Pssle par desetina dana koriscenja MI A1 doslo je vreme da sumiram utiske i napravim malo poredjenje sa Redmi note 4(x).
Izrada:
Izrada na MI A1 modelu je odlicna, telefon cvrst, ledja su full alu, nema plasticnih poklopaca na vrhu i dnu za antene,
nema skripanja, uvijanja, telefon je bas cvrst. Korak vise u odnosu na Redmi Note 4(X).
Ledja su mat boje (prava mat) i zbog takve mat boje se vrlo malo "maste" i ne ostaju otisci po istim kao kod Redmi Note 4(x) modela.
Telefon je vise zaobljen nego RN4 i samim tim je tezi za rukovanje jednom rukom, klizaviji zbog drugacije "farbe na ledjima" i zbog toga sto je tanak.
Licni utisak je da RN4(x) lepse lezi u ruci i manje kliza.
Baterija.
Samim tim sto je Xiaomi poceo da pravi tanje telefone, morao je i da smanji kapacitet baterije.U MI A1 ide baterija kapaciteta 3080 mah, dok u RN4(x) ide 4000 mah.
Tu RN4(X) dominira sa SOT-om preko 10h, dok A1 moze oko 6-7h kombinovane upotrebe(wifi i 4g) da izvuce za jedan dan (oko 18h usage time).
Za vecinu korisnika dovoljno.
Telefon ne poseduje QC 3.0, iako na vise mesta pise da moze uz odredjeni punjac.
Licno testirao sa Ugreen QC 3.0 punjacem i Ampere pokazuje oko 1900 mah max.
Slusalica(zvuk u slusalici, kvalitet razgovor-a)
Zvuk u slusalici tokom razgovora je dobar, cist... sagovornik se jasno i glasno cuje, nema probijanja i slicnih pojava.
Ljude koje sam pitao, kazu isto da me odlicno cuju bez problema, tako da i mikrofon radi svoj posao kako treba.
Moj licni utisak je da je zvuk u slusalici bolji nego na RN4(x) modelu.
Zvucnik
Zvucnik prilikom zovonjenja telefona je dosta glasniji nego na RN4(x) modelu.Ja na A1 drzim na pola pojacano jer je po mom ukusu preglasan.
Kada se pusti nesto na YT, dosta glasnije se cuje nego na RN4(x).
Ko voli glasan zvucnik na telefonu , bice odusevljen.
Ekran
Sto se tice ekrana, tu su negde A1 i RN4(x).
Ja sam dugo koristio RN4(X) sa podesenim bojama(pojacanim) pa kada sam presao na A1 cinile su mi se boje nekako isprane.Sada mi deluje sve ok posle nekog vremena.

Stvar navike...
Mogu da primetim da na A1 modelu je dosta svetliji ekran, tako da je vidljivost malo bolja napolju.
Nema problema sa pixelima, proizvodjac display-a na mom primerku je EBBG.
Softver
Stvar ukusa. Po meni siromasan, ali za ljubitelje stock Android-a najbolji

Kao dugogodisnji korisnik RR rom-a i ljubitelj svih opcija koji isti ima, ovo mi deluje sve nekako siromasno...Ali daleko da je los.
Telefon radi fluidno, brzo, RAM menadzment dobar.Nemam zamerki.Nema seckanja, kocenja i slicnih problema.
Ja sam moj root-ova, instalirao Adaway i Gcam za sada.
Sto se tice poredjenja brzine RN4(X) i A1(MIUI vs Stock), lepo rade oba. Mada ja sam dugo koristio RN4X 32/3 model sa RR rom-om. Realno gledano, u danasnje vreme kada su app sve vece, polako pocinje da se oseca ovaj 1GB vise na A1 modelu.
Prednost za A1. RN4(X) sa MIUI-jem ima mnogo vise opcija i za prosecne korisnike mislim da je bolja opcija.
Citac otiska
Kao i na svakom Xiaomi telefonu gde je citac na ledjima i okruglog oblika, radi bez greske...One price oko brzine i slicno, po meni nisu validne...
Kada se sve lepo podesi, radi savrseno, tacno i brzo . Otisak lepo radi i na RN4(x) i na A1 modelu.
Kamera
Stock MIUI preko dana ok, u LL pati od suma kao i vecina telefona.
Sa portovanom Gcam postaje mnogo bolja, ali to je vec modovanje i necu pisati nista na tu temu. Vecinu zanima stock kamera.
Kamera bolja nego na RN4(x) modelu (stock vs stock).
E sada neke stvari koje ja smatram da su mogle biti bolje.
*MI A1 nema DT2W opciju,dok RN4(X) ima. Danas vrlo prakticna opcija i vecina Xiaomi modela je poseduje.Po meni veliki minus, navikao na istu. Ocekujem uskoro neki custom kernel i rom koji ce imati tu opciju.
*Led dioda za notifikacije na A1 svetli uvek belo, dok kod RN4(x) je RGB. Mnogo prakticije na RN4(x) jer po boji znate koja notifikacija je u pitanju.
*Kapacitivni tasteri svetle oko 5s i gase se(nema podesavanja), dok na RN4(X) mogu da se ugase ili ukljuce da stalno rade.
*Moj licni utisak je da RN4(X) ima bolji prijem signala nego A1 zbog drugacije resenih antena.
Sto se tice WIFI, sve ok. Stabilno radi bez pucanja.
Ko sto vec rekoh u nekom prethodnom postu, kada se se telefon pogleda kao celina i kada se prihvati sa svim svojim "manama" i "vrlinama" dobija se jedan dobar telefon i svako ko ga kupi, nema razloga da bude nezadovoljan istim.