Šta je novo?

WINDOWS XP X64 beta

laki011

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2004
Poena
619
Naime skinuo sam gorepomenuti softwer, nabavio drivere za 64bitni windows za graficku (koji su isto tako beta verzija).

Biti ili nebiti pitanje je sad, da li da ga "turim", da li je probao ko?

p.s. Beta ladno ima serial

Beta je free za download, ali radi ograniceno vreme valjda.

BTW, sto si ga skidao ako se sad (nakon svega) pitas da li ga da stavljas?

Probao sam ja. Prilicno je prazan taj Windows. Nema temice i sl. Ali radi veoma brzo. Imam drajvere za Audigy2, GeForce FX5900 i cipset (mreza, zvuk na ploci itd...). Nisam se nesto zezao puno sa time, ali radi npr. Winamp pod njim. Nije mi pucao ili tako nesto slicno, samo sam primetio da se procesor prilicno ugreje pod Win XP 64. Ode za 4-5C vise, nego pod klasicnim, XP SP2. Ili je problem u idle procesu ili ove 64-bitne extenzije umeju da namuce CPU (mada ne verujem u to)...

WinXP64_00.PNG

WinXP64_01.PNG

WinXP64_04.PNG

Ako se neko pita sta od drajvera nije instalirano: ne radi modem, bluetooth i PCTV.

Poslednja izmena:
i ja sam ga instalirao na drugi hard pa ga ponekad pokrenem ali kao sto su vec rekli prilicno je prazan tj nema programa za njeba pa nije interesnatno

Kakva je situacija sa 32-bitnim programima? Aj izvrtite 3dmark pa javite razliku...

silverglider je napisao(la):
Beta je free za download, ali radi ograniceno vreme valjda.

BTW, sto si ga skidao ako se sad (nakon svega) pitas da li ga da stavljas?

To je jedna od prednosti dobrog linka na poslu :)

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Kakva je situacija sa 32-bitnim programima? Aj izvrtite 3dmark pa javite razliku...

nemam trenutno vremena mada kako sam skontao 32-bitni rade isto. ali zato 100000! test radi duplo brze nego u 32-bitnom e sad da li su menjali algoritam calculatora to ne znam

Voodoo_NBGD je napisao(la):

3D Mark 2001SE pod XP SP2 ~18400
3D Mark 2001SE pod XP 64bit ~17300

delimir je napisao(la):
3D Mark 2001SE pod XP SP2 ~18400
3D Mark 2001SE pod XP 64bit ~17300

Tri puta ura za Majkrosoft :crash:

ja sam juce dobio longhorn windows.da li se on ovde uklapa u pricu....?ili mozda ne

Milak je napisao(la):
ja sam juce dobio longhorn windows.da li se on ovde uklapa u pricu....?ili mozda ne

Uklapa se jer je u pitanju Windows, beta verzija i zato sto ga je proizveo M$. Ne uklapa se jer je i dalje u pitanju 32bit OS..

Poslednja izmena:
XVid kompresija:
Windows XP SP2: 497 sec
Windows XP X64: 470 sec
64bit Xvid codec (teska alpha od alpha-e) i 64bit VDub, 1pass
Zanimljivo da je cak i u ovoj fazi 64 bit opet brze.

Evo i sandre cache&memory:

32bit

Prilozi

• 32-cache&memory_resize.jpeg
    32-cache&memory_resize.jpeg
    86 KB · Pregleda: 128
Zanimljivo, cache pokazuje bolji rezutat.
Nisam nesto imao vremena da se zezam sa tim, ali planiram ovih dana.

Meni ne radi Sandra 05. Kada kliknem na refresh u testovima nista se ne desava...

Poslednja izmena:
Darko je napisao(la):
Tri puta ura za Majkrosoft :crash:

Treba imati u vidu da je u pitanju 32-bitna aplikacija koja se u ovom slucaju izvrsava preko WoW enginea u Win XP 64. Medjutim definitivno je do drajvera, posto i 64-bitne 3D aplikacije, ako je suditi po prikazima na Net-u, rade ponekad losije nego 32-bitne.

Ipak, primer video kompresije najbolje pokazuje koliko se potencijal krije u svemu ovome i steta je sto Intel nece aktivnije da stane iza 64-bitne tranzicije, pa da se sve ovo ubrza. Sada ce da udedjuju ceo Svet da je to besmisleno, ali da su ubacili podrsku eto da se nadje...

Nemam vremena da se mnogo zezam sa tim Windows-om, ali hteo sam da probam da ga napunim programima, pustim mu nekoliko rezidentnih progrmacica (one razno-razne freeware gluposti od par stotina kilobajta i ostali trash koji sam usporava komp), pa da vidim da li je sistem zivlji nego WinXP SP2. Mislim ono kakav je odziv prozora, koliko se brzo otvaraju i sl. Sada sve leti, ali od softvera sam instalirao Winamp i 3D MArk 2001SE :)

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
Treba imati u vidu da je u pitanju 32-bitna aplikacija koja se u ovom slucaju izvrsava preko WoW enginea u Win XP 64. Medjutim definitivno je do drajvera, posto i 64-bitne 3D aplikacije, ako je suditi po prikazima na Net-u, rade ponekad losije nego 32-bitne.
Pitanje je kakva je optimizacija tih 64-bitnih 3D aplikacija i kako su portovane, ali sigurno je da nisu od pocetka pisane za 64-bita. Mada takve "od pocetka pisane" 64-bit aplikacije necemo bas tako skoro videti.
Za pocetak, najlakse bi bilo optimizovati video kompresiju i kodeke za 64-bita, gde je A64 jos uvek u vrlo "nategnutoj" poziciji u odnosu na P4.

Generalno, nema nekog narocitog razloga da 64-bitne 3D aplikacije rade sporije, jer tu je dva puta vise registara, dva puta veci memorijski paterni, jedini problem mogu da predstavljaju lose napisani gart drajveri i lose napisani drajveri za graficke kartice.

delimir je napisao(la):
Meni ne radi Sandra 05. Kada kliknem na refresh u testovima nista se ne desava...
Da nije DEP :D

drfedja je napisao(la):
Pitanje je kakva je optimizacija tih 64-bitnih 3D aplikacija i kako su portovane, ali sigurno je da nisu od pocetka pisane za 64-bita. Mada takve "od pocetka pisane" 64-bit aplikacije necemo bas tako skoro videti.
...

Evo ga stari program:

Kod:
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
     cout << "Hello World From About\n";
}

Aj' ga sad napisi ponovo "od pocetka" za 64-bita...

silverglider je napisao(la):
Evo ga stari program:

Kod:
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
     cout << "Hello World From About\n";
}

Aj' ga sad napisi ponovo "od pocetka" za 64-bita...

da ali ako bi imao kompajler koji je optimizovan za 64-bita onda bi vec bila druga prica

raindog je napisao(la):
da ali ako bi imao kompajler koji je optimizovan za 64-bita onda bi vec bila druga prica

Pa samo to treba. Ne treba pisati sve od pocetka vec samo rekompajlirati postojeci softver. Verujem da ovi softverashi cuvaju source kod svojih programa :d

AMD i Intel treba da ponude podrsku proizvodjacima programersih alata ili cak i sovje komplajlere...Kod je kod i njegova interpretacija zavisi od programskog jezika, ali kada se program kompajlira treba da se obraca direktno hardveru bez obrzira u cemu je pisan.

Poslednja izmena:
A kada se ocekuje konacan prelazak na 64-bitnu platformu? Posto su 64bit-ni procesori odavno usli u nase domove. :)

POZ :wave:

Neće skoro... i 32-bitni procesori su se koristili nekoliko godina pre nego što se Win95 odomaćio...

Jos uvek ne znam da li ce full verzija Longhorna da bude 64-bitna ili ce da postoji i 32-bitna verzija... Ako bude SAMO 64-bitan eto ti nove revolucije...

Btw, Intel najavio svoj model 64-bitnog procesora za ovu godinu. (jeeee! :D)

Poslednja izmena:
Evo da se i ja upisem u listu korisnika Windowsa 64...

Nakon jurnjave za drajverima (uspeo sam da nadjem sve :d ), bacio sam se juce na instalaciju, koja je prosla brzo i jednostavno :smoke:

Drajveri koje sam uspeo da ulovim:

- nVidia Grafikdriver za Windows XP 64-Bit Edition
- Via4in1 (Mainboard & Sound)
- 3Com (Network karta)
- SATA Raid Drivers (Harddisks)

Onda je poceo "lov" na aplikacije i testiranje istih (tj. da li rade ili ne), ovo sam nasao i testirao:

64-Bit aplikacije koje sam pronasao:

- Avast Antivirus (Trial)
- Tiny Firewall (Trial)

32-Bit aplikacije koje rade na Windows-u XP 64-Bit:

- Firefox Browser
- Nero reloaded
- Winamp
- PowerDVD 6.0
- Adobe Photoshop CS Trial Version
- Ad-Aware SE Personal
- Spybot
- DivX Codec & Player (5.21)
- Internet (DSL) mi radi (pisem upravo iz Windows-a XP 64)
- WinRar (delimicno, ali se moze koristiti - nedostaju opcije kada se uradi desni klik)

Nisam uspeo da pokrenem Pinnacle Instant Copy 8.0 (greska u samom startu)

Sistem za sada radi stabilno (ako zaobidjem programe koje ne mogu uopste da se pokrenu), pozitivno je takodje sto mogu da se instaliraju i koriste "stari" 32 Bit programi, kompatibilnost ce se sigurno popraviti do finalne verzije.

Prilozi

• desktopwindows64.jpg
    desktopwindows64.jpg
    79.2 KB · Pregleda: 123
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno