Šta je novo?

Xbox One

Nije tema ali... DRM u smislu da je igra zakljucana na tvoj nalog, da je ne mozes pokrenuti bez ukljucenog servisa (aplikacije) i da je ne mozes dalje preprodavati. Naravno da mozes da igras sa svojim nalogom gde god hoces, samo ce biti malo cimanja oko sistema zastite od kradje naloga ako je uopste ukljucen (mozes da iskljucis ali ne bi preporucio).
Možeš na bilo kom kompu da igraš.
i šta je onda problem? steam i humble bundle su ubedljivo najbolje stvari koje su se desile kompjuteru posle 3dfx-a i 3d grafičke kartice

S tim što je Steam igre u solidnom procentu slučajeva moguće igrati bez uključene aplikacije, pokretanjem kao da igra nije Steam. Ima i on mane, a meni najviše smeta što igre koje zahtevaju uključen Steam ne mogu da podelim s ostalima koji koriste isti računar (ovo je na x360 moguće, recimo).

Mozda misli na drugi profil, da ne remeti tvoj save. Ovo je mana kod svih novijih igara, nevezano za steam.. Totalna anti-socijala i racunanje da imas samo online 'drugove'.

Mozda misli na drugi profil, da ne remeti tvoj save. Ovo je mana kod svih novijih igara, nevezano za steam.. Totalna anti-socijala i racunanje da imas samo online 'drugove'.
Na ovo sam mislio. Jedna igra=jedan profil/savegame u većini slučajeva. Na x360 nema ovog ograničenja. Ako ja kupim neku XBLA igru, svako može sa svojim profilom da je upali, igra, osvaja achievement-e, usnimava se...

meni je uber cool što steam čuva snimljene igre na cloud, samo obrišem igru i posle mogu da nastavim, ne moram ručno da bekapujem save, da bauljam po folderima

Jeste da je Origin, ne Steam, ali primer: Igram Battlefield 3, napravim svog lika, i održavam neki skor. Onda dođe društvo, i hoćemo da se rotiramo za tastaturom, da svako igra dok ne pogine. E ali drugovi igraju lošije, i pokvariće mi rezultat koji imam, koji onda utiče na matchmaking, a ja ne mogu da to nekako isključim, ili da se svako od njih prijavi sa svojim nalogom, tako nešto.
Ovo važi i za single player igre, koje prate neki rezultat, ili gde možeš trajno da izgubiš resurse ako loše odigraš.

Sa druge strane, kad igramo nešto na Xbox-u, svako može da se prijavi na "svom" gamepadu sa svojim nalogom, i svakom će biti beležen njegov rezultat. Dobijaće achievement-e, cloud save (mislim da ovo radi, nije mi konzola povezana na net već neko vreme, nema slobodnih portova na ruteru:))...

Kako ce microsoft da prodaje xbox konzole u Srbiji ako ukinu pirateriju online ropstvom?

Isto kao sto ce Apple da prodaje iPhone telefone ovde... u prevodu mi smo mizerija od trzista, ne znaci im nista.

Vidi koliko ostane pare od reatailera, ima odličan članak na tome na eurogameru gde se detaljno objašnjavaju mane retail sistema:

VAT iliti porez plaćaš i na Steamu, reklamiranje je isto a distribucija (to su troškovi većinom vezani za proizvodnju medija i pakovanja, razne DRM šeme i slično ali i završna priprema proizvoda) je drastično manja/uračunata u Steamov udeo. Ne plaćaš vlasniku pratforme jer je PC otvorena platforma, a Steam je na mestu prodavnice. Sve ostalo ide IZDAVAČU a dalje zavisi od ugovora koji razvonji tim ima sa svojim izdavačem. Naravno POD USLOVOM da ima izdavača. Zamisli, več DECENIJAMA imaš gomile programa i igara koje nikada nisu ni imale izdavača. Shareware koji se danas najavljuje kao veliko revolucionarno rešenje drugim metodama distribucije postoji od 1978! Ili prosto platiš mnogo manji procenat bilo kojem od hiljada internet sistema za plaćanje i reklamiraš sam sebe na internetu. Minecraft je išao zim putem i vidi ga danas!

Inače pod restriktivan mislim na to da nemam kontrolu nad igrama koje sam platio. Ne mogu da ih pozajmim, poklonim ili prodam. Nešto što mogu da uradim sa svakim drugim proizvodom koji sam ikada kupio!

I zaboravih da dam još jedan odgovor. Ljudi i dalje cene specijalna izdanja filmova. Moja Blues Brothers Aniversary kolekcija od 4 DVDa sa tonom ekstra materijala već 2 godine nije došla kući i prošla je makar 23 DVD pleyera (za ljudi znam da ju je imalo kući). Plašim se da je više nikada neću ni videti ali opet, drago mi je da ljudi i dalje vole da vide više od samog filma.

Poslednja izmena:
Isto kao sto ce Apple da prodaje iPhone telefone ovde... u prevodu mi smo mizerija od trzista, ne znaci im nista.

Kako onda ima iPhone u Hrvatskoj ili CG koja ima stanovnika ko moja Opstina :)

Problem sa iPhoneom u ovoj zemlji je sto Apple uslovljava odredjenu visinu marze, a nasi navikli da zaradjuju 30% :d

Nešto što mogu da uradim sa svakim drugim proizvodom koji sam ikada kupio!

Upravo u ovome leži problem. Do pre nekog vremena se softver, samim tim i video igre, smatrao proizvodom. Nova, moderna, paradigma ga vidi kao uslugu. Usluge tradicionalno ne mogu da menjaju vlasnika niti da se iznajmljuju. Kad odeš kod frizera, svoj novi šiz-friz ne možeš pozajmiti ortaku, popravljeni zub... slično. Takođe sa ovim novim pristupom se ide na to da korisnik nije vlasnik već da je njemu softver dat na upotrebu, a samim tim što nije vlasnik, ne može ni preneti vlasništvo.

Ovakav pristup može da nam se sviđa ili ne. Kome se ne sviđa može da bojkotuje, protestvuje i organizuje ljude da mu se priključe u tome.

Kako onda ima iPhone u Hrvatskoj ili CG koja ima stanovnika ko moja Opstina

Moje informacije su da nisu marze u pitanju nego apple ucenjuje srpsko trziste na osnovu svoje procene kolicinom telefona unapred, za koju nasi operateri procenjuju da nije realna (50 000), i da oko toga ne mogu da se dogovore, jer operateri nece da ih kupe i rizikuju gubitke na trzistu sa ukupno 30.000 ajfonova.

Bilo je prica da trazi udeo u profitu, uslovljava marze, ali izgleda da je puklo oko te procene...

Nova, moderna, paradigma ga vidi kao uslugu

Nije nova, od kada prihvatas EULA ti kupujes licencu a ne proizvod.

Poslednja izmena:
8290d1370764959-xbox-one-diskusija-info-slike-video-5jmd2xd-jpg

Nije nova, od kada prihvatas EULA ti kupujes licencu a ne proizvod.

Još jedan od meni neshvatljivih momenata. Kako niko ne digne tužbu za to da ti je ugovor, ili sama činjenica da ugovor postoji, predstavljena kupcu tek pošto kupi proizvod?

I da, softver je proizvod ali pošto istu uslugu možeš naplaćivati u beskonačnost trude se da ga nude kao uslugu. Neki načini su razumno razgraničeni (Google Docs, Office 365...) a neki prosto slau kupca (kupio si igru? Super, imaš pravo da je igraš ali ne i da je poseduješ). Naravno, jedini razlog zašto to prolazi su kupci koji kupuju nerazmišljajući ili koje takve stvari ne brinu.

Samo meni nije jasno kako to vas sve pogadja u realnom zivotu? Nema vise bre "CD/Video" klubova, to je bila najveca draz fizicke kopije, u tom ekosistemu iznajmljivanja, vracanja, blejanja.. koji ce vam sad moj kutija u ovom facebook svetu? Samo zauzima prostor bezveze, a divite joj se 8 sekundi posle kupovine..

Poslednja izmena:
Samo meni nije jasno kako to vas sve pogadja u realnom zivotu? Nema vise bre "CD/Video" klubova, to je bila najveca draz fizicke kopije, u tom ekosistemu iznajmljivanja, vracanja, blejanja.. koji ce vam sad moj kutija u ovom facebook svetu? Samo zauzima prostor bezveze, a divite joj se 8 sekundi posle kupovine..

Igre su skup sport, naročito za srbiju. Iz tog razloga razmena igara i kupovina polovnjaka je ekstremno bitan proces za nas. Ako ti to nije bilo do sada jasno, onda stvarno ne razumem...

Pa jesu skup sport, zato kupujemo licence koje ne isticu za manje od 1000 dinara po igri. Sto se tice polovnjaka, vecina ionako kupuje onu konzolu na kojoj rade piratske igre.

@ carnex

Jesu, al niko te ne tera da kupis odmah svaku 5-o casovnu interaktivni film igru.. Meni trenutno samo MP igre koje cu igrati par godina opravdavaju cenu, a to i zelis samo za sebe i verovatno je ne bi prodavao u svakom slucaju..

Pa jesu skup sport, zato kupujemo licence koje ne isticu za manje od 1000 dinara po igri. Sto se tice polovnjaka, vecina ionako kupuje onu konzolu na kojoj rade piratske igre.

Misliš na steam?

@Boris
Kapiram, stim što mogu igru da kupim kasnije za 20 eura i opet da je podelim sa ljudima sa kojima se trampim, što u stvari i radim.

Evo meni recimo ortak dao neki film na DVD-u, ne znam sta cu s njim, bukvalno sam pre u fazonu da ga skinem s neta a njemu vratim disk, nekako mi pravi obavezu da moram odma da pogledam, da ga ne izgubim, zaboravim da vratim.. plus oni glupi DVD meniji za prevode itd.. totalno sam se odvikao, sa razlogom.

A razlog je piraterija. :D I bluray film, na kome se jelte izdaju svi kvalitetni video zapisi, ima isto tako te "menije" i "prevode"...

Jel oni to kasne ili sam pogresno shvatio da M$ keynote krece u 18h po nasem ?

edit: Sad vidim da je u 18:30. Steta, WWDC u 19h ili to, teska odluka.....NOT :d

Poslednja izmena:
I ja sam mislio. Ipak je u 18:30...

Vise gledam konferenciju zbog toga sto CDPR ucestvuje sa Witcherom nego zbog Xbox HAL 9000....

Nazad
Vrh Dno