Ja sam uzeo prvo ćeri fon (Vip), pre 3 meseca. Pa onda ženi (VIP) i na kraju klincu (Logic). Uzeo sam ga prevashodno jer je par ljudi imalo RN8P u mojoj okolini, koji je predobar fon. RN8P koji i dalje nema neke veće bagove. Pa mislio ovo naslednik RN8P, samo sa boljim čipsetom, većom baterijom i ekranom...
Prvi primerak RN9P koji sam uzeo bio je fantastičan. Baterija otkidala, sve radilo kao podmazano. Sada, kako vreme odmiče, fon mi se sve manje sviđa.
Prvo me nervira MiUI, koji je gori i od Emuia. Možda ima više opcija ali meni Emui na P20 Pro nikad jedan jedini problem nije napravio. Drugo su zeznuli prikaz potrošnje baterije gde nema prikaz od zadnjeg punjenja već samo u zadnja 24 časa. To se "slučajno" potrefilo sa pojavom battery draina. Znači, sa svakim novijim updejtom baterija sve manje traje. Od obećanog 8-9 SOTa nije ostalo ništa. Realme 6 ima bolji SoT nego RN9P a Realme 6 ima MTK koji je u RN8P. Nervira me što se pojavljuju potrošači tipa MiVideo i sl. koje ne koristimo a vuku bateriju. Recimo, klinka slikala 3 dana ranije, Mi Video i dalje aktivno troši bateriju. Namerno ga nisam isključio baš da vidim šta će se zbivati. Optimizacija u igrama je isto katastrofa. Sistem bustuje performanse i kad se igraju neke nezahtvene igre. Realme 5 sa istom baterijom skoro dupli SoT u odnosu na RN9P. Ajd da kažemo da je R5 sa HD rezolucijom ali zato RN9P ima energetski efikasniji čipset. Žena koja samo čvaka fejs tu i tamo, malo Nova S/N1, non stop na WiFi fon, malo pozivi - jedva 2 dana izgura sa novim updejtom.
Generalno mislim, da je Xiaomi ponet uspehom RN8P (koji je bolji fon u svakom segmentu - ekran, SoT, fluidnost...) RN9P samo tako isfušerisao. Ja nemam problema sa kamerom, ali vidim da dosta ljudi ima. Sramotno trajanje baterije za kapacitet. Sad i ovo što sam utvrdio sa slotom za Sim kartice - da jednom neće, drugi put hoće da očita karticu. Definitivno sam promašio fon za ukućane. Trebao sam uzeti Realme 6s, prošao bih i jeftinije.
U koliko ne srede do kraja meseca ovo sa baterijom, fonovi idu na doboš. I neće me videti više Xiaomi/Redmi. A ni drugi kinezi (Huawei, Nokia...). Ne mogu da se porede sa Samsung, Motorola, Sony i sl. kompanijama.