Šta je novo?

Xiaomi 13 Ultra

Gde li nalazis te cene za s23 seriju da odmah svi uzmemo. Pada cena poprilicno za njih u zadnjih 10 dana, ali ne bas toliko.
13U je okej tel, ali onaj video na selfi kameri bode oci i zbog toga minus od mene. Jak hardver i ogranicis video, nigde veze.
Dobro je sto su poceli da misle o PWM.
Iskoce kad tad, nisu bas redovne ali ih ima. Nema garancije ali nema ni kad uzmes u Kini 13U i doneses ovde, ako cemo posteno. Bice te cene svakodnevnica vec u avgustu, kad dodju nasi i ispoklanjaju rodbini, uvek taki bude.

Sto se prednje tice..nema obrazlozenja a tek opravdanja, valjda ce nam nekad odati tajnu sto su to uradili. Ne verujem da je neki kvalitetniji modul skuplji od 12-13 dolara u proizvodnji ali ajde..

Nije u pitanju modul, svakako da podržava 4k 60fps nego ludi Kinezi imaju neku foru kao safety reasons, da prednja kamera ne može da snima kvalitetno.

Bogami gledam ove neke testove npr protiv S23U, nocu pojeo sve, bez konkurencije. Portreti tu i tamo, video snimanje, action mode, stvarno je sve na njegovoj strani, i naravno hladjenje. Prvi Xiaomi o kome zapravo sam uzeo duze od 15ak min da istrazujem, gledam, poredim, cackam po netu, a tako nesto jos od Mi 6, F1, RN4 nisam iskreno.

Samo ne znam sta kroz glavu prolazi ovim majstorima iz Xiaomija pa ne mogu da imaju global release, nego tek jula kako su krenuli ima da bude dostupan kod nas. Kakav promasaj. Razumem da i Huawei to radi, jednostavno raznorazne licence, sertifikati, logistika, svasta nesti, ali bas bedak, za sad Honor Magic5 pro i S23U su opcije, mada mozda se u Samsungov tabor prebacim iako nista od tog telefona (osim cene na kp, i 512gb dostupnost, i sto mogu sutra da ga vec uzmem) me ne zanima kao ovaj fon.

750 je povratna do Kine i nazad nekim terminima, uopste nije los value proposition, ko hoce jos da obidje i uzme fon, al ***.

Moze da bude i duplo jeftiniji od s23u, namerno ga ne bi uzeo zbog video snimka prednje kamere i kvaliteta iste. Ali zadnja kida.

Sve zavisi ko koliko fotka prednjom. Vecina muskaraca racunam dosta retko, a u videopozivima je svejedno jer je krs bitrate u vecini appova ionako.

Bogami gledam ove neke testove npr protiv S23U, nocu pojeo sve, bez konkurencije. Portreti tu i tamo, video snimanje, action mode, stvarno je sve na njegovoj strani, i naravno hladjenje. Prvi Xiaomi o kome zapravo sam uzeo duze od 15ak min da istrazujem, gledam, poredim, cackam po netu, a tako nesto jos od Mi 6, F1, RN4 nisam iskreno.

Samo ne znam sta kroz glavu prolazi ovim majstorima iz Xiaomija pa ne mogu da imaju global release, nego tek jula kako su krenuli ima da bude dostupan kod nas. Kakav promasaj. Razumem da i Huawei to radi, jednostavno raznorazne licence, sertifikati, logistika, svasta nesti, ali bas bedak, za sad Honor Magic5 pro i S23U su opcije, mada mozda se u Samsungov tabor prebacim iako nista od tog telefona (osim cene na kp, i 512gb dostupnost, i sto mogu sutra da ga vec uzmem) me ne zanima kao ovaj fon.

750 je povratna do Kine i nazad nekim terminima, uopste nije los value proposition, ko hoce jos da obidje i uzme fon, al ***.
To preko neta je pitanje koliko je gde merodavno i sta vrednuju. Jasno je da nije izvodljivo, al bi bilo najbolje po svagoga da moze sam da uporedi modele pa da donese svoje odluke. Ja sam poceo da sumnajm vec polako.u dosta i vecinu recenzija...

To stoji, ja povrh svih telefona koje sam imao (i imam i dalje, glupo mi neke da prodam), koristim kao svakodnevni fon Poco F1..i to 64GB model, upravo jer sam se navikao na softver, na oblik, rukovanje, jednostavno je najprakticniji i tu nema dileme, znam da gcam nece da me izda, i jednostavno je milina koristiti ako nekom ne treba telefon za napolje, jako sunce, duze setnje, itd, zbog sad vec pa..moze se reci..ispodprosecne baterije.

Posle ovoga mi je najvise legao 13 Pro iPhone, a imao u medjuvremenu P40 Pro+, Poco F3, S21+..svaki od njih je imao neku manu tj problem za mene licno.
Nekako mi uliva poverenje sve ovo sto sam citao o njemu da su konacno doterali softver da valja na 13 Ultra, da nemaju dimming ekrana kao npr F3, na jakom suncu, da je hladjenje izvanredno (sto svi skoro na netu potvrdjuju za 13 ultra), i osim te kamere prednje niko nema sta da mu nadje kao manu.

Ceka se notebookcheckova recenzija jer su pored gsmarene najdetaljniji i revnosniji.

1683373922050.png
I naravno da krene da bude dostupan..

Iskreno ne bi mi smetao ni neki realme sa losijom kamerom, ma i sa IMX 363, kao da je bitno, ali SD8 Gen2 i 12GB rama, ali za tipa 500-600eur, medjutim toga nema.

Honor Magic Pro mi je preskup za ono sto nudi, mada racunam da ce biti ok izbor kroz par meseci kad krene cena na dole koliko realno i vredi, mada cini mi se da ga sije ovaj 13 Ultra i u drugim segmentima (ekran, zvuk, itd)..

Mislim da je problem u nepoverenju ,neverovanju da neko kao Xiaomi,Honor,Vivo,Motorola moze da napravi telefon od 1k+ eura a da to i zaista vredi toliko
Zato na forumu imamo 2 komada x90pro,2 komada magic 5 pro ,4 komada Xiaomi 13 pro,2 komada Motorola edge ultra i po 150 komada s23 serije i iphone 14 serije
Ne znam kako to objasniti ali i sam ne verujem da neka od gore navedenih firmi vredi toliko novaca i zato i kupih Samsung
Iako sam sebi sto puta rekao aman promeni vise brend
I onda saberem oduzmem i opet dodjem do toga da uzmem Samsung
I iskreno ne znam da li su oni toliko bolji ili je samo u pitanju ono gore na pocetku posta navedeno

A nije samo to, nego i cinjenica da operateri guraju kod nas najvise Samsung..vidi se i po reklamama, generalno bilbordskom prostoru i ostalo. Samsung pa Xiaomi..Apple nema reklamu uopste, realme, Vivo (imali neki promo svojevremeno sa Nonstopfitnesom lol) i motorola tu i tamo, Honora i Huaweia cesce nego prethodnih godina. A iskreno i kad je razlika 100-200e kao npr u Magic5 slucaju, naspram njega i S23U, a oba daju sat gratis, ko je lud da se s Honorom zeza, osim ako nisi bas teski entuzijasta.

Meni je Xiaomi generalno ogavan postao vec..pa ima 2-3 godine, ali vidi se da su pokusali da se iskupe s ovim i odrade ga ljudski.

Reklama radi posao i to debelo
Mada nisam ja bas neki pocetnik a ni dobar deo foruma pa da reklama odlucuje sta uzeti
Da je tako uzeo bih s23 ultru a ne s22 ultru
A opet uzmem samsung,iskreno dosadilo mi
Jedino sam za Sony bio spreman dati isto novaca ali odavno ga legalno nema
Sve cekam da se pojavi neko ko ce se zaista potruditi da nasledi Huawei i kvalitetom i podrskom
Moram priznati da sada navijam malo vise za Honor nego za ostale.Iako mi je Xiaomi delovao na pocetku ozbiljnije pretvorio se u stancera sa necu reci losem jer nije los ali problematicnim softverom
Inace prvi put mislim da su napravili opasna dva modela u premium klasi ali opet tu nesto fali,mozda najmanje do sada ali fali
Prvi put mislim da neko ko kupi jedan od 2 njihova premium modela se nece zeznuti
Ali slabo to ide koliko vidim,hvale se ,dive im se ali sem srednje klase mrtve teme
I onda kada to vidis pomislis ,pa ***a tamo ga hvale ali ne kupuju,a onda necu ni ja
Ma vrzino kolo ahahaha

Da za 1500e daju uz fon i onaj kit za fotografe (mislim da je 100-120e doplata) sa maskom, dodatkom za shutter, i jos nekim dzidzabidzama, pa ok, neka bude, ajde, mada i to nema sanse kad se realno covek sabere i oduzme.

Ovako? Sile nema da neko daje za ovo cudo ovoliko para.
OK, dobijas punjac od 90W, i masku? I kao to je value add? Van pameti apsolutno.

Da citiram anonimusa sa gsmarene:

1685046796342.png

Pa nama su karte Air Srbijom do Kine 400-450e u jednom pravcu do Kine, direktno, ima i za 700e povratna kad iskoci, sto nije toliko retko. Zezas se, provedes par dana, vratis se. Ko voli avanturu i preko Turske ili Abu Dabija ima i jos jeftinijih kombinacija...znaci ispada stvarno kao sa ajfonom prosle godine, uzmes provedes se i vratis se (naravno ima tu milijardu what if ali generalno, seljacki receno - pije vodu i ta racunica). U Kini je 256 model 940 dolara, a verovatno ima i snizenja posle par meseci, flash saleova, itd.

Slazem se da je mozda najzaokruzeniji telefon godine (notebookcheck potvrdjuje manje-vise da je to to, osim naravno uboge prednje kamere, kome nije bitno, thermalno i performance-wise je najbolji)

Ali brale za tu lovu, nista.

Najgore od svega je sto ga u Srbiji nece ni biti (jer ne verujem da bi nesto previse primeraka prodali kad se nasi ugrade tu jos i dignu cenu na 200k + grejalicu gratis u preorderu), a i da bude, podrska sto se tice delova itd bi bila ravna nuli jer je model izuzetna egzotika, dok bi kroz 2-3 god mogao da (verovatno i po promo cenama kad dodju) menjas sve zivo na S23U od delova, nabavis ga relativno jeftino, a i podrsku ce duzu Samsung dati.

Ogroman autogol, tuzno jer je delovalo da su ove godine konacno shvatili sta i kako treba, napravili top uredjaj, i zeznuli pricing i distribuciju, prethodnih godina su im premium segment uredjaji bili tu i tamo, nista spec, al izgleda im dzabe i to kad ga nece niko kupovati.

7/10 za trud, 1/10 za ostvareni rezultat.

Svi nešto kritikuju, a zapravo Xiaomi je već sa 11 ultra napravio vrhunski posao. Za 2 godine ja nisam imao nijedan bug, baterija mi drži kao prvi dan, ispao mi je sto puta i tek se naziru neke ograbotine a nosim ga bez okakve zaštite. Što se mene tiče nema dileme da je jedini telefon sa kojim ću ga ikad zameniti je 13 ultra, ali preko firme, tako da cenu ne mogu komentarisati. kameru ne moram ni spominjati, uvek mene zovu da fotkam kad se nešto događa jer znaju da će biti najbolje fotke.

Sto se tice distribucije, mislim da njih briga za to. Rekao bih da se koncentrisu na domaće tržište i da njega ciljaju. Za ostatak sveta, ako neko poruči daće.

Sto se tice distribucije, mislim da njih briga za to. Rekao bih da se koncentrisu na domaće tržište i da njega ciljaju. Za ostatak sveta, ako neko poruči daće.
Pa da, po domacoj ceni jeste ultra konkurentan, definitivno, tu nema dileme, 800e za 256gb model, tesko da ima bolje.

Samo sto ocigledno ih ne zanima vani, a ostaje nama zal za time, ili setnjica do Pekinga.

Svi nešto kritikuju, a zapravo Xiaomi je već sa 11 ultra napravio vrhunski posao. Za 2 godine ja nisam imao nijedan bug, baterija mi drži kao prvi dan, ispao mi je sto puta i tek se naziru neke ograbotine a nosim ga bez okakve zaštite. Što se mene tiče nema dileme da je jedini telefon sa kojim ću ga ikad zameniti je 13 ultra, ali preko firme, tako da cenu ne mogu komentarisati. kameru ne moram ni spominjati, uvek mene zovu da fotkam kad se nešto događa jer znaju da će biti najbolje fotke.
Jel se greje taj 11 ultra?

The display backlight flickers at 120 Hz (Likely utilizing PWM).
The frequency of 120 Hz is very low, so the flickering may cause eyestrain and headaches after extended use.

Xiaomi 13 Ultra could be a lot cheaper than expected in Europe

csm_xiaomi13ultragomibo_1f0568aae1-1536x1103.jpg

csm_xiaomi13ultrabelsimpel_5a59ee1544-1536x1103.jpg

@hsv.stoned
Notebookcheck za sve telefone koji imaju DC Dimming ili veoma visok PWM poput 1920Hz napise da im je PWM 120Hz, tj. jednak frekvenciji vertikalnog osvezavanja ekrana.
Istrazujuci ovu tematiku, stekao sam zakljucak da njihovo testiranje u vecini slucajeva nije adekvatno odradjeno. U nekim testovima napisu samo jedan rezultat i to je to. Realnost je da PWM veoma cesto varira u zavisnosti od nivoa osvetljenja ekrana. Obicno sto je osvetljenje nize, to je PWM kriticniji i obrnuto...

I jos nesto: po njima npr. iPhone 14 plus ima 59 ili 60Hz PWM, a S23+ 240Hz. Na nekim youtube kratkim video klipovima sam video drasticnu razliku u korist iP14 plus, iako po notebookcheck iP ispada mnogo losiji.

@hsv.stoned
Notebookcheck za sve telefone koji imaju DC Dimming ili veoma visok PWM poput 1920Hz napise da im je PWM 120Hz, tj. jednak frekvenciji vertikalnog osvezavanja ekrana.
Istrazujuci ovu tematiku, stekao sam zakljucak da njihovo testiranje u vecini slucajeva nije adekvatno odradjeno. U nekim testovima napisu samo jedan rezultat i to je to. Realnost je da PWM veoma cesto varira u zavisnosti od nivoa osvetljenja ekrana. Obicno sto je osvetljenje nize, to je PWM kriticniji i obrnuto...

I jos nesto: po njima npr. iPhone 14 plus ima 59 ili 60Hz PWM, a S23+ 240Hz. Na nekim youtube kratkim video klipovima sam video drasticnu razliku u korist iP14 plus, iako po notebookcheck iP ispada mnogo losiji.
Znas li zasto S23U ima samo 240Hz pwm, dok recimo Xiaomi 13 pro ima 1920 Hz pwm, ili Honor magic 5 pro 2160 Hz? Ja uglavnom drzim brightness u zatvorenom na 10-30%, to mi se cini kao potencijalni problem za oci u najavi sa S23U, ali voleo bi bih da cujem misljenje nekog ko se vise razume.

@Ljuba93
Samsung kao da ne zeli da poradi na tom problemu. Vecina Samsungovih telefona ima nizak PWM, bez DC Dimming-a.
U pravu si da je to potencijalni problem za oci. Postoji mnogo teorija na internetu da li i koliko je to lose za oci. Neki kazu da verovatno nije problem, drugi kazu da mozda jeste. Izmedju ostalog pise da dugorocno koristenje amoled ekrana sa niskim PWM utice i na trajno iritiranje ociju, sto se meni desilo. Primetim u zadnje vreme da mi se desava da oci budu iziritirane od amoled ekrana.

Nazad
Vrh Dno