Šta je novo?

X1800 XT benchmarks

• Začetnik teme Začetnik teme starac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ByMax je napisao(la):
Treba obratiti pažnju i na ovo - G70 ima 24 pajplajna i 300-ak M tranzistora, a ATI sa gotovo istim brojem tranzistora, svega 16 pajpova. Jel se to čini da u nV jezgru nešto malo... nedostaje?

Na primer u G70 manje tranzistora ide na cache, a vise na vise pajpova?

Ser_Zile je napisao(la):
kad ce ove nove kartice stici u nase prodavnice???
Raspoložive na stoku, mogu da stignu za nekoliko dana, pitanje je samo ima li kupaca.
Evo projektovanih krajnjih cena kod nas sa PDVom (možda bi bile i malo niže):

ATI X1800XT 625/1500 X1800XT 512MB GDDR3 DUAL DVI+VIVO CF READY 589e
ATI X1800XT 625/1500 X1800XT 256MB GDDR3 DUAL DVI+VIVO CF READY 549e
ATI X1800XL 500/1000 X1800XL 256MB GDDR3 DUAL DVI+VIVO CF READY 465e

Ovih ima na stoku ali im još nije određena cena:
ATI X1300PRO 600/400 X1300PRO 256MB GDDR3 DUAL DVI
ATI X1300 500/1000 X1300 256MB DDR2 DUAL DVI

A X1600 još nema u ponudi...

To uopste nisu jake cene - ako bi 256 MB verzija X1800XT kostala oko 540 evra, sasvim je prihvatljivo i toliko je do skoro kostao X850 XT PE i 7800 GTX... Mislim sa PDV-om.

Ma biju ko nece da kupi :d Samo mi reci koliko mislis da bi trebalo da kosta ? 800 evrica ?
Mnogo za 99% ljudi u Srbijici. Sasvim je normalno da nova gen. kartica kad se pojavi u top klasi kosta oko 500-550 evra, to nije nista neobicno, neocekivano, a nije ni malo.

Poslednja izmena:
Pomenuta X1800XL kad je stigla ispala je cena 435e (37500 din krajnja) umesto projektovanih 465e, dakle ne ispadnu baš toliko, ono su pesimističke prognoze.

Ali jedna je stvar koliko nešto košta u odnosu na konkurenciju pa potrošači kupuje kartu od 450e jer na drugim mestima košta 490e pa je povoljna kupovina, a druga koliko nešto realno vredi i kakvu korist u životu donosi gde sumnjam da 5% kupaca high-end kartica nju otplate kroz neke projekte i zaradu. Dakle koriste se za (skupu) zabavu...

ZorMi je napisao(la):
Pomenuta X1800XL kad je stigla ispala je cena 435e (37500 din krajnja) umesto projektovanih 465e, dakle ne ispadnu baš toliko, ono su pesimističke prognoze.
Ma definitivno citava X1K familija klizi dole! Evo X1800XL pojeftijuje iz dana u dan:

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16814142053

Kada ATi izbaci R580 pocetkom iduce godine kompletna X1800 (a Bogami i druge dve ce se pomeriti na dole):

X1800XL ima da ide na 299, XT na 399 (za 256MB verziju) i 449 (za 512MB verziju). R580 ce se pozicionirati na 599, koliko je na pocetku bio R520.
E sad, X1600se ne moze ni pod razno odrzati na aktuelnim cenama, a cak i na njima je pitanje da li moze da bude opravdana kupovina pored 6800GS-a koji ide na 199!? ATi zato sprema RV560, ali mislim da ga nece "aktivirati" dok ne vide sta je 'vidija spremila za 7600-ku (koja po logici stvari mora da bude brza od 6800GS-a, a po slicnoj ceni).
Jedino logicno resenje do RV560 je da ATi spusti X800XL na 199, jer on kako-tako parira 6800GS-u!
Trenutno ATi pozicionira X1600Pro protiv 6600GT-a.

http://www.ncix.com/products/index.php?sku=16981&vpn=EAX1600PRO/TD/256M&manufacture=ASUS

Nedjo je napisao(la):
Ma definitivno citava X1K familija klizi dole!

Da, debelo su zaglibili u blato :d😀:d

Kad izadje RV580 ove krsheve ce poklanjati jer prvi macici se ipak u vodu bacaju kad je tehnologija u pitanju. nVidia je NV40 "ispekla" na NV30 fijasku i sve sto sledi je nadogradnja, a ATI? Videcemo...

x1800xl ide ispod 300 za Bozic. Sumnjam da ce 7600 biti brzi od one XFX nasvirane 6800gs (485/1100) i ne znam gde ce da je ubace cenovno jer sad imamo 6800gs za 200, 6800gt za 250 i 7800gt za 300. videcemo posle Cebita gde ce da metnu 7600. Ja mislim ispod 6800GS odnosno kako vidim GS ce biti povucena i uradice samo swap..

Sve, sve ali hdr na novim ATI kartama! :zgran: 🙂 Koliko je bolje odrađen od nv to nije normalno.

filipenko je napisao(la):
Sve, sve ali hdr na novim ATI kartama! :zgran: 🙂 Koliko je bolje odrađen od nv to nije normalno.

Ne razumem to "bolje odradjen od nv"? Pogledaj malo shotove Lost Coast i SC3 i videces da ATI u tamnim delovima slike daje svetlije nijanse sa MANJE detalja od NV. To je valjda losije!

Stos je u tome sto se za HDR na NV koriste FP16 (16bit floating point) texture, a na dosadasnjim ATI kartama I16 (16bit int) texture. Novi ATI moze da potera HDR + AA ali su u tom slucaju performanse nikakve i uglavnom nije igrivo.

Ovde su uporedili 7800 GTX i X850 HDR rendering. Nvidia radi sa FP16, a ATI sa I16 texturama. Sve dok developeri ne podrze HDR sa FP16 texturama na novim X1000 NVidia ce imati bolji IQ.

http://www.bit-tech.net/gaming/2005/08/05/scct_sm20_sm30/2.html

yooyo

Gubiš iz vida jedan bitan faktor - to izgleda praktično isto (čovek stvarno treba debelo da se zagleda a u igri se to ne vidi a gro efekta se vidi) ali radi mnooogo brže na Atiju. Tako recimo imamo situaciju da je hdr na 6600GT upotrebljiv samo do 1024 a na X1600 i u većim rezolucijama.

Doduše, dok izađe definitivno taj glupi X1600 imaćemo celu gamu nv karti i to na popustu 🙂 Svugde samo pominju X1800 i X1300 a o X1600 niko ni da bekne, ne samo ovde nego i napolju.

Jel ATI uspeo da sredi performanse X1600XT, ili to cudo od 12 pajpa i mnooogo MHz ostaje mucak, a Maxo 'n' Nedjo???

Dva posta nize...

Gubiš iz vida jedan bitan faktor - to izgleda praktično isto (čovek stvarno treba debelo da se zagleda a u igri se to ne vidi a gro efekta se vidi) ali radi mnooogo brže na Atiju

Bilo bi dobro da ne skacete sami sebi u usta ovako ;-)

audiofreak je napisao(la):
Bilo bi dobro da ne skacete sami sebi u usta ovako ;-)
kaze da izgleda isto, a radi brze.
jel to tacno?
ako jeste onda je ATI bolje odradio HDR 😉

Ser_Zile je napisao(la):
kaze da izgleda isto, a radi brze.
jel to tacno?
ako jeste onda je ATI bolje odradio HDR 😉

Ako je prema onim slikama onda nije isto. A sa AA verovatno nije ni brze.

Ajde da pojasnim - nije isto, ali razlika je po mom mišljenju toliko mala da je zanemarljiva. U igranju se to ni ne oseti dok se ne zabuljiš u skrinshot. Ali zato radi skoro duplo brže. Po mom mišljenju - to je bolje od nv implementacije po krajnjeg korisnika, posebno kad su u pitanju grafičke karte srednje i niže klase kojima vek trajanja ionako nije nešto specijalno dug - upotrbljivost HDR-a je dramatično veća.

Valjda sam sad jasan...🙂

Broz je napisao(la):
http://www.legionhardware.com/document.php?id=473&p=6

ova i sledeca strana su zanimljive za razmisljanje

O tome sam ja i razmisljao i mogu ti reci da mi je malo sumnjivo da to nema bar malo veci penal.

"The image quality was also getting better as the AA/AF settings were enabled or increased so they were working."

1. Ako je bolji kvalitet sa AA/AF zasto nema screenshot da i mi to vidimo kako izgleda?!?

2. Da li su to rezultati sa iskljucenim AF optimizacijama ili bez?

Kod nVidije recimo AF skoro da nema nikakav penal cak ni na 16x u F.E.A.R.-u ali ako u drajveru podesis na high-quality to iskljucuje sledece optimizacije:

Trilinear optimization
Anisotropic mip filter optimization
Anisotropic sample optimization

nakon cega slika bude dosta bolja, a frame rate se smanji.

Dok neko to ljudski ne istestira, mozemo samo da spekulisemo.

Poslednja izmena:
da, sture su informacije o tome koji je setup i stvarno bih voleo da neko objasni kako to da nV gibi 50 frejmova a Ati 5 frejnova?!?!
Tim pre sto je ovo jedan od retkih ako ne i jedini test koji daje ovakve rezultate. Sve ostale koje sam video a video sam sve sto se moglo videti pokazuju da GT dobija 9/10 rundi....

yooyo je napisao(la):
Ne razumem to "bolje odradjen od nv"? Pogledaj malo shotove Lost Coast i SC3 i videces da ATI u tamnim delovima slike daje svetlije nijanse sa MANJE detalja od NV. To je valjda losije!

Stos je u tome sto se za HDR na NV koriste FP16 (16bit floating point) texture, a na dosadasnjim ATI kartama I16 (16bit int) texture. Novi ATI moze da potera HDR + AA ali su u tom slucaju performanse nikakve i uglavnom nije igrivo.

Ovde su uporedili 7800 GTX i X850 HDR rendering. Nvidia radi sa FP16, a ATI sa I16 texturama. Sve dok developeri ne podrze HDR sa FP16 texturama na novim X1000 NVidia ce imati bolji IQ.

http://www.bit-tech.net/gaming/2005/08/05/scct_sm20_sm30/2.html

yooyo
R4xx radi Integer10, a ne 16. S druge strane, R5xx radi FP16 sa sve gama korekcijom...

Broz je napisao(la):
da, sture su informacije o tome koji je setup i stvarno bih voleo da neko objasni kako to da nV gibi 50 frejmova a Ati 5 frejnova?!?!
Tim pre sto je ovo jedan od retkih ako ne i jedini test koji daje ovakve rezultate. Sve ostale koje sam video a video sam sve sto se moglo videti pokazuju da GT dobija 9/10 rundi....
Jedna od najvecih ATI-jevih prednosti u novoj generaciji jesu performanse sa AA/AF.
Evo ilustracije u FEAR-u.
Porede se najmpocniji GTX256 (ASUS TOP) i X1800XT:

1280x1024
No AA/ No AF: 74 na prama 63 za ASUS
4xAA/16xAF: 38: na prema 50 Protiv ASUS-a

Sredinom iduce nedelje stizu 5.12 katalisti koji dodatno ubrzavaju FEAR.Jasno je da kada se 'vidiji "odverne" 8x AA da je pad jos zzesci...

Poslednja izmena:
Da, novi drajveri ATIja yeboo kewoo, uvećavaju performanse mnooogo. Bukvalno bi trebalo da se revidiraju svi testovi X1xxx serije, rezulatati su sad drastično drugačiji u mnogo čemu. Posebno mi je zanimljiv dobitak u do sada problematičnim ''nv igrama'', poput Q4 i sl. Kad mi je maxa rekao da je dobitak i do 30% bio sam skeptičan, ali stvarno ispade tako.

Testovi vendor kartica ce imati poređenja stari vs. novi drajveri... I neke nove benchmarke (CoD2, Lost Coast, Q4, FEAR...)

CoD2 :vomit:
Moj predlog je da to na benču nikad ne koristiš kao test, Maxo...taj kod je prilično neoptimizovan za veće rezolucije i zahtevnije modove (+AA, +AF) i uopšte ne vidim koliko bi merodavni rezultati dobijeni u njemu bili.

I Neđo je pisao da je igra neoptimizovana, pa eno ga, pokrenuo je na svojoj novoj kartici i sad mu se dopada 😛, dakle, sačekaj da kupiš dobru makinu, odigraj CoD2 i onda ćemo da pričamo o tome da li je dobra ili ne... i koliko je optimizovana. Naravno, sa aspekta grafike, pošto znam da voliš "realistične" igre...

Pošto vidim da je komentarisanje igara postalo kontroverznije od AMD vs. Intel ili nVidia vs. ATi polemike, predlažem da ubuduće u tom komentarisanju razdvojimo tehnički deo (koji ne treba da bude sporan) od ostalog. Igrivost i ličnie impresije neka opisuju oni koji smatraju da imaju šta da kažu. Svaki naslov je moguće tako komentarisati. Na kraju nismo svi sposobni da kavalitetno ocenjujemo i jedno i drugo.

Poslednja izmena:
CoD2 :vomit:
Moj predlog je da to na benču nikad ne koristiš kao test, Maxo...taj kod je prilično neoptimizovan za veće rezolucije i zahtevnije modove (+AA, +AF) i uopšte ne vidim koliko bi merodavni rezultati dobijeni u njemu bili.
Taj kod je takav kakav je. Koliko je optimizovan mi ne mozemo da tvrdimo (mozda jedino da Audijo frik odradi neko disembliranje 😉)
Ono sto je sigurno jeste da extra opterecuje graficku i to je najbitnije za testiranje iste. Kao i cinjenica da bacaju pouzdane rezultate, koji maltene da nemaju nikakvo odstoopanje od vrtenja do vrtenja...
Ljudi moraju da shvate poentu da mi ne testiramo igre, vec graficke. Pored FEAR-a i COD-a, ma koliko ja njima ne bio odusevljen kao igrama, trenutno ne postoji zahteniji Benchmark, koji ce tako da zagreje graficku.
Jedno je sigurno, igre u buducnosti ce mozda biti optimizovanije, ali siurno nece raditi brze. pre ce da se taj visak performansi kanalise u dodavanje jos, uslovno receno, realnosti (na prvom mestu HDR, koji ni COD ni FEAR nemaju).

A kad smo vec kod COD2, evo kako se nose glavni konkurenti u njemu (X1800XT&GF780GTX):
1280x1024
CoD2 Demo1 (supplied by nvidia)
No AA/ No AF: 61 ATI, 43 NVIDIA
4xAA/16xAF: 53.4 ATI, 34.6 NVIDIA
*Daklem, ovo nije TOP, kao u prethodnom postu, vec default GTX vs. defult XT!
Sto bi rekla Andjelina Bredu: "Who's your daddy now!?" 😀

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno