Šta je novo?

WooCommerce razna pitanja

skrstic

Slavan
Učlanjen(a)
08.05.2010
Poena
345
Pošto sin hoće da mu napravim prodavnicu a ja sam zadnji put koristio Frontpage 2000 pa prepravljao u Notepad za statični sajt treba mi pomoć.
Planovi - biće bar 2-3 sajta, prodavnica supruzi (da naučim nešto) i sajt sinu prodavnica auto delova. Šta je plan za sajt auto delova - osnova pretraživanje delova marka/model/tip/oznaka plus prikaz alternativa, delovi su sa slikama, opisom, linkovima ka alternativama ... Podaci su u bazi gde planiram jednom da ubacijem automatski podatke od dobavljača preko fajlova ili kasnije API ka njihovim podacima. Korpa sa kupljenim podacima i plaćanje ... Ful responsiv dizajn (PC, tablet, telefon) Znam da je zahtevno za mene ali probaću pa dokle stignem.

1. Gde hostovati? hostinger.com, webhostingsrbija.rs ... neki predlog?
2. Predlog za kupovinu .rs/.com domena? Mozda zajedno sa hostom?
3. Šta od plaginova za WP odmah uzeti i par reči što?
4. Neki savet ...

Hvala unapred za bilo kavu pomoć.

Samo da razjasnim ... koristim/ću AI za pomoć ali lično iskustvo npr. preporuka hosting provajdera mi je bitnija od AI generisane tabele ponuda/cena/... Lično iskustvo je lično iskustvo. Još bolji primer je Elementor (plagin za dizajn stranica) je dobar ali XXX bi ti bolje odradio to i to...

Mislim da 90% tih pitanja koja imaš će ti rešiti hosting provajder. Većina ima 1-click install za većinu popularnih platformi (proveri da li imaju baš WooCommerce, jer je to plagin za WP, nije samostalna platrofma kao Opencart, Magento, PrestaShop i sl).

Biraj neki koji ima cPanel, može da ti olakša posao kasnije.

Ja koristim Unlimited.rs za hosting i Hetzner VPS za dev i staging. Ručno sam dizao sajt samo na VPS-u (VPS je prazna Linux mašina), a i za to možeš da povežeš Claude da ti podigne MySQL bazu, poveže sa sajtom i dovede te do admin panela, redirektuje domen i dodeli mu SSL. Ne znam zašto bi kupovao VPS lokalno, kada većina domaćih hostinga preprodaje strani VPS. Ima par izuzetaka koji nude VPS u lokalnom datacentru (najčešće Cetin), ali ne treba ti to za auto delove.

Uzmi shared hosting i tu imaš sve već predefinisano - obično ima nekoliko eCommerce platformi i još gomila web aplikacija - sve na klik. Kupi domen i preko cPanel-a to sve vrlo lako povežeš. Ako je u pitanju jedan sajt i jedna baza naki slabiji paket kod hosting provajdera ti je dovoljan.

Veći problem je to oko filtriranja, linkovanja sličnih proizvoda - to nije do hostinga, već mora dobro da se isplanira unos svih proizvoda kako treba ili da se isprati proces unosa. Ako je baza loša, može NASA da ga hostuje, neće valjati. Kvalitet baze utiče posle i na SEO. Ako je baza loša, a posao krene, kasnije ćeš svakako doći u situaciju da to sve moraš ponovo da sređuješ.

Poslednja izmena:
Unlimited uzmi, domen i hosting izadje oko 8k godišnje. Imaju skroz ok cPanel. Ako ti treba pomoć oko woocommerce-a piši na pm, odgovoriću kada budem u mogućnosti.

Nazad
Vrh Dno