Šta je novo?

Xiaomi Mi Box S - iskustva, problemi, rešenja

Meni je na Mi box S prve generacije EON daljinski pravio takve smetnje da je wi-fi veza bila neupotrebljiva. Brzina bila baš mizerna, a kad raskačim daljinski sve OK… Zbog toga sam kupio usb -rj45 adapter.

Mene recimo mi stik 4k zeza na A1 kucnom netu. Cesto prekida vezu. Kad sam ubacio karticu u drugi ruter proradilo je kako treba. Onda sam na originalnom zte ruteru razdvojio mreze i igraonse sa kanalima na 5Ghz. Probaj box na nekom drugom netu. Recimo hotspotuj net sa telefona pa probaj kako se ponasa tad.

Da li na xiaomi mi box s 3rd gen mogu nekako zaobići youtube reklame (osim naravno da kupim premium)?

Meni je na Mi box S prve generacije EON daljinski pravio takve smetnje da je wi-fi veza bila neupotrebljiva. Brzina bila baš mizerna, a kad raskačim daljinski sve OK… Zbog toga sam kupio usb -rj45 adapter.
Imam doma usb hub sa ethernetom, naručio sam adapter sa USB c na USB a pa ću isprobat ako će radit.
Da li na xiaomi mi box s 3rd gen mogu nekako zaobići youtube reklame (osim naravno da kupim premium)?
Ja koristim smarttube i nema reklama. Samo kaj nema chromecast i sl.

Ja sam mislila da će mi nedostajati LAN port ali se ispostavilo da box lepo sarađuje s mojim ruterom (Technicolor CGA2121, WiFi 5GHz) - ne prekida konekciju i izvlači maksimalnu brzinu koju imam u paketu.

Za audio izlaz sam znala da će mi nedostajati ali sam taj problem rešila HDMI to HDMI + Audio ekstraktorom, tako da sad uređaj mogu da povežem na sistem zvučnika a kvalitet slike je ostao isti. Mada, moram da naglasim da je box nakačen na non-smart, FHD televizor dijagonale 43 inča, znači entry level uređaj - da li bi kvalitet slike ostao isti i na televizoru veće dijagonale i rezolucije sa HDR-om i Dolby Vision ostaje pod znakom pitanja.

Ja ga trenutno imam spojenog na Tehnicoloru FGA2235 WiFi6. Pa eto zna prekidat. Od 1GBita izvuce nesto manje od 250mbita. Iako nije stvar u brzini nego stabilnosti zato bi radije LAN.

Ja sam mislila da će mi nedostajati LAN port ali se ispostavilo da box lepo sarađuje s mojim ruterom (Technicolor CGA2121, WiFi 5GHz) - ne prekida konekciju i izvlači maksimalnu brzinu koju imam u paketu.

Za audio izlaz sam znala da će mi nedostajati ali sam taj problem rešila HDMI to HDMI + Audio ekstraktorom, tako da sad uređaj mogu da povežem na sistem zvučnika a kvalitet slike je ostao isti. Mada, moram da naglasim da je box nakačen na non-smart, FHD televizor dijagonale 43 inča, znači entry level uređaj - da li bi kvalitet slike ostao isti i na televizoru veće dijagonale i rezolucije sa HDR-om i Dolby Vision ostaje pod znakom pitanja.
Evo sta kaze chatgpt za audio ekstraktor
U zavisnosti od ekstraktora, ako ne moze da dekodira vece rezolucije, smanjice se kvalitet.
dolby i ostali hdr se verovatno gube
netflix i ostali streaming, postoji dobra sansa da se gube

Kako radi HDMI audio ekstraktor​

HDMI audio ekstraktor je uređaj koji „presreće“ HDMI signal i razdvaja ga na:

• video signal (koji se prosleđuje dalje na TV/projektor),
  • audio signal (koji se izvlači na zaseban izlaz – najčešće optički Toslink, koaksijalni SPDIF, ili analogni 3.5 mm/RCA).

U suštini, ekstraktor radi kao „HDMI repeater“ — prima digitalni HDMI signal, dekodira audio deo, i zatim ponovo generiše HDMI izlaz za video.

🎥 Uticaj na kvalitet slike​

Kvalitet slike u teoriji ne bi trebalo da se menja, jer se signal digitalno regeneriše (ne analogno).
Međutim, u praksi zavisi od HDMI verzije i EDID (handshake) sposobnosti uređaja:

• Ako ekstraktor ne podržava HDMI 2.0b ili 2.1, može ograničiti:
    • 4K @ 60 Hz HDR10/Dolby Vision (ograniči na 30 Hz ili SDR),
    • 12-bit boje (svede na 8 bit),
    • YCbCr subsampling (iz 4:4:4 na 4:2:0).

Dakle, slika može ostati „čista“, ali sa manjim dinamičkim rasponom ili nižim osvežavanjem — što se odmah vidi kod Dolby Vision ili HDR sadržaja.

🔒 HDCP i problemi sa Netflixom / streaming servisima​

Ovo je najosetljiviji deo.

Netflix, Disney+, Prime Video i slični zahtevaju HDCP 2.2 (ili noviji) zaštitu kroz ceo HDMI lanac.
Ako bilo koji uređaj u lancu (uključujući audio ekstraktor) ne podržava HDCP 2.2, dobićeš:

• crni ekran,
  • grešku tipa „HDCP error“,
  • ili Netflix će prebaciti video u SDR/1080p.

Dakle:

• Ako ekstraktor podržava samo HDCP 1.4, izgubićeš Dolby Vision i 4K HDR.
  • Samo ekstraktori sa HDMI 2.0b + HDCP 2.2 + Dolby Vision passthrough rade bez problema.

✅ Šta tražiti da sve radi (Netflix, Dolby Vision itd.)​

Ako želiš da koristiš ekstraktor bez gubitka kvaliteta:

1. HDMI verzija: 2.0b ili novija (za 4K60 HDR/DV).
  2. HDCP podrška: 2.2 (za sve moderne streaming servise).
  3. Dolby Vision passthrough: mora biti eksplicitno navedeno u specifikaciji.
  4. Audio izlaz: ako ti treba Dolby Digital ili DTS, mora podržavati bitstream izlaz, ne samo stereo PCM.
  5. EDID switch: neki modeli imaju ručni izbor EDID profila (npr. 4K HDR + 5.1 zvuk), što pomaže kod TV/AVR kompatibilnosti.

⚠️ Primer problema u praksi​

Ako recimo koristiš Xiaomi Mi Box S → HDMI ekstraktor → TV + stari AV receiver, a ekstraktor ne zna za Dolby Vision, Mi Box će „pasti“ na SDR 4K.
Netflix će možda raditi, ali bez HDR/DV oznake.

Slično, ako je ekstraktor jeftin (npr. generički HDMI 1.4), može potpuno blokirati Netflix reprodukciju jer ne uspeva HDCP handshake.

За стерео систем и музику постоје боља решења, неки стример. За тв програм и филмове најбоље је користити или у тв па хдми е-арц у авр или директ у авр па у тв.

Vrh Dno