Šta je novo?

Xperia Z1

***a, ne razumem se, sve gledam ove f oznake na kraju :d Videh da je sa f300 neki lik okacio odlicne fotografije pre par dana i pored toga sto ih je g+ kompresovao.

Ovde i ekran i fotografije deluju bas dobro, steta sto nisu omogucili full rez. a ne moze da se proveri ni verzija sw. http://www.dannychoo.com/en/post/27061/Xperia+Z1+Review.html

Претпостављам да је поента у коментару :)))

@ Gizmo, izgleda da je 14.1.G.1.531_9_f300 verzija nekako najbolja sto se tice kamere a kapiram i da sve ostalo radi bolje.

Evo full rez. semplova, superior auto 8mpix, steta sto nije postavio i neke 20mpix

http://www.flickr.com/photos/103473117@N06/with/9967531786/

Evo par semplova, meni ovo deluje stvarno odlicno mada kao da su pojacali malo saturaciju boja.. valjda vecina ljudi vise voli tako.

http://farm6.staticflickr.com/5502/9967625995_fb20686a20_o.jpg
http://farm4.staticflickr.com/3711/9967485895_8a7ab3cdda_o.jpg
http://farm6.staticflickr.com/5542/9967469335_8885317a1d_o.jpg
http://farm8.staticflickr.com/7318/9967520516_8cbd58e1ea_o.jpg
http://farm3.staticflickr.com/2839/9967578703_0a1eed2bd9_o.jpg
http://farm3.staticflickr.com/2860/9967573843_df9c21d8db_o.jpg

A evo i detaljan test kamere i kamkordera vs Lumia 1020

http://unleashthephones.com/2013/09/27/sony-xperia-z1-vs-nokia-lumia-1020-camera-comparison/

Odlicno radi ova SteadyShot stabilizacija i ako je softver u pitanju i kazu da Z1 za sada nema 4k kamkorder jer navodno S800 ne bi mogao da izgura tu rezoluciju uz SteadyShot ili nisu jos omogucili tako nesto, e sad da li je sve ovo tacno nemam pojma.

Poslednja izmena:
Kakve li su tek slike sa 20 mpix kamerom.. Meni je ovo presavrseno. Kome pored ovoga bude treba fotoaparat taj je luud..Steta sto ce ovaj tel bit kod nas oko 600e. Da li ce i verzija Z1 mini da ima istu ovakvu kameru ali samo manji ekran od 4.3 inca i sa istim perfomansama S800 i 2 gb rama ?

Fotografije nisu presavrsene :d ali su bas dobre i upotrebljive mada ima jos prostora za napredak kroz bolji softver.
20mpix uz malo podesavanja bi bile jos malo detaljnije (''dnevne'')

Kapiram da ce kod operatera biti preskup, kao i ostali flagship-ovi ali ce po oglasima cene vrlo brzo biti prihvatljive.

Kakav ce biti Z1 mini ili kako ce se vec zvati to se za sada ne zna ali je moguce da ce napraviti potez kao sa XZR - a to znaci XZ(1) sa manjim 720p ekranom i u manjem kucistu bez stakla pozadi.

Poslednja izmena:
Ne znam sta se desilo sa tim slikama sa 1020 ali DEFINITIVNO su slike mnogo bolje od tih sa tog testa. Ili nesto nije podesio kako treba ili mu se umazalo socivo ili on mulja.

Da, evo jos jednom ova galerija, mrzelo me da proveravam koliko njih obradjuje fotografije ali nije ni bitno - 1020 je u stanju da napravi odlicne fotografije. Ali je pitanje da li to moze bez Nokia pro kamere i podesavanja (mislim na ovaj kvalitet).

Ali nije ni bitno, u ovom uporednom testu ima losih fotografija na obe strane ali i dobrih.. jednostavno, ja sam ukapirao da ne treba previse verovati testovima danas jer bukvalno svako moze da ih radi.

Evo slozices se samnom da su one prve fotografije sa 1020 bile krs tj softver je bio nedovrsen, ulje na platnu i dosta suma i zamucenja, isto kao i dosta semplova sa Z1, pa su svi nahvalili te 1020 semplove, cak i dpreview tj ona zena :d

Kao prvo nisam mogao da verujem da proizvodjaci daju prototip uredjaje na testove, mislim i na Nokiu i na Sony, Nokia je posle nekog vremena sredila softver i sada 1020 pravi najbolje fotografije i ima najbolju kameru/kamkorder kada se sve pogleda (hardver, podesavanja, kvalitet zvuka za video itd).

Isto tako Z1 sa f300 pravi mnogo bolje fotografije nego sto recombu, pocketnow, gsm arena itd imaju u galerijama ali se Sony zaje6o sa displej ruletom i utiskom o kameri jer niko od njih nece apdejtovati galerije kada izadje jos noviji i bolji kamera softver, ako u tolikoj kompaniji nema niko ko moze to da primeti i promeni sve to.. onda i treba da ispastaju :)

Poslednja izmena:
Nemam vremena da citam ceo test ali evo dpreview nekoliko ''kamera'' smartfona gde su semplovi sa bukvalno svih modela losiji od onoga sto smo do sada videli. Naravno to vazi i za Z1.

Shootout: Sony Xperia Z1 vs Nokia Lumia 1020 vs LG G2 vs Samsung Galaxy S4 Zoom

I posle ovoga pogledajte 1020 semplove iz galerije koju sam postavio malopre ili ove poslednje sa Z1. A jos je ovo dpreview. Eto zasto sve ovo treba uzimati sa velikom rezervom.

Poslednja izmena:
@ Gizmo

Sta si flesovao na kraju? ne moze da se proveri preko fotografija..

Sad gledam fotke, ovo je stvarno odlicno. Naravno nisam video ekran uzivo jos uvek ali ti jesi (XZ) i prosto je nemoguce da XZ1 ima lose uglove gledanja kao onaj prvi jdc strokavi ekran na XZ, koliko sam razumeo ovaj VA panel na Z1 ima odlican prikaz crne i bele boje kao i kontrast koji je skoro kao kod htc One ali su opet uglovi gledanja losiji. Ono sto sam video po netu ipak deluje bolje od XZ i bilo bi do jaja da si direktno poredio sa nekim ips modelom (one, G2 npr) ali sa druge strane Sony je napravio veliku gresku sa lutrijom sa ekranima i verzijom sw. Ali kao sto rekoh - fotke su odlicne a mogle su da budu trzak krs..

Inace :
Ograničeni uglovi vidljivosti
- Loša autonomija
- Tiši zvuk sa zvučnika
- Glomazniji od prethodnika

1 - nema opravdanja
2 - 3000 mAh.. neki pisu da je autonomija odlicna.. a neki da je bas losa.
3 - ocekivano jer ima membrane za zastitu od vode i prasine.. steta sto nemaju nesto kao XZL1 sa min. bezelima itd.
4 - to sto je glomaziniji je ajd da kazem opravdano ( IP58, 3x veci zvucnik i mnogo veci senzor kamere + g lens i s800).

Sve u svemu, nije ubedljivo najbolji uredjaj na trzistu ali je verovatno najbolji Sony Android do sada '' i za kameru bolji'' od G2.

Poslednja izmena:
Pa napisah na početku softvera :)

"Verzija sa kojom Z1 dolazi je Android Jelly Bean 4.2.2, a build number koji smo zatekli na telefonu je bio stariji 14.1.G.1.518 i koji smo osvežili novijim 14.1.G.1.534."

A zamisli neko ne zna da flesuje, a kako je Gizmo rekao nema OTA update... Mogao bi da se slikas onda, mada ni to, posto bi slike bile losije... :d

^ koliko znam reteail primerci su f300.. a tu su fotke (ne slike :d) za klasu iznad svega ostalog ;)

@ Gizmo

Ok, promaklo mi to za verziju sw.. ipak je i ovo dobro ispalo jer da nisi flesovao tu noviju verziju sw od umesto fotki bi dobio ulje na platnu :) A sto se sintetike tice tu je neki lik sa xda sa Z1 postavio antutu rekord ali kao da to ima veze, svi modeli sa s800 su isti k...c sto se tice toga samo zavisi od ''svezine'' softvera.

Ekran.. nema sanse da nije bolji od XZ, ipak ti si video oba uzivo ali ovo do sada sto sam citao govori da je prikaz crne i bele kao i kontrast odlican i da uglovi gledanja ipak losiji od ostalih, naravno ovo je mana ali opet ne kao kod XZ (da ne pominjem onaj totalno ispran jdi/jcd XZ ekran koji si testirao)..

obrni-okreni, u nedostatku samsung premium modela ja bih bez razmisljanja pre kupio Z1 nego Lg G2, htc One itd.

Poslednja izmena:
Kad uzmem i cenu i sve u obzir sto se mene tice trenutno:

White LG G2 >>> Z1 i Note 3 su tu negde.

Ali najverovatnije ce biti Note 3 zbog sigurnosti, garancije i sl. i dostupnosti.

Note 3 nema konkurenciju kome treba toliki ekran, mocan hw i 3Gb rama a opet g2 i z1 su tu negde, kada se sve sabere i oduzme mada g2 ima losiji wb. detalje i dinamiku kamere pa prednost dajem ne samo Z1 nego i S4/N3.. a Z1 softverska stabilizacija se pokazala bolje cak i od 1020 ois-a.. mada G2 ima 60 fps 1080p.. uglavnom, tesko da moze da se pogresi kupovinom bilo kog od ovih telefona.

I naravno, Note 3 je kupovina bez greske ali opet ko zna kakav ce biti S5 ili cak Z2..(kapiram ois, xenon i bolji senzori itd). Kome ne treba phablet mozda bi ipak trebao da saceka S5.

Poslednja izmena:
http://www.theverge.com/2013/9/30/4784014/sony-xperia-z1-review

"For all its branding bluster, the Xperia Z1’s 5-inch display is a letdown, just as the Xperia Z was. The expanded color range is nice to have, but it doesn’t offer distinguishably better images than any of the leading competitors such as HTC’s One series. It also does nothing to rectify Sony’s chronic weakness with displays: poor viewing angles. Colors start washing out as soon as you tilt the phone away from you, and seeing the Z1 sitting side by side with Samsung’s Galaxy Note 3 really puts the Sony phone to shame. So it’s the same old story: a pixel-dense 1080p display that is nevertheless a clear step behind the competition."

Poslednja izmena:
A mogli su ove godine da zarade debelo, al' jebajga...

Pre 6 meseci su XZ displej ocenili sa 7/10 i nisu ovoliko napljuvali. Sada Z1 6/10 (99% sa xz ekranom) a nista se nije promenilo na gore.

Ali dobro, ako je neko kriv za ovo onda je Sony kriv. I podrzavam prozivanje na racun ekrana jer to samo moze da ih natera da se ne brukaju vise sa displej lutrijom :d

Samo me cudi ovo, GSM arena je do sada uvek kritikovala uglove gledanja na Sony ekranima (na vecini modela) a sa Z1 ekranom su zadovoljni, u svim parametrima uz malu zamerku na uglove, sto znaci da su dobili prilicno dobar displej. Znaci ipak treba sacekati malo da potrose zalihe jer je sada kupovina zahteva proveru uzivo ili preko neke aplikacije.

Jos nesto mi nije bilo jasno u vezi Verge testa. Probao sam dosta novijih sony telefona i stvarno stoji ta zamerka za uglove gledanja ali direktno ili gledano iz nekih normalnijih uglova prikaz deluje odlicno i nije ispran. E sad, XP displej su ocenili 9/10 i kao jedan od najboljih displeja a znam i zasto - zbog uglova gledanja koji su kao i na vecini IPS ekrana uz korektne ostale karakteristike. Evo mogu da potvrdim da kada se direktno gleda osim u velicini nema mnogo razlike izmedju tih sony ekrana sa losijim uglovima gledanja i xp ali opet gledanje u XZ ekran je bolje iskustvo, bar meni (velicina i rezolucija) ali definitivno XP ima bolje uglove. Izgleda bas to dosta utice na konacan utisak verge test ekipe sto je naravno i tacno.

U svakom slucaju, ja bih voleo da vidim uzivo displej sa gsm arena test primerka, XZ sam vec video.

Evo ga i pocketnow, 9.1/10, steta sto su ipak imali stariji sw (zbog kamere)

[YOUTUBE]tGsTKVXDWf8[/YOUTUBE]

Kod njih mi nije jasno to kako je Z1 9.1/10 a LG G2 7.7/10, dajte ljudi pa nije ovo Sony vs neki ZTE :d Sve mogu da razumem, testove radi vise ljudi ali G2 ima bolje uglove gledanja i skoro sve ostalo je egal (osim kamere i materijala kucista) a ovako niza ocena.. izgleda je u njihovom slucaju G2 sahranio LG softver.

Poslednja izmena:
Mazn'o neko slusalice :)

Ja koliko vidim, ni ovi sa GSMArene nisu dobili sluške u pakovanju. E sad, na kutiji ima nalepnica sa bar kodom i ispod između ostalog "Demo only, not for sale". Inače, sve osim sluški je tu, deluje kao najnormalnije retail pakovanje...

Sony Xperia Z1 Clear Zoom vs Lumia 1020 lossless zoom samples

Bolja je Nokia (detalji), uglavnom, ipak je pure view savrsenija tehnologija + bolja optika/veci senzor. Ali sam iznenadjen i ovim rezultatima sa Z1, do sada nevidjena funkcija na Androidima, moze da bude upotrebljivo.

Evo i ceo test, steta sto je Z1 opet sa 518_9_f200, sa novijim softverom bi razlika bila manja.

http://allaboutwindowsphone.com/features/item/18471_Nokias_PureView_copied_Lumia_1.php

Na kraju 1020 - 84p, Z1 - 67p, zato i kazem steta sto nije noviji softver jer bi razlika bila manja. Ovi low light semplovi su Z1 (iso 1250/iso 400) a 1020 (iso 800/iso 160) pa tu Z1 gubi poene na detaljima. Sad videh, semplovi sa lakovima z1 iso 1600, 1020 cak 2500, steta sto nisu radili na istim vrednostima..

Nema sta, 1020 ima veci senzor, sposobniju pure view tehnologiju i optiku + xenon i ipak ne postoji nesto sto bi bilo bolje od ove lumie ali opet Z1 ima odlicnu kameru + jos prostora za napredak.

Slika govori sve, ipak su napravili uspeh da Z1 ne ispasta mnogo sto se dizajna tice a sta je sve ''strpano'' u taj uredjaj.

lenses.jpg

Poslednja izmena:
Dolazi sa sluskama provereno. In ear su, sa pljosnatim kablom. Danas sam otvarao pakovanje i video.

Vidim ja da cu ja izgleda ipak sacekati mini verziju, nego ima li neko podatak koji ekran ce imati mini verzija?

Vrh Dno