E pa vidis, moj ADSL modem recimo nema drajvere za Vistu. I obzirom da se radi o Asus, sramota je da nemaju nameru da ih izbace
Pa sam si kriv sto biras hardver koji nije podrzan. :d
Sto se tice brzine startovanja i izvrsavanja programa...
Cak i ako je to tako, to ti se cini jer ti je Vista sveza, a kod XP-a ti se nakupilo sve i svasta.
Ja imam na istom racunaru i XP i Vistu, samo na odvojenim hardovima.
Sveza Vista mi nije brza od matorog XP-a...
Evo meni se ne cini jer imam instaliran XP SP2, Vistu 32-bit Ultimate i Photoshop CS3 u oba.
- Pod XP-om je defragmentirana particija, a pod Vistom nije.
- XP particija je na pocetku diska, Vista particija iza nje, dakle XP ima i fizicku prednost jer je pocetak diska najbrzi.
I pored toga, CS3 se pod Vistom dize za 2 sekunde, a pod XP-om mu treba bar 5 ako ne i vise. Vista ima dosta poboljsanja ispod haube koja se na prvi pogled ne primecuju. Sve je detaljno objasnjeno
ovde pa koga zanima nek procita.
Naravno, verovatno ja ne umem da optimizujem komp, glup sam ili vec tako nesto, pa mi zato Vista radi sporije...
Vista trazi 2GB RAM-a minimum i onda zaista radi dobro. Ako imas manje nije ni cudo sto ti radi sporije od XP-a.
Vista guta resurse, ali ne vidim zasto se bunite. Zasto imati 2GB RAM-a, a onda da vecinu vremena zvrji prazan? Pa cak i Linux koristi skoro sav dostupan RAM za kesiranje podataka, tako i Vista.
Naj vise problema imao sam sa uspostavljanjem lan mreze koji na xp masinama namestim za 1-2 minuta na visti sam se zezao pola dana
Ne vidim zbog cega, no verovatno si radio nesto suprotno od onoga kako je osmisljeno. Jedna od stvari koja moze da smeta ljudima naviklim da sve rucno podesavaju je sto Vista gomilu stvari radi automatski. Na primer, mozda ti se desilo da ukucas gateway i da ga Vista izbrise i tako par puta... to je zato sto je ukljucen DeadGWDetectDefault u HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters (globalno) i takodje pod Interfaces za svaki. Ako iskljucis i restartujes nema vise problema sa tim. E sad, zasto Vista misli da je gateway mrtav kad nije to je vec druga prica u koju se ne bih upustao, verovatno ima veze sa tim da li doticni ruter ima ukljucen i ispravan upnp.
Objasni.
povremeno drljanje po disku
To je Search, indeksira podatke za brzu pretragu. Moze da se iskljuci ako ti ne treba.
konstantno smaranje sa odobravanjem programu da se instalira,uninstalira kad god nesto podesim promenim vista smara sa pitanjima pravima...
UAC se moze iskljuciti u Control Panel -> User Accounts.
Takodje XP mogu da namestim u sitna crevca sto sa vistom nije slucaj ..
Mozes, mozes, samo se nisi udubio dovoljno. Moja najveca zamerka je sto su ispreturali sve pa korisnici koji su navikli na XP se tesko snalaze u pocetku dok ne pohvataju gde je sta. Vista je pravljena imajuci u vidu nove neiskusne korisnike, a ne veterane -- od njih se ionako ocekuje da se adaptiraju.
@Dule13:
Nemoj se hvaliti toliko tim M$ sertifikatima, placaju se, imaju ogranicen rok trajanja, nisu svugde priznati kao dokaz znanja, niti je u vecini slucajeva takvo znanje ono sto se trazi. Ne zaboravi da u Srbiji najvise ima malih firmi sa malim brojem racunara i da vecina vlasnika istih nije spremna da potrosi tonu para na (Microsoftova) informaticka resenja.
Takodje, neko ko uskoro treba da polozi MCSA morao bi da povede racuna o pravopisu (rečca ne i njeno pisanje zajedno ili odvojeno na primer). Da uopste ne pominjem tvoje tragicno poznavanje engleskog jezika (if i had give f**k).
Po meni MS certified kursevi odlicno sluze za promociju Microsoftovih resenja. Medjutim sva ta resenja imaju svoj TCO koji nije uopste zanemarljiv bez obzira na velicinu firme, a nazalost vecina ljudi ne zna da ga izracuna. Za vecinu manjih firmi, besplatna resenja ili kombinacija Windows XP i besplatnih resenja mogu da zavrse posao.
@Yooyo:
Pa Vista ima opciju da iskljucis prikaz slova u Exploreru ako si na to mislio. Ako nisi, onda cisto da znas da ni za jednu particiju osim sistemske ne moras imati slovo ni u Windowsu XP -- idi u disk management pa desni klik na particiju, a odatle Drive Letters and Paths. Naravno preduslov je da su ti sve particije pod NTFS-om, pa onda mozes sve ostale particije da postavis da se pojavljuju kao direktorijumi unutar C:\. Sto se tice shortcut-a NTFS odavno ima hard linkove (Junctions) i postoje programi koji ih prave, a Vista ih nativno podrzava i korsti (za Documents and Settings na primer koji je link na Users).