Šta je novo?

XBOX 360 - opšta diskusija i blic pitanja

Samo ovaj novi Slim... Razaznaces ga tako sto ne lici na stare modele uopste, i ima ga samo u crnoj... Ostali mogu.

Naleteo drugar na par problema. Ima Full HD monitor, ali samo VGA ulaz na njemu. I ima VGA kabl za xbox... I povezemo ga mi na monitor, i podesimo rezoluciju na full HD (1920x1080) i ima toliko senki da je to neverovatno... Takodje, nisam primetio na 1080p, ali kada se stavi npr na 720p ili 1366x768 neko vertikalno cepanje se javlja... Kada se ide u info monitora pise da radi na 60Hz, ali koji djavo se onda ovo desava... Na 720p radi na 45 KHz i 60Hz PP, a na 1080p radi na 66.8KHz i 1080p PN... Sada, kada se poveze na PC radi sasvim normalno u full hd na 60Hz bez ikakvih problema... Koji mu je djavo???

Takodje, da ne bude da je samo na 720p i 1080p, isto se desava i na 1024x768, 1280x1024 etc.... Cak i na 640x480 ima senke...

Monitor Samsung 2243SN, ako to nesto znaci.

Poslednja izmena:
senke?

Imam slican problem i neresiv je do sledeceg izlaska dashboarda za xbox.Kodmene se pojavile tackice crvene boje u ful rezoluciji,medjutim cim smanjim rezoluciju sve je ok.Nosio sam kod drugara sto ima isti monitor sa hdmi,dvi,vga dok moj ima samo dvi i vga i naravno poneo sam i konzolu.Probali smo dakle i moj i njegov sa monitor te sa obe konzole sve moguce kombinacije i kako god okrenemo sve radi kod njega u ful rezoluciji.Kod mene da stvar bude gora ne poklapaju se ni monitor ni konzola zajedno,te samo zbog toga ima crvene tackice u ful rezoluciji,ali nije mi ni vazno bitno da radi u toj rezoluciji koju igra podrzava.Trazio sam sva moguca resenja i flesno dashboard i promenio bar pet kablova od hdmi pa do vga ista stvar.Pretrazio i forume,razgovarao sa raznim ljudima i nisam resio, jos se jedino DRIVER nije oglasio da mislenje.

Ma kakav dashboard, objashnjenje je jednostavno; VGA konekcija je analogna, shto znachi da se slika razlikuje od kabla do kabla, u zavisnosti od kvaliteta. S obzirom da vecina ljudi pre daje pare za najjeftiniji kabl, vishe skup i dobar kabl ne mozesh ni da kupish, i eto problema :)

Poslednja izmena:
A da pitam ovo... Da li moze ovako da se uradi - HDMI -> HDMI>DVI -> DVI>VGA, pa na taj nacin da se poveze sa monitorom???

Može, samo ta aparatura košta mnogo više od kvalitetnog kabla.
HDMI/DVI je digitalni signal a VGA je analogni, kao što je rečeno. Treba ti uređaj koji konvertuje signal (u narodu poznat kao DA konverter). To što grafičke karte imaju DVI na kom "emituju" VGA pa oni adapteri unosi pometnju u ovakvim slučajevima.

Da pitam jos ovo - Jel ima velike razlike u igranju na 4:3 i 16:9 monitoru? (da se predje sa 16:9 na 4:3)... Mislim, neke razlike u igrama etc??? Jer su neke bitne razlike???

Kakvo je to pitanje :) Ako si gledao 16:9 unutar 4:3 (crne shtrafte gore i dole), razlike naravno nema, a ako si gledao isechenu sliku, onda cesh sada imati vishe slike u shirinu :)

Ma kakav dashboard, objashnjenje je jednostavno; VGA konekcija je analogna, shto znachi da se slika razlikuje od kabla do kabla, u zavisnosti od kvaliteta. S obzirom da vecina ljudi pre daje pare za najjeftiniji kabl, vishe skup i dobar kabl ne mozesh ni da kupish, i eto problema :)

Ne znam dal si me razumeo;povezujem iz konzole hdmi na hdmi pa adapter na dvi u monitor,pa probana kombinacija orginal kabal bez adaptera hdmi na dvi i nista opet crvene tackice.Jedino sto ima razlike sto na skupljem kablu radi ok na 1360*768 rezoluciji a na jeftinijem kablu 1280*768.E sad se postavlja pitanje za Drivera od kog proizvodjaca kupiti kabal posto vec jedan imam stvarno dobar i debeo ali izgleda nedovoljan da bi terao ful rezoluciju?

Nemoj tako... Sad će da se javi administracija kako naši uvoznici nisu krivi, jerbo moraju da plaćaju PDV, danak u krvi, crkvenu taksu, UFO taksu i ostale izmišljene gluposti :crash: i da nije lepo da ih zoveš tako :wall: Moraju i oni od nečega da žive, da kupuju mleko u prahu, imaju i oni decu eeej, a i ti "čudaci" što bi da se igraju, ma ko ih *ebe, oderi ih.

Inače, PS3 Slim 250 GB u Szegedinu je 261 EUR, a kod nas 400, tako da te ništa ne čudi to... Još u HU dobiješ povraćaj PDV na granici... Šta ćeš, EU a ne pilićarnik kao Srbija.

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo na Limundu od lika iz Subotice nov fleshovan jasper arcade za 170e i hd 20gb za 2000din,tako da je i to verovatno roba iz Segedina,koliko ga onda oni plate mamu mu.... :D

Poslednja izmena:
A znachi ti kad kupujesh Xbox360 kod nas, to je vlasnik prodavnice otishao u Madjarsku po 10.000 komada, prijatelj ga je vozio shleperom i chastio putnim troshkovima, u povratku je na Madjarskoj granici vratio PDV, a na nashoj mu je carinik zet pa ga je pustio. Lokal u Trznom Centru mu je poklonila baba, koja mu inache placa i sve troshkove oko njega i firme, a radnici rade za dzabe. Tih 10.000 komada konzola je prodao posle mesec dana, uzeo chisto milion evra i opet otishao po turu.

I zaboravih josh jedan detalj, poshto zvanichni servis za Xbox360 u ovoj zemlji ne moze da postoji, svaki pokvareni Xbox360 koji mu se vrati on ne daje novi iz svog dzepa nego je nekako ubedio onog kamiondziju da mu plati :d

Ninoslave, ako imash 27 godina, mnogo si mator da ne bi kapirao kako svet oko tebe funkcionishe...

Poslednja izmena:
Pazi, nigde ja ne kažem da domaći uvoznici ne treba da zarade i da prežive ali majku mu, pa da li se taj XBOX/PS3 sklapa u Mađarskoj kad je tolika razlika u ceni? Pa i uvoznik za Mađarsku treba da plati nešto kad uveze robu u svoju zemlju a ni oni neće da rade za hleb, pa tu su i plate radnicima, pa iznajmljivanje lokala itd... Sve su to realni troškovi koje prodavci svugde imaju, i ovde i tamo.

I uopšte neću da se raspravljam, iluzorno je. Imaš gore čoveka koji je uzeo Arcade za 170. U Game-s je isti taj za 230. Ako ti misliš da je 60 evra malo, onda molim lepo, ali a verujem da je on srećan što je uštedeo. Subotičani bre prelaze granu kod Horgoša do Core i kupuju dnevne potrepštine, nekoliko puta sam bio i sam, na svakom koraku čuješ naš jezik tamo. Na granici ništa ne gledaju. Ja ne govorim o masovnom švercovanju, ali ukoliko neko želi da kupi jedan primerak nečega, npr konzole, debelo mu se više isplati da ode do Segedina nego da kupuje kod nas.

Sve najbolje :wave:

Poslednja izmena:
Carina je 10% na koznole a na računare je 1%. Pdv je 18% na konzole. Špediteri se moraju platiti, prevoz... E onda imamo alavog uvoznika, alave veleprodaje i alave maloprodaje.

Razlog alavosti je činjenica da svi uzimaju robu na odloženo plaćanje i da se mora drati da kad dođe do naplate za pola godine, da se isplati čekanje. :(
Kada bi svi (od uvoznika do krajnjeg kupca) plaćali avansno i na vreme, cene bi bile normalnije.

Ovako XXX firma uveze 100 konzola, plati ih unapred i kada YYY veleprodaja povuče 50 komada uz obećanje da će platiti, moraju da ih rebnu sa cenom. Onda od YYY povuku 10 manjih maloprodaja po 5 komada uz "dođem ti" izjavu. E onda oni moraju da se ugrade ko ludi. Pa kad maloprodaja proda konzole, prvi podmiri svoje troškove pa onda plati vleperodaji. Onda veleprodaja podmiri svoje troškove i ostatak (ako ostane) plati uvozniku.

Tako funkcioniše sistem kod nas.

Treba da razumesh jednu stvar. U Madjarskoj postoji zvanichni servis, uvoznik, sve, daleko vishe konzola se proda i naruchuje, carinske dazbine su nize a mogu da se kladim i da su svi troshkovi oko firme manji nego kod nas, a da ne pricham razliku u sredjenosti ekonomije drzave i organizacije svega.

U odnosu na razvijene drzave, kod nas moze da bude jeftino samo ono shto se kod nas proizvodi, i proizvodi se u milion komada, a to je jedino hleb i mleko :) Sve ostalo racunaj da ce biti skuplje ili znachajno skuplje nego i u susednoj naprednijoj drzavi, kao shto je Madjarska. Xbox360 (isto i PS3) se kod nas naruchuje i prodaje u vrlo malim kolichinama, i to prvo drastichno povecava cenu, Xbox360 se kod nas prodaje fleshovan i to koshta neshto, i poshto nema servisa, ona garancija koju dobijesh uz njega nema veze sa Microsoftom, vec sa prodavnicom u kojoj si ga kupio, ona ce ti iz "svog dzepa" platiti novi Xbox ili novi deo koji je potreban. Tako da blizina Madjarske nema nikakve veze sa cenama Xboxa u prodavnici, zashto su onda toliko nize cene kod shvercera koji zive u Subotici ? Zato shto nam je drzava bedna, pa ce se uvek pojaviti neko kome je dovoljno 20e po konzoli koju je josh i fleshovao, a nije iskljucheno ni da je klinac koji to radi za dzeparac, a josh uvek zivi sa roditeljima..

Da, potpuno zaboravih i na ovo shto shto Cvejic pricha. Jednostavno kod nas nishta ne funkcionishe ni blizu kao u "normalnoj" drzavi, a za cene su najmanje krivi prodavci u maloprodaji...

Poslednja izmena:
@Ninoslav1983
Zaboravljas da Driver nastupa sa pozicije nekoga ko je na benchu xbox prodavao po najvecoj ceni ;).

A ja sam nastupao sa pozicije krajnjeg kupca, odnoso osobe kojoj treba jedan primerak nečega.

Znači cena Arcade 15o, pa da platiš i full carinu više ti se isplati. O tome pričam, a da ne spominjem ako uzmeš AFA nazad...

@ shin-bojan

Nisam znao to ali nema veze stvarno. Poenta je da ovde nije med i mleko iz razloga svima poznatim. Upravo zbog toga smatram da bi trebali jedni drugima da olakšamo kupovinu savetima i preporukama najboljih cena.

Poslednja izmena:
Tacno je da nasi prodavci deru (nebitno sad zasto) ali srecom imamo izbor i to moze da se izbegne.
Naravno svako ko je bar malo u toku radije ce konzolu kupiti od recimo Pece , Prenexa il tako nekog koji tu istu konzolu prodaju gotovo po 30% nizoj ceni nego recimo u Games-u gde deru pa ne znaju sta je dosta.
Uostalom ako nekog put nanese negde ili ima nekog u inostranstvu to je jos jedna odlicvna varijanta.

Takodje sto se tice igara opet original igre se mogu narucivati preko neta gde su cene cesto i do 2-3 puta nize nego u nasom prodavnicama. (Inace pored tih sajtova mislim da nema potrebe ni za piraterijom, mislim cak i da oni sa tankim dzepom mogu da izdvoje mesecno 20-ak Evra za neku igru, evo ja sam primer toga)

A sto se tice tih prodavnica tipa Games, Virtual Master il sta ti ja znam tu ne treba ni ulaziti.

Za sve postoji resenje

Poslednja izmena:
I posle cele priche ti napishesh ovakav post, kakvi ljudi u njoj takva i drzava, to su samo sa kazem :)

@Ninoslav1983
Zaboravljas da Driver nastupa sa pozicije nekoga ko je na benchu xbox prodavao po najvecoj ceni ;).

LOL, odakle ti to, i dok sam radio delove i opremu imao sam najnize cene, bio sam druga ruka za razliku od svih ovde koji su sedma :d Nove konzole nikada nisam ni prodavao, bio sam samo posrednik, odnosno radio sam Xclamp i flash i to naplacivao. Prestao sam kada su se namnozili klinci koji to rade za dzeparac, upravo kao i 10 drugih poslova pre toga koje sam radio, a i dosadi, nije nikakav izazov, idemo dalje, sad ce krene PS3 :d

Poslednja izmena:
Takodje sto se tice igara opet original igre se mogu narucivati preko neta gde su cene cesto i do 2-3 puta nize nego u nasom prodavnicama. (Inace pored tih sajtova mislim da nema potrebe ni za piraterijom, mislim cak i da oni sa tankim dzepom mogu da izdvoje mesecno 20-ak Evra za neku igru, evo ja sam primer toga)

A sto se tice tih prodavnica tipa Games, Virtual Master il sta ti ja znam tu ne treba ni ulaziti.

Za sve postoji resenje

a koliko retko dobre igre i izlaze uopšte to je odlična varijanta. Kao da i oni isto tako ne nabavljaju većinu tih igara za PS3 i Xbox360. Mada opet originalne igre nisam nikad u životu ni video pa ne znam da li su u tim našim radnjama sa omotima prevednim na srpski ili nisu.

a koliko retko dobre igre i izlaze uopšte to je odlična varijanta. Kao da i oni isto tako ne nabavljaju većinu tih igara za PS3 i Xbox360. Mada opet originalne igre nisam nikad u životu ni video pa ne znam da li su u tim našim radnjama sa omotima prevednim na srpski ili nisu.

Haha, ma kako da nisu omoti prevedeni na srpski... :D

Nazad
Vrh Dno