Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 13/13 Pro/13 Pro+

Nerealne, a naspram RN12 serije realno povećanje.

No, ne bih ja brinuo, eno na Mi Store RN12 telefoni maltene konstantno oboreni 10-15k, neće to niko ni da razmatra po nesniženim cenama.
Bukvalno im "normalne" cene stoje tek koji dan pa ako prođe prođe...

Ako je RN12 Pro 5G standardno 50k ima da dignu naslednika na 55-60k lagano... Ali opet, neće to ljudi kupovati.

Voleo bih niko da ne kupi to.

Ja pikiram i čekam RN 12 Pro, ali ne dajem više za njega nego što sam dao za Realme 11 Pro, dakle 45k eventualno koja hiljada više, ako bude neka akcija ili neki bundle.

Redmi-Note-13-Pro-Plus.png.webp

Redmi-Note-13-Pro.png.webp

A koliko su preporucene cene u Kini, otprilike duplo manje.

Još koja generacija i ima Redmi Note da dobaci do flagship cenovnog razreda, ono u Kini će biti 250$ a u Evropi 1000$. 🤣

Redmi NOTe.

Ako stvarno budu te cene kupujem ja honor 90 ili nesto drugo.

Ma nema šanse po ovim cijenama. Ako bude približno ovome odoh fino na Redmi 12 seriju, i onako tu nije neki ludi napredak.

Ma nema šanse po ovim cijenama. Ako bude približno ovome odoh fino na Redmi 12 seriju, i onako tu nije neki ludi napredak.
Ovakav segment telefona se po meni nikada ne uzima za keš, jer se to po pravilu nikada ne isplati.
Ne isplati se zbog kratkog životnog veka (nakon par godina 'crkne' podrška ili baterija ili pak ceo uređaj postane prespor).
Lično smatram da se za keš uzimaju samo flagship-i zbog kakve takve trajnosti..

Ovakav segment telefona se po meni nikada ne uzima za keš, jer se to po pravilu nikada ne isplati.
Ne isplati se zbog kratkog životnog veka (nakon par godina 'crkne' podrška ili baterija ili pak ceo uređaj postane prespor).
Lično smatram da se za keš uzimaju samo flagship-i zbog kakve takve trajnosti..
Kakva logika, pa bas necu neki fon koji je kako ti kazes kratkog veka da isplacujem na rate 2 godine.

Prava je to logika.
Nakon 2 godine uzimaš nov uređaj i miran si.
Za keš? Nakon 2 godine ti si u 'duplom maleru' : Nit telefon - Niti dovoljno keša za novi...
A po cemu to necu imati kesa za novi kroz 2 godine?

Mislim da ne živimo više period od pre 10 godina kada je prosečni android telefon podrazumevano usporavao nakon godinu dana a u drugoj već baldisao sa memorijom...

Čuj kratkotrajno... Evo ga u mene službeni Redmi Note 8 Pro, šljaka već 4. godinu bez da štucne, baterija još uvek gura jedan dan, jedino mu podrška zamrla.

Ionako ćemo svi da gledamo novi telefon za 2 godine u proseku, ne zbog potrebe već iz konzumerske navike.

Što se mene tiče, možeš ti svoje pare i po ulici razbacivati...
Ja samo mislim da je davanje 'kompletne sume unapred' za nešto, za šta svi unapred znamo da je kratkotrajno, jednostavno greška.
Pa ja te pare moram da dam pa moram, kakva je razlika dal cu dati odmah ako imam kes ili da se zarobim za 2 godine, plus mi to na kraju ispadne i vise.

PA ako je telefon tako kratkotrajan, zašto se zarobiti na 2 godine otplate? Bolje onda keš.

Međutim, mene podrška ne zanima, sa hardverske strane nikada nisam ni imao problema sa kvarovima, a noviji telefoni ne baguju baš nakon godinu-dvije. Meni Note 8 baguje značajnije tek zadnjih pola godine, a koristim ga 4. Kupljen za keš tada i definitivno se isplatio.

Ništa ovi nadolazeći RN telefoni nisu lošiji recimo od Samsung A53/54 telefona...
Samsung dugotrajnost reklamira kroz softversku podršku koja beše traje 4 Androida i 5 godina zakrpa. Ne znam da li će 10% kupaca zadržati telefon 4-5 godina i odoleti da se ponovi u međuvremenu nekom novijom generacijom. Jedini benefit može imati kroz nešto veću vrednost koju će telefon imati ako želi da ga proda.

Što se tiče Xiaomija, oni za RN2 pružaju 2 Androida i 4 godine zakrpa, nije ko Samsung ali opet teško da će iko ikada toliko zadržati RN telefon da će se oseteti zaglavljenim na Androidu 16 u perspektivi.

U praksi, nema razloga ni da RN ne šljaka i 5 godina ako treba isto kao Samsung.

Opet, besmisleno je u startu pričati o dugotrajnosti telefona kada ni 5% kupaca ne zadržava toliko dugo telefon da se na bilo koji način oseti njegova poroznost, bilo hardverska ili softverska.

Evo ja koristim RN8 4/64 već 4 godine i osjeti se da pomalo koči, ali što se tiče hardvera nije imao apsolutno ni jedan kvar ili grešku. Baterija je nakon ovih 4 godine bez ikakvog čuvanja, uz razna drndanja i punjenja po malo na raznim punjačima... izgubila nekih 25% ako je vjerovati nekoj aplikaciji. Po meni je to više nego zadovoljavajuće i kladim se da bi telefon mogao glatko izdržati još 2 godine bez kvara. Samo čovjek zine da malo nešto promjeni na bolje.

Bogme ja razmisljam ima li potrebe da menjam svoj RN11 sa kojim sam prezadovoljan evo uskoro ce biti 2 godine. Nijednom nije stucnuo, sve glatko radi, s kamerom sam zadovoljan........koj djavo da kupujem 13icu? Mozda i hocu ali nemam potrebu kao ranijih godina kad su androidi bagovali zesce.
Mladji vole da menjaju telefone cesce, kad omatoris shvatis da ima lepsih i bitnijih stvari na koje trosis vreme od onog "procesor je brzi 15% wauuuu"

To generaciju, dvije starije nema potrebe mijenjati. Jedino iz nekog zadovoljstva, ko voli to. Ali 4-5 generacija kao u mom slučaju je ipak puno.

Usporavanje je sasvim normalna pojava kod telefona sa eMMC memorijom, kao recimo što je Redmi Note 8. Uspori što više ciklusa pisanja/čitanja ima, plus sporija je što manje slobodnog prostora ima, a i neki minimalni rok poroznosti joj je tu negde 5 godina...
Tu može telefon da osveži fabričkim resetom, ali opet ostaje taj momenat dugotrajnosti same memorije.

Nisam govorio o brzini memorije već brzini uređaja.
eMMC memorija ima ograničen ciklus pisanja po prirodi, pride za nju je optimalno 25-50% slobodnog prostora kako bi funkcionisala optimalnom brzinom, sužavanje tog prostora inkrementakno utiče na brzinu njenog rada. Dugotrajnost modela je u proseku definisan na ~5 godina, opet utiče vremenom na optimizaciju same memorije a time i uređaja.
Sve kad se sabere sasvim je normalno da eMMC memorija postane usko grlo kroz duži vremenski period.

Nakon Redmi Note 10 pro, smatrao sam da u tom segmentu više nikad neću imati taj osećaj 'value for the money' međutim, pogrešio sam.
Redmi Note 12 pro+ je uspeo da mi taj osećaj ponovi.
Štaviše, pojača!
Izgleda da u tom segmentu još uvek postoje ozbiljne tehnološke rezerve - uprkos debaklu serije 11.
I onda, ako bismo za trenutak pomislili da u vremenskoj lenti tehnološkog razvoja zapravo važi Tik - Tok pravilo - po tome bi trebalo da ispadne da će Redmi 13-ice biti novo mini-razočarenje?!
Videćemo..

niko normalan neće po tim cenama koje je postavio taj sajt kupovati rn13 seriju.

pa tako će i biti na kraju. i onda će ga opet uvaliti sa androidom 13, umesto 14.

I ja pretpostavljam, posebno jer je tu sada HyperOS pa utoliko će im trebati više vremena da pripreme "novi" OS za RN13 familiju...

Videćemo. Sa ovim nagoveštenim cenama biće tesno za RN 13, prevashodno Pro i Pro+ telefone, u martu će i A35/55, evo čitam danas Realme 12 i 12 Pro počeli da prikupljaju sertifikacije, dakle i najbliža konkurencija će kroz par meseci na tržište...

Nazad
Vrh Dno