Šta je novo?

Xiaomi Mi A1

Za snepove sasvim ok, al ne ocekuj cuda.

050d22763d5301de6fcd45479cee8ecf.jpg

Poslednja izmena:
Jel moze neko ko vec ima mob da eventualno okaci album sa dobijenim slikama od Mi A1. U poredjenju sa Meizu M6 note kazu da je losija kamera a ta dva mobilna su tu negde po karakteristikama.
Hvala unapred.

okacio sam ja pre nekoliko strana link ka par slika i videa

za slike manje vise, za video katastrofa

Fotke skroz ok, video los najvise zbog nedostatka stabilizacije i konstantnog trazenja fokusa

Nikakve ja mislim.

Sent from my S6 Edge

Verovatno nikakve.
Ne znam da li neko uopste i nudi xiaomi od operatera.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Vidjeh li dobro da je Xiaomi dodao elektronsku stabilizaciju apdejtom?

Čini mi se da je bio neki xiaomi u ponudi ako se ne varam.

Za stabilizaciju čini mi se da su dodali.

Stigao A1 u Logicshop u Balkanskoj, 230€. Ponovo, kakva god da je garancija bolja je nego kod većine sa KP. Čekam da padne ispod 200 :)

Zvuk u video klipovima je kriminalno los. Nedopustivo za telfeon koji se pojavljuje u 2017-toj.
prednja kamera takodje ispod proseka za 2017-tu godinu. Po suncu przi fotke, a cim se sklonis u tamniju sredinu krece shum i gubitak ostrine i detalja, bas izrazeno.

Mikrofoni su vrlo dobri za razgovor, sagovrnici vas cuju jasno i glasno, da ne bude zabune.

iskreno ne znam zasto uopste stavljaju te kamere u telefone od 200e

ali ni jedan telefon tog cenovnog ranga nema krstenu kameru

kao da ih neko bije po usima da stavljaju silne megapiksele koji ne znace nista

Prednja kamera služi za video call. Zadnja kamera služi da zabilježiš ponekad nešto, bez obaveze kvaliteta. To što današnji mid i top modeli imaju odličnu optiku ne znači da treba u svakom cjenovnom rangu da se očekuje ne znam kakav kvalitet.

Meni bi bilo suludo da i pomislim na ne znam kakve fotke i video od telefona koji košta manje od mog najjeftinijeg objektiva.

kao da ih neko bije po usima da stavljaju silne megapiksele koji ne znace nista

Proizvođači poput Xiaomija kupuju kamere kao i sve ostalo što sami ne prave: kao gotov modul, naveliko. U cjenovnom rangu stave ono što je po njihovom maksimum u ponudi za te pare a da završava posao. Kad bi Samsung ponudio kameru sa f1.4 koja fotka 10MP ali zato ima odličan low light, i dovoljno rezolucije za 4K/60, Xiaomi bi je stavio u odg. model.

Jedini telefon koji u nekom tom cenovnom rangu ima dobru kameru je Nexus 5X, ali eno masovno crkavaju.

Sent from my S6 Edge

neće biti A1 u ponudi kod operatera u Srbiji iz jednog prostog razloga: Srbija nije na spisku država (Mađarska jeste, npr)
možda budu Moto X4 i U11 Life, ko hoće Android One

nego, da li koristite senzor za otisak za spuštanje i podizanje "roletne"? dobra fora

Poslednja izmena:
Nije mi jasno kako je tako loš zvuk videa, a odlican je za tel razgovore. Da nije softver?

Mislim da je bitrate audia u pitanju. U svim kvalitetima snima 96kbps, ako sam dobro zapamtio.

Veceras ga testirao i na trcanju...gps radi bez problema, ne gubi signal...posto nema ip67 kisa,znoj i kondenzacija ga unistise....NOT. :D
Malisa radi sve sto treba.

Za fotke, cackajte malo podesavanja, upalite grid, pojacajte malo kontrast, sharpnes, saturaciju, plus malo postobrade kroz Snapseed ili cak i kroz difoltni editor i eto pristojnih slika i sa ovim fonom, nemojte da zavisite od auto opcije ni na jednom telefonu.

Dobra vest za vlasnike RN4. Portovali rom sa A1.

Sent from my m2 note using Tapatalk

Kak da sredimo zvuk na klipovima a da ne izgubimo OTA update ?
Jel nasao neko nacin ?

184 evra sa shippingom, gold, na Aliju...

Stigao A1. evo probao sam da telefoniram, cuje se odlicno.

Poslednja izmena od urednika:
Koja metoda za root?
SIM 2 nema podešavanja za 2G/3G?

Nema ako radi SIM1, ugasi SIM1 pa prebaci na 2G za SIM2 i opet aktiviraj SIM1.

neće biti A1 u ponudi kod operatera u Srbiji iz jednog prostog razloga: Srbija nije na spisku država (Mađarska jeste, npr)
možda budu Moto X4 i U11 Life, ko hoće Android One

nego, da li koristite senzor za otisak za spuštanje i podizanje "roletne"? dobra fora

ne znam jel se secas kad je kao xiaomi zvanicno stigao u srb 2015. godine XD

dosla 2-3 lika neka u tehnomaniju, odrzala prezentaciju, podelili dva telefona nekim ljudima, pokloni(oni powerbankovi mali) koji su bili najavljeni za sve posetioce navodno zapeli na granici, prodavali se jedno vreme telefoni i sad ih nema

ja sam isti taj dan pitao xiaomi nesto o tome, oni pojma nisu imali da se u srbiji desava tako nesto, jer kazu da ne posluju na teritoriji srbije

Evo i ja sam danas uzeo crni model. Pisem svoje utiske za par dana.

Bogami, dosta promena u odnosu Windows Phone, tako da mi se na prvi utisak dopada sto sam se vratio na Android.

Послато са Mi A1 уз помоћ Тапатока

Pssle par desetina dana koriscenja MI A1 doslo je vreme da sumiram utiske i napravim malo poredjenje sa Redmi note 4(x).

Izrada:

Izrada na MI A1 modelu je odlicna, telefon cvrst, ledja su full alu, nema plasticnih poklopaca na vrhu i dnu za antene,
nema skripanja, uvijanja, telefon je bas cvrst. Korak vise u odnosu na Redmi Note 4(X).
Ledja su mat boje (prava mat) i zbog takve mat boje se vrlo malo "maste" i ne ostaju otisci po istim kao kod Redmi Note 4(x) modela.
Telefon je vise zaobljen nego RN4 i samim tim je tezi za rukovanje jednom rukom, klizaviji zbog drugacije "farbe na ledjima" i zbog toga sto je tanak.
Licni utisak je da RN4(x) lepse lezi u ruci i manje kliza.

Baterija.

Samim tim sto je Xiaomi poceo da pravi tanje telefone, morao je i da smanji kapacitet baterije.U MI A1 ide baterija kapaciteta 3080 mah, dok u RN4(x) ide 4000 mah.
Tu RN4(X) dominira sa SOT-om preko 10h, dok A1 moze oko 6-7h kombinovane upotrebe(wifi i 4g) da izvuce za jedan dan (oko 18h usage time).
Za vecinu korisnika dovoljno.
Telefon ne poseduje QC 3.0, iako na vise mesta pise da moze uz odredjeni punjac.
Licno testirao sa Ugreen QC 3.0 punjacem i Ampere pokazuje oko 1900 mah max.

Slusalica(zvuk u slusalici, kvalitet razgovor-a)

Zvuk u slusalici tokom razgovora je dobar, cist... sagovornik se jasno i glasno cuje, nema probijanja i slicnih pojava.
Ljude koje sam pitao, kazu isto da me odlicno cuju bez problema, tako da i mikrofon radi svoj posao kako treba.
Moj licni utisak je da je zvuk u slusalici bolji nego na RN4(x) modelu.

Zvucnik

Zvucnik prilikom zovonjenja telefona je dosta glasniji nego na RN4(x) modelu.Ja na A1 drzim na pola pojacano jer je po mom ukusu preglasan.
Kada se pusti nesto na YT, dosta glasnije se cuje nego na RN4(x).
Ko voli glasan zvucnik na telefonu , bice odusevljen.

Ekran

Sto se tice ekrana, tu su negde A1 i RN4(x).
Ja sam dugo koristio RN4(X) sa podesenim bojama(pojacanim) pa kada sam presao na A1 cinile su mi se boje nekako isprane.Sada mi deluje sve ok posle nekog vremena. :) Stvar navike...
Mogu da primetim da na A1 modelu je dosta svetliji ekran, tako da je vidljivost malo bolja napolju.
Nema problema sa pixelima, proizvodjac display-a na mom primerku je EBBG.

Softver

Stvar ukusa. Po meni siromasan, ali za ljubitelje stock Android-a najbolji :)
Kao dugogodisnji korisnik RR rom-a i ljubitelj svih opcija koji isti ima, ovo mi deluje sve nekako siromasno...Ali daleko da je los.
Telefon radi fluidno, brzo, RAM menadzment dobar.Nemam zamerki.Nema seckanja, kocenja i slicnih problema.
Ja sam moj root-ova, instalirao Adaway i Gcam za sada.
Sto se tice poredjenja brzine RN4(X) i A1(MIUI vs Stock), lepo rade oba. Mada ja sam dugo koristio RN4X 32/3 model sa RR rom-om. Realno gledano, u danasnje vreme kada su app sve vece, polako pocinje da se oseca ovaj 1GB vise na A1 modelu.
Prednost za A1. RN4(X) sa MIUI-jem ima mnogo vise opcija i za prosecne korisnike mislim da je bolja opcija.

Citac otiska

Kao i na svakom Xiaomi telefonu gde je citac na ledjima i okruglog oblika, radi bez greske...One price oko brzine i slicno, po meni nisu validne...
Kada se sve lepo podesi, radi savrseno, tacno i brzo . Otisak lepo radi i na RN4(x) i na A1 modelu.

Kamera

Stock MIUI preko dana ok, u LL pati od suma kao i vecina telefona.
Sa portovanom Gcam postaje mnogo bolja, ali to je vec modovanje i necu pisati nista na tu temu. Vecinu zanima stock kamera.
Kamera bolja nego na RN4(x) modelu (stock vs stock).

E sada neke stvari koje ja smatram da su mogle biti bolje.

*MI A1 nema DT2W opciju,dok RN4(X) ima. Danas vrlo prakticna opcija i vecina Xiaomi modela je poseduje.Po meni veliki minus, navikao na istu. Ocekujem uskoro neki custom kernel i rom koji ce imati tu opciju.

*Led dioda za notifikacije na A1 svetli uvek belo, dok kod RN4(x) je RGB. Mnogo prakticije na RN4(x) jer po boji znate koja notifikacija je u pitanju.

*Kapacitivni tasteri svetle oko 5s i gase se(nema podesavanja), dok na RN4(X) mogu da se ugase ili ukljuce da stalno rade.

*Moj licni utisak je da RN4(X) ima bolji prijem signala nego A1 zbog drugacije resenih antena.

Sto se tice WIFI, sve ok. Stabilno radi bez pucanja.

Ko sto vec rekoh u nekom prethodnom postu, kada se se telefon pogleda kao celina i kada se prihvati sa svim svojim "manama" i "vrlinama" dobija se jedan dobar telefon i svako ko ga kupi, nema razloga da bude nezadovoljan istim.

Poslednja izmena:
Vrh Dno