Šta je novo?

Xbox One

najisplativiji procesor u rangu 100 do max 150eur moze da istraje 5 god...minimum phenom 955, ili recimo i5 2500 je bio 150eur svojevremeno...graficka od 150eur moze da istraje 3,4 godine da tera na visokim detaljima...jesam ljubitelj ps3 ali bez veze tracimo postove na poredjenje...svako ce prema svojim zeljama i mogucnostima kupiti ono sto mu odgovara ;) a nama u srbistanu nikako ne odgovaraju originalne igre za konzole koje su preskupe...i 15-20eur je mnogo za igru, sudeci po kanterasima koji samo kanter igraju a nece da daju 8$ za original...ja danas videh fizicki disk za pc, nfs hot pursuit, moj omiljeni nfs, za 1500din i neckam se, i uzeo bih ga i ne bi...taj nfs mogu uvek da igram, ali 1500din je 1500din...pre 10god sam jedva davao 120din za piratski disk za ps1...nije uopste zgodno kupovati originale...

Poslednja izmena:
Zaboravili ste na PSN+. Takodje, ne znamo jos uvek da li ce cena biti 70e. A i da bude, za ekskluzive je podnosljivo. Aman, niste deca vise koja pozajmljuju od roditelja...

PSN+ je super priča, ali nije za mene jer se ne igram redovno da bi mi se isplatilo. Mada je opet bolje nego pljucnuti 30-50 evra za disk. Jedini problem je što sumnjam da će na PSN+ ikada biti najsvežijih igara.

70 evra je zvanična cena, kod preprodavaca će biti jeftinije, nadam se.

Ne kažem da je nepodnošljivo ali bih voleo da je konzola razbijena pošto mi sigurno neće biti prioritetna platforma za igranje (realno, većinu vremena ću igrati neki dobar multiplayer na PC-ju). U prošlu generaciju sam se debelo razočarao ali mi ova nova Sonijeva priča zvuči jako dobro. Za razliku od Microsofta koji standardno živi u prošlosti.

Nismo deca vise, ali ni ne uzimamo telefone od 700-800 evra i sl. Cena konzola i njihovih igara niti jednom nije opala, konstantno raste (ne pricam o akcijama, nego retail cenama). Ove godine je u redu 70 evra, a kad sledeci put skoci na 80-90, hoce i tada? Za tu cenu mozes da kupis nekad po 20-30 naslova na PCu koje ce ti dati daleko vise gameplay vremena zauzvrat. To je u principu najveca mana konzola za vecinu "gamera".

Kakve veze sad telefoni od xxx evra imaju sa ovim?
Neka kosta koliko kosta. Sta me briga sto mogu da kupim 20 igara za te pare na popustima? Ko mi garantuje veci uzitak? Moze da mi garantuje samo veci gubitak vremena. Klasican problem vecine ljudi - samo daj, daj, daj, sto vise... kvantitet ubi kvalitet.

Pa za StarCitizen sam recimo spreman da dam i 150$ ako mi se neki paket bude dopao...
Konzole se ionako kupuju zbog ekskluziva sve ostalo postoji jeftinije na PC-u (pod uslovom da imas dovoljno zivahan hardware).

PSN+ je super priča, ali nije za mene jer se ne igram redovno da bi mi se isplatilo. Mada je opet bolje nego pljucnuti 30-50 evra za disk. Jedini problem je što sumnjam da će na PSN+ ikada biti najsvežijih igara.

70 evra je zvanična cena, kod preprodavaca će biti jeftinije, nadam se.

Ne kažem da je nepodnošljivo ali bih voleo da je konzola razbijena pošto mi sigurno neće biti prioritetna platforma za igranje (realno, većinu vremena ću igrati neki dobar multiplayer na PC-ju). U prošlu generaciju sam se debelo razočarao ali mi ova nova Sonijeva priča zvuči jako dobro. Za razliku od Microsofta koji standardno živi u prošlosti.

Pa u cemu je onda problem dati 70ak evra za par igara godisnje? ...

Iz dva razloga. Prvi sam već pomenuo, neće biti primarna platforma tako tu planiram da srežem troškove da se tako izrazim. Drugi razlog je stvar principa, spreman sam da platim hardver ali ne i da podržim industriju koja mlati milijarde dolara. To više ni na PC-ju nisam spreman, plaćam koliko i kada moram, uglavnom zbog usluge koju dobijam (konkretno steam u ovom slučaju). Na PSN ću ionako da budem jako retko ili nikako, konzolna online komponenta i usluga mi ne treba. Dok je tako bili na PC-ju, igrao sam pirate. Kada je cena starijih igara postala smešna, počeo sam da ih kupujem a ove skuplje sam isključivo uzimao zbog online igranja.

Mislim da ovog puta niko neće gubiti novac na konzolama jer ne mislim da koštaju u proizvodnji više od cene za koju ih prodaju. Tako da me zbog toga sigurno neće gristi savest.

Pa za StarCitizen sam recimo spreman da dam i 150$ ako mi se neki paket bude dopao...

Drago mi je zbog tebe. Ja sam razmišljao jedno vreme o tome i skontao da bi to bio glup potez sa moje strane. Ne želim da učestvujem u masovnom ispiranju mozga koje postoji oko te igre. Zadovoljan sam i sa basic paketom. Pošto već dugo vremena pratim crowdfunding gaming projekte došao sam i do nekih zaključaka. Najbitniji je da nikada ne treba plaćati nešto više nego što stvarno vredi.

Zasto je ovo otislo u potpuno drugu stranu :) Moj komentar na Fifu je bio takav zato sto nema nikakvog kad Fifu mozesh da igras gde oces, i da biras kojim ces joypadom, tako da je to poslednja stvar koju treba da gledas kad kupujes konzolu ili bilo kakav hardver.

Konzola se kupuje zbog nekih ekskluziva koje ne postoje nigde a najbolje su u svom zanru, a tu Xbox nema sta da trazi protiv Sonija, pogotovo u novoj generaciji gde su resili da im glavna ekskluziva budu cizme druge boje u Battlefieldu :d

Poslednja izmena:
LOL za cizme! :D

Moj komentar na Fifu je bio takav zato sto nema nikakvog kad Fifu mozesh da igras gde oces, i da biras kojim ces joypadom, tako da je to poslednja stvar koju treba da gledas kad kupujes konzolu ili bilo kakav hardver.

Kad gledas bandl, onda igra koju dobijas u paketu utice na cenu konzole. Ne bih svakako kupio XO da bih igrao fifu, ali bih kupio zato sto bi mi cena konzole u tom slucaju bila niza za recimo 60-tak evra. Sto su smesne pare, slazem se sa Mad Muzzy-jem, ali nekako psiholoska granica za drugu konzolu od 300e za mene je ok. Da nema Kinecta. Ovako, ne verujem. Inace, nisi bas u pravu za platformu jer ce PC verzija ove godine biti inferiorna. Novi engine je konzolna ekskluziva, a uz to su i PC igraci katastrofa u svakom pogledu.

That being said, slazem se za ekskluzive, i u direktnom poredjenju nema sta da trazi (bar tako izgleda za sada) ali bih mozda kupio kao drugu konzolu, nadajuci se da ce biti razbijena u dogledno vreme, dok bi na PS4 furao originale, kao i sa generacijom koja je na zalasku.

Poslednja izmena:
Neka kosta koliko kosta. Sta me briga sto mogu da kupim 20 igara za te pare na popustima? Ko mi garantuje veci uzitak? Moze da mi garantuje samo veci gubitak vremena. Klasican problem vecine ljudi - samo daj, daj, daj, sto vise... kvantitet ubi kvalitet.

Izvinjavam se, zaboravio sam da su konzole master-race i da sve igre sto mi kupujemo na PCu su toliko smece da bi se mogle prodavati za zvake ili kao kusur, pa odatle i te cene. :) Realno ne moguce je da 12 Humble Bundle-ova sa katastrofalnim igrama mogu prici FIFA 14 od 70 evra, slazem se.

EDIT: A telefon od 700-800 evra je spomenjen posto ako se ti vodis logikom da nesto kvalitetno mora da bude ekstremno skupo, onda se ti lepo provodis u zivotu. Zbog takvih ljudi i uspeva Apple, njihov Macintosh brend, Alienware, iBuypower, Beats by Dre i svi ostali.

Poslednja izmena:
O kom full hd-u pricas :) Fifa maks 720p verovatno a GTA je neki 1150x670 tako nesto :) Nebitno i to, ako si ga uzeo pre 8 godina da, nece moci i moraces bar jos jednu svezu konfiguraciju da sklopis, vise me nervira u tom mitu sto se podrazumeva da ce ti ta prva konzola raditi 8 godina, aha, sto posto :)
I kad oduzmes i saberes cene igara na konzolama i cene na kompu i koliko brze opadne cena, dodje se otprilike na isto, tako da jeste na kraju presudno na kom sistemu su igre koje te interesuju..

Poslednja izmena:
Ps3 debeljko, kupljen na launchu u eu, i dalje radi odlicno. A i sto ne bi?

Izvinjavam se, zaboravio sam da su konzole master-race i da sve igre sto mi kupujemo na PCu su toliko smece da bi se mogle prodavati za zvake ili kao kusur, pa odatle i te cene. :) Realno ne moguce je da 12 Humble Bundle-ova sa katastrofalnim igrama mogu prici FIFA 14 od 70 evra, slazem se.

EDIT: A telefon od 700-800 evra je spomenjen posto ako se ti vodis logikom da nesto kvalitetno mora da bude ekstremno skupo, onda se ti lepo provodis u zivotu. Zbog takvih ljudi i uspeva Apple, njihov Macintosh brend, Alienware, iBuypower, Beats by Dre i svi ostali.

LOL...
Cena je takva kakva je. Uvek imas izbor. Nigde nisi naveo kojih su to famoznih "20" igara koje mozes da kupis za kikiriki na PC-u a koje su toliko dobre da mi ne pada na pamet da se bakcem sa novom skupom generacijom konzola. Sve sto je bilo vredno igranja sam vec odigrao i to posteno platio. Sta sad, da kupujem opet? :) Godisenje NEMA dvocifren broj igara vrednih davanja para i trosenja vremena. Bude ih blizu 10. Nek je svaka po 70e (a nece biti, pogotovo sto ce se sigurno neke naci na nekom popustu na PSN+) 700e godisnje na dobre i kvalitetne naslove koji pruzaju krsten replay value je sasvim podnosljivo. I manite se vise prica o etici, (ne)podrsci alavim izdavacima i sl. Svaciji rad je vredan neke nadoknade i tu je kraj svake price. Kupi ili ukradi, sta god. Onog momenta kad sam poceo da zaradjujem prestao sam da piratizujem i nivo vremena koji koji odlazi na igranje igara u odnosu na nivo vremena provedenih na poslu se fino izbalansirao. To je prijatelju, jedina logika kojom se ja vodim. Skupe stvari nisu uvek dobre a kao sto vidis ovog puta uzimam jeftiniju varijantu (ps4). Poredis babe i zabe i opet uplices izvakane price i brendove (gde samo opet nadjoste Apple...) samo zato sto ocigledno uzivas u ulozi osvetnika kao i pola ovog foruma...
P.S Nigde nisam spomenuo Fifu. Fudbal prezirem iz dna duse.

Poslednja izmena:
Koji mit? Ajde nađi konfiguraciju staru 8 godina koja može da gura fifu 14 i gta v u full HD rezoluciji sa max detaljima... A, da, gta v još nije ni najavljena za pc, tek na proleće ćemo videti koliko će biti zahtevna.

FIFA 14 i GTAV nisu izašli. FIFA 13 radi na digitronu u Full HD... GTA IV ne radi ni konzoli kako valja u sub HD rezoluciji sa većinom stavki na low a kamoli u FHD na max...

Poslednja izmena:
GTA 4 na PS3 je dno dna po pitanju grafike i fps-a. :D

FIFA 14 i GTAV nisu izašli. FIFA 13 radi na digitronu u Full HD... GTA IV ne radi ni konzoli kako valja u sub HD rezoluciji sa većinom stavki na low a kamoli u FHD na max...

Radi, ali juče. Drug drži igraonicu, ima Core2Duo, HP brendirano kućište sa vrhunskim hlađenjem pa je dignut takt na 3.6GHz, 4gb ram i Ati 1gb ddr3 grafiku (ne sećam se tačno modela, polovnu je platio 60e prošle godine), i ne može da tera full HD ni na low podešavanjima bez laga, dok je na xbox - u duplo bolja grafika bez i jednog preskočenog frejma.
GTA IV takođe duplo bolje radi i izgleda na ps3 nego na ovoj mašini.
Isto važi i za NFS MostWanted 2, i za gomilu drugih popularnih igara, pošto developeri prvo prave igre za konzole (i to obično prvo za xbox, pošto je najviše igara prodato za njega) pa onda portuju na pc, i to na kraju skoro uvek radi lošije nego na konzoli.

Radi, ali juče. Drug drži igraonicu, ima Core2Duo, HP brendirano kućište sa vrhunskim hlađenjem pa je dignut takt na 3.6GHz, 4gb ram i Ati 1gb ddr3 grafiku (ne sećam se tačno modela, polovnu je platio 60e prošle godine), i ne može da tera full HD ni na low podešavanjima bez laga, dok je na xbox - u duplo bolja grafika bez i jednog preskočenog frejma.
Isto važi i za NFS MostWanted 2, i za gomilu drugih popularnih igara, pošto developeri prvo prave igre za konzole (i to obično prvo za xbox, pošto je najviše igara prodato za njega) pa onda portuju na pc, i to na kraju skoro uvek radi lošije nego na konzoli.

Ti se ocigledno ne razumes u PC komponente i gaming :) A i prikaci taj isti Xbox na taj isti monitor na kojem igras FIFU u igraonici pa ces videti da li duplo bolje izgleda.

Konkretno na klipu koji sam okačio radi u 1280*720 u 22-25 frejma ali sa frapsom. Bez frapsa čovek kaže 60-80 što ima smisla pošto fraps ubija starije procesore. Tvom drugu nešto opasno nije u redu sa mašinom ili igra jednostavno nije kompatibilna sa njegovim PCjem, čim ne radi ni na low. To se samo javlja kada igra ima konflikt sa mašinom, to da ne radi dobro ma kakve detalje i rezoluciju stavio.

Nego da se ja sa tobom ne bi sada preganjao, ima ljudi koji su se time malo detaljnije bavili i prikupljali informacije o rezoluciji i detaljima u konzolnim igrama. Konkretno za svaku igru nema detalja već samo rezolucija ali može se naći za dobar broj igara i stepen detalja ako te i to zanima.

http://forum.beyond3d.com/showpost.php?p=1113342&postcount=2

Zasto se u XO temi prica o X360 i PC-ju? Zar vam vise nisu dosadile iste samlevene price svaki put?

Zato što ljudi po milioniti put imaju potrebu da plasiraju netačne tvrdnje kao istinu. Ovo je tehnički forum, sve se može proveriti iz više izvora, ali i pored toga određeni ljudi se pozivaju na njihov lični doživljaj i mišljenje kao da je to bilo kome ko se bavi IT profesijom ikada bilo bitno.

Volim kada se ljudi uhvate GTA IV, a on je očajno optimizovan i na konzolama. Uostalom evo na kojim "podešavanjima" (koje malo, pa malo moram da kačim:d) je radio na konzolama:

Xbox 360 settings
Resolution 1280 x 720 @ 20 -30 fps
Texture Quality Medium
Reflection Resolution Medium
Water Quality Medium
Shadow Quality High
Render Quality Low
View Distance 21/100
Detail Distance 10/100
Vehicle Density 33/100
Shadow Density does not exist on the Xbox 360
Definition off
Vsync off

U to vreme (pre 5 godina...) na boljim podešavanjima je terao moj tadašnji c2d i 8800gt. A taj c2d i 8800gt i sve buduće multiplatform igre tera na konzolnim podešavanjima podjednako ili bolje i pet godina kasnije. Druga stvar je što su se još pre pola decenije PC igrači navikli na Full HD rezoluciju (ili višu), 16xAA, da stave sva podešavanja i slajdere na max, a to već zahteva povremenu promenu grafičke karte (što je doplata od 100-120e svakih godinu dana), dok procesori traju u ovom trenutku godinama, kao recimo ovaj 2500k koji kroz par meseci puni tri godine kako ga imam, a još uvek ni za jednu igru ne treba jaču procesor, tj. još uvek ni najmanje ne guši aktuelne grafičke karte...

Poslednja izmena:
A ja jos uvek ne razumem ljude koji nece da prihvate filozofiju konzola.....
Drago nam je i srecni smo zbog vasih konfiguracija, te stoga postujte vase uspehe u sobi iznad, ne treba da nam solite pamet kako sve to moze bolje/jeftinije/kako smo glupi....
Doduse, slabo i razumem ljude koji pricaju o GNU i Linuxu pa opet ovde izjavljuju da koriste pirate.....
Konzole imaju svoju publiku, kao i Apple i PC, te stoga pustite druge da uzivaju u tome.....

stvar je u tome da postoje ljudi koji primarno koriste pc za gaming zbog svih prednosti koje nudi, ali ih interesuju i konzole pa prate ovu temu, i jednostavno ne mogu da zazmure na neke vece gluposti... na nesto sitno, ajd... al kad se odvali nesto bas bas glupo onda intervenisu :)

Ne kapiram, oni se svercuju u GSP, i sad meni kazu da ako se vozim u svom autu koji sam kupio i placam gorivo da sam budala?
Ok, ako ti tako kazes....

Ne kapiram, oni se svercuju u GSP, i sad meni kazu da ako se vozim u svom autu koji sam kupio i placam gorivo da sam budala?
ti nisi ni svestan na koliko nivoa gresis....

aj da pocnemo ovako: po tebi covek koji kupuje pc i kupuje igre za pc se svercuje u gsp-u, a ti koji si kupio konzolu i kupujes igre za istu se vozis kolima?

ja prosto nemam sta da kazem, kad god pomislim da sam sve cuo, neko me razuveri :)

Pricajte do preksutra ali PC se favorizuje zbog priata... i misa :D, end of story. Isto zato se i XBox 360 favorizovao do besvesti u odnosu na ps3...
***. kao da sam juce upalio komp i povezao se na net...

Ko uopste prica o pirateriji ovde? Da si obratio paznju, ljudi koji su uopste ovde pisali o PC i konzolama najcese i postavljaju informacije o kupovini/popustima igara u drugoj temi.

EDIT: Vidim i da je post iznad skocio na taj voz. Blago vama i vasoj generalizaciji. Realno treba se ukinuti PC sekcija igara na Benchmarku, posto ocigledno svi piraterizujemo i kunemo konzole jer nemamo para/smo gamad.

Poslednja izmena:
Ne, vec samo treba biti iskren...

U prethodnoj generaciji je bila i prica kako je PC superiorniji zbog full HD-a (jes' posle 2 godine od izlaska prethodne generacije konzola) pa se bas pitam sta ce sad da bude mana (osim famozne cene) posto ce sve igre biti full HD a neki najavljeni naslovi i engine koji ih tera izgledaju maestralno...

ti nikako da shvatis da konzola nikad nece imati ni bolji hardver ni bolju grafiku u multiplatform igrama nego top pc u bilo kom trenutku...

onog sa gsp-om cu da stavim u potpis, letece moj legendarni 3dfx izgleda, nasao je dostojnu zamenu.

***. Istorija te dematuje :)

A i ti nikako da ukapiras da su multiplatform naslovi samo bonus na konzolama i da su ekskluzive ponta svake (predjasnje i buduce) price.

Izvedbu kakvu imaju God of War, GT serijal, Last of us, Uncharted, itd., NEMAS vec decenijama na PC-u...

Poslednja izmena:
Ajde vi koji se kunete u vase masine pokrenite uporedno igrice koje postoje i na pc i na konzoloma pa mi objektivno recite gde bolje izgleda.720p na 1080p monitoru izgleda toliko lose u pc izvedbi da oci bole. Dok sa konzoloma nema tih problema. Sve je ostrije i detaljnije. Bar moje oci tako vide. Nove konzole ce da sahrane pc sa sve tabletima koji postaju sve jaci i jaci i svrha pc je svedena na samo ozbiljan rad i nista drugo. Bar ja tako vidim kojim putem ce se krenuti u bliskoj buducnosti. Kupovina racunara za igranje i davati 500e+ je po meni cisto bacanje para. Da ne pricam o kucistima koji zauzimaju pola sobe i trose 500w min. Ovako lepo stavis pored tv-a i uzivas.

Nazad
Vrh Dno