Šta je novo?

Xiaomi based usisivači Mi Mop Pro/Essential, Roborock...

Moje prvo dete ludi kad treba da sakupi igračke da bi usisao Mićko (s20+), a drugo dete uživa, jer ga zvuk usisavanja uspava za 3 min. 😄
Usisavanje se obavlja svakog dana a pražnjenje svakog drugog, glavna četka se takođe čisti svakog drugog dana od dlaka. Pad-ove za mop imam 20ak tako da se i oni menjaju svakog dana i stvarno se primeti da je kuća čista. Kod mene je odnos tepiha/parketa nekih 70/30%.

Zavisi ti od površine i količine igračaka, ako ćeš baš precizno. Za tipičnu dnevnu sobu ako nemaš razabacano svuda baš igračke, ne može ti trebati više od 5 min da ih raspremiš.
Ne da ih posložiš sve da bude spremno za goste :) nego da ih skloniš da ne smetaju robotu. Meni za to ne treba više od 2, 3 min a prostor je velik.

U tom kontekstu, uvek je bolje tako nego da sama usisavaš plus brišeš pod. Mop funkcija se često zaboravlja, a jako je korisna i inače, kamoli sa malim detetom/bebom.

Ostatak odluke za kupovinu baziraj i mimo same dnevne sobe. Od mene preporuka za Xiaomi

Neki modeli su jako tihi. Mi smo dosta rano nabavili tu spravu, Roborock S5, a sad smo verni brendu i niskoj ceni ćapili Q5 Pro. Veoma je tih, tiši od aspiratora u kuhinji na srednjem režimu i neuporedivo tiši od S5. Na drugoj brzini od 5 praktično ne smeta ni kad smo mi u kući, dok je S5 baš iritantan.

@CarnX puštaj robota kad izađete. Mi smo tako radili.
Pa tako smo i radili uglavnom, nego kad sa 2 deteta krenes da se spremas za napolje to traje i na kraju kad se uhvatim za kvaku skontam da nisiam pokupio igracke, podigao stolice da bi pustio rokija, odustanem od usisavanja... a X puta se desilo da sve spredim, podignem stolice izadjem napolje i zaboravim da ga ukljucim... i tako nam je jedno vreme roki non stop stajao pod krevetom...
sad vec pustam kad hocu, porasli dovoljno da se ne plase...
S5 max je bas postao bucan posle evo koliko godina... razmisljam se da uzmem novog, da bi mogao da usisava dok deca spavaju...

Posle par meseci čekanja da padne cena,i svakodnevnog zvocanja žene,konačno popustih i kupih Miću (s20+) za 29850din .
Malo pre sam ga otpakovao pa javljam utiske.

Neverovatno, ja sam ga kupio čim je izašao za 28k din, umesto da mu je cena pala za sve ovo vreme, on je još i poskupeo.

To da ...
Gledam da ga kupim od Novembra,ništa nije pala cena..
Jedno pitanje, pošto mi je kuća na spratu,da li postoji mogućnost da se stave 2 stanice za punjenje?(jedna na jednom druga na drugom spratu)

Ne znam šta će ti to, samo napraviš mape za spratove i kad ga pustiš da radi, on prepozna sprat i učita adekvatnu mapu. Kad završi, spustiš ga na bazu i to je to. Screenshot_20250311_220849_Xiaomi Home.jpg

Hvala na odgovorima vezano za decu.
Od posla ne moze da se pobegne, al makar ako moze robot da pomogne ja sam presrecna.

Pitala bih vas jos i sta se desava ako robot naidje na prepreku koju nije uneonu mapu? Da li moze samo da zaobidje ili se zbuni?
Krevetac pomeramo levo desno i kolica decija nikad nisu na istom bas mestu. Jel moze on to da zaobidje i ide dalje?

Naravno.

Jel još neko ima problem sa S20 modelom da mu se rotirajuća metlica redovno zaglavi i ostane ispod delova nameštaja/saksija itd?

Nije se ni jednom to desilo. Vidim da kada naidje na neke prepreke, on tu prekine da vrti metlicu, verovatno kada oseti veliki otpor, pa posle ponovo krene.. a ne ispada tako lako rotirajuca metlica, ja je i rukom tesko skidam. Jel se tesko skida rukom kada probas ili ide lagano?

Ne skida se lagano rukom, pruža otpor.

Ali zato 4 od 5 usisavanja otpadne, i to na različitim mestima, tj. gde god može ozbiljnije da zapne.

Pitanje za vlasnike S20+ kako znate kad je vreme za promenu filtera? Znam da postoji ono praćenje u aplikaciji, ali me interesuje kako se na filteru vidi da je zreo za menjanje.

Pitanje za vlasnike S20+ kako znate kad je vreme za promenu filtera?
Ja sam pre S20+ imao drugi model pa sam odokativno menjao. Tako ću i sa ovim. Naravno kad praznim usisivač uvek malo istresem i filter jer se zadržava fina prašina. Uvek je imalo veze šta i koliko usisava. Npr letos sam svakog dana usisavao i čim je zahladnelo menjao sam filter. Jer je leto bilo kao u Sahari i non stop je imala sitna prašina..U proseku nekih 6 meseci korišćenja sam menjao filter

Na klik sam od poručivanja s20+... Uzimam ga za stan od 70 kvadrata, uglavnom parket i pločice i puno ženskih dlaka uz moguće dodavanje eventualno neke stazice. Da li za ove pare može nešto bolje i da li treba na nešto da obratim pažnju, koliko razumem, ribanje nije najbolje ili je ipak ok? U stvari, najviše me zanima da li u vodu (česmuša?) može da se stavi i neko sredstvo za čišćenje?

Sa Dugačkim dlakama meni jedino stapni Dyson nema problema. Ovako desi se da se upetljaju dlake i od psa, tako da budu spreman na to. A mop ja nisam zadovoljan, jer ja konkretno baš jako ribam podove a to što te dve male rotirajuće krpice rade samo sa vodom mislim da nema poentu. Nekome je dovoljno ali ja obožavam hemiju i samo hemija i čisti, voda prividno očisti. A za tvoje potrebe je super taj usisivač. Nećeš naći bolji za tu cenu.

Ja sam pre S20+ imao drugi model pa sam odokativno menjao. Tako ću i sa ovim. Naravno kad praznim usisivač uvek malo istresem i filter jer se zadržava fina prašina. Uvek je imalo veze šta i koliko usisava. Npr letos sam svakog dana usisavao i čim je zahladnelo menjao sam filter. Jer je leto bilo kao u Sahari i non stop je imala sitna prašina..U proseku nekih 6 meseci korišćenja sam menjao filter
Na to mislim, kako to "odokativno" izgleda? Da li filter promeni boju od prašine, počne da se linja, ljušti, nešto drugo?

Da promeni baš boju, meni se ni jedan nije baš raspao ali bukvalno vidiš da je za zamenu. I kad ne može da se ocisti između rebara to je to. Vreme je za zamenu. Kad sam kupio usisivač uzeo sam jedno 10ak rezervnih filtera da imam i ne razmišljam.
On sada ima kao i za glavnu četku da ti poručuje na koliko je menjas. Iz iskustva ti kažem meni je prethodni Saomi crko ali glavnu četku zamenio nisam ( i ako sam i nju kupio rezervnu). A one četkica sa strane sam menjao više iz dosade. Tako da najbitnije je samo filter. Logično da što je čistiji bolje usisava.

Jel još neko ima problem sa S20 modelom da mu se rotirajuća metlica redovno zaglavi i ostane ispod delova nameštaja/saksija itd?
Meni se dešavalo sa zamenskom, šrafić nije isti kao na OEM. Prebacio sam šrafić sa OEM, a moguće da sam stavio i malo plavog loctite, to već ne mogu da se setim. Otad ne mrda.

OEM i zamenske OEM nisu otpadale, otpala mi je ona sa 5 prstića dok ovo nisam uradio.

Sve je originalno, tako spada od prvog dana.

I ja razmišljam da malo lepka stavim 😅

Plavi loctite je tzv. threadlocker. uloga mu je da spreci da se sraf odvrne sam od sebe, ali korisnik ga i dalje moze odvrnuti kada pozeli.
Ako bi stavio loctite super lepak, to bi postao sraf kralja Artura.

Obican lepak tipa sintelan nije pogodan za to, i moguce da bi se pre ponasao kao lubrikant nego kao lepak.
Mozda malo nitro farbe ili laka za nokte, ali lepak jok.

Poslednja izmena:
Na klik sam od poručivanja s20+... Uzimam ga za stan od 70 kvadrata, uglavnom parket i pločice i puno ženskih dlaka uz moguće dodavanje eventualno neke stazice. Da li za ove pare može nešto bolje i da li treba na nešto da obratim pažnju, koliko razumem, ribanje nije najbolje ili je ipak ok? U stvari, najviše me zanima da li u vodu (česmuša?) može da se stavi i neko sredstvo za čišćenje?
Mislim da vecina Vacuum + Mopper zvanicno ne mogu da koriste sredstvo. U sustini, nemaju dve komore (jedna za sredstvo, druga za cistu vodu da ispere posle), tako da i nema smisla.
Ja uvek stavim sirce malo jer koliko toliko ipak bolje ukloni manje troskice.

Mopper (ni V+M, ni sami Mopperi) nije da pod blista, on je tu da ukloni vise prasine od onoga sto usisivac moze da usisa, i da se ne oseca statika toliko (subjektivni osecaj). Ne moze da zameni jogger nikako.

Imate iskustva na prethodnim stranama u vezi sa sredstvima za čišćenje, česmušom i značaju mop funkcije.

Imate iskustva na prethodnim stranama u vezi sa sredstvima za čišćenje, česmušom i značaju mop funkcije.
Mozda ima ali evo neloliko minuta samo zadnju listam i nema nicega.
(Nijedan) Forum nije zgodan ako nije u FAQ ili zadnjoj strani :(

ukratko, neki ne stavljaju neki stavljaju... Ja sam stavljao neko organsko sredstvo za ciscenje, mada ne brisem cesto podove sa njim... nista se nije promenilo, radi normalno i dalje... najbolje neko sredstvo koje ne peni mnogo...
Ja prvo razmutim u flasi sredstvo u vodi, i onda sipam u robota... ovo moje peni, pa pokusavam da ne sipam penu...
u ovom trenutku mi pade na pamet da mozda ne bi bilo lose da se posle ciscenja stavi samo voda u rezervoar i pusti da brise neki deo cisto da ispere sistem od onog sredstva sto je prethodno sipano u njega... Mada ja to nikad nisam uradio :)

Plavi loctite je tzv. threadlocker. uloga mu je da spreci da se sraf odvrne sam od sebe, ali korisnik ga i dalje moze odvrnuti kada pozeli.
Ako bi stavio loctite super lepak, to bi postao sraf kralja Artura.

Obican lepak tipa sintelan nije pogodan za to, i moguce da bi se pre ponasao kao lubrikant nego kao lepak.
Mozda malo nitro farbe ili laka za nokte, ali lepak jok.

Pušta i cyanoacrilat na temperaturi, samo ako sme da se zagreva, zavisi od čega je proizvod oko navoja (plastika).

Samo da ne bude zabune oko tih fiksatora šrafova, da dopunim ovo što Rio napisa, Loctite thread locker je uvek u crvenoj bočici, a linija na kojoj je natpis je boja tečnosti. "Za po kući", 243, plavi, je najbolji izbor. Vremenom će i da otpusti, ali staviš opet, pa guraj. A kada želiš da odvrneš, nije problem.

Ima neki popust na MiSrbija pa Mop X10 izadje oko 31,5k. Jel to ok kupovina ili ima neka druga preporuka?

Ima li neko iskustva sa E10C? Tražio sam po temi, vidim da je aktuelan S20 i S20+ međutim cenim da mi je taj preveliki za moj stan (46kv). Razlog uzimanja je jer mi je ćera, tatina pametnica, propuzala, a koliko god da drljamo podove usisivačem, uvek ima mrva i prašine (ne držimo tepihe). Ona je sad na relaciji dnevna soba-hodnik ali polako otkriva i kuhinju i spavaću sobu. Pa bih ga uzeo da koliko toliko održava parket čistim, da ona ne skuplja sve i svašta dok puzi, ali ne da mi skroz zameni usisavanje. Samo da ne moram svaki dan da usisavam. Na BCju sam ga našao za 13.5k i razmišljam da ga uzmem pa ako neko ima iskustva neka javi.

Nazad
Vrh Dno