Šta je novo?

X1800 XT benchmarks

• Začetnik teme Začetnik teme starac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
mcekovic je napisao(la):
Ovo sa 1600XT je smesno. 12 pipe karta na 600 Mhz a da ima 128 bitnu memorijsku magistralu (doduse na 1.5GHz). Moze da se desi da bude sporiji od X800 GTO (256b na 1Ghz)...

Do sada sam uvek kupovao ATi (jer je u trenutnku kad sam kupovao uvek imao best buy u srednjoj klasi), ali ako se nastavi ovako, sledeca karta vrlo lako moze da bude nVidia...
Problem sa performansama kod 1600 je u neizbrusenosti drajvera. X1K je potpuno nova arhitektura i za njenu eksploataciju ce biti potrebno odraditi dve-tri nove verzije katalista.
Poenta kod X1K serije jeste da ona nije kao svojevremeno R420 samo prosto prosirenje R300. Kratkorocno gledano ovakav izbor je ucinio da druga polovina godine u potpunosti pripadne 'vidiji, ali s druge strane ATi ima sve uslove da se revansira iduce godine. Problemi oko izbacivanja ispravnog GPU-a su extra skupa, ali i ekstra dragocena skola, koju je 'vidija platila sa NV30, a sto joj se dugorocno veoma isplatilo.

LM, da se vratim na pocetak. RV530 bazirane kartice ce se i onako u masovnim kolicinama pojaviti krajem godine i pocetkom iduce. Do tada ce ATi drzati MidRange segment sa X800GT-om i GTO-om. Sa Catalystima 6.0 ce se u pravom svetlu videti sta moze da uradi 12 Ultra-brzih pajpova i memorija na 1.4 GHz... doduse NVIDIA je ubrzala zavrsenje GT7600 projekta...

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Ovaj text je najsveobuhvatniji (pored beyond3D-ovog) kada je rec o znacajnim unapredjenjima arhitekture X1K familije GPU-ova:
http://www.techreport.com/reviews/2005q4/radeon-x1000/index.x?pg=1

Koliko je R520 superioran u odredjenim situacijama najbolje govori sledeci benchmark:

http://techreport.com/reviews/2005q4/radeon-x1000/shadermark-shadow.gif

Ovo je razlog zasto u FEAR-u X1K odvaljuje G70!

E ovo Nedjo nisi smeo da izjavis. 😀
Ja se bas spremao da opletem F.E.A.R., ali sada si mi bacio buvu. :d

Edit: Kako sada ispade da na tom testu sto je Nedjo objavio x1800XT, odvaljuje G70? Sta su to promenili? Ajde neko ukratko mrzi me da citam. 😀

POZ :wave:

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Problem sa performansama kod 1600 je u neizbrusenosti drajvera. X1K je potpuno nova arhitektura i za njenu eksploataciju ce biti

A sta za G70 nije potrebno provrteti nekoliko verzija driver-a, da bi se videle konacne granice tog grafickog chip-a? :trust:

1. na prvoj strani techreportovog testa imas objasnjenje kljucne novine u X1K arhitekturi
2. naravno da je i za G70 potrebno optimizovati drajvere, a Series 80 koji su juce izbaceni (doduse beta) upravo su vrhunac u optimizaciji za G70.
Za X1K arhitekturu tek se optimizuju Catalysti, a kljucna novina ce doci na prolece iduce godine kada bi trebalo da bude zavrsen projekat "Orca" koji ce doneti potpuno novi OGL drajver!!

Znaš šta Nedjo...počeo si ti mnoooogo vremena da provodiš sa Maxom. Samo ATI ono, pa ATI ovo... ej bre... 😉 😀 😀 😀
Pozdrav. :wave:

Nedjo, kako stoje x1600 sa disipacijom toplote, hoce li biti modela sa pasivnim hladjenjem ili heat-pipe coolerima?

Sigurno ce biti, X1600 je ladniji dosta od X700 Pro, a 1300 pogotovo...!

Poslednja izmena:
Moorhuhn je napisao(la):
Znaš šta Nedjo...počeo si ti mnoooogo vremena da provodiš sa Maxom. Samo ATI ono, pa ATI ovo... ej bre... 😉 😀 😀 😀
Pozdrav. :wave:
Pa spavali smo zajedno 😀 :d ... u sobi!
Daleko od toga da sam nesto zapeo za ATi, jednostavno zelim ljudima da objasnim da je R520 zaista kvalitetna arhitektura, kojoj samo fali dobra drajverska optimizacija.
Teri Makedon aka Catalyst maker ide dve nedelje na odmor, tako da ne treba ocekivati da ce 5.10 katalisti nesto drastino promeniti, ali vec tamo od nove godine treba ovcekivati kvalitetniju optimizaciju.
Nisam citao reviewowe (zauzet sam testiranjem kompletne X1K familije), tako da ne znam da li je negde pomenuta programabilna priroda memorijskog kontrolera. U sustini mem. ctr. ce se kroz drajvere moci optimizovati po potrebi za razlicite naslove, sto otvara ne slucene mogucnosti, a mem. ctrl. je samo jedna od zaista sjajnih stvari unutar X1K familije...

jos sinoc sam hteo da kazem da bi 1600XT trebao da kosta 180€, a sad vidim da se na techreportu slazu samnom 🙂
techreport.com je napisao(la):
this feels more like a $179 product to me
cenim da ce taman tu negde 180-200€ i da zavrsi ova karta posle jedno dva do tri meseca od pocetka prodaje jer ce se za to vreme rasprodati ove GT i GTO varijante koje se nalaze na teritoriji 1600-ke.

btw. daleko od toga da su novi GPU-ovi losi ali i dalje cekamo na pocetak prodaje, cene i naravno drajvere :d

Kod čike Tome brži je ati u HL2 i 3dMarku dok gubi u drugim testovima od GTX, i po čemu je sad toliko bolja.

Marac je napisao(la):
Kod čike Tome brži je ati u HL2 i 3dMarku dok gubi u drugim testovima od GTX, i po čemu je sad toliko bolja.

Pogledaj link koji je dao Nedja:
U BF-u2, FC-u, F.E.A.R-u, HL2 je ~10-50% bolja a ovo su igre koje se najvise i igraju isl...a kod Toma je ATI bio bolji u AA+AF modovima(ut 2004,fc - a ko ce da igra bez tih modova a kupio je ovakvu kartu - niko)dok je bez njih nvidia standardno bolja.A i kod Toma je jedino nvidia stvarno bila vidljivo bolja u doomu3, dok u ostalima Ati je bio malo brzi, a sa obzirom da smo svi ocekivali da ce biti sporiji zbog silnih najava ATI je ipak ostavio dobar utisak.

EDIT: Sada videh sta posedujes, ali nema potrebe da se plasis ATI-jeve konkurencije jer su obe karte ultra brze i ako je verovatno generalno ATI-jeva brza opet imas aktuelnu kartu.

Poslednja izmena:
MAD_MUzzY je napisao(la):
A za to vreme nV priprema jos manje i ladnije g70 chipove 🙂 ... Pomirite se da je ATi zakasnio debelo sa ovim chipom.
I G72

ATI je naisao na nepredvidjene probleme u proizvodnji, ne u arhitekturi X1000 familije. Ono sto ljudi treba da skapiraju jeste da je njihova SM3.0 implementacija daleko ispred nVidijine, te da nijedna SM3.0 igra jos uvek nije iskoristila prednosti koje novi SM donosi u odnosu na verziju 2.0, tj. da je cuveni SM3.0 feature koji je imao GeForce 6 više tu kao checkbox opcija "vidi, mi to podržavamo", nego što omogućava više i pruža developerima šansu da rade sa kompleksnijim shaderima. To se jako dobro može videti u nezavisnim testovima koje radi grupa studenata i profesora na univerzitetu Stenford u Kaliforniji, koji su razvili GP-GPU aplikacije i tako omogućili da se GPU iskoristi za druge svrhe, a ne samo za pixel output. U shader pipeline se umesto teksela može postaviti matematička matrica, funkcija, te zatražiti output, što Radeon X1800XT radi mnogo mnogo brže nego jedan P4 na 3.0 GHz, ali iznenađujuće, daleko brže nego GeForce 7800 GTX. Uz nekoliko različitih aplikacija, u kojima je X1800XT mnogo brži od konkurenta, može se doći do nedvosmislenog rezultata - nV40 i G70 jednostavno ne rade dynamic branching kako treba, na šta se matematičke funkcije tih programa intenzivno oslanjaju. nVidia je čak pokušala da zabrani da se rezultati ovih nezavisnih istraživanja objave na zvaničnom sajtu www.gpgpu.org , iako momke iz Stenforda podržavaju npr. AMD, IBM, Toshiba, AT&T, od skoro i ATI ... itd itd. Ono što je poenta cele priče, jeste da se nVidia poziva na SM3.0 koji ima već više od godinu dana, a implementacija tog feature-a je bliža nekom SM2.0c nego trojci. Zapravo, on u teoriji može da pokrene SM3.0 naslov, ali isto tako i developeri, koji rade pod budnim okom nVidie, mogu da napišu da njihova igra koristi SM3.0, a da ne iskoriste ni 3% onoga što ta verzija shadera nudi. Dobar primer je i geometric instancing kroz SM2.0, koji je ATI nudio preko partnera u ATI Tray Tools, Omega i sličnim izdanjima tweakera / drajvera. No, opširnije o ovome će se uskoro naveliko pisati... a nVidia, ako i pokuša da opovrgne sve, postoje neoborivi dokazi. Ono što mene čudi je pomalo flegmatičan marketing kanađana - oni su kuleri i nije ih briga šta nVidia iznosi u svojim pljuvačinama, kad ATI ima toliko toga u rukavu čime bi mogao da uzvrati. Ok, zakasnili su sa X1000 karticama, pa šta? nVidiji smo svi lako oprostili na katastrofalnoj FX seriji koja se opet ok prodavala (dobar dokaz da je nVidia na prvom mestu marketinška kompanija), kad se pojavio nV40. Treba obratiti pažnju i na ovo - G70 ima 24 pajplajna i 300-ak M tranzistora, a ATI sa gotovo istim brojem tranzistora, svega 16 pajpova. Jel se to čini da u nV jezgru nešto malo... nedostaje? 🙂

pozdrav

byMaX je napisao(la):
Jel se to čini da u nV jezgru nešto malo... nedostaje? 🙂

Ili pak u R520 jezgru ima viska delova 😀 :d
Salim se, i jedno i drugo je moguce.

Dobro bre Max... NVidia je potrosila svoje tranzistore na 24 pipe-a, a ATI na 16 + Ultra Thread Core. I jedni i drugi imaju pravo da potrose tranzistore kako misle.
Nego da te pitam.. jel moze taj XT da se overklokuje ili su ga doterali do krajnjih granica stabilnosti samo da bi izvukli veci 3dmark score?

Kod R520 fali pristup texturama iz vertex shadera (ovo je 100% tacno) i izgleda filtering floating-point textura (moram jos da proverim). Ako je ovo drugo tacno onda ne razumem zasto su uopste pravili podrsku za FP texture!? Ajde proverite ovo dok ste jos tamo.

Uostalom.. taj texture fetch iz vertex shadera ne spada u SM3.0 tako da je ipakpostalo jasno da ATI nudi samo ono sto M$ napise u D3D specifikaciji i nista vise van toga.

yooyo

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
2. naravno da je i za G70 potrebno optimizovati drajvere, a Series 80 koji su juce izbaceni (doduse beta) upravo su vrhunac u optimizaciji za G70.

Nadam se da ce doneti neka brzanja, posto jos nisam probao.

yooyo je napisao(la):
Dobro bre Max... NVidia je potrosila svoje tranzistore na 24 pipe-a, a ATI na 16 + Ultra Thread Core. I jedni i drugi imaju pravo da potrose tranzistore kako misle.
Nego da te pitam.. jel moze taj XT da se overklokuje ili su ga doterali do krajnjih granica stabilnosti samo da bi izvukli veci 3dmark score?

Kod R520 fali pristup texturama iz vertex shadera (ovo je 100% tacno) i izgleda filtering floating-point textura (moram jos da proverim). Ako je ovo drugo tacno onda ne razumem zasto su uopste pravili podrsku za FP texture!? Ajde proverite ovo dok ste jos tamo.

Uostalom.. taj texture fetch iz vertex shadera ne spada u SM3.0 tako da je ipakpostalo jasno da ATI nudi samo ono sto M$ napise u D3D specifikaciji i nista vise van toga.

yooyo
Max mu ga je bas dao! pa Maxo zar nisi rekao da ces popljuvati ATi ako se ispostavi da je moja tvrdnja tacna da R520 ima 16 pajpova!? BTW gde je mojih 10€? :d
Takodje mislim da si malko vise preterao pljujuci 'vidijinu SM 3.0 implementaciju! ATi jeva je bolja samo toliko sto moze efikasnije da izvrsava "small beches"! Takodje NV i ATi razlicito racunaju tranzistore, tako da taj podatak o tranzistorima koje daju obe kompanije je neupotrebljiv i besmislen u realnom zivotu!
Ovo sto si napisao o GPGPU upotrebi je totalno besmisleno game developerima. Zaista je impresivno ono sto R520 moze da uradi na tom polju, ali je to u ovom momentu vise PR patka nego smislena funkcionalnost. Definitivno ce se u buducnosti taj Stenfordovska ideja razvijati i ja ocekujem da 'vidija nece zaostajati na tom planu, ali sada to sto R520 moze da uradi kao GPGPU je na akademskom nivou i nije bog-zna-kakav argument koji mu ide u prilog.
R520 je mocna arhitektura, ali ce ona koliko vec pocetkom iduce godine biti prevazidjena i to od strane samog ATi-a!!! Pocetkom iduce godine stize GPU koji je dizajnirao ATi-ev Bostonski tim i koji ce ostaviti u prasini R520, a siguran sam i G72!
Tacno je da R520 ne moze da radi Vertex texturing! Uostalom Yooyo dobices R520 pa ces proveriti ovo drugo (na Ibizi mi je shanirana torbica u kojoj mi je bio fontel i gomila vizitki, izmedju ostalog i tvoja, baci mi na PM broj telefona da se cujemo i dogovorimo kad da svratim sa R520-kom) 😉

Uostalom Yooyo dobices R520 pa ces proveriti ovo drugo (na Ibizi mi je shanirana torbica u kojoj mi je bio fontel i gomila vizitki, izmedju ostalog i tvoja...

Aaaaa.. nemogu da verujem... mislim da bi jedna R520 mogla da nadoknadi pretpljeni bol, patnju i stress koji si doziveo 🙂

Na koga sumnjas? Kanadjane? Spance?

yooyo je napisao(la):
Aaaaa.. nemogu da verujem... mislim da bi jedna R520 mogla da nadoknadi pretpljeni bol, patnju i stress koji si doziveo 🙂

Na koga sumnjas? Kanadjane? Spance?
Ma Spanci... 🙂

Nego daj telefon na PM pa da se dogovorimo kad i kako da ti dopremim ovaj X1800XL 😉
P.S
Spremi masinu 😉

opa, ovde se dele karte.
ako imate viska i ja bih jednu (skromnost je moja vrlina-ja bih se zadovoljio sa jednom X1600XT 😀)
salim se, naravno

Po svemu procitanom (mada nisam bas imao puno vremena za detalje), ispada da je su feature-i i arhitektura R5XX izvrsni, ali da implementacija i nije bas bas. Valjda ce se situacija popraviti sa R580 i familijom.

Ovo nije bas kao kad je izasao R300 koji je u svemu bio ispred vremena.

Krs, nije koliki se ocekivalo ali je ipak krs :d .Ati juri nVidiu sa 1.2ns memorijom a nV-u nista ne sprecava da na G72 stavi istu.
Do kraja godine stizu:Quake4, Enemy teritory:Quake wars, Prey, Wolfenstein + mozda jos koja igra na D3 engineu. Pre pojavljivanja G70 neki lik koji radi na U3 je rekao da ce G70 biti bolji od R520 na Unreal 3 engineu. Ati jedino ima FC2 i Alan Wake( koji ce biti odlican ali ce trajati 6-7 sati kao Max Payne :d ).
Postoje li sanse da na G80 osvane XDR memorija.

heh evoga poznati Kraljevchanin sa njegovim biserima :d
1. ovo za "krsh" ne vredi ni komentarisati, potpuno neozbiljna klasifikacija od streane nekoga ko niti je probao karticu, niti se razume u arhitekturu GPUa.
2. Naravno danista ne sprecava 'vidiju da na G72 stavi 1.2ns memoriju i ona ce to sigurno uraditi i sigurno ce imati extra performanse, to je ATiju savrseno jasno zato ono u steku i imaju R580!
3. Ove godine ce se od D3 zasnovanih igara pojaviti samo Q4. ET:QW je najavljen za iducu godinu, a za RTCW2 ne postoji tacno odredjen datum pojavljivanja. ATi je sa svojim "Get in the game" programom stao iza Prey-a, prema tome, moguce je da su momci iz human head studija adaptirali D3 makinu R520-ci...
4. XDR nikada nece zazziveti na grafickim karticama. Sledeci korak je GDDR4 koji dolazi iduce godine (potvrdjena informacija)!
Eto, nadam se da su ti sad neke stvari malo jasnije 😉

mogu da se kladim da ce Maxa biti jedini na forumu koji ce imati X1800XT-a! 😀

Nedjo je napisao(la):
Pocetkom iduce godine stize GPU koji je dizajnirao ATi-ev Bostonski tim i koji ce ostaviti u prasini R520, a siguran sam i G72!
nemoj da bude kao sto je R520 sa 32 pajpa oduvao G70 sa 24 pre par meseci 😉

kad ce ove nove kartice stici u nase prodavnice???

valjda ce biti do nove godine X1600 serija, a ove druge dve verovatno i ranije.

Kako mi se cini nvidia ide na 90nm sto ce joj omoguciti da podigne clock i na kraju mozda izbaci verziju sa 32 pipeline-a. Ati ce primarno povecati broj pipeline i to ce biti momenat kada ce ove dve arhitekture biti najlakse za poredjenje. Deluje mi da ce biti podjednake po performansama, ne preti nam opasnost od toga da ce se neko skoro izdvojiti.

Nazad
Vrh Dno