Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 13/13 Pro/13 Pro+

Jesam. Nekako je bio neoptimozovan, baterija losa, nedostatak podrske itd... Nije taj mtk los, ali jednostavno nije lepo upeglan miui sa njim, da je bar imai Xeu rom, druga bi prica bila....

Znaci,ni ovaj nema pravi AOD.Koja im je to fora sa tih 10 sekundi.To je jedna od osnovnih funkcija na Amoled ekranu.Bili nebulozni i ostali.Bolje da ga i nema.Sta je sledece?Ogranicavanje razgovora na 10-15 min,dnevno.

onaj beli/(ljubicasti?) izgleda da je samo pro+, nema kao obican pro 5g? Ne mogu da desifrujem, bas su magovi marketinga :D

Trazio sam ga i ja i nije ga bilo u tri radnje koje sam obisao...

Malopre sam.bio da pogledam 13 pro 5g i 13T. Oba telefona su mi razocarenje (pricam o dizajnu i osecaju u ruci) dok je 13 pro + koji me ne zanima uradjen kao flagship i jako dobar osecaj u ruci.
Slucajno videh da pro 5g nema pravi AO dok moj Mi9T iz 2019god ima tako je to za mene veliki minus.

i ja sam malo držao u ruci rn13 pro 4g i rn 13 pro+ 5g. odlično izgledaju uživo, dosad najbolje od svih rn koje sam imao.

I ja uzeh redmi note 13 pro 5g pa ćemo da vidimo.

Stigao jutros 😃

IMG20240125114016.jpg

Nisam ga puno čačkao, nekih 40-tak minuta dok nisam krenuo na posao...

Elem, utisci skroz pozitivni... Mislim bez dileme jedan od najlepših RN telefona, malo je zapravo neobično da ga poistovetiš sa RN telefonom, više podseća na Mi Note 10 recimo, bukvalno kao njegov naslednik.
Deluje dobro u ruci, lepo raspoređena težina iako mu ima 200g... Za ram nisam siguran da je od aluminijuma... Na dodir jako liči, piše na GSM Areni ali nema uopšte onih anteskih linija tako da mislim da je samo dobro obrađena plastika. Barem ja još nisam video metalni ram bez anteskih linija nigde, tako da mora biti plastika.
No, nebitno, ide maska... Fino što su spakovali bolje silikonske maske, samo mi je ova previše otvorena gore.

Prvi utisak ekran... Ja sam imao Realme 11 Pro, on je pre koji mesec reklamiran zbog popuštanja lepka ispod ekrana, uglavnom uzeo sam pare nazad jer je bilo u prvih 6 meseci, nebitno, hoću reći primetno življi i svetliji ekran naspram njega...
Drugi utisak mi je haptički motor... Nije mi bitno toliko jer ne kucam sa uključenim feedbackom ali eto, primetio sam dosta kvalitetniji momenat nego inače što sam navikao.
Zvuk, rekao bih u skladu sa klasom, tu mi je recimo sličan kao Realme pre...
Kameru nisam ispitivao, što se tiče rada sve radi brzo i fluidno, bateriju ćemo videti...
eSIM ima.

Sve u svemu mislim da ću biti zadovoljan koju godinu sa ovim i rekao bih da je ova cena na popustu sasvim korektna...

Ја користим RN9 Pro и једино разматрам замену јер му је цркао мотор за вибрацију. Не желим да га разлепљујем и отварам да заменим.

Разматрао сам RN12 Pro, него причали су да је лоша серија и камера гора него неке баш старе верзије попут осмице. И кад сам видео да долази са Гугловим апликацијама за позиве и СМС, одустао сам од даљег разматрања. Мој садашњи телефон је дошао исто такав, па сам му инсталирао индонежански ROM и добио оригиналне Xiaomi апликације за позиве и поруке.

Да ли постоји таква могућност сада за RN13 Pro+ ? Гледам рецензију на Јутјубу и делује да су и они добили Гуглове апликације. Вољан сам да испробам и неки custom ROM, ако би ми радиле домаће банковне апликације, ConsentID и NFC плаћања.

Што се тиче еСИМ-а, да ли се бира између 1) две физичке и 2) једне еСИМ + једна физичка, или 3) може две физичке и плус еСИМ. Сумњам да може више од два броја, а мени је и то мало, него шта ћу кад нема quad SIM :)

eSIM + SIM ili 2x SIM

Što se tiče aplikacije za pozive to je Google već par godina, odnosno otkad su uveli onaj GDPR u EU postalo je protivno zaštiti privatnosti da telefoni imaju snimač razgovora koji ne obaveštava drugu stranu da je snimana.

Imam problem koji nikad ranije nisam imao. Ubacio sam sd karticu iz proslog telefona i 13ica napise da mora da se formatira. Ok ja iskopiram fajlove na komp, ubacim karticu i formatiram u telefonu. Izvadim karticu, vratim fajlove na nju opet isto........nema fajlova opet trazi format i uopste ne prezonaje karticu, nema je nigde da se vidi

Poslednja izmena:
Što se tiče aplikacije za pozive to je Google već par godina, odnosno otkad su uveli onaj GDPR u EU postalo je protivno zaštiti privatnosti da telefoni imaju snimač razgovora koji ne obaveštava drugu stranu da je snimana.
Јасно је то мени, моје питање је било да ли и даље постоји нека алтернатива као што је то пре 3-4 године био званични индонежански ROM, али да то решење не изазива проблеме у раду ни једне осетљиве апликације попут банкарских и осталих, што написах раније.

Хвала за потврду начина употребе SIM картица.

Ako ga rutujes, otkljucas BL i ubacis neki custom rom velika verovatnoca da nece raditi aplikacije banaka. Ja sam imao problem sa raipay i xeu romom, zato samo stok rom...

Imam problem koji nikad ranije nisam imao. Ubacio sam sd karticu iz proslog telefona i 13ica napise da mora da se formatira. Ok ja iskopiram fajlove na komp, ubacim karticu i formatiram u telefonu. Izvadim karticu, vratim fajlove na nju opet isto........nema fajlova opet trazi format i uopste ne prezonaje karticu, nema je nigde da se vidi
Koliko sam svuda gledao na sajtovima RN 13 (bilo koja verzija) nema expandable storage, ili sam nešto propustio?

Ја користим RN9 Pro и једино разматрам замену јер му је цркао мотор за вибрацију. Не желим да га разлепљујем и отварам да заменим.

Разматрао сам RN12 Pro, него причали су да је лоша серија и камера гора него неке баш старе верзије попут осмице. И кад сам видео да долази са Гугловим апликацијама за позиве и СМС, одустао сам од даљег разматрања. Мој садашњи телефон је дошао исто такав, па сам му инсталирао индонежански ROM и добио оригиналне Xiaomi апликације за позиве и поруке.

Да ли постоји таква могућност сада за RN13 Pro+ ? Гледам рецензију на Јутјубу и делује да су и они добили Гуглове апликације. Вољан сам да испробам и неки custom ROM, ако би ми радиле домаће банковне апликације, ConsentID и NFC плаћања.

Што се тиче еСИМ-а, да ли се бира између 1) две физичке и 2) једне еСИМ + једна физичка, или 3) може две физичке и плус еСИМ. Сумњам да може више од два броја, а мени је и то мало, него шта ћу кад нема quad SIM :)
Otkljucas bootloder dok je jos sa Miui-em.Sa HyperOS-om nece moci.A onda mozes da ubacis bilo koji rom.Ja koristim Indonezija rom preko dve godine na RN9Pro.

Користим и ја индонежански ROM са RN9 Pro, питање је било да ли може иста ствар са RN13 Pro, јер делује да и њихов ROM сада има Гуглове апликације за позиве и SMS. Изнад сам линковао део у видеу (рецензији) где се види да је тако. А са истог канала, видео рецензија RN9 Pro показује да раније није било тако, што није било довођено у питање.

Malo pre sam slučajno naišao na izloženi 13 pro + ... Mnogo lep telefon. Da ima metalni ram bio bi bomba neviđena :)
Mada cenim kada padne na ispod 300e da mu neće biti ravnog.
Ovi ostali su nekako baš plastični pored njega.

Pa zar nema 13 pro+ alu ram?

13 Pro+ neće nikada pasti ispod 300 evra. Pitanje je i da li će Pro 5G. 12 Pro + koji je već sada star model se teško može naći ispod 350 evra.

Користим и ја индонежански ROM са RN9 Pro, питање је било да ли може иста ствар са RN13 Pro, јер делује да и њихов ROM сада има Гуглове апликације за позиве и SMS. Изнад сам линковао део у видеу (рецензији) где се види да је тако. А са истог канала, видео рецензија RN9 Pro показује да раније није било тако, што није било довођено у питање.
Procitaj malo bolje moj komentar😉

Onda nisu tačne specifikacije za gsmarena...
1000018689.jpg

Možda će nekome značiti poređenje fotografija Redmi Note 7 i Redmi Note 13 Pro+ 5G

Obe fotke su CROP-ovane radi boljeg prikaza.

Redmi Note 7 (stock kamera)
1706220564659.png

Redmi Note 13 Pro+ 5G
1706220632118.png

Stigao jutros 😃

Pogledajte prilog 425563

Nisam ga puno čačkao, nekih 40-tak minuta dok nisam krenuo na posao...

Elem, utisci skroz pozitivni... Mislim bez dileme jedan od najlepših RN telefona, malo je zapravo neobično da ga poistovetiš sa RN telefonom, više podseća na Mi Note 10 recimo, bukvalno kao njegov naslednik.
Deluje dobro u ruci, lepo raspoređena težina iako mu ima 200g... Za ram nisam siguran da je od aluminijuma... Na dodir jako liči, piše na GSM Areni ali nema uopšte onih anteskih linija tako da mislim da je samo dobro obrađena plastika. Barem ja još nisam video metalni ram bez anteskih linija nigde, tako da mora biti plastika.
No, nebitno, ide maska... Fino što su spakovali bolje silikonske maske, samo mi je ova previše otvorena gore.

Prvi utisak ekran... Ja sam imao Realme 11 Pro, on je pre koji mesec reklamiran zbog popuštanja lepka ispod ekrana, uglavnom uzeo sam pare nazad jer je bilo u prvih 6 meseci, nebitno, hoću reći primetno življi i svetliji ekran naspram njega...
Drugi utisak mi je haptički motor... Nije mi bitno toliko jer ne kucam sa uključenim feedbackom ali eto, primetio sam dosta kvalitetniji momenat nego inače što sam navikao.
Zvuk, rekao bih u skladu sa klasom, tu mi je recimo sličan kao Realme pre...
Kameru nisam ispitivao, što se tiče rada sve radi brzo i fluidno, bateriju ćemo videti...
eSIM ima.

Sve u svemu mislim da ću biti zadovoljan koju godinu sa ovim i rekao bih da je ova cena na popustu sasvim korektna...
Pa daj slikaj telefon, sta ce mi kutija :LOL:

Koliko sam svuda gledao na sajtovima RN 13 (bilo koja verzija) nema expandable storage, ili sam nešto propustio?
Koliko sam ja upravo primetio, RN 13 PRO 4G i RN 13 (onaj sa 108mpx kamerom) imaju "microSDXC" (ovaj drugi "obični", šerovanu SD sa SIMom). Tako kažu i GSMArena i mi-srbija.rs.

Hoće li biti skoro ovih Ćomija kod operatera, zna li se nešto?

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Postoji li rešenje da always on display uvek stoji na ekranu a ne samo 10 sekundi?
Da napomenem da ne bih ništa čačkao,već bi ga fabrički što se tiče softvera koristio

Mora se u developer options, pa da klikćeš reset values nekoliko puta dok se ne pojavi toggle za MIUI optimizaciju, koju onda treba da isključiš.

Btw, ja to nisam radio... Resetovanje će poremetiti dodeljene dozvole aplikacijama mislim a nisam siguran koje nuspojave tačno nosi isključivivanje optimizacije.

Vrh Dno