Šta je novo?

Xiaomi based usisivači Mi Mop Pro/Essential, Roborock...

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
8,771
Poena
113
Stara tema je zatvorena, za svaki model ili grupu modela otvaramo nove teme.

Da li postoji način da se u Mi Home aplikaciji prostorija podeli sa dve linije? Ili još bolje pravougaonikom.

Recimo, prostorija je pravilan pravougaonik, a ja bih da izdovijim jedan kvadrat u uglu.
Ili da u sredini pravougaonika napravim kvadrat.

Mislio sam da može sa virtual wall, ali kada udjem U map editor, virtual walls se ne vide.
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
8,771
Poena
113
Izgleda da ćemo ipak morati da razdvojimo teme, pošto Mi Mop Pro nije na listi podržanih uređaja :(
 

ivanbass1

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poruke
9,967
Poena
113
Sta na ovom cudu trosi bateriju u idle?

Mop Pro za manje od 24h van punjaca potrosio 60% baterije, a nije radio uopste.
 

[Miki]

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.06.2001
Poruke
2,621
Poena
63
Sta na ovom cudu trosi bateriju u idle?

Mop Pro za manje od 24h van punjaca potrosio 60% baterije, a nije radio uopste.
Isto sa potrosnjom, doduse drugi model Xiaomia. Verovatno im zbog te potrosnje u uputstvu stoji da treba da budu sve vreme na punjacu u idle :). “Tako se cuva baterija” :).
 

baltam0s

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
09.02.2009
Poruke
1,544
Poena
63
Greškom sam poručio zamensku četku za Xiaomi Mop Pro - s obzirom da ne odgovara modelu koji imam (S5 max), poklonio bih je nekome ko koristi Mop pro.
Uslov je samo da ili platite poštarinu, ili da dođete po to.
 

ivanbass1

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poruke
9,967
Poena
113
Koja je cetka u pitanju? Ako su one sa strane, vise ce izaci postarina nego cetka :D

Ja bih uzeo ako je roler cetka i ako niko drugi nije zainteresovan, vec sam uzeo dosta rezervnih delova, ali od viska glava ne boli :D
 

baltam0s

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
09.02.2009
Poruke
1,544
Poena
63
Ona "glavna" četka, Roler što bi ti rekao. Mogu da ti je uslikam posle 17h, nisam siguran gde sam je sklonio.
 

mylo85

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruke
558
Poena
28
Evo ko želi da uzmi mop pro, na akciji je u happy hour terminu
1615243368852.png
 

ivanbass1

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poruke
9,967
Poena
113
Jel restartujete robote s vremena na vreme? Moj se opet zaglupeo danas, drugi put za 4 meseca kako ga imam.
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
8,771
Poena
113
Dobro pitanje. Moj se zaglupeo jednom na početku kad sam ga nosio na sprat. I nekoliko puta u poslednjih 15 dana. Tada sam morao da odradim novo mapiranje, jer nije znao da krene sa baze u prostor.

Nedavno nije znao da ode da usisa zonu. Zapucao u jedan zid, odbije se, napravi krug oko sebe, vrati se nazad, pa u zid i tako 10x. Kliknuo sam return to dock. Odmah ga pustim opet i on odradi ok.

Juče se zaglupeo na nešto drugačiji način, krene, pa stane. Napravio sam i video snimak. Vrti se bezveze, u pogrešnoj prostoriji, onda se isključi, pa se uključi nakon nekoliko sekundi i tako u krug. Dao sam mu return to dock, Dao opet tri prostorije, vidim lepo krenuo i odem. Kad sam se vratio, vidim posuda skoro prazna, pogledam log, kad on uopšte nije išao u najveću prostoriju.

I desilo mi se jednom da sam ga našao na sred kuće, pomislio sam da je prazna baterija, ali nije bila I po količini koju je usisao, stao je u povratku na bazu. Kada je sve već završio.

Star je otprilike 5 meseci. Čisti 100 do 200 kvadrata sedmično. Rekao bih da se malo promenio zvuk koji proizvode četkica i valjak dok se vrte. Protok vazduha se čuje identično.
 

ivanbass1

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poruke
9,967
Poena
113
Star je otprilike 5 meseci. Čisti 100 do 200 kvadrata sedmično. Rekao bih da se malo promenio zvuk koji proizvode četkica i valjak dok se vrte. Protok vazduha se čuje identično.
Za zaglupljivanje je meni oba puta iskljucivanje i ukljucivanje pomoglo. Oba puta rucno, 3 sekunde drzanje power dugmeta za iskljucivanje, pa opet za isto za ukljucivanje. Ovo za zvuk sam i ja primetio u jednom trenutku, ali se vratio u normalu.

Koliko cesto cistis robota i sta sve radis pri ciscenju?
 
Poslednja izmena:

mdark

Flash Drive
Učlanjen(a)
19.11.2014
Poruke
194
Poena
28
Meni se ovo nije desavalo, ali ja ga rucno iskljucim svaki put kada praznim posudu (mislim da sam tako procitao u uputstvu).
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
8,771
Poena
113
Nisam ga isključivo. Return to dock generalno reši problem da mogu da mu dam novi task. A zaglupi se uvek u neposrednoj blizini baze, pa se vrati za čas. Možda je problem i što nisam ostavio dovoljno prostora sa strana. Sa jedne strane mu je zid, a sa druge kanta za smeće, koju spontano pomerimo 10-20 cm tamo/vamo.

Zbog jedne prostorije u koju ne sme da ide, a uvek hoće da ode i zbog jednog zida koje je ima ogromno ogledalo, u kome se vidi otprilike 12m, moram da mu dajem zadatke ili region ili prostorije. Ne smem da mu kliknem start i da očekujem da uradi sve bez problema. Čak i ako usisavam sve od jednom, kliknem na sve prostorije i kažem start.
Kutiju praznim nakon svakog usisavanja, filter očistim četkicom. To je nekada 12-20 kvadrata, a nekada je 80 kvadrata. Prostor je generalno veoma čist, pa bih mogao i ređe to da radim.

Povremeno, skinem valjak i isečem dlake onim nožićem na četkici.

A još ređe, usisam ga sa drugim usisivačem.
Senzore za ivice sam jednom prebrisao, ali u prizemlju je, nema gde da padne.
 

ivanbass1

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poruke
9,967
Poena
113
To je to u sustini. Meni se oko roler cetke skuplja dosta prljavstine i prasine, imam neku veliku cetku kojom ocistim sve oko roler cetke, a i sam usisivac.

Kod mene cisti ~200 kvadrata nedeljno, od kojih je 1/7 mopovanje.

Da li si menjao neki deo do sada? Ja sam spremio sve od rezervnih delova, planiram da jednom u 6 meseci menjam HEPA filter, a cetke/krpe po potrebi.
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
8,771
Poena
113
Od mopovanja sam odustao. Meni je beskorisno.
Menjao sam HEPA. Ne zato što je bilo neophodni, već otkud znam, delovao je prljavo :)
Uskoro ću zameniti onu propeler četkicu. Ivice su joj potamnele. Nije više bela.

Nas je u kući dvoje, nemamo kućnog ljubimca, ne ulazimo u kuću u obući za napolju, sav nameštaj je baš "nelinjav". U kuhinji provodimo dosta vremena, pa nju i usisavamo skoro svaki dan. A ovo ostalo, moglo bi da ide na 15 dana, bez problema. Generalno je prostor koji se malo prlja, pa ne znam koliko je moje iskustvo korisno :)

E, da, nosio sam ga i na sprat. Isključim mapiranje. Zatvorim ga u sobu i kažem "čisti". Kad ga vratim na bazu, sve radi ok.
 

ivanbass1

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poruke
9,967
Poena
113
Cudi me da ti je mopovanje beskorisno, onaj review koji sam kacio kaze da bolje mopuje od S5 Max, a i mene mop sluzi dobro, nije brisan pod rucno ni jednom od kako je uzet usisivac, niti planiram u skorije vreme.

Da li si kvasio krpu i stavljao neku tecnost na nju ili si se oslanjao samo na vodu iz rezervoara za mopovanje? Koji si nivo vode koristio u aplikaciji?
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
8,771
Poena
113
Od 50ak kvadrata poda, imam 12+5 za mopovanje, ali su razdvojeni sa 10ak metara dužine parketa koji ne želim da mi dodiruje Mop nakon što obriše predsoblje (prljava krpa, mogući komadi prljavštine, kamenčić i sl). Dakle onih 5kvm je otpalo za brisanje.

Pod u kuhinji se stalno prlja, tako da je često potrebno zaista obrisati pod, jer Mop ne uradi dovoljno dobro. Dok zamenim posudu, naspem vodu, stavim krpu, onda on čisti, pa ja moram da skinem krpu, isprazni posudu, vratim drugu posudu i operem krpu, tih 12kvm obrišem ubrusima i nekim sredstvom sa alkoholom. Da on može da digne Mop, da ne dodiruje pod gde ne treba i da može voda stalno da bude u njemu, OK. Ovako, odrekao sam se funkcije Mop.

Dovoljno je što usisava :)
 

nidza

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.07.2004
Poruke
4,479
Poena
63
Jel restartujete robote s vremena na vreme? Moj se opet zaglupeo danas, drugi put za 4 meseca kako ga imam.

Ne. S5 (klotara) je već dugo kod mene, ja mislim sad već preko dve godine. Druge neke probleme sam imao, neke krupnije od restartovanja, ali sve je rešeno.

Sad me baza najviše zeza, ali koliko sam po netu video, izgleda da su te baze iz prvih serija nešto kilave. Kad se prebrišu i izlupkaju kontakti odmah se uparkira, a ovako se ne zna da'l će biti 5-10 usisavanja između problema. Najčešće ako mu ručno daš par puta komandu da ode na bazu počeće da se puni. Sinoć sam otvorio bazu, nikakav problem nisam uvideo oko kontakata, samo sam malo jače stekao šrafiće koji ih drže, pa ćemo da vidimo.

Problemi koje sam imao:
1) posle 6m zamenjen glavni motor, sa AliExpress, 20 i sitan evrić + free shipping u ona srećna vremena pre 2 godine. Garancija nam je bila u Rusiji i komplikovano, ovo je brže rešenje
2) prestao je da vrti motor lasera pre par meseci, i to se lako rešava ali mora da se izvadi

Za obe stvari sam najverovatnije sam kriv, prvi put sam malo grublje izvukao kabl koji je uvukao, sad to više ne radim, nego skinem četku. Drugi put sam okretao robota naopačke da istresem neko trunje, verovatno se vrteo po inerciji još malo, i tu se nešto on zbunio i ispao iz vinkle sa laserom.

Čišćenje i moping, besprekorno.

E, sad, nekome ko nije vičan šrafcigeru, ovo može biti problem. Uređaj je modularan i za rasklapanje i sklapanje na nivou od Lego kutije 3-5 godina.
 

salecar87

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
12.03.2012
Poruke
707
Poena
18
Pozdrav. Mozete li mi reci gde uzimate delove za roborock s5 max? Gledao sam orginalne na aliexpress-u, dosta su skupi od zamenskih. Ima li neko iskustva sa onim zamenskim, valjaju li? Ne bih hteo da zeznem robota sa losim zamenskim delom. Radije cu onda iskesirati za oridjidji. Uzeo bih krpe 2 zamenske i dva filtera.
 

suboticanin

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
06.07.2015
Poruke
790
Poena
18
Meni stigli sa alija i na kraju bacio pare, sem trokrake cetke. Narandzasta cetka me zezala za milimiter, filteri su manje za 1cm
 

ivanbass1

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poruke
9,967
Poena
113
Ja sam pre neki dan zamenio filter na Mop Pro sa jednim od filtera sa Alija (imam jos 5 rezervnih :D), leze savrseno, a nakon ~5 meseci se filter bas zaprljao, pustao sam ga skoro svaki dan.
 

nidza

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.07.2004
Poruke
4,479
Poena
63
Sve što je stizalo sa Ali-ja je savršeno za S5, a neke stvarčice u zamenskoj izvedbi i bolje.

Šta mi se bolje pokazalo: glavna zamenska četka, rotaciona četka sa gumenih 5 krajeva, umesto klasična sa 3, kao i filter. Postoji filter sa nekom mrežicom i već je na 2/3 resursa, ali kad god ga izlupam kao nov je - krucijalno kod filtra je - ne prati ga nikad, samo ga očetkati i olupati dok ne prestane da izlazi oblak prašine.
 

Jedite kod Dzoa

Flash Drive
Učlanjen(a)
16.12.2013
Poruke
160
Poena
18
Od juce vlasnik Mop Pro-a. Prvi utisci su odlicni. Lepo je mapirao celu kucu, dobro je usisao. Mopovanje jos nisam probao. Htedoh ga probati na spratu, ali da ne izgubim mape prizemlja. Ako iskljucim 'remember map' opciju i pustim ga na spratu da ocisti, da li ce mi onda obrisati postojece mape? I kakav je postupak vracanja posle, da se ne zaglupi?
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
8,771
Poena
113
Mop Pro zvanično ne podržava spratova. Meni je na različite pokušaje 2x uspeo da izbrlja i mape u prizemlju. Ja ga na spratu koristim tako što isključim pamćenje mapa, odnesem ga na sprat, stavim u prostoriju i stisnem taster na njemu. On onda usisa ceo prostor i ja ga vratim na bazu. Kada ga stavim na bazu, on shvati gde se nalazi i posle nema problema.

Poslednjih sedmica se više puta desilo da se zaglupi i da se fizički nadje metar dva udaljen od mesta gde ga aplikacija prikazuje. Počne da se vrti u mestu i onda se isključi. Kada kliknem back to dock, ode bez problema.

Nedavno sam postavio ogledalo preko celog jednog zida i sada imam problem da misli da je i tamo prostorija. Ne.mogu više da mu kažem "ceo prostor", već markiram sve sobe. Verovatno bih morao da prelepim ogledalo za novo mapiranje.
 

ivanbass1

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poruke
9,967
Poena
113
Sto mu kod ogledala ne "udaris" liniju koju ne moze da prodje na u room editor-u?
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
8,771
Poena
113
Zato što linija može da ide samo od zida do zida, a ogledalo sa strana nema zidove 😒

Virtual wall je dobra ideja, ali glupo realizovano u ovoj aplikaciji. Meni je potreban jedan na 90 stepeni i to ne može. Ne mogu ni prostorije da kreiram drukčije, osim četvorougao, koji presecaš linijom. Kudtihaex je ostavio link za neku 3rd aplikaciju, ali ne podržava MiMopPro.
 

CarnX

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
28.05.2005
Poruke
2,666
Poena
63
Kada mi MI S5 max stoji van baze dan-dva (baza je u spavacoj sobi a usisavam kad dete zaspi uvece, pa moram da ga parkiram u drugu sobu do sutra), kao da se ugasi, ali ne mogu ni da ga upalim... moram da ga stavim rucno na bazu, tad se kao upali, i onda sve normalno radi... Baterija mu je u trenutku stavljanja na bazu 40-50%... Jel se desava to nekom? Ili znate o cemu se radi?
 
Vrh Dno