Šta je novo?

XP or 2k ???

Swiper

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
765
Ajde recite sta je bolje sta gore ... slabosti i lepe strane i jednog i drugog :))

XP je samo nabudzeni Windows 2000 sa nekim katastrofalnim bagovima. Od nestajanja desktopa do nestajanja samih particija... ma duhovi. W2K je, trenutno, bolji izbor.

XP ima neke prednosti, od brzeg ucitavanja do meni ne bitnog izgleda (i ako ti se bas svidi, dosadice ti brzo). Mnogi su probali XP, hvalili ga, i na kraju se vratili na W2K.

Dakle moj savet je da nabavis Service Pack 2 za W2K i instaliras istog. Ukoliko imas minimum 256MB Ram-a, 7200RPM hard-disk (ili neki brzi 5400RPM), predlazem ti da W2K instaliras na NTFS particiju.

imam celeron@900, 256 MB RAM-a i 10 GB Fujitsu 5200 ...
Sto se tice izgleda meni se to, kao sto ti kazes, svidelo prvi put mada sam ubrzo iskljucio sve moguce vizualne efekte ...
A sta je sa kompatibilnoshcu ?? U XP-u mi se svidja opcija compatibility tako da mogu 99 % programa da pustim ...
Isto i neke igre ne rade u 2k ......
Sto se tice tog nestajanja desktopa nije mi bas nestajao u XP ... : )

Imao sam mnogo vise problema sa win2k nego sa xp-om. Znaci moja preporuka ide za xp u svakom slucaju. Samo pazi, za xp moras imati sve drajvere odgovarajuce kao i odgovarajuci software (verzije koje su kompatibilne sa xp-om).

leksa je napisao(la):
Imao sam mnogo vise problema sa win2k nego sa xp-om. Znaci moja preporuka ide za xp u svakom slucaju. Samo pazi, za xp moras imati sve drajvere odgovarajuce kao i odgovarajuci software (verzije koje su kompatibilne sa xp-om).

Tebi lexa uvek nesto ne radi, prvo je to bio W98 (pa si pricao ME rulz) sad je to w2K (pa XP rulz) ;)

Svejedno, opciju "Run in compatibility mode" ima i w2k (desni klik na izvrsni fajl tj *.exe pa onda properties/compatibility). Kao sto rekoh, XP je nabudzeni W2k.

Pozdrav:)

omnik je napisao(la):
Tebi lexa uvek nesto ne radi, prvo je to bio W98 (pa si pricao ME rulz) sad je to w2K (pa XP rulz) ;)

Kako ne radi, pa radi winME i winXP... :)
Imam na jednoj particiji instalaciju ME-a koja je prezivela kompletan upgrade mashine i jos par promena pride, bez reinstalacije i eno sljaka jos bez problema... :D

w2k je najsavrseniji OS koji je MS izdao. Ako se može reći savršen za neki MS proizvod :D

I ja glasam za XP i nisam do sada imao nikakvih problema.

mani se xp-a..

nijedan microsoftov os nije bio kako treba bez barem 2 service packa... osim win2k ... mada imas i za njega ali je to ubedljivo najstabilnija stvar koju je ms napravio..
zato mani xp dok za njega ne izadju barem 2 sp-a a i tad ..???

win2k + sp 1 moze i sp2 pa da vidis sta je stabilnost...

kad nesto vredi ms samo dodaje sp za njega a ne kompletno nov os .. pogledaj NT :)

Gde da nadjem te Service Packove?
Jel se to skida s net-a?

Jel ima w2k dual boot?

Sime je napisao(la):
Jel se to skida s net-a?

Jel ima w2k dual boot?

Internet Explorer pa Tools>Windows Update i tu ces da vidis :))
A moze i sa www.microsoft.com da se skine fajl, ja mislim daj je SP2 negde oko 100 mega ;)

Ako ti nesto znaci imam CD W2k+SP2,
a ako mislis na vise OS, ja sam upravo instalirao W2k pored postojeceg Win98, PartitionMagic7.0 i W2k sve sami odrade bez ikakve muke i velike mudrosti.

Da i ja kazem nesto na tu temu....

Ja sam imao sve operativne sisteme pocev od win 3.11(ako se uopste moze nazvati os-om) pa do Win XP, cak sam imao i po 3-4 uporedo instalirana.
Da se razumemo, WINDOWS 2000 PROFESSIONAL nikad nije bio namenjen za igrice i ostale *******cije!!! Sto znaci ko hoces da se igras, win2k nije tvoj pravi izbor. Win2k je veoma stabilan, brz sistem koji meni radi vec godinu dana, a nisam ga ni jednom reinstalirao.
Sto se tice XPa, to je OS koji je mesavina Win98 i Win2k sa previse sminke koja dosta usporava masinu (govorim u svoje ime, naime imam d700 512 mb rama kingston pc 133, 3 hdda...). Mnoge je XP privukao svojim lepim izgledom, ali su mnogi kasnije shvatili da to i nije neko narocito resenje, i vratili se na 98 ili 2k.

Sve ostalo je na tebi. Ti imas solidnu masinu, ali nisi naveo u koje svrhe bi koristio to sto imas. Ukoliko zelis stabilan, brz OS izaberi 2k. A ako imas resurasa na bacanje i imas debele zivce onda uzmi XP.:) :)

Re: Da i ja kazem nesto na tu temu....

ThndrKilL je napisao(la):
Ja sam imao sve operativne sisteme pocev od win 3.11(ako se uopste moze nazvati os-om) pa do Win XP, cak sam imao i po 3-4 uporedo instalirana.
Da se razumemo, WINDOWS 2000 PROFESSIONAL nikad nije bio namenjen za igrice i ostale *******cije!!! Sto znaci ko hoces da se igras, win2k nije tvoj pravi izbor. Win2k je veoma stabilan, brz sistem koji meni radi vec godinu dana, a nisam ga ni jednom reinstalirao.
Sto se tice XPa, to je OS koji je mesavina Win98 i Win2k sa previse sminke koja dosta usporava masinu (govorim u svoje ime, naime imam d700 512 mb rama kingston pc 133, 3 hdda...). Mnoge je XP privukao svojim lepim izgledom, ali su mnogi kasnije shvatili da to i nije neko narocito resenje, i vratili se na 98 ili 2k.

Sve ostalo je na tebi. Ti imas solidnu masinu, ali nisi naveo u koje svrhe bi koristio to sto imas. Ukoliko zelis stabilan, brz OS izaberi 2k. A ako imas resurasa na bacanje i imas debele zivce onda uzmi XP.:) :)

Znas kako ... ja imam DSL, znaci komp mi je 24 h online ... znaci, treba mi kao prva stabilna mashina ... drugo, ne volim 98 jer sam poludeo odbugova ... a trece volim tako poneku igricu da odigramm ali retkoooo... igram ponekad Quake preko neta .. da li moze u 2k Quake da se igra ?? A i ne znam koliko je 2k kompatibilan ... :(( Neko mi rece iz ovog posta da ima u 2k kao i u XP ona fora sa desnim klikom na file pa Commpatibility ... nisam ja bas siguran za to ;) Al ajde ako neko ima nek proveri jos jednom hihi ;)

swiper je napisao(la):
imam celeron@900, 256 MB RAM-a i 10 GB Fujitsu 5200 ...
Sto se tice izgleda meni se to, kao sto ti kazes, svidelo prvi put mada sam ubrzo iskljucio sve moguce vizualne efekte ...
A sta je sa kompatibilnoshcu ?? U XP-u mi se svidja opcija compatibility tako da mogu 99 % programa da pustim ...
Isto i neke igre ne rade u 2k ......
Sto se tice tog nestajanja desktopa nije mi bas nestajao u XP ... : )

Pazi sve shto radi na Win2k radi i na XP i obrnuto.. dakle u pogledu kompatibilnosti XP nije nishta bolji od Win2k..Taj compatibility mode je samo sharena laza.

Re: Re: Da i ja kazem nesto na tu temu....

Quake 3 radi bolje na w2k nego na bilo cemu drugom... zna se uopste, OpenGL igre rade odlicno na sistemima zasnovanim na NT kernelu.
Pozdrav:)

ja glasam za XP...nemam sa njim nikakvih problema...

nego imam jedno pitanje, da li ce bootovanje raditi kako treba ako posle XP-a instaliram win2k ili 98?

Sauron je napisao(la):

nego imam jedno pitanje, da li ce bootovanje raditi kako treba ako posle XP-a instaliram win2k ili 98?

Ako instaliras 98 nece a 2k bi trebalo da radi bez problema :)

Re: Re: Da i ja kazem nesto na tu temu....

swiper je napisao(la):
Znas kako ... ja imam DSL, znaci komp mi je 24 h online ... znaci, treba mi kao prva stabilna mashina ... drugo, ne volim 98 jer sam poludeo odbugova ... a trece volim tako poneku igricu da odigramm ali retkoooo... igram ponekad Quake preko neta .. da li moze u 2k Quake da se igra ?? A i ne znam koliko je 2k kompatibilan ... :(( Neko mi rece iz ovog posta da ima u 2k kao i u XP ona fora sa desnim klikom na file pa Commpatibility ... nisam ja bas siguran za to ;) Al ajde ako neko ima nek proveri jos jednom hihi ;)

Hehe.....U win2k inace mogu da se igraju sve igre, a sto se tice DSLa uzmi 2k. Ili josh bolje, posto vidis da clanovi ovog foruma govore jedno i drugo instaliraj na jednoj particiji jedan a na drugoj drugi sistem i sam ces posle 2-3 dana otprilike ukapirati sta ti bolje pristaje.....

Ne znam momci sta da vam kazem....
Ja kuci radim vec skoro 4 godine na 98 i meni sistem ni jednom nije pao. Desi se tu i tamo da mi poludi explorer kad se otvore 4-5 komada istovremeno i da se blokira kada startujem C++ pre Worda, ali to je sve.

Znam gomilu ljudi koji su imali instaliran ME i sistem im je pucao posle dva dana dok su drugi redovno jednom mesecno morali da rade format c: i onda Ghost - uzas! Izgleda da postoje odredjene kombinacije hardvera koje super rade pod ME-om, ali zato je ostatak katastrofa. Moj vam je savet da ako ikako mozete bezite od Win ME jer je to jedan big shit. Startup disketom iz ME-a, ne mozete instalirati XP, npr., - jednostavno nece! Os svih MS-ovih gluposti - najveca!

Win 2000 je prva dobra stvar koju je MS izbacio (ne racunam onaj standarni NT). Dosta smo se petljali s njim na jednom racunaru i radio je super.

A sto se tice XP-a...moja devojka ima 256MB (za sad), GF 2, ASUS A7V133 RAID, Athlon 1.2GHz i XP radi SAVRSENO! Sistem se ucitava rekordno brzo, programi takodje, stabilno radi...Posto ja dosta visim kod nje, onda se i ja petljam sa tim racunalom dosta vremena i mogu vam reci da sam ja prezadovoljan. Znaci u zadnjih skoro 6 meseci radi savrseno. Neke igrice nece da rade (kad smo pomenuli igrice, ali one sumnjam da bi i na drugim sistemima radile), ali ono sto treba da radi - radi super. Pocevsi od instalacije koja je prosla neprimetno (sem upita za NTFS i jos par sitnica) do instaliranja raznih cuda.
Sta da ti kazem, sve radi OK od MBProbe-a, preko Java Bulidera, Visual C++-a, i gomlie nekih gluposti pa sve do igrica tipa The Neverhood (koja, btw, datira iz vremena od kada neki ovde nisu ni imali kompjuter :) ) i nekih pilica koje moras da pubijas na ekranu.

Moj ti je savet da ako imas dobru i jaku masinu, uzmi XP! ALI PAZI (!!!) DA BUDE FULL verzija XP-a (PROFESSIONAL EDITION 64 BIT i sta vec sve pise tamo) - ima sve drajvere i retko koji HW nece prepoznati ukljucujuci i odgovarajuci cipset (neces ni osetiti instalaciju). Mislim da je tu negde sa 2K, ako ne i bolji (mozda moje subjektivno misljenje?). Ipak, je 2K doteraniji sistem
(mozda ima jos koji bug XP, ali mi nismo naleteli na njega). Sto se tice sminke, paaa....mozes da stavis opciju da ti izgleda kao obican Win tako da to nema nikakve veze. Jezgro je NT, file sistem NTFS, drajver ce ti traziti jedino ako imas stvarno neku egzotiku, a ono sto nece da ti radi u 2K, pa nece verovatno ni u XP-u (mada ona fora sa kompatibilnoscu - nisam probao tu opciju).

Izgleda da ima sistema cija stabilnost zavisi i od konfiguracije koju imas. Gorepomenuti ME kod jedne moje drugarice radi idealno. Mozda zvuci bezveze, ali da li je konfiguracija u pitanju, neki specifican hw, ili je fora gde i kako je nabavljen i narezan disk. Ko ce ga znati. Znam samo da se XP pokazao u najboljem svetlu.
Ko zna, swiper, mozda ti zavrsis u ludnici ako instaliras XP, a mozda uzmes za slavu onaj dan kada si cuo za njega :)
A ako ti stalno nesto prckas i budzis i dodajes neke fore i fazone na sistem da bude ovo i ono, da izgleda ovako i onako, da kada kliknes na ikonu desi se ne znam ti ni ja sta (a verujte da sam na racunarima vidjao svakojakve prekidace, skrin sejvere, zivuljke, utilityje koji menjaju sve i svasta po sistmu, dodatke, drajvere, i raznorazni softver koje su ljudi ko zna odakle nabavili i gde svaki nesto prekroji registri, doda dll-ove i 100 drugih gluposti) koje je ko zna ko i kako pisao i dodavao i ako ne vodis racuna o sistemu - dzaba ti i XP i 2K i NT - to jednostavno na kraju pocne da trokira. Primer igrice Neverhood - nesto sto je valjano napravljeno SVUDA radi i sistem ne zeza!
Za koji god se sistem odlucis I wish you luck! Cuvaj ga i ne stavljaj kojekakve gluposti u sistem :)

Ej a ja imam jednu loodu ideju. Zasto ne bi uzeo oba windowsa za 5 dm i lepo video sta ti bolje radi tj. sta ti vise odgovara.
Ovako mozemo da se prepiremo do sutra. Nekome se ne svidja kako ovaj izgleda, drugom ne radi digitalna kamera Boga pitaj kog proizvodjaca, treci kaze hocu servis pak pitas zasto on kaze nemam pojma ili "zato sto ima podrsku za neki petnaesti uredjaj" itd.
Ovo ti je moja preporuka. Ono sto nekom ne radi lepo nekom drugom radi i obrnuto. Ja npr. nikada nisam imao problema ni sa jednim od windowsa. Naravno pod uslovom da ja nisam nesto cackao i zabrljao.
Ili je mozda do konfiguracije ? :D Pa dobro Abitovci namestiste li vise te vase masine ili cekate novi servis pak ? :):):) (uff, ovo je bilo nisko :D)

cak i Micro$oft preporucuje WIN2K za rad i poslovne korisnike, a WIN XP (recimo Home edition) za igre i multimediju...
Svako treba da se opredeli zasta koristi komp, pa tek onda da bira OS.
Moje misljenje je da WIN 2K nikako nije za zezanje i za kucne korisnike, tj. da preko njega treba da se rade samo ozbiljne stvari tipa aCAD, 3DSMAX, Web design, DTP, ajd sad i C++ etc...
:)

eeeee polako ljudiiiiii :)
pazite ! Ja imam oba CD-a i trenutno instaliran XP [imao sam i 2k pre par meseci] ali me smao interesuju vasa razmishljaanja i koji je bolji za shta.. znaci mane jednog i drugog kao i vrline ;)

Amon_Ra je napisao(la):
I ja glasam za XP i nisam do sada imao nikakvih problema.
Ajde Zlocko ne lupaj.
Imam XP koji si mi ti nasnimio.
Svrni do mene da vidis malo nikakvih problema:mad:

Sime je napisao(la):
Jel se to skida s net-a?

Jel ima w2k dual boot?

Servis packove za 2k mozes da kupis na tezgi u gradu.
I naravno da 2k ima multi boot,
najbolja varijanta je da instaliras win 98 bez ijednog programa (samo igre) i 2k be z ijedne igre (zamo programe).

Meni tako upareni OS-ovi rade vec pune dve godine, bez padanja.

Sauron je napisao(la):

Ja ne razumem zasto se natezemo sa ovakvim likovima.
Koji neznaju neznaju neke elementarne stvari "nego imam jedno pitanje, da li ce bootovanje raditi kako treba ako posle XP-a instaliram win2k ili 98?"

A pritom su jako kompetentni da ocene rad windowsa xp.:mad:

To sto se njima taj sarenis jednom nekako podigo znaci da radi:confused:
A ako nedaj boze nemogu da instaliraju neku igru na w2k onda je to bulja sistem.
Ma daj te molim vas manite se takvih likova.

bobanstosic je napisao(la):
Ajde Zlocko ne lupaj.
Imam XP koji si mi ti nasnimio.
Svrni do mene da vidis malo nikakvih problema:mad:

Vidi ovog... svrati ti do mene da vidis kako radi - bez i jednog problema, i da te naucim kako da ga koristis ;)

macak je napisao(la):
(mozda ima jos koji bug XP, ali mi nismo naleteli na njega
Izgleda da ima sistema cija stabilnost zavisi i od konfiguracije koju imas.

Potpuno se slazem sa tobom da je ME najlosiji sistem ikad napravljen od strane MicroSofta, ali izgleda da je dobio i prvog naslednika.
Kazes mozda ima neki bag, ali nisi naleteo.
Nisam ni ja, do pre neki dan.
Naravno radio sam projekat u corelu.
4 sata neprestanog rada je nestalo kao rukom odneseno.
Naravno mogao sam tu gresku prijaviti Microsoftu :mad:
E od tada ga mrzim iz dna duse.

Sto se komponenti tice imam mozda najstabilniju masinu do sada.
Asus A7A266 1Gb DDR Crucial, XP 1,5 itd....
Naravno ako ti to nije dosta slicno se desava i na IBM-ovoj NetVisti.
Samo mi molimte nemoj reci da IBM nezna da sklopi masinu :mad:

Amon_Ra je napisao(la):
Vidi ovog... svrati ti do mene da vidis kako radi - bez i jednog problema, i da te naucim kako da ga koristis ;)

Ma docices mi ti u servis!!!
Nego reci kaki je novi monitor???
Jel te Goca nesto zavlacila???

bobanstosic je napisao(la):
Sto se komponenti tice imam mozda najstabilniju masinu do sada.
Asus A7A266 1Gb DDR Crucial, XP 1,5 itd....

A inace su ali chipsetovi poznati kao izrazito stabilni... :D

Nazad
Vrh Dno