Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 13/13 Pro/13 Pro+

Mislim da Pro 4G verzija ima FM radio ali ima samo 1080p video snimanje, Pro 5G nema FM radio ali ima 4k 60p video snimanje.

Moze neko da mi kaze

Nasao sam na oglasima veoma povoljno sledeci model -

Redmi Note 13 Pro 4G

Od svih Pro modela ovaj je najslabiji (Helio G99 Ultra) ali i on je solidan jer ima dobar CPU skor na vise benchmark-a (Antutu, Geekbench)

E sad, momak koji prodaje ima verziju 12GB / 512 GB

Cekam da mi odgovori na poruku, ali se pitam odakle mu ?

Samo Yettel ima 4G verziju sa 8GB ram-a, i niko ziv u prodaji vise nema ovaj model, pogotovo ne sa 12GB ram-a

Pored mog Pro Plus-a, uzeo bih i ovaj zato sto ima sve nesto sto Mi nije stavio na ostale - 3.5mm jack, Infrared, FM, i ostale legacy zaebancije a kamera je identicna kao na Pro 5G modelu a pritom mi treba 2 telefona

Uz sve to imam jos jedno pitanje - kako je Helio G99 ultra jaci na ovom telefonu nego recimo na Galaxy A15, ili drugim modelima sa istim chipsetom ? Fabricki overclock ?
Prijatelj je kupio jednom xiaomi za indijsko trziste, uglavnom je bilo sve isto sem punjaca, nije bio standardan za EU, a takodje na kutiji gde pise imei broj pise za koje je trziste, a moze i preko imei broja da se proveri.

Pored mog Pro Plus-a, uzeo bih i ovaj zato sto ima sve nesto sto Mi nije stavio na ostale - 3.5mm jack, Infrared, FM, i ostale legacy zaebancije a kamera je identicna kao na Pro 5G modelu a pritom mi treba 2 telefona

Nisu baš iste kamere (iako deluje na prvi pogled) kod Pro 4G i Pro 5G modela.
  • Kao što neko reče 5G snima u 4k rezoluciji a 4G ne
  • 5G ima BSI senzor koji omogućava odlične slike u noćnim uslovima, 4G nema

Mogu iz iskustva isto da potvrdim jer imam 5G a deca 4G model.

Video mi nije toliko bitan, jer sam u zivotu snimio 3 video klipa sa telefonom, od toga 2 puta kad sam mislio da sam video vanzemaljce

Uzeo sam telefon nisam hteo da propustim, neotovoren nov telefon za 200 eur, 12/512 verzija

Proverio sam na Kimovil posto oni imaju listing za telefone i za regije, 12/512 verzija je Global, ispostavice se da je zato jeftin jer je decko dobio telefon iz Austrije tako da nemam domacu garanciju nego Austrijsku

Evo klonirao sam 13 Pro Plus na ovaj, zavrsava instalacije i za sada sam prezadovoljan. Nema ovu kozicu kao Plus model, ali ima jako lepo staklo otpozadi i deluje veoma kvalitetno uradjen model. Sve dok instalira app-ove u pozadini sam ga malo cackao i uopste mu ne fali snage, nigde nisam primetio lag ili bilo sta slicno. Amoled je odlican

Nije bas da je uredjaj u kategoriji "najbolji za novce" jer za 200+ eur moze da se uzme polovan 12T pro, ali polovnjak u pitaj boga kom stnju, kada su novi uredjaji u pitanju 200 i kusur eura je vise nego dobra cifra da se uhvati na oglasima ova 4G verzija, odlican telefon

Otkud staklo pozadi na 4G? Staklo ima 5G model.
Deluje ko staklo

Evo sa GSMArena review-a:

There is a Gorilla Glass 5 sheet at the front that keeps the screen safe and a matte plastic panel on the back. Or it could be glass. We are not sure, but Xiaomi hasn't listed the material publicly.

Pre ce da bude da je staklo nego plastika, evo lupkam ga sa metalnim dugmetom, cuje se kao staklo

@Imbecilcina
Sad si me bacio u razmišljanje pa sam uzeo oba modela i kuckam 😁, 4G od dece definitivno plastika pozadi a 5G je staklo.
Slikao sam i na slici se vidi razlika ali moguće da si kupio neku 4G verziju sa staklom 🤔

1000113725.jpg 1000113722.jpg

Razmatram ovaj telefon za kupovinu Redmi Note 13 6gb/128gb, trenutno je na popustu i cena mu je oko 16k dinara u Srbiji i oko 120e u Nemackoj (mogu i tamo da kupim, imam nekoga ko dolazi u Srbiju uskoro, ako je mozda bolji kvalitet telefona za njihovo trziste)
Za prosecnog korisnika, ima li sta bolje/jeftinije u ovom cenovnom rangu ili cak i jeftinije za nekih 12-13k dinara ili je ovo neka najbolja budzetska opcija?
Upotreba standardna, pozivi, fejs, muzika, youtube, nikakve igre ni zahtevne operacije.
Trenutno se koristi Samsung Galaxy J7 iz 2016 koji pokazuje znake umora.

Mozda su mu uvalili 5g?
Zar ti delujem toliko neupucen ..? Iako sam napisao da je u pitanju G99 chipset, iako sam dobio telefon u kutiji, iako sam gore par postova napisao o svih 5 Note 13 modela koji su .. ?

Da razresimo misteriju - kao sto Pro Plus ima opciju sa koznim ledjima i staklenim, tako i 4G verzija ima opciju sa staklenim ledjima i plasticnim

Proverio na licu mesta u Mi radnji u Ada Mall-u, njihov izlozen primerak je sa plasticnim ledjima a moj je sa staklenim, vidi se razlika. Nisam mogao da slikam jer sam samo svoj telefon imao kod sebe, okacicu kasnije sliku ledja mog 4G modela

Narucen Redmi Note 13 4g 8/256 za 150e...verzija 6/128 je 120e, tako da mislim da se isplati dodati tih 30e za malo brzi telefon s vise memorije.
Ovo je naruceno u kauflandu u Nemackoj.

Da li postoji mogućnost kad dođe obaveštenje kad se presvuče levo ili desno (obriše se) da i dalje pokazuje na toj aplikaciji da ima obaveštenje?
Na primer dođe mi poruka na viber, ja je prevučem sa panela, ono se i izbriše sa ikone aplikacije i tek kad uđem u aplikaciji pojavi se nepočitana poruka.

Da li postoji mogućnost kad dođe obaveštenje kad se presvuče levo ili desno (obriše se) da i dalje pokazuje na toj aplikaciji da ima obaveštenje?
Na primer dođe mi poruka na viber, ja je prevučem sa panela, ono se i izbriše sa ikone aplikacije i tek kad uđem u aplikaciji pojavi se nepočitana poruka.
Vidi da li ti je Viber 'uključen' među aplikacijama kojima je dozvoljena notifikaciona značka (Notification badges)
Ako nije, uključiš i to je to..

Vidi da li ti je Viber 'uključen' među aplikacijama kojima je dozvoljena notifikaciona značka (Notification badges)
Ako nije, uključiš i to je to..
Dao sam za primer samo Viber, kod svih aplikacija je tako.
Ne znam kako lepo da objasnim, na Huawei telefonu mi je bilo kad obrišem obaveštenje sa panela obaveštenja, ono i dalje se pokazuje kao bedž ili broj kod ikone na početnom ekranu, dok na Redmiju se ono odmah obriše sa ikone.

Sad proverio i ne može, uključen je bedz. A nešto sam bio ubeđen da ostaje bedz na ikoni aplikacije....

Baš sam sinoć gledao i nema šanse nikako, još sam istalirao launcer, ali nije mi to to, pa sam se vratio na hyper, i ostaje nada da će biti to sa update-om.

Dao sam za primer samo Viber, kod svih aplikacija je tako.
Ne znam kako lepo da objasnim, na Huawei telefonu mi je bilo kad obrišem obaveštenje sa panela obaveštenja, ono i dalje se pokazuje kao bedž ili broj kod ikone na početnom ekranu, dok na Redmiju se ono odmah obriše sa ikone.
Na huawei ako namestis bedzeve (tackice), kad sw obrise obavestenje, ne vide se tackice. Ako namestis brojeve-bezdeve, onda ostaje broj obavestenja te aplikacije i kad se obrise obavestenje

Имам телефон из старије Redmi серије и недостају ми eSIM и 5G подршка, иначе га не бих мењао. Хоћу телефон који долази са пуњачем, има 3,5mm и инфраред. Не бих да изгубим proximity сензор, диоду за обавештења и слот за меморијску, а волео бих и да се батерија може лагано мењати, али такви телефони се више не производе. Чекао сам да видим шта ће серија 14 донети, али нема шансе да не избаце 3,5mm па са Redmi Note 13 Pro 5G најмање од ових ствари губим.

Читао сам да ова серија има лошу батерију и пријављивани су различити проблеми попут лошег звука, али шта ћу, изгледа неће више постојати телефон који није све старе функционалности уклонио. Тако да, разматрам да купим овај модел и можда узмем 512GB, јер нема меморијску, а ја бих да користим телефон баш дуго.

Него, шта је питање. Са којим ROM-ом долазе телефони који се сад продају (преко КП наравно)? Да ли је то MIUI као на почетку или је HyperOS који је стигао у међувремену? Читам на форуму да је постало јако тешко откључати bootloader на Xiaomi телефонима, па ме занима каква је сад ситуација? Видео сам да су неки од чланова писали да су инсталирали индонежански ROM, али то је било пре неколико месеци, не знам да ли се нешто променило. Нећу да их тагујем да их не смарам.

Ја сам на тренутном телефону инсталирао индонежански ROM пре много година, да склоним Гуглове апликације за позиве и поруке, и добијем могућност за снимање позива. Кад сам гледао ROM-ове и дискусије на ту тему, делује да сада треба инсталирати тајвански ROM, али то ћу накнадно видети, битно да може да се откључа bootloader, ваљда још имам приступ Xiaomi налогу са којим сам то пре неколико година урадио на тренутном телефону.

Хоћу телефон који долази са пуњачем, има 3,5mm и инфраред. Не бих да изгубим proximity сензор, диоду за обавештења и слот за меморијску, а волео бих и да се батерија може лагано мењати, али такви телефони се више не производе.
Sve ovo nećeš naći... Od skoro Redmi Note 13 Pro 5G dolazi bez punjača a ja sam letos dobio sa punjačem 😕, jedino da tražiš ko ima stariju seriju u prodaji... Diode za obaveštenja nema odavno... I nema slota za memorijsku...

Читао сам да ова серија има лошу батерију и пријављивани су различити проблеми попут лошег звука

Baterija je odlična, ja sam zahtevniji i ne žalim se. Takođe nisam primetio bilo kakve probleme sa zvukom u toku razgovora ili za medije.

Није ваљда да је без пуњача сада. Нећу га узети сигурно ако нема пуњач. Моје питање је било превасходно колико је тешко откључати bootloader, али добро да сам поменуо и остале ствари, да знам да питам продавце шта конкретно продају.

Хвала пуно, и знам да нећу наћи све што сам навео у неком телефону. Чак ни најављена замењива батерија од 2027. неће бити као раније, јер постоји клаузула да то важи само ако батерије трају краће, што ће произвођачи наравно користити да заобиђу уредбу.

Kako je krenulo sa 14T, a i ranije sledeće godine teško da će bilo koji model da ima punjač u pakovanju

Није ваљда да је без пуњача сада. Нећу га узети сигурно ако нема пуњач.

Obavezno pogledaš na kutiji sitnim slovima da li ima adapter u pakovanju a verovatno ima da se nađe sa punjačem iz pređašnjih tura.

Није ваљда да је без пуњача сада. Нећу га узети сигурно ако нема пуњач. Моје питање је било превасходно колико је тешко откључати bootloader, али добро да сам поменуо и остале ствари, да знам да питам продавце шта конкретно продају.

Хвала пуно, и знам да нећу наћи све што сам навео у неком телефону. Чак ни најављена замењива батерија од 2027. неће бити као раније, јер постоји клаузула да то важи само ако батерије трају краће, што ће произвођачи наравно користити да заобиђу уредбу.
Nemoj da ti punjac bude prepreka za kupovinu. Za pocetak ce ti bilo koji punjac u kuci posluziti pogotovo ako imas neki Xiaomi. Posle toga mozes da kupis bilo koji Xiaomi punjac od 20 do 120W, svi oni ce aktiviratii Mi Turbo Charge i razlika izmedju brzine punjenja ce biti do 20-25min izmedju najslabijeg/najaceg punjaca (normalno uz razliku u temperaturi tokom punjenja). Ako aktiviras super brzo punjenje, razlika u brzini se jos vise povecava ali i zagrevanje.

Za eu tržište izgleda da su svi brendovi počeli da ih pakuju bez punjača, nemora da se čita ništa na kutiji da bi se videlo ima li punjača u pakovanju, ako je ratluk tanko pakovanje tu punjača nema. Ali to je naj manji problem, kupiće se jednom i imaćeš ga i za naredne telefone koji će isto biti bez punjača.

@dejca nije baš tako, ja sam meni kupio u junu Note 13 Pro 5G sa punjačem u pakovanju a pre oko mesec dana došao na red za ćeru, kupim u istoj radnji (poznata u Balkanskoj) i kutija je ista samo nema punjača. Čak je u kutiji ista rupa za punjač samo prekrivena tankim kartonom.

To onda nije bilo fabričko pakovanje. To prvi puta čitam da je kutija veća a da u njoj punjača nema.

Kutija bila u celofanu, otvorila žena predamnom. Jedina razlika je u tom tankom kartonu koji pokriva rupu predviđenu za punjač. Slikaću baš popodne obe kutije.

Nazad
Vrh Dno