Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 13/13 Pro/13 Pro+

Uzeo sam pro ali 4G u A1 a za njega nema xeu.Svakako je za ženu a njoj je svejedno :)

Drustvo, imam rn 13 pro+ kako automatski da upalim snimanje poziva?
Pokusao sam kroz podesavanja, ali nece da pali za svali poziv, vec samo kad ja ukljucim
Pretpostavljam da je snimanje kao kod ranijih generacija. Zbog EU propisa, nema snimanja dok druga strana ne bude upoznata da se snima. Jedno rešenje je root, pa onda neka aplikacija za snimanje, poput Skvalexovog Call Recodera. Drugo rešenje je instalacija ROM-a koji ima Xaomijev dialer, a ne Googleov, poput xiaom.eu ili nekih azijskih ROM-ova za taj telefon.

Može li neko reći koliko je trajanje baterije kod RN13 (osnovni model) u odnosu na RN11 i RN12?

Jak

Odlična informacija, nisam uspeo da je pronađem nigde ali koliko znam oni prvi modeli su koristili isključivo softversko rešenje. Sofver je odlučivao kad se ekran gasi kad ne. Ovo mu dođe kao korišćenje slušalice umesto realnog proximity senzora. Interesantno možda i nije tako loše. Želim da kažem ima logike.
I za sada, na Redmi Note 13 Pro Plus funkcionise bez greske. Cak sam namerno vise puta u toku vise razgovora sklanjao telefon sa uha i vracao ga i svaki put je sve radilo kako treba

Ja sam uzeo za sebe Note 13 Pro 5g isto nisam primetio za ova dva dana da je pogrešio nekad. Što se tiče samog telefona šta znam nekako kompaktan, brz. Ali ekran mi je najveće iznenađenje ako mene pitate prosečan ništa posebno( Na papiru je nešto drugo). Kad radite na njemu uopšte nemate osećaj da je taj ekran sad nešto premium. Mračniji video snimci po društvenim mrežama su jako tamni slobodno mogu reći neprijatan je za oči a i nešto nisam ubeđen da ima stvarno 1800 nita u piku. Boje nisu jake, nekako su blede. Još uvek ne mogu da zaboravim ekran iz Xiaomi 11 Lite 5G NE bio je TOP. Možda i najbolji koji sam koristio. Kvalitet razgovora nije baš dobar čini mi se da nema čist zvuk.

Posle 15 dana korišćenja,vratio se stari problem još od RN 10 pro...tokom poziva ulazi u kalendar,crta neke pravougaonike...kako to rešiti?
Proksimiti je virtuelni. Ako pozoveš nekoga ili tebe pozove neko, sve će raditi besprekorno, ali ukoliko si ušao u neku aplikaciju i dobiješ poziv, ekran se neće isključiti. Videću da nakon mesec dana snimim ponovo recenziju.. Trenutno testiram Honor Magic 6 Lite.

Danas gledao RN13 Pro plus,Aurora purple.Au,al je to ruzno.A o onim ringletinama nemam reci.Nazalost,kad sam sve polako ispitao,gledao,cackao,definitivno zaobilazim ovu Redmi Note 13 seriju.Ne vredi ovo ni priblizno para koliko kosta.Medjutim,ovde je sve cudo nevidjeno,sto je za ostatak sveta normala,pa zato mora i ugradnja da bude cudo.

A u čemu je razlika između Note 13 Pro 4G i 5G modela? Vidim da je 5G skuplji za 5000.

I to dosta losiji u 4g verziji
Ja prodadoh moj 13pro plus i uzeh ponovo magic 5 pro ,morao sam ,bas lepa cena
4g ima Helio G99 Ultra, nije baš dosta lošiji, jedino ako neko planira da igra igre sa emulatora e onda jeste. Inače za ovako standardno korišćenje je dobar. A i neke igre sa play store vrti dobro na visokim podešavanjima. Ne znam zbog kamera jedino...

Odavno su već poznati sa mali milion modela ali sad već počinju da me iritiraju :)

I meni idu na onu stvar. Isti model sa 16 oznake. A kod njih prodaju isključivo 5G verzije RN13 serije. A posebna priča su naši dragi uvoznici pa nam prodaju ono što im uvale. Prošle godine zvanično nije bio RN12 5G a kako su mi odgovorili neće biti ni ove RN13 5G zvanično.

Kako nema zvanicno RN 13 5g? Ima ga kod svih vecih prodavnica, jedino ga nema kod mobilnih operatera, mada se kod njih i ovako ne isplati nista uzimati...

Iskren da budem ovaj ekran me nije oduševio previše. Previše je taman dok se gledaju mračnije scene, a na papiru bog zna kakav je. A 1800 nita u piku mislim da nema šanse da ima toliko.
Ima li još neko ko je zapazio isto?

1800 nita (peak) tj. svaki put kad proizvođač deklariše peak osvetljenja to znači da ekran dostiže toliku osvetljenost samo na jednoj maloj površini, može se odnositi bukvalno samo na frejm, i to na beloj površini.

To je praktično marketinški trik na granici dovođenja kupca u zabludu... Maksimalno osvetljenje ekrana je u ovom slučaju 1200 nita, i to je pod uslovom da je uključen auto brightness, odnosno da telefon sam detektuje izloženost jakoj svetlosti, recimo sunčevoj (mora da bude omogućen sun detection boost pride) a će da mu forsira prag... U tom režimu dakle, neka bela može da emituje 1800 nita.

U standardnom režimu, gleda se tipično osvetljenje, što je ovde 500 nita, i uz manuelni mod maksimum mu je oko 550.

Za 1800 nita mora biti uključena automatika i napolju se nalaziti da bi "odvrno" svetlo, ne možeš sam ručno pomeriti slajder svetla na 1800 nita i to u mračnoj sobi da spališ oči.

Posle 15 dana korišćenja,vratio se stari problem još od RN 10 pro...tokom poziva ulazi u kalendar,crta neke pravougaonike...kako to rešiti?
Na žalost nikako. Kada si već u nekoj aplikaciju i dobiješ poziv, proksimiti neće isključiti ekran, to je bag koji za sada nije rešiv. Imaš na Play store aplikaciju Quick tuneup phone calibration. Pomoću nje možeš malo popraviti stvari, ali virtuelni i fizički proksimiti nikada neće biti isto. Na žalost.
1800 nita (peak) tj. svaki put kad proizvođač deklariše peak osvetljenja to znači da ekran dostiže toliku osvetljenost samo na jednoj maloj površini, može se odnositi bukvalno samo na frejm, i to na beloj površini.

To je praktično marketinški trik na granici dovođenja kupca u zabludu... Maksimalno osvetljenje ekrana je u ovom slučaju 1200 nita, i to je pod uslovom da je uključen auto brightness, odnosno da telefon sam detektuje izloženost jakoj svetlosti, recimo sunčevoj (mora da bude omogućen sun detection boost pride) a će da mu forsira prag... U tom režimu dakle, neka bela može da emituje 1800 nita.

U standardnom režimu, gleda se tipično osvetljenje, što je ovde 500 nita, i uz manuelni mod maksimum mu je oko 550.
Istinu si napisao, u HBM (režim jakog osvetljenja) telefon može dostići 1200 niti, tako da treba uključiti automatsko osvetljenje i na suncu će biti iznad 1000 niti. Testirao sam pre par dana Honor Magic 6 Lite, i takođe je poput Redmi Note 13 Pro Plus odlično vidljiv na suncu. Stvarno su napredovali po pitanju ekrana telefoni srednje klase.

Konacno sinoc otkljucao BL i flesnuo Xeu HyperOs, sad ga podesavam pa da konacno dobijem telefon kako treba...

Konacno sinoc otkljucao BL i flesnuo Xeu HyperOs, sad ga podesavam pa da konacno dobijem telefon kako treba...
I kako ti se čini sad jel ima unapređenja?
Interesuje me konkretno da li je zvuk u toku razgovora na slušalici jači i čistiji?
Proximity bi trebao da bude sad i precizniji.
Meni sutra uveče ističe period čekanja na otključavanje.

Prioritet mi je bio da proradi AoD, i jos neke sitnice koje pruza Xeu. Sto se tice zvuka, mislim da je isti obavio sam par poziva izavisno od pozivaoca deluje mi da nije uvek bas najjasnije, ali mi ne smeta, lepo cujem. Proximity radi kao i na Miui, nisam imao problem sa njim ni pre a ni sad.. Jedino baterija mi se cini da nesto brze curi ali sam sve sad podesavao pa mozda zbog toga, dok sve lepo legne.

Kako duže koristim telefon, sve sam bliži da ga otuđim. Čitljivost nije kao što bi se očekivalo, moj stari LG V20 iz 2016 je jasniji. Veličinu slova u browseru nije moguće povećati a da se ne iseku krjevi. Kad se otvori recimo KP, skroz sve umanji da nije moguće ništa videti. Oglase, kao i postove na ovom forumu, nekako multiplikuje jedan te isti i delimično preklopi, otprilike ko kad štampač zgužva papir u harmoniku, tako me asocira. Brzina otvaranja stranica neta, koja je bila u početku malte ne trenutna, sada kasni primetno. Jačina zvuka video klipova je odlična, čak i prejaka, dok pri rezgovoru je nedovoljna, na spikerfonu takođe, plus doza nerazgovetnosti. Malo malo, pa se mjutuje obrazom razgovor, skoro sam na Viberu pozvao istovremeno 13 kontakata u konferencijski razgovor, to se na LGju nikad nije dešavalo. Kamera kad se slika nešto blizu, ne izoštrava i mora da se prebaci zum na 0,6 ili da se telefon približava i odaljuje fizički da bi uhvatio fokus. Kad se slike zarotiraju naopako, zbog nagiba ravni telefona, da bi se vratile u normalu rotiranjem, potrebno je više klikova i ostane još i prvobitna fotka koju treba bristi, a kad ima više sekvenci onda se ne zna koju treba obrisati. Led dioda je čak slabija nego na starom LGiju. I, otključavanje telefona je smor, više klikova, dok na LGiju bilo dva dodira i za otvaranje i zatvaranje. Vremenska prognoza koju sam stavio na desktop, ne otvara se odatle, već mora isto iz par klikova.
Nadao sam se da ću se navići, ali umesto toga, sve me više nervira.

Kako duže koristim telefon, sve sam bliži da ga otuđim. Čitljivost nije kao što bi se očekivalo, moj stari LG V20 iz 2016 je jasniji. Veličinu slova u browseru nije moguće povećati a da se ne iseku krjevi. Kad se otvori recimo KP, skroz sve umanji da nije moguće ništa videti. Oglase, kao i postove na ovom forumu, nekako multiplikuje jedan te isti i delimično preklopi, otprilike ko kad štampač zgužva papir u harmoniku, tako me asocira. Brzina otvaranja stranica neta, koja je bila u početku malte ne trenutna, sada kasni primetno. Jačina zvuka video klipova je odlična, čak i prejaka, dok pri rezgovoru je nedovoljna, na spikerfonu takođe, plus doza nerazgovetnosti. Malo malo, pa se mjutuje obrazom razgovor, skoro sam na Viberu pozvao istovremeno 13 kontakata u konferencijski razgovor, to se na LGju nikad nije dešavalo. Kamera kad se slika nešto blizu, ne izoštrava i mora da se prebaci zum na 0,6 ili da se telefon približava i odaljuje fizički da bi uhvatio fokus. Kad se slike zarotiraju naopako, zbog nagiba ravni telefona, da bi se vratile u normalu rotiranjem, potrebno je više klikova i ostane još i prvobitna fotka koju treba bristi, a kad ima više sekvenci onda se ne zna koju treba obrisati. Led dioda je čak slabija nego na starom LGiju. I, otključavanje telefona je smor, više klikova, dok na LGiju bilo dva dodira i za otvaranje i zatvaranje. Vremenska prognoza koju sam stavio na desktop, ne otvara se odatle, već mora isto iz par klikova.
Nadao sam se da ću se navići, ali umesto toga, sve me više nervira.
Za sve što si naveo postoji rešenje izguglaj o svemu za šta smatraš da je problem. Iskreno čitajući ovo stekao sam utisak da je potrebno samo poliranje sistema prema tvojim navikama.
Što se tiče pretraživača vidi na LG-u koji si pretraživač koristio tamo pa ga instaliraj na novom uređeja. Mislim da je ovde u stvari u pitanju funkcija konkretnog pretraživača.
A što se tiče čitljivosti ekran je ogroman i ja koristim BOLD fontove. Povećaj veličinu slova iz podešavanja.

Ekran je tek nešto malo duži nego na LGiju, a oba telefona su fizički istih gabaraita. Povećana su slova do kraja, ubacivao sam neki font, ali to bude samo unutar telefona a ne u browseru. I to gužvanje objava, tako da kažem, nema veze sa veličinom slova. Možda bi drugi browser bio dobro došao, ali sve ono što sam naveo teško da se može popraviti, zameniti i prilagoditi, jedan klik je jedan, a više ih je više i tu nema pomoći. A i da može, ja sam običan korisnik i bez veštine i želim da se što manje zamaran, a ovako kako je sada, baš zahteva punu koncentraciju, ala korekcija fotografija, ili ne dodirivanje obrazom ekran.

Ja uopšte ne mogu da razumijem ovo za rotiranje slika, o čemu se radi? Telefon ispade baš teška kanta, a nešto sumnjam da je baš tako loš.

Kad se slika recimo nešto odozgo, dešava se da slika bude okrenuta naopako i onda mora da se rotira i to radi možda svaki telefon. Rotiranje je komplikovano, kako sam već opisao.
Danas, kako sam uhvatio telefon, prstima sam stisnuo tipke za volume, ugasi se telefon i onda posle sam ga ubacio u sigurnosni mod, pa zezanje da ga povratim. Mora da se vodi računa i gde i kako se pipa prstima, sve na note, izem ti telefon.

E ne znam, ***. Shvatam o čemu pričaš, ali ja tih problema sa svojim Note 8 nemam. Evo već 4 godine radi bez većih problema sa fabričkim softverom.

Vrh Dno