Šta je novo?

Wolfenstein na 8 bita

da li sam ja ikada rekao da za arkadne igre ne treba skill?

šta misliš koliko li sam sati života izgubio čekajući na divljake koji ne mogu da izgube lopticu da se sklone sa flipera, provodio prepodneva u rupi na kališu da dočekam baju koji na empire city-ju (na spectrumu se to beše zvalo prohibition?) nikada ne biva pogođen i ne skida se sa aparata, dasu koji je na tašmajdanskom bazenu stao za konamijev ping pong i dere ga na najtežem nivou, ona tri cigančeta koji na banjici jednim žetonom zauzmu operation wolf aparat na tri sata... a i sam sa bio ekspert za golden axe i kick off II.

ali to nema veze sa tvojim rečenicama "...da li su 3d igre i bile toliko bitne u toku komercijalnog doba tih mašina. Kada je prioritet tržišta ionako bio i izradi 2d igara...". kako se ti po sopstvenom priznanju tada nisi igrao, a ja jesam, mogu ti reći - još kako su bile bitne. i to ne znači da me zanima i slovo da napišem na temu c=64 vs zx spectrum, već samo da pokušavam da ti dojavim da su u to vreme napravljeni temelji današnje igračke industrije, a da su 3d igre, pogotovo kokpitske simulacije, pogotovo one koje se odvijaju u svemiru, i te kako bile značajne i BITNE, a elite je veruj mi daleko, daleko, daleko, daleko, daleko, daleko bitnija igra od paradroida i zolyx-a.

to će ti svako ovde potvrditi.

da li sam ja ikada rekao da za arkadne igre ne treba skill?

šta misliš koliko li sam sati života izgubio čekajući na divljake koji ne mogu da izgube lopticu da se sklone sa flipera, provodio prepodneva u rupi na kališu da dočekam baju koji na empire city-ju (na spectrumu se to beše zvalo prohibition?) nikada ne biva pogođen i ne skida se sa aparata
kad vec spomenu... jel ima kraja u Empire City-ju?
Moram da pogledam koji sam skor napravio na automatu poslednji put ali sam je otkinuo! :D igrao sam sat vremena sa jednim zetonom; ali me interesuje da li postoji kraj ili ide u krug?

a i sam sa bio ekspert za golden axe i kick off II.
zavisi kako je podesen aparat. npr. Golden Axe u pazovi sam jedva prelazio prvu tablu a na ekskurziji u Kragujevcu sam ga skoro obrnuo sa jednim zetonom (prekinuo sam partiju jer smo morali da bezimo iz fliperane kako ne bi ostali bez patika... :d)
btw i mi smo imali lokalnog lika koji bi ubacio jedan zeton u igricu i uglavnom bi je igrao satima. Secam se da je Pera (deda koji je prodavao zetone) izvlacio aparat iz struje kako bi ovaj prestao sa igranjem.

btw nikada nisam cuo za paradroida, ovde moze da se probao online: http://www.80stopgames.com/site/node/2794 ...idem da ga probam, izgleda interesantno. 10x elvire!

već samo da pokušavam da ti dojavim da su u to vreme napravljeni temelji današnje igračke industrije, a da su 3d igre, pogotovo kokpitske simulacije, pogotovo one koje se odvijaju u svemiru, i te kako bile značajne i BITNE, a elite je veruj mi daleko, daleko, daleko, daleko, daleko, daleko bitnija igra od paradroida i zolyx-a.

to će ti svako ovde potvrditi.

Razvoj 3d igara koji su danas sastavni deo industrije, paralelno se odvijao uz progres hardwera. Da li mislis da bi u suprotnom bilo drugacije? Elita na 16bit masinama je skroz druga prica : Komfornije, igrivije..

Ajde da pogledamo stvari iz persprektive sadasnjosti/Retro gaminga. Evo ako ti mozes sada odigrati bilo koju 3d simulaciju ili freelancer igru na nekom originalnom 8bit hardweru, bez ijednog trenutka smaranja, ja ti skidam kapu!

A evo i mog malog doprinosa na domacim prostorima, igara za sva vremena! :D

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-uridium-1986/

ja to totalno radim i dan danas, na fuse psp emulatoru. možeš me videti u gradskom prevozu kako unedogled maltretiram thargoide.

pogrešna ti je perspektiva jer je elite izašla za osmobitnike i na osmobitnicima stekla svetsku mega slavu. nije elite postala superpopularna od xt/at verzije ili od kada je izašla amiga, nego je portovana na sve te sisteme nakon što se dokazala kao sotver koji je prodao naviše bbc mašina. zar ti podatak da su osim originalne verzije urađene i verzije za Acorn Electron, Apple II, Amstrad CPC, Commodore 64, ZX Spectrum, MSX, Tatung Einstein, IBM PC compatible, Acorn Archimedes, Amiga, Atari ST i Nintendo Entertainment System ne govori dovoljno o tome kakva je igra u pitanju?

možeš li mi reći na koju je platformu portovan taj paradroid i zašto nije?

ustvari, imaš potpuno pogrešnu predstavu o tome šta je elite, i to nije slučajno. fokusiran si na tehničke karakteristike a ne na kompleksnost gameplay-a. što se mene tiče, kada za handheld konzole budu počeli da prave igre koje po svojoj kompleksnosti prevazilaze xcom ili civ2 (koristim portovane sa psx1), odnosno pomenutu elite (koju jelte, teram na fuse-u), možda ću i da primetim da su u pitanju igre koje imaju prevaziđene tehničke karakteristike. do tada me to potpuno, totalno i savršeno ne zanima.

možeš li mi reći na koju je platformu portovan taj paradroid i zašto nije?

Postoje slucajevi, kada odredjena platforma nosi odredeni broj eksluzivnih igara i to nije C64 izmislio. Originalna forma Paradroida nije nikada portovana na druge sisteme. Ja nigde nisam napisao da je Paradroid uticao na industriju, vec da je zabavnija I igrivija igra od Elite. Tvoj stav da je igra prosta ( zargonski receno, casual/igra za *****e) ne da ne pije vodu nego nisi ni svestan!A najgore je od svega, da igru nikada nisi ni igrao, a vec si joj dodelio doticne atribute na osnovu povrsinskih zakljucaka onako iz prve ruke i blic gledanje.....:(

Evo prenecu ti kratki citat sa linka koji sam ranije postovao, a za koji verovatno nisi imao ni strpljenja da ga procitas :

"Great fun and unbearably tense at times, the idea that you are actually competing with a rival droid adds a level of immersion that is absent in even far more recent examples. Mass Effect, Bioshock and even Deus Ex all make use of hacking in different ways but not one of them even comes close to what Paradroid offers which is shocking considering that we are talking about a game that is over 25 years old.
As such, Paradroid remains a game for the discerning gamer and given that it is still just as playable now as it ever has been, is firmly deserving of its score."

:))))

ja sam se ovde uključio nakon tvoje teze da 3d igre, i tu se direktno spomenula ELITE nisu bile preterano važnje na osmobitnicima, a ti meni vadiš nečije citate koji potvrđuju kako je paradroid megazabavan i igriv. niko ne spori da je zabavan, a čak ni ti ne tvrdiš da je u pitanju igra koja je obeležila ili uticala na gaming industriju.

sa druge strane, elite JESTE igra koja je imala ogroman uticaj na gaming industriju i jeste igra koja je obeležila celu jednu eru - eru osmobitnika, i tvoje rečenice: "..da li su 3d igre i bile toliko bitne u toku komercijalnog doba tih mašina. Kada je prioritet tržišta ionako bio i izradi 2d igara.." totalno nemaju nikakvog smisla iz koje god perspektive da gledaš.

o tome se ovde priča.

:))))

sa druge strane, elite JESTE igra koja je imala ogroman uticaj na gaming industriju i jeste igra koja je obeležila celu jednu eru - eru osmobitnika, i tvoje rečenice: "..da li su 3d igre i bile toliko bitne u toku komercijalnog doba tih mašina. Kada je prioritet tržišta ionako bio i izradi 2d igara.." totalno nemaju nikakvog smisla iz koje god perspektive da gledaš.

o tome se ovde priča.

Paradroid je samo jedan od primera tog perioda. Vecina 8bit 2d igara 80tih su bile X puta zabavnije od Elite. A mnoge su bile zvucne i u tom momentu cinile igracko trziste. Manic Miner, Boulder dash, pregrst arkadnih avantura, Lode runner..mogu do sutra da nabrajam... :) Nakon 80tih, 3d igre su pocele diktirati trziste, srazmerno dostupnosti naprednijeg hardwera koji su celu pricu odradjivali daleko komotnije.

Poslednja izmena:
možeš, a prilično sam siguran da bih mogao "iz glave" da ispucam još duži niz naslova, ali to i dalje ne znači da 3d igre nisu bile bitne u vreme osmobitnika. i danas je većina igara zapravo tps đubre u kome se pentraš, skačeš i mlatiš kockicu i krstić na gamepad-u, i jako su zvučne i igra ih gomiletina nekog polusveta, ali to ne znači da su u pitanju dobre i kvalitetne igre, a njihov ukupni impact na celu industriju će biti daleko manji nego što je bio uticaj elite još sredinom osamdesetih. zapravo, trebalo bi da shvatiš da to što nešto TEBI nije zabavno, ne znači da nama ostalima nije zabavno.

ustvari, batali ti to šta ti ja pričam i dohvati se dostupnih časopisa iz naznačene ere i biće ti jasno o čemu pričam. elite je pomračila sunce na dobre dve - tri godine i druge igre se od nje maltene nisu ni videle. ako ne veruješ meni, pitaj nekog starijeg kome veruješ.

to što si ti nakon osamdesetih "ušao u gaming" ne znači da se 3d igre nisu igrale tokom osamdesetih.

Ovo je spisak nekih od najzvucnijih igara 80th godina. Medju njima i par 3d naslova(simulacije) ukljucujuci i samu Elitu. Kao sto vidimo,igara sa 2d izvedbom je vise. Kako onda 3d izvedba moze biti bitnija u TOM trenutku? Ponavljam, TOM trenutku/periodu! Ako bi se bazirali na neki kasniji period, 90te/2000te spisak bi bio drugaciji jer bi sadrzao vise 3d igara, odnosno srazmerno tehnoloskim tokovima/razvojem hardwera/devolping-a i koji su bili sastavni deo TOG trzista.

Alternate Reality (1985)
The Bard's Tale (1985)
Bomberman (1983)
Bonk's Adventure (1989)
Boulder Dash (1984)
Castle Wolfenstein (1981)
Castlevania (1987)
Choplifter (1982)
Dragon Quest (1986)
Duck Hunt (1985)
Dungeon Master (1987)
Elite (1984)
Final Fantasy (1987)
Jetpac (1983)
Karateka (1984)
King's Quest (1983)
Leisure Suit Larry (1987)
The Legend of Zelda (1986)
Lode Runner (1983)
John Madden Football (1988)
Manic Miner (1983)
Maniac Mansion (1987)
Mega Man (1987)
Metal Gear (1987)
Metroid (1986)
Microsoft Flight Simulator2 (1982)
Might and Magic (1986)
Phantasy Star (1987)
Pitfall! (1982)
Populous (1989)
Prince of Persia (1989)
Rocky's Boots (1982)
The Prisoner (1980)
Shadow of the Beast (1989)
Sid Meier's Pirates! (1987)
SimCity (1989)
Space Quest (1986)
Starflight (1986)
Super Mario Bros. (1985)
Test Drive (1987)
Tetris (1984)
Thexder (1985)
Ultima (1981)
Warlords (1989)
Where in the World is Carmen Sandiego? (1985)
Wasteland (1988)
Wizardry (1981)
Zork (1980)

Poslednja izmena:
da li je bilo ko osporio da je većina naslova bila 2d?

ono sa čime se ne slažem(o) je ocena da 3D naslovi nisu bili bitni, pogotovo 3d naslov poznat po nazivom elite.
sve će biti uredu onog momenta kada priznaš da ta izjava ne stoji.

da krenemo obrnuto, nađi mi bilo koju listu top bilo šta za spektruma i komodora na kojoj nema elite.

ni manje liste, ni "stručnijih autora iste".

daj neku koju su kreirali igrači, a ne takvi stručnjaci od dvadeset godina posle.

recimo:
http://www.lemon64.com/games/votes_list.php
http://www.worldofspectrum.org/ystop100.html
http://www.techradar.com/news/gaming/30-best-zx-spectrum-games-594151
http://www.therobotsvoice.com/2008/10/the_20_greatest_games_on_the_commodore_64.php
http://www.hecklerspray.com/top-30-commodore-64-games/200938428.php

treba li da spomenem da je na bar dve ove liste elite zapravo na prvom mestu?

Poslednja izmena:
ni manje liste, ni "stručnijih autora iste".

daj neku koju su kreirali igrači, a ne takvi stručnjaci od dvadeset godina posle.

Cek, znaci strucnost im je odmah upitna samo zato sto imaju drugacije misljenje u odnosu na tebe ?

Evo neka reper bude Lemon 64 u slucaju Commodorea.

Kao sto vidimo, na listi TOP 100 se nalazi Elita a ispred Elite i bolje ocenjene igre su u vidu Turrican-a, Last ninje, Bubble Boble, IK+. Odnosno zanrovi koje si ti figurativno proglasio *****nim. A na samom vrhu je Maniac Mansion. Predpostavljam da si ga igrao ?

@Elvir

Tvoje površno poznavanje materije kojom pretenduješ da se baviš, prilično te diskredituje kao ozbiljnog sagovornika.
Kolika doza arogancije je potrebna da dođeš i ljudima koji su lično proživeli jedno od najuzbudljivijih doba računarske istorije, objašnjavaš bilo šta, a posebno značaj jedne Elite.
Elita je vanvremenska igra koja je obeležila čitavu jednu epohu, inspirisala mnoge gaming projekte i čiji uticaj nije prestao do dana današnjeg.
To nije stvar ukusa ili mišljenja, nego nepobitna činjenica.
Ti si Elitu probao tek 90-e, kad smo mnogi od nas, već igrali indy500 i Wings na Amigi, a iznosiš tvrdnje i zaključke o uticaju i značaju 3d igara kroz istoriju, kao nekakav autoritet.
Zar si stvarno i za trenutak pomislio da će ovde na ovom pdf-u, moći da ti prođu takve tendenciozne i krajnje netačne tvrdnje?
Kakav Paradroid i bakrači, imaš na Spectrumu Quazatron, isto to samo u 3d izvedbi, jako dobra igra svakako, ali mi ne pada na pamet da je stavim u istu ravan sa Elitom.
Ne znam u kom paralelnom univerzumu živiš, ali ova tvoja tvrdoglavost u branjenju neodbranjivog, graniči se sa verskim fanatizmom, a onda je svaka polemika besmislena.
Ipak, da slučajno neko dobronameran ne pomisli da su tvoje tvrdnje utemeljene, samo nekoliko
referenci o igri Elite:

ELITE, video game, 1984 (D. Brabben, I. Bell)

Winner of the C&VG 1984 Golden Joystick Awards - Best Original Game.
https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Joystick_Award#1983

Winner of the Game of the Year Awards 1985 - Game of the Year.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Game_of_the_Year_awards

Winner of the Game of the Year Awards 1985 - Best Arcade Game.
http://awardsandwinners.com/category/game-of-the-year-awards/

Ostale nagrade i priznanja:
http://gaming.wikia.com/wiki/Elite

I konačno evo i najkredibilnije top liste c64 igara na lemonu, koja pokazuje šta pravi fanovi debeljka misle, jer je čak i ovde Elita bolje plasirana nego Paradroid. :)

Umesto svega toga, ti nam hrabro daješ sken c64 revije, gde je Paradroid odabran za igru meseca novembra 1985-e, ali je čak i to "zvanje" morao da podeli sa igrom "Little computer people".
U istom časopisu i Elita je proglašena za igru meseca maja (slično je i sk radio godinama), samo si to mudro prećutao i izvukao dalekosežne zaključke. ;)
Ja namerno zbog objektivnosti, nisam hteo ni da ti dajem reference iz specijalizovanih magazina, recimo Spectrumova Elita takođe proglašena za igru godine ili Amstrad verzija koja je 1994, proglašena za najbolju cpc igru svih vremena...
Edukuj se malo, proširi svoje vidike, a do tada izbegavaj da se kvasiš, ako ne znaš da plivaš.

elvire, iskreno, dovoljno mi je da vidim da na listi nisu laser squad, ultima, pirates! i elite i kažem naravno - đubre! pa nisu arkade i avanture jedino što se pravilo osamdesetih. možeš ti o tome da misliš šta želiš, ali sve ostale liste, pogotovo one za koje SE GLASALO, a ne koje je neko dekretom propisao kažu drugačije. lemonova lista je naravno daleko bolja.

u tom smislu, prekidam i ovu prepisku, ubedio si me da nisi odgovarajući sagovornik. izvini, ali o igrama iz osamdesetih ću radije polemisati nekim ko se ipak igrao osamdesetih.

a ti lepo u luna park pa se zabavljaj :)

I konačno evo i najkredibilnije top liste c64 igara na lemonu, koja pokazuje šta pravi fanovi debeljka misle, jer je čak i ovde Elita bolje plasirana nego Paradroid. :)

Procitaj post iznad. Last ninja o kome si izneo svoje misljenje bolje je ocenjen od Elite.

elvire, iskreno, dovoljno mi je da vidim da na listi nisu laser squad, ultima, pirates! i elite i kažem naravno - đubre! pa nisu arkade i avanture jedino što se pravilo osamdesetih. možeš ti o tome da misliš šta želiš, ali sve ostale liste, pogotovo one za koje SE GLASALO, a ne koje je neko dekretom propisao kažu drugačije. lemonova lista je naravno daleko bolja.

u tom smislu, prekidam i ovu prepisku, ubedio si me da nisi odgovarajući sagovornik. izvini, ali o igrama iz osamdesetih ću radije polemisati nekim ko se ipak igrao osamdesetih.

a ti lepo u luna park pa se zabavljaj :)

A ti meni iskreno kazi. Koliko staza imas na C64 kao gamer ? :)

Poslednja izmena:
Procitaj post iznad. Last ninja o kome si izneo svoje misljenje bolje je ocenjen od Elite.

Ti si uveo Paradroid u ovu priču, iako on ne može da stoji u istoj rečenici sa Elite, a sada smo dokazali i da c64 fanovi više cene Elitu (iako nije naročit port), nego Paradroid.
Nemoj da mi vrdaš i menjaš teze. ;)

A ti meni iskreno kazi. Koliko staza imas na C64 kao gamer ? :)

Ja 29 godina, hvala na pitanju?
Na Spectrumu 32 godine, prvi računar ZX81, učestvovao na forumima još od prvih BBS-ova, preko Sezama i nadalje.
A ti?

Poslednja izmena:
svako jutro pre škole, dok nisam dobio spektruma sam išao kod komšije "velikog" na c=64. a i kad sam dobio spektruma, pola razreda je imalo debeljka, pa sam bar dva do tri puta nedeljno bio deo grupnih sesija new basketball-a, soccer 7-ice, vaterpola i hokeja. naravno, nekada sam hostovao te sesije, pa se onda igrao speed king 2, world series basketball, match point i match day (nešto kasnije i md2, pa emlyn hughes int. soccer).
oooo, da igrali smo arkade.

ALI, kad ostanem sam, matorci odu napolje (nisu mi kao davali da preko nedelje koristim komp) i dohvatim se kasetofona, ubodem se u televizor i krenem da igram nešto za svoju dušu, to su bili lords of midnight, doomdarks revenge, tau ceti, driller, academy, tai pan i naravno, jedna jedina neprevaziđena elite.
istina, kada sam dobio amigu promenile su se igre - dobio sam pirates! i civ, dobio sam realms i populous, dobio sam supremacy...
i naravno, kada dođu drugari - tv spots basketball i kick off II, nešto kasnije i warms.

šta hoću da kažem? arkade i sportske igre su odlične da se zabavi veća grupa ljudi, da se ne kampuje puno za džojstikom i slično, ali imerzivne virtuelne realnosti koje te odvuku daleko iz sobe u kojoj sediš su zapravo igre koje su definisale razliku između gejminga na kućnim računarima i gejminga u luna parkovima. to je detalj koji je tebi promakao u vezi sa osmobitnicima. da su aktivno učestvovali u stvaranju tih "deep gameplay" igara, i u velikoj masi slučajeva definisali same žanrove i mehanike koje će se vremenom nažalost uglavnom uprošćavati.

Ti si uveo Paradroid u ovu priču, iako on ne može da stoji u istoj rečenici sa Elite, a sada smo dokazali i da c64 fanovi više cene Elitu (iako nije naročit port), nego Paradroid.
Nemoj da mi vrdaš i menjaš teze. ;)

Last ninju sam spomenuo tebi jer si izneo svoje misljenje ranije. Procitaj par stranica pre. Kao sto vidis nisi bio u pravu, jer forumasi na Lemonu misle drugacije. Eto neka I ja nisam u pravu kada je Paradroid u pitanju, neka Lemon 64 ostane reper. Mada I dalje subjektivno mislim da je Paradroid najbolja igra na C64 i X puta zabavnija od Elite.

Paradroid je postojao u zasebnoj verziji na Spectrumu, ali ipak nije ista igra jer je preneta u drugaciju izvedbu. Zasto? Zbog nemogucnosti glatkog skrolovanja u svim pravcima kao original, te je igra preneta u izometrisku izvedbu. Da li je to cini boljom verzijom sa aspekta igrivosti u odnosu na C64 ? Naravno da ne!

Ja 29 godina, hvala na pitanju?
Na Spectrumu 32 godine, prvi računar ZX81, učestvovao na forumima još od prvih BBS-ova, preko Sezama i nadalje.
A ti?

29 aktivnog igranja?

Ja 25 aktivnog igranja na C64, pri tome imam I sjajnu kolekciju originalnih igara, direktno iz Velike Britanije. Spectrum sam imao kratko u jednoj kombinaciji. Cak smatram da su neke verzije igara, bile bolje u odnosu na C64. Dan Dare recimo. A u 3d svet sam usao u pravo vreme. PC 386DX sa 4mb Ram-a i danonocno igranje Doom-a a na kasnijoj 486-ci, i Quake-a 1996 godine. A bilo je i Amiga konfiguracija. Posle su se smenjivale razne masine i konzole. Na kraju sam se skrasio. Imam sada jedan prosecan PC za potrebe emulacije i igranje Starcrafta 2 i jos nekih igara. C64 je naravno oduvek bio tu. :)

P.s.Imam neki osecaj da vecinu dobrih C64 igara nisi igrao, ali bolje da cutim... :D

Poslednja izmena:
P.s.Imam neki osecaj da vecinu dobrih C64 igara nisi igrao, ali bolje da cutim... :D

Grešiš, ovaj, grdno grešiš sinko. :)
Kad sam ja igrao Soccer, One on One, Forbiden Forest, On court Tennis i druge igre na c64, ti nisi ni znao za računar, a kamoli razlikovao bajt od bita i nibla...
Meni se Commodore Reference Gude i Mapping the Commodore, raspale od upotrebe, ali pazi to nisu marke za aftershave, nego priručnici za mašinac na c64. ;)
Mogao bih u sitna crevca da ti detaljišem detalje u c64 igrama do 1994 i Lemmingsa, kada sam popustio u intenzitetu, mada nikad nisam prestao.
A za Last Ninju nemoj da mi imputiraš, ti si ga iskovao u zvezde kao da na c64 nema ništa bolje, a ja sam dao par kritičkih primedbi i to je sve.
Tako, da...u pravu si, bolje je da ćutiš, što se više batrgaš, sve se više zaglibljuješ.

Poslednja izmena:
na žalost, ja imam utisak da ti uopšte ne znaš šta je dobra igra a da nije arkada. pritom, konstantno pokušavaš da svoju smešnu izjavu o 3d igrama prebaciš u flame war spektrum vs c=64. beskrajno si pun sebe i svog "iskustva" a nisi ni bio u toj priči osamdesetih, kada se ona dešavala.
tvoje iskustvo je, sine, POSREDNO. nemaš pojma kakav je kulturni uticaj gaming scena imala na sve nas, niti kako su pojedine igre na toj sceni bile vrednovane. što je nagore, jednu od retkih igara koja je apsolutno preživela zub vremena, svstavaš u isti koš sa jeftinim glupostima kakvih je, prema tvojoj ličnoj proceni bilo milion.
ne znam zašto troluješ, ali meni to nije zabavno, a svojim "zadrt sam pa šta" stavovima koji nemaju uporište u stvarnosti si sam sebe još pre tri strane potpuno diskreditovao kao ozbiljnog sagovornika.
bolje odmori i sedi igraj neki dekatlon.

A u 3d svet sam usao u pravo vreme. PC 386DX sa 4mb Ram-a i danonocno igranje Doom-a a na kasnijoj 486-ci, i Quake-a 1996 godine...D
ovo je zapravo suština.
zobg toga što si TI (i samo ti) propustio početke i to KULTNE početke 3D gaminga, mi sad treba da tolerišemo tvoje lamerske procene o kvalitetu igara koje smo igrali dok si ti piškio u pesku i __________________________ (dopisati po želji).

ti ćeš da mi objasniš šta je elite?
ma idi...

Poslednja izmena:
Ova tema je otišla na neku skroz pogrešnu stranu... Ne sporim da je Elite na velika vrata uvela 3D igre na kućne računare (bilo ih je, naravno i ranije, ali ne tako popularnih) i uvela jedan novi, dotad praktično nepoznat žanr u igranje. No, kako je bilo onih koji su je "gutali", tako je bilo i onih kojima taj žanr nije "legao", iz bilo kojih razloga. I ne sporim da je Elite kompleksna igra, no bilo je kompleksnih igara i u drugim žanrovima i svako je mogao da nađe sebi nešto interesantno.

Za svaku prekretnicu u igrama se vezuju neke epohalne stvari. I manje-više su se ljudima urezale u pamćenje one koje su im u vreme kada su krenuli "ozbiljno" da se igraju činile upravo te prekretnice. Kada bih trebao da izdvojim jednu jedinu igru kao najvažniju, ne bih mogao. Toliko su različite okolnosti i stvari po kojima su različite igre bitne za ovo ili ono. No, svakako sam zahvalan što ih je bilo TOLIKO RAZLIČITIH (za razliku od danas), ljudi su eksperimentisali sa svačim, što je nekad izlazilo na dobro, nekad na spektakularno, nekad propadalo.

S obzirom da je pod-skupina igrača koji se bave i koji i dalje igraju ovako matore igre prilično mala (u poređenju sa ukupnom igračkom populacijom), smatram da smo svi zajeno veoma privilegovani što znamo za tolike razne žanrove igara, o kakvima danas nažalost nema ni reči, što znamo šta je odakle poteklo. Današnje generacije sa attention span-om koji se već bliži desetinama sekundi, pa i manje, verovatno ne bi ni počele da igraju manje-više bilo šta što je pomenuto od početka ove teme. Ako posle 5 sekundi ne iskoči kakva pohvala ("OUTSTANDING!"), igra je "dosadna".

I mislim da nema potrebe i smisla da ubeđujemo jedni druge u svoje stavove o pojedinim igrama, pošto svi imamo jake veze ka igrama koje su na nas ostavile veliki uticaj. I naročito mislim da nema slisla da se ide dalje tonom kojim je ova tema polako krenula. Ima nas malo, ne treba da nas bude još manje...

ispravno razmišljanje. totalno.
opet, nešto nisam primetio da je iko od nas pokušao da proda tezu kako su 2d igre inferiorne i ne znam kakve sve ne, ali elvir je nama probao da proturi priču kako elite nije bila elite dok nije izašla na amigi, a to je... besmisleno.

posle ovoliko godina igranja ipak verujem u neke stvari. pre svega, verujem da tehničke karakteristike neke igre nikako ne mogu da učine da je igra bolja od druge. možda lepše izgleda, možda ima bolju animaciju, možda daleko bolje zvuči, ali nije šminka ta koja je igru učinila dobrom nego sve to drugo što nazivamo atmosferom, gameplay-em, dubinom i imerzivnošću.
ako mi ovde, na retro podforumu ne možemo oko tih nekih osnova da se složimo, onda neki od nas nisu na pravom mestu.

i pritom, ne namećem svoje mišljenje kao jedino ispravno, niti lično mislim da je elite baš najbolja igra svih vremena, ali da je bitnija za sam gejming od paradroida, pa to je valjda nešto što je jasno samo po sebi. 12 portova na druge sisteme... mislim da još jedino tetris ima više.

i naravno, ima i onih kojima se nije dopala, možda si ti među njima, pa i to je skroz normalno. ali siguran sam da ti ne pada na pamet da kažeš da su 3d igre bile nešto nebitno za osmobitne računare, zar ne? a on je rekao baš to.

Ova tema je otišla na neku skroz pogrešnu stranu... Ne sporim da je Elite na velika vrata uvela 3D igre na kućne računare (bilo ih je, naravno i ranije, ali ne tako popularnih) i uvela jedan novi, dotad praktično nepoznat žanr u igranje. No, kako je bilo onih koji su je "gutali", tako je bilo i onih kojima taj žanr nije "legao", iz bilo kojih razloga. I ne sporim da je Elite kompleksna igra, no bilo je kompleksnih igara i u drugim žanrovima i svako je mogao da nađe sebi nešto interesantno.

Za svaku prekretnicu u igrama se vezuju neke epohalne stvari. I manje-više su se ljudima urezale u pamćenje one koje su im u vreme kada su krenuli "ozbiljno" da se igraju činile upravo te prekretnice. Kada bih trebao da izdvojim jednu jedinu igru kao najvažniju, ne bih mogao. Toliko su različite okolnosti i stvari po kojima su različite igre bitne za ovo ili ono. No, svakako sam zahvalan što ih je bilo TOLIKO RAZLIČITIH (za razliku od danas), ljudi su eksperimentisali sa svačim, što je nekad izlazilo na dobro, nekad na spektakularno, nekad propadalo.

S obzirom da je pod-skupina igrača koji se bave i koji i dalje igraju ovako matore igre prilično mala (u poređenju sa ukupnom igračkom populacijom), smatram da smo svi zajeno veoma privilegovani što znamo za tolike razne žanrove igara, o kakvima danas nažalost nema ni reči, što znamo šta je odakle poteklo. Današnje generacije sa attention span-om koji se već bliži desetinama sekundi, pa i manje, verovatno ne bi ni počele da igraju manje-više bilo šta što je pomenuto od početka ove teme. Ako posle 5 sekundi ne iskoči kakva pohvala ("OUTSTANDING!"), igra je "dosadna".

I mislim da nema potrebe i smisla da ubeđujemo jedni druge u svoje stavove o pojedinim igrama, pošto svi imamo jake veze ka igrama koje su na nas ostavile veliki uticaj. I naročito mislim da nema slisla da se ide dalje tonom kojim je ova tema polako krenula. Ima nas malo, ne treba da nas bude još manje...

Nije Žarko u tome problem, već zadrtost i neviđena doza nonšalancije kojom čovek prelazi preko očiglednih stvari, sve da bi pošto poto ubedio barem sebe da je on u pravu, a mi drugi dubimo na glavi.
Jedno je kad nešto ne znaš, ali kad nešto znaš pogrešno, namećeš to kao fakat i još pritom ignorišeš sugestije iskusnijih ljudi, izvini meni je to mnogo više uvredljivo nego ton ove rasprave.
Zar stvarno misliš da bi mu ja reč rekao, zato što voli ovu ili onu igru, ali maher dođe zalepi par linkova i onako sa visine odvali kako nema šta da se diskutuje i ode.
Onda je krenuo da drvi oko značaja 3d igara, sa tolkom dozom amaterizma i površnosti, da čoveku pripadne muka.
Konačno ovo sa Elitom je prešlo crvenu liniju i tada sam morao da reagujem malo oštrije, a ti izvini što sam mu srušio sneška, obećavam biću nežan ubuduće. ;)

Poslednja izmena:
Grešiš, ovaj, grdno grešiš sinko. :)

Mogao bih u sitna crevca da ti detaljišem detalje u c64 igrama do 1994 i Lemmingsa,

To sam se uverio, u par tvojih postova. Rekao si da 99% igara na C64 cini gruba grafika sto nije tacno. Ali eto posle sam ti fino objasnio, da vecina C64 arkadnih avantura radi u režimu visoke rezolucije, kao sto ih vidis na Spectrumu. A evo ti i lep primer multikolor visoke rezolucije, od 2:00 snimka.

Takodje i ovde na glavnom sprajtu,

I evo jedna od najboljih upotreba Highres moda na C64,

Jeste da opet veliku vecinu igara cini odnos nize rezolucije i vece palete boja, veliki broj igara je i tako dobro izlgedalo.

svako jutro pre škole, dok nisam dobio spektruma sam išao kod komšije "velikog" na c=64. a i kad sam dobio spektruma, pola razreda je imalo debeljka,

Okej, dovoljno.

Poslednja izmena:
dovoljno za sta?
:)
zar tebi samom nije smesno da ti koji se osamdesetih nisi igrao nama koji jesmo objasnjavas koje su igre tada bile bolje od drugih?

ali stvarno, bez te neutemeljene arogancije nekog ko sastavi onakvu listu najboljih igara na amigi. nije ti smesno?

@Elvir

Kamo lepe sreće da ti možeš nešto da mi objasniš.
Kvalitetnih igara u hires modu ima jako malo, uglavnom Spectrum portovi, dok esencija c64 igara koristi lores ekran u dve varijante sa multikolor ili hires sprajtovima.
Sve ovo što si postavio su lores ekrani s tim što su negde od 86-87, u nekim igrama počeli da se koriste hires overlay sprajtovi preko multikolor pozadine ali uz ograničen broj sprajtova po ekranu uglavnom ne više od tri.
Svuda gde budeš video više od 3 sprajta u jednom trenutku na ekranu, znaj da su i oni u nižoj rezoluciji.
Ima samo jedan izuzetak, igra Dragon Ninja, gde osim 3 aktivna hires sprajta, ubačen još jedan dummy sprajt, koji nikada ne učestvuje u akciji, već služi da obogati okruženje, pa kad središ jednog onda on upada u igru.
Pogledaj Batman the movie ili Untouchables koji su lepi primeri takve tehnike i meni veoma drage igre.
Dakle da ponovim, hires igre su one koje rade u rezoluciji većoj od 160x200, a ti sad pronađi koliko kvalitetnih native igara radi u hires 320x200 režimu (ne važe Spectrum portovi koji izgledaju lošije zbog skaliranja) i videćeš da je takvih igara neverovatno malo u odnosu na c64 biblioteku igara.
Jedna od retkih je recimo novija Quod init exit, kompletno u hires modu, ali takvih igara a da valjaju je jako malo.

Poslednja izmena:
Relativno često se raspravljam sa jedniim svojim prijateljem ("gumičarem"), šta je bolje C64 ili ZX... Obojica iznosimo svoje argumente, obojica znamo da su i jedni i drugi validni (naravno, argumenti onog drugog se dovode u pitanje) i obojica znamo da je svaka od mašina imala svoje mesto u istoriji. I rasprava se svejedno nastavlja, ali mi UŽIVAMO u tome.

Razumem obe strane u ovoj raspravi i jasno mi je gledište obe i šta želi da objasni onoj drugoj. Možda sam suviše "lalinski" orijentisan, ali jednostavno više nisam raspoložen da učestvujem u (konstruktivnim) raspravama kada pređu neki prag. Jesam igrao Elite-u u vreme kada je bila aktuelna, ali sa igrao i mnoge druge igre. Svestan sam njenog ogromnog značaja, ali mi nije bila jedina najbolja igra (naravno, u periodu dok sam je igrao, jeste :) ).

Što bi rekao jedan bend koji se davno raspao:

"Life is very short, and there's no time
For fussing and fighting, my friend"

(nadam se da ovo neće pokrenuti raspravu da li su obični diletanti koji su krali levo i deso ili grupa koja je ostavila pravi dubok trag, itd... :) )

EDIT:
P.S. Da ne pomislite da nipodaštavam Elitu, jedan od razloga zašto sam "bacio" pare na BBC B je i da bih je probao "u originalu" :)

Poslednja izmena:
Ti si sagovornik vredan svakog poštovanja i nema potrebe i da za trenutak pomisliš da neko ovde milsi drugačije.

ima stvari oko kojih se ipak svi slažemo :)

Nazad
Vrh Dno