Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 13/13 Pro/13 Pro+

Svaki od ovih na papiru izgleda sjajno, videcemo kako ce biti u praksi. I jos ne mogu da pojmim da Note 13 kao i jako jako mnogo novih modela i drugih poizvodjaca video zapis ogranicava na 1080p 30fps???? Pa dje logike mozes da slikas sliku od 100mpx. doduse sa 60Mpx realnih mozda zbog velicine senzora a ne mozes da napravis snimak makar u 6fps kad je vec 1080p? :D
Pro Plus verzija 4k 24/30fps?? Are u zezas me? :D

sam zapamtio ni jedan brend koji sa mtk 6020 ide na 4k.
Mislim da nijedan 'mtk 6020' ne može da tera 4k.
Bar sigurno ne u 30 frejmova..
Dakle, nije ni do kamere niti do proizvođača, nego do ograničenja procesora.
Nisu glupi nego namerno segmentiraju ponudu s obzirom na cenu. Činjenica je da ima ljudi koje 4k jednostavno ne zanima.

Da se pridružim temi... Ja sam Redmi Note poklonik još od onog vremena kada se nije znalo u narodu ni kako se pravilno izgovara; Redmi Note 4, Redmi Note 5 Pro, Redmi Note 6 Pro, Redmi Note 8 Pro (nekako omiljeni), 9-ke sam preskočio jer bejahu nekako prevelike i ružne 😂, evo me trenutno na Redmi Note 10 Pro, za koji mislim da je zenit Redmi Note evolucije... I on mi je baš telefon koji ispunjava sve... RN11 seriju nisam ni razmatrao posle njega, od serije 12 očekivao mnogo više, okolo nisam ni previše gledao, vidim ima Realme, ali nekako mi se ne preskače u drugi tabor, tj. vidim zakrivljene ekrane tamo trenutno a to mi se ne sviđa.

Sad gledam ove nove i mislim da mi je RN 13 Pro taman! Ravan i dobar ekran, lep dizajn, mali bezeli, dobar procesor, kamere... Vidim sad čak postalo popularno da izbacuju ultrawide kameru na nimalo jeftinim telefonima, baš sam gledao Realme 11 Pro, telefon od 45-50K ima glavnu i praktično beskorisni depth senzor.

E sad me samo kopka kad će i koliko će biti... Znam da kod nas dolaze dobrano posle Kine, ja sam totalno zapostavio hronologiju prethodnih objava. Neko reče proleće... Je l' moguće da ćemo čekati pola godine na globalne verzije?
Ja nešto koliko se sećam januar često pre beše termin...

Dobra cena ko hoce da naruci

Proradice i to kad se preflesuje global rom

Mislim da nijedan 'mtk 6020' ne može da tera 4k.
Bar sigurno ne u 30 frejmova..
Dakle, nije ni do kamere niti do proizvođača, nego do ograničenja procesora.
Nisu glupi nego namerno segmentiraju ponudu s obzirom na cenu. Činjenica je da ima ljudi koje 4k jednostavno ne zanima.

G90T na Redmi Note 8 Pro tera 4K na 30FPS.
Samo G90T ima Mali G76 GPU, posle su u sve ostale iteracije degradirali GPU na Mali G57, prvo na G95, pa na G96, G99...

Dimensity 5G procesori su ista stvar samo sa 5G, ali ista kombinacija 2xA76 + 6xA55 jezgara i Mali G57 grafike, samo različito clockuju A76 da izvuku koliko toliko sintetičke rezultate. Recimo Realme 11 kineska verzija ima 2x2.2Ghz A76 Dimensity 6020, a sad su za RN13 podigli na 2.4Ghz i to je sad 6080, ali grafiku ne daju dalje od G57
I razlika je u arhitekturi naravno.

Samo da hoće da ubace G76 to bi bilo top.

Jel realno da nema nikakav normalan review nego samo ovaj veseli sto se krevelji, ne razumes ga ništa

Poslednja izmena:
Ma samo da ih ne čekamo do proleća... Nadam se da je prošla godina bila izuzetak kad su tek u martu stigli u EU a u aprilu kod nas...

Sad ja mogu da budem zagrejan za RN13 Pro, a do proleća pola i kusur godine, ko zna šta će izaći još. 😁
Prvi će Realme mislim da uleti u međuvremenu sa novom serijom koja je pandan.

Meni se ovaj timeline izbacivanja telefona sad ništa ne sviđa, nekako mi se čini da je pre imalo više reda, da bude ono kao udarni termin za nove telefone pa tu vidiš šta i kako bi, a sad ovo kao da si zaglavljen između objave, prodaje negde na kraju sveta i višemesečnog iščekivanja globalne objave plus koji mesec do dostupnosti.

Ma samo da ih ne čekamo do proleća... Nadam se da je prošla godina bila izuzetak kad su tek u martu stigli u EU a u aprilu kod nas...

Sad ja mogu da budem zagrejan za RN13 Pro, a do proleća pola i kusur godine, ko zna šta će izaći još. 😁

Meni se ovaj timeline izbacivanja telefona sad ništa ne sviđa, nekako mi se čini da je pre imalo više reda, da bude ono kao udarni termin za nove telefone pa tu vidiš šta i kako bi, a sad ovo kao da si zaglavljen između objave, prodaje negde na kraju sveta i višemesečnog iščekivanja globalne objave plus koji mesec do dostupnosti.
Ista je stvar bila sa note 11. Uvek kasnije izlazi u evropu o odnosu na kinu. Moraces da cekas do kraja januara najranije pa do pocetka marta potencijalno

Nadam se januar onda. 😆 Mislim nije preša, 10 Pro služi i dalje, jedino sam imao nedaću proletos kada sam menjao karticu i skidao masku, a neka tvrda maska, nikako je skinuti prstima. I budala nađem na YT neki savet kao upotrebiti neku staru karticu, umetnuti kao polugu, i uspem tako da je skinem, ali blago pokrivih telefon... Nije mu ništa, ali nekih par milimetara je izvijen i neravan, i nervira to nekako uvek, užas za okp. 🤣 Nikad više te tvrde plastične maske u životu.

Samo da cena ne bude prevelika... Mislim da ću biti ok sa tim da izdvojim do 50k za Pro varijantu, valjda neće ići preko. Ako ništa uzdam se u Mi Store, znam da oni redovno daju sniženja kad se pojave novi modeli.

Ovaj 13 Pro odlično izgleda na papiru, malo su promenili i osvežili dizajn od prethodne dve generacije 😁

Možda će pravo vreme biti da se sa Redmi Note 5 Pro, pa sa sadašnjeg 9S pređe na 13 Pro - po 4 generacije.
Pusta želja ostala da je dijagonala, 6.3~6.4 inča to bi perfekcija bila

Uh... 6.3" uz ovakve tanke okvire bi stvarno bila fantazija od telefona.
Oduvek je meni tih 6.3" bila idealna veličina za telefon.
I to mi nikad neće biti jasno... Toliko verzija izbacuju i samo jedan da ubace sa manjim ekranom, recimo Redmi Note 13 Pro SE, pa to bi išlo kao alva.

Redmi Note 13 Pro+ registrovan pod globalnom varijantom u singarpurskom telu zaduženom za sertifikaciju telefona.

Izgleda da će vrlo brzo zapravo globalna varijanta biti objavljena. S tim da se uz njega nalazi sertifikovan još jedan, 4G telefon, garant su odradili jedan vanila RN13 4G.

Poređenja radi, baš sam istražio prethodnu hronologiju sertifikacija, od objave da su telefoni u globalnim varijantima sertifikovani u Singapuru do zvaničnog globalnog predstavljanja prođe oko mesec dana.

Dakle, vrlo izgledno da najjača varijanta stiže ove godine već.

Nadam se januar onda. 😆 Mislim nije preša, 10 Pro služi i dalje, jedino sam imao nedaću proletos kada sam menjao karticu i skidao masku, a neka tvrda maska, nikako je skinuti prstima. I budala nađem na YT neki savet kao upotrebiti neku staru karticu, umetnuti kao polugu, i uspem tako da je skinem, ali blago pokrivih telefon... Nije mu ništa, ali nekih par milimetara je izvijen i neravan, i nervira to nekako uvek, užas za okp. 🤣 Nikad više te tvrde plastične maske u životu.

Samo da cena ne bude prevelika... Mislim da ću biti ok sa tim da izdvojim do 50k za Pro varijantu, valjda neće ići preko. Ako ništa uzdam se u Mi Store, znam da oni redovno daju sniženja kad se pojave novi modeli.
Nije samo mi store, svi ovi zvanični prodavci daju popuste. A verovatno će biti neko smanjenje u preorderu kao sa 12icom.
Meni su ružna ledja onaj deo što piše redmi.

Videćemo kranju cenu za Pro verziju kad dođe nas, ne bi valjalo da pređe 300e.
Na gsmareni piše da je u Kini 180e.

To je neki cenovni rang gde se može izabrati pre nego A54.

Mislim da će mu cena biti oko 350€ na KP u startu u najboljem slučaju... Reper mi je Realme 11 Pro koji je tako u startu držao cenu na KP oko 330€ a RN 13 Pro bi trebalo da je sveukupno skuplji računajući novu generaciju SD procesora, boljeg ekrana, kamera...

U maloprodaji će on biti lagano plasiran između 45.000 i 50.000, to mislim bez dileme i to uz optimizam. Dovoljno je pogledati cenu RN 12 Pro 5G koji je sada na popustu 37k a redovna mu cena 47k.

Moje neko mišljenje je da je ovaj RN 13 Pro zapravo "prejak" telefon za svoj pojam... U ovoj kombinaciji procesora, ekrana i kamere on lagano zalazi u teritoriju Xiaomi 13 Lite, maltene prevazilazi ga na nekim poljima...

Videćemo... Danas je nezahvalno predviđati cene svakako. 😆

Pro+ će sigurno ići na 400 evra, tako da ovaj mora da stane u sredinu.
Moraće sva tri modela da pokriju raspon od 250 do 400e. Ne verujem ni da će Pro+ prelaziti 400e, jer time sami sebi skaču za vrat sa Redmim brendom. Ili će najskuplju varijantu preimenovati u neki Mi SE/X seriju kako god i onda pustiti na 500e - kao Redmi K20 Pro/Mi 9T svojevremeno

edit: govorim za cene na KP

Treba juriti te telefone u preorderu kada bude neki popust. Ipak je to 2 godine garancije.

Taj "popust u preorder-u" obično bude 20% viša cena od regularne prodajne cene gde proizvodjač, kao i prodavac već ima zaradu, tako da ja ne bih to jurio da me opelješe, nego gledao da kupim negde po regularnim cenama. Svi hypovi i " povoljne cene u predprodaji" iliti po MTS -u "pretprodaji" ( kao što se trenutno forsira 13T ), služi isključivo za extra profit derikoža.
Naravno da nije potrebno ekonomski ojačavati derikože kupovinom proizvoda prenaduvanih cena.
To je moj stav, ***.

Taj "popust u preorder-u" obično bude 20% viša cena od regularne prodajne cene gde proizvodjač, kao i prodavac već ima zaradu, tako da ja ne bih to jurio da me opelješe, nego gledao da kupim negde po regularnim cenama. Svi hypovi i " povoljne cene u predprodaji" iliti po MTS -u "pretprodaji" ( kao što se trenutno forsira 13T ), služi isključivo za extra profit derikoža.
Naravno da nije potrebno ekonomski ojačavati derikože kupovinom proizvoda prenaduvanih cena.
To je moj stav, *********.
Pa ne slažem se, posle kad prodje preorder oni stvarno stave tu regularnu cenu ali malo malo pa bude opet na nekoj akciji pošto valjda tada imaju slabiju prodaju. Sećam se tako je bilo za 12 pro 5g, kad prošla akcija oni su držali tu neku cenu od 46k ali su tipa svaki mesec, dva imali akcije za 38k. Ne gledam cene u mtsu i ostalima pošto ne kupujem telefone na ugovor.

Pa sad gledam za 13T... Na popustu od 15k plus prečišćavač od 10k.
Na KP mu je sada cena ista kao ova na popustu, s tim da ovde dobijaš još jedan sasvim koristan uređaj, a možeš i sa prečišćavačem na oglase, za pola da ga prodaš, eto uštede još 5k.

Dakle, nije da je loša ponuda. Još treba imati u vidu da ljudima igra ulogu i način plaćanja... Džabe bi fer i regularna cena kod "Mađara" ako nemam sa strane pedesetak hiljada u kešu recimo.

Između redova, sve je u softveru.
Namerno 'podešen' tako da predstavlja 'tik' korak unapred ali, da slučajno ne ugrozi t-segment ili, svoju premium klasu...
Jasno je da kompletan soc može da gura perfektnu elektronsku stabilizaciju na 4k, pa i kvalitetni manuelni zoom sa takvim senzorom..

Evropa kao tržište je tada nešto značila.. A sada...

Honestly, when I was writing this script for the Redmi Note 13 Pro+, I often thought of a phone we’ve reviewed before: the realme 11 Pro+
...they both only sell for around $300.

I mene je isto telefon jako podsetio na Realme Note 11 Pro+ samo što se kod nas prodaje u američkoj valuti za preko 500$. 🤣

Od silnih spektakularnih najava i prikaza nekako mi 'promiče' u čemu je bitan pomak u odnosu na Redmi Note 12 Pro+ ?

Posle dugo godina (note 8),da mi privuče pažnju jedan redmi note(note pro +).

Nazad
Vrh Dno