako je bilo ranije, samo je vidan pripis jednom mesecno bio.
Ali ide "kamata na kamatu" kod Yettela (tj.isla je), bas precizno.
Pisali smo negde u temi formulu.

Mnogo mi se ovo vise svidja nego slicne.. u Revolutu se menja % kamate bez najave, ne racuna se dan u kome se uplati/isplati novac, ne racuna se neradni dan... komedija ;)

U novoj aplikaciji iz nekog razloga su mi računi označeni kao Tekući račun 2, Štednja po viđenju 1 i Kreditna kartica 1. To sam odmah preimenovao, da bude bez brojeva. Međutim, danas su se opet vratili ti nazivi sa brojevima sami od sebe.
To je neko ovde primetio,ali ja nisam smeo to da menjam jer je mozda nazvan tr2 iz razloga sto na staroj Mobi je mozda negde zavedeno kao tr1.Nisam iz tog razloga hteo da diram nista dok su u fazi izmena,da mi se ne zaglupe i jedna i druga aplikacija tamo u sistemu pa da moram da se objasnjavam sa podrskom.

Interesantno isto - kad u novoj aplikaciji uradim interni prenos, stigne mi SMS o zaduženju računa sa kog prebacujem, a onda i SMS o prilivu na račun na koji prebacujem. Kad u staroj aplikaciji radim interni prenos, nema SMS-a. Mada, svakako ću isključiti SMS obaveštenja kad budu krenuli da ih naplaćuju u septembru.

Vise sms poruka, vise parica za njih od septembra 🤭

@cisco Dobro ti @PJ kaže, to moraju poštovati sve banke, kod revolving modela. Ali ajde da otklonimo još jednu nedoumicu:

Primera radi, imam limit na kreditnoj kartici 100k dinara. Ovo je prvi mesec korišćenja, i ja sam do danas već potrošio 80k. Pre isteka jula meseca, vidim da imam para, i uplatim na karticu 30k.
Početkom avgusta, dobijem izvod gde piše da je zaduženje po kartici 50k, i minimalni iznos za uplatu 2500din (5%), do 10. avgusta.
Pogrešno je misliti da sam tih 5% izmirio uplatom od 30k, jer se uplata nije desila u avgustu (i već je skinuta sa ukupnog stanja). Ako ne uplatim ništa, banka će 10. avgusta skinuti 2500, na ostatak kreće revolving kamata (dnevno se obračunava).
Ako platim 2500 ili više do 10. avgusta, banka neće skinuti ništa, na neizmireni deo kreće revolving kamata.

Tvoj primer je na dan preseka imao dug 50k i to je ono što je bitno za tih minimalnih 5%. Zašto bi bilo ko računao drugačije?

Ceo sistem sa kreditnim karticama je zapravo veoma jednostavan. Nikako da shvatim zašto se ljudi toliko zbunjuju.

Prošle godine sam jedan mesec namerno ostavio 100 dinara dugovanje, da bih na Intesa temi pokazao ljudima da je obračun kamate na dnevnom nivou.

Nazad
Vrh Dno