Šta je novo?

X2 4400+ G2 Overclock

Ne znam da li se isplati da kupujem BE ili da kupim neku kvalitetnu memoriju koja bi mogla da potera 250x12. Ionako moram da dodam jedno 10€.

Ako ti Orthos blend test izbacuje gresku, moze da bude do RAM-a, ali ne mora. Probaj Orthos in place FFT. Ako on puca, 100% je do procesora. Tada pomaze dizanje voltaze jedino ili zamena procesora. Pored toga probaj i novi S&M, prijavice ti gresku u procesoru i to tacno na odredjenom delu.

Tesko da si mogao da to uradis overklokovanjem, ako naravno nisi preterivao sa naponom. Kada overvoltujes procesor, tada on ima daleko vecu wattazu, jer povecavas i amperazu i voltazu. Wattaza se povecava kvadratno, povecanjem vcore napona. To znaci da ako ti procesor disipira 65W na 1.325v, ako dignes napon za 10% imaces 78.65W na procesoru sto nije mnogo, ali ako dignes procesor sa 2.2 na 3.2 Ghz on ce raditi u termalnoj envelopi od 114W, sto opet tvoja ploca i tranzistori na njoj mogu da podrze jer podrzava CPU do 125W, a mozda i vise. Tu se kao problem javlja procesor koji ne moze da izgura veci takt.
Povecanjem napona za 20% i 3.2 Ghz disipacija skace na 135W za tvoje Brisbane jezgro i tu se opet problemi javljaju sa procesorom i maksimalnom termalnom specifikacijom. Ako je Tcase = 55 - 68 stepeni sto je nominalna i maksimalna temperatura na kojoj procesor moze normalno da operise, sa povecanjem takta i napona ta granica se smanjuje, a zagrevanje se povecava. Samim tim dolazis do granice, i prelazis tu granicu kada procesor ne moze vise normalno da operise. Posledica toga je da kada pustis Orthos Prime koji zagreva oba jezgra, cim temperatura krene da raste, procesor napravi gresku.
Ako hoces da dizes voltazu vise od 10% pozeljno je imati plocu koja moze da izgura TDP od preko 140W i odlicno hladjenje.

Poslednja izmena:
Default napon mu je po cpuz-u mu je 1.344. Ja sam u biosu stavio 1.35 sto ploca po cpuz-u overvoltuje na 1.375 to je 2-3%. I onda sam sve vratio na default. Probao sam da mu iskljucim cool and quiet u biosu i u power menagment-u sam stavio always on, i nije pomoglo, tj. na 250x10 nije blokirao. Ne znam da li bi puko da sam nastavio. Onda sam probao na 250x12 i podigao napon i poceo je da pisti zbog napona. Drzacu ga na defaultu, to je verovatno dovoljno za igre i nove graficke kartice.

Poslednja izmena:
Tema je zamrla, pa reko da je malo ozivim. ;) Naime, cuo sam da su se pojavili procesori AMD 4200+ sa tim G2 stepping-om (ADO4200IAA5DO). Procesori se prodaju kao tray sa godinu dana garancije. Takodje sam cuo da se klokuju ko nenormalni. Rekao mi je covek da je 6000+ okacio o klin, posle ovoga. Jel imao jos neko slicnih pozitivnih iskustava.

Hvala i pozdrav

Poslednja izmena:
Naime, cuo sam da su se pojavili procesori AMD 4200+ sa tim G2 stepping-om (ADO4200IAA5DO). Procesori se prodaju kao tray sa godinu dana garancije. Takodje sam cuo da se klokuju ko nenormalni. Rekao mi je covek da je 6000+ okacio o klin, posle ovoga. Jel imao jos neko slicnih pozitivnih iskustava.

Hvala i pozdrav

Da si ti nama živ i zdrav i raspoložen za overklok kao ovaj moj procesor... :d

Ma sta ovo znacilo i ja cu se nasmejati. :d Mozda sam zaboravio da kazem ponovo pojavili. Ali neka, smejacemo se zajedno. :d
Ma sta ti je bre covece?! G2 revizuja se pojavila jos pre godinu i kusur dana i vec polako odlazi u penziju,sada je nesto drugo aktuelno...;)

Poslednja izmena:
Ma sta ti je bre covece?! G2 revizuja se pojavila jos pre godinu i kusur dana i vec polako odlazi u penziju,sada je nesto drugo aktuelno...;)

Ne da odlazi u penziju, nego je vec na pecanju, i igranju šaha u parku (koliko je otisla u penziju) :D

A jel postoji BH-S2 revivizija jezgra? Jel to g2 isto? I jel piše negde revizija jezgra na kutiji ili procesoru da može da se vidi pre kupovine, da li ima možda trenutno ima neka novija bolja revizija jezgra ? Želeo bih sutra ujutru da naručim procesor pa bi mi pomoglo ako bi mi neko rekao.

Poslednja izmena:
A jel postoji BH-S2 revivizija jezgra? Jel to g2 isto? I jel piše negde revizija jezgra na kutiji ili procesoru da može da se vidi pre kupovine, da li ima možda trenutno ima neka novija bolja revizija jezgra ? Želeo bih sutra ujutru da naručim procesor pa bi mi pomoglo ako bi mi neko rekao.

Sto se tice Brisbane jezgara G2 je druga po redu i poslednja revizija(S2 ne postoji).Uglavnom,svi procesori preko 4400+ su G2 dok su oni sa nizim mnoziocem ostali G1 revizija.Takodje,na samom procu je napisana sifra iz koje se da primetiti koja je revizija jezgra u pitanju,ne secam se kako tacno bese,pogledaj po forumu,govoreno je ranije o tome...

Zahvaljujem. Pronašao sam na cpu-world da bi oznaka za g2 reviziju 4200+ jezgra trebaalo da bude ADO4200DOBOX za box verziju ili ADO4200IAA5DO za tray kao što je na prethodnoj strani već pomenuto.

ps Izvinjavam se što sam zalutao u 4400+ temu sa pitanjem oko 4200+ procesora, nadam se da će me informacija o tome gde da se nadju tačne oznake procesora za nekog ko već ne zna izvinuti.

edit: preteče me superstarr dok sam kucao ovo :)

Poslednja izmena:
Njabitnije je da je G2, a dal je 4200 ili 4400 je jako malo bitno. SuperStarr je imao odlichan primerak 4200tke, koji je ishao do 3.2ghz.

Poslednja izmena:
ok, ja sam samo pitao dali je taj proc g2, sad dali ej ok primerak ili ne..ko zna...

:D hebiga neko mora da udomi i penzose.

Kolika je razlika izmedju 4400+ i 4200+ ?
Ne znam moze li se naci 4200+ u G2 steppingu kod nas, ako neko trazi ovo bi trebala biti oznaka:
OEM (stepping G2): ADO4200IAA5DO,
PIB (stepping G2): ADO4200DOBOX

Jer ako nema neke posebne razlike u brzini, kapiram bolje uzeti jeftiniji,a te pare dodati za plocu ili neki drugi hw ...

:D hebiga neko mora da udomi i penzose.

Kolika je razlika izmedju 4400+ i 4200+ ?
Ne znam moze li se naci 4200+ u G2 steppingu kod nas, ako neko trazi ovo bi trebala biti oznaka:
OEM (stepping G2): ADO4200IAA5DO,
PIB (stepping G2): ADO4200DOBOX

Jer ako nema neke posebne razlike u brzini, kapiram bolje uzeti jeftiniji,a te pare dodati za plocu ili neki drugi hw ...

Skoro nikakva,samo u radnom taktu i mnoziocu.Doduse,veca je verovatnoca da ces na G1 naleteti ako kupish 4200+.

Vrh Dno