Istekao edit.
Da se nadovežem sam na sebe.
Neko mini poređenje Xeu i MiRum (iste verzije koristio). Za razliku od nekih drugih (čini mi se mi-globe) MiRum se ne zasniva na Xeu već sami rade svoj rom, takođe na osnovu kineskog. MiRum ima (koliko sam video) sve opcije kao i Xeu + par dodatnih a korisnih. Npr ko koristi stock messenger kada vam stigne poruka iz notifikacije na MiRum ima opcija delete, reply, mark as read. Dalje, na AOD može da se namesti da se pali na 10s kada se dva puta dodirne ekran, takođe može da se namesti da na AOD prikazuje samo prispele notifikacije. Podrzava ikonicu za fb messenger što koliko se sećam nije slučaj kod Xeu. Daje mogućnost podešavanja broja prečica u notifikacionoj roletne. Dolazi sa magiskom. Po defaultu za razliku od Xeu, MiRum ne daje sve moguće dozvole Xiaomi aplikacijama i Xiaomi nalogu/sync/account itd. Ima više ikonica za aplikacije (nešto drugačiji icon pack), dodatne tonove i pozadine. Sveukupno je lepše organizovano, neke sekcije u podešavanjima su lepše složene, logičnije. Dodatna podešavanja kod tonova. Sveukupno lepše organizovana podešavanja. Nema problema sa expanding notifikacijama sa whatsappa kada vam stignu poruke u 2 ili više četa (kod Xeu mora da se smanji dpi na 380 da bi se navodno rešio problem). Tu je sigurno još razlika i fix-eva, ali eto ukratko.
Što se tiče samog rada, primeti se razlika u korist MiRum u odnosu na Xeu. Daleko od toga da Xeu štuca ili baguje, ali ko dovoljno zagleda i te kako će videti tu i tamo neko mikro seckanje, pad frejmova, štucnu animacije pri skrolovanju/otvaranju/full screen gestures, itd. To je sve sređeno i utegnuto na MiRum. Prosto rom sam po sebi deluje komplenije. Koliko sam razgledao i po sajtu, čitav projekat deluje ozbiljno, organizovano. Imaju sekcije sa detaljnim uputstvima za instalaciju svega i svačega (od twrp, preko gcam sa navedenim verzijama do kojekakvih pozadina, aplikacija, itd.).
Nisam ekspert ali na osnovu svega ovoga moj neki zaključak je da su ljudi iza MiRum-a sposobniji i da dosta više "prave" rom, dok Xeu "prepravlja" kineski kroz neku skriptu i to je to. A iskren da budem, još na Mi 8 Xeu je od aprila počeo opasno da ubacuje bagove, nedovršene opcije, itd. Ništa strašno, ništa što kvari korišćenje ali prosto kad flešujem i nameštam, jurim perfekciju.
Za kraj da kažem da sam testirao 9.8.1 verzije, poslednje Android 9. Desetku neću još, mada sam video na MiRum sajtu da imaju neku proverenu gcam verziju za android 10.
Sve u svemu, definitivno nije lošiji od Xeu, pa eto, ko je radoznao i ima vremena, ili mu zvuče zanimljivo neke od stvari koje sam nabrojao, neka isproba.
P.S. Uporedo sam skinuo i Masik 6.6, međutim prvo sam flešovao MiRum i kada sam video kakav je, nisam želeo ni da probam Masik. Kod njega (Masika) me nervira što nemaju neki sajt, blog sa verzijama, changelog-ovima, iskustvima, itd već se samo apdejtuje jedan post na 4pda i to je to. A i još iz vremena Mi 8, Xeu mi je bio bolji.