Šta je novo?

Windows XP Service Pack 3 (SP3)

To sto se drajvovi i path-ovi i dalje mapiraju kroz glupava slova je stvarno iritirajuce. Kad zamnis HDD on dobije novo slovo, drajvovi na kojima su sistemi ne dozvoljavaju menjanje slova i razne gluposti. Ko je menjao jedan od PATA diskova za SATA (u vidu upgrade-a sa kopiranjem svih podataka) znace koja je to muka ako mu je primarni sistem na PATA disku, a ima dva OS-a, kad dignes OS sa SATA on izmenja slova u odnosu na kad dignes sistem sa PATA diska...ovo mi ne bi smetalo da windows mapira i pamti putanje po nazivu diska, a ne po slovu koje se menja...2007 godina je i oni to jos uvek nisu uveli. Bolje da su to iskopirali sa Mac-a nego glupi spotlight search :S:

@audiofreak:

sto se ADSL modema tice : nemaju svi LAN konekciju, uglavnom su USB, a za to treba drajver, koji je recimo za ASUS-ov model koji je PTT delio kod nas - nepostojeci :( Takodje i sezam je delio (koristim proslo vreme posto ne znam sta se sada deli) USB modeme itd. itd. Ne mozes optuziti coveka da je kriv zato sto ima USB modem majku mu :) A sobzirom na izbor koji ima - imace usb modem jos dugo. Menjanje provajdera maltene nije opcija.

Poslednja izmena:
znaci po ovome ako imas mcse ili mcsa mozes da ocenis dali je vista ok ili nije...eto...imam mcsa...ne treba ucenja mnogo...iole prosecan korisnik racunara sa osrednjim poznavanjem mreza i ip protkola i adresiranja moze da ga polozi brzo spremajuci svaki ispit po mesec dana laganica koliko je meni bilo potrebe...cak i cuveni "beast" ilti 70-216 u to vreme...vista je trenutno shit...polovican os...prema tome...sacekajmo sp1 ili 2009 kad su najavili novi os i videcemo sta ce se desiti...po meni ona je samo prelazno resenje do izlaska novog os-a

Slazem se s' tobom, ali MSCE nije jedini preduslov strucnosti. Licno znam nekoliko ljudi koji su vlasnici ovog sertifikata, pa opet ne znaju nista. :d T.j. naucili su oni napamet i odradili test, ali slaba je vajda od toga.
Isto vazi i za osobe sa zavrsenim fakultetom. Opet s' druge strane, za neke stvari covek moze biti samouk, procitati knjigu, uraditi nesto u praxi, ali za neke malo slozenije ce to biti tezi slucaj.
Prema tome, sertifikat ne znaci nista bez adekvatne prakticne potkovanosti, bez realnih situacija.
Sto se Viste tice, za sada mislim da je odlicna za izbegavanje. Licno sam video kako radi Vista kod mene i onako prazan OS je radio sasvim finom brzinom. S' druge strane, na nekom notebook racunaru sa 512MB RAM-a je radio uzasno.
Kompatibilnost je manja nego u XP-u, masa sasvim upotrebljivog hardware-a ne radi jer nema drajvera. Dakle, nisu samo USB modemi.

Svakako, jos uvek ce XP biti u opticaju, pa samim tim i ne cudi sto ce izbaciti SP3.

Poslednja izmena:
MS sertifikati su generalno obezvređeni zbog velikog broja ljudi koji poseduju malu plavu značkicu a ne umeju da dodaju usera na domain :) Ne kažem da je to pravilo, ali iz mog iskustva, more often than not, MC** ističu ljudi koji nemaju nikakvu drugu referencu u resumeu (iskustvo, obrazovanje, etc.)
ontopic:
Po svemu što sam video, Vista ima potencijala. Drajveri, podrška za hardver i softver i slične stvari će doći vremenom (tj sa prvim SPom). Uostalom, potpuno ista (ili barem slična) situacija je postojala pre par godina, kad je izašao XP. Na kraju krajeva, hteli mi to ili ne, MS će sahraniti XP, i primorati većinu da pređu na Vistu, i većina će je koristiti dok MS ne kaže drugačije.

Doduše, alternativa uvek postoji... :D

Moje trenutno misljenje, koje je kontradiktorno verovatno svim prethodnim misljenjima koje sam napisao je sledece.
Ja sam platio 80evra za Windows XP kada sam kupio laptop zajedno sa Nerom , PowerDVD-em i Microsoft Works-om i prelazak na vistu bi mi znacio da moram da odem do Racunskog centra i uzmem Vistu Biznis i i sve instaliram ponovo od nule i sl. stim sto ni jednu prezentaciju niti bilo sta drugo ne bi mogao da uradim a da ne prekrsim licencu... Dakle i da jeste tih nekoliko sekundi brza no sto kaze Audiofreak ja konkretno mnogo vise gubim nego sto dobijam njom...

Ako je neko platio Vistu naravno da ce da je koristi i da ne treba da se vraca na XP, ali ako pricate o kompletno nelegalnom software-u onda verovatno i vam ta brzina i ne znaci jer ne mozete da je naplatite..
Ako treba da se kupi legalan os, pa je pitanje izbora, naravno da je bolje uzeti vistu...

Zasto bi krsio licencu ne kapiram? I zasto ne bi mogao Upgrade? Ne volim Vistu nesto posebno, ali hmmm.

Licenca za studentske stvari je takva da ne mozes da zaradjujes koristeci operativni sistem ili bilo sta iz MSDNAA programa, upgrade kosta recimo 60evra za premium home sto meni konkretno ne donosi nista, posto koristim OpenOffice, Active-HDL, Protel,eclipse CDT i sl...
ako mislis da ce Vista da ti ubrza racunar 60evra brze ili isto toliko olaksa upotrebu istog onda zasto da ne... ako ti se posao svodi na upotrebu specijalizovanog software-a koji radi i pod XP-om onda cemu Vista (osim brzeg startovanja programa i sporijeg uspavljivanja i hiberniranja i problema sa beta drajverima i sl...)

Evo ovako sad sam procitao ceo thred i mogu samo da kazem sledece:
Imam vistu jos od kad je izasla i mogu reci da je bolja od xp-a!
E sad vidim pitate zasto je bolja?Pored izgleda koji ce mnogi zanemariti Vista je 10 puta
stabilniji OS!Znaci nema vise program not responding,pa end now,pa cekam 5min da ga zatvori...Brze se podize sistem nego na xp-u sa sve istim programima koje sam imao na xp-u.
A sto se tice drajvera ja ih imam sve,nisu jos svi najbolje optimizovani ali su svakog dana bolji i bolji! Konacan zakljucak je da o ovome vise ne treba raspravljati jer pitacu vas za pola godine koji je OS najbolji,a onda cu sve da vas podsetim sta ste pisali ovde kad odgovorite VISTA! :p

Poslednja izmena:
Slazem se sa tobom, donekle... Graficki sto izgleda lepse ne utice na moju produktivnost u radu, sto se tice stabilnosti nije stabilnija od trenutnog XP-a, drajveri jos uvek ne rade kako treba i skuplja je ako mislis na home premium u odnosu na home xp za 35-40 evra tj. 50%. Svi uredjaji do danas napravljeni za PC rade pod XP ( ako izuzmemo praistoriju ) do je za vistu znak pitanja da li ce se uopste razvijati drajveri . Ljudi su navikli na XP i sve znaju sta je gde dok je u visti to obilazak lavirinta najduzim putem. da je funkcionalna i lepa kao OSX presao bih odmah, ali ona je samo nasminkana i nabudzena ( pravo je cudo i da radi )

Poslednja izmena:
Svi uredjaji do danas napravljeni za PC rade pod XP ( ako izuzmemo praistoriju ) do je za vistu znak pitanja da li ce se uopste razvijati drajveri . Ljudi su navikli na XP i sve znaju sta je gde dok je u visti to obilazak lavirinta najduzim putem. da je funkcionalna i lepa kao OSX presao bih odmah, ali ona je samo nasminkana i nabudzena ( pravo je cudo i da radi )

Pa vidi ovako ne mogu da verujem sta si napisao!Kako mislis da se nece razvijati drajveri za vistu!!! :wall: To je buducnost,xp ide u zaborav,microsoft je ulozio velike pare u taj projekat i veruj mi nece dozvoliti da on propadne,cak sta vise postace default os! ;)
Te iste ljude niko nepita da li hoce da predju na Vistu ili nece,morace!!!
Jer Microsoft ce reci npr. Ubisoft izbaci igru,on hoce da dobije microsoft-ov sertifikat,igra
ce morati da bude kompatibilna sa Vistom da bi ga dobio!A masa ce se naloziti na igru a
nemoze da je igra bez viste! Sve to lici na neku vrstu lanca ishrane! :d
Veruj mi od ove godine svaki novi proizvod koji se proizvede podrzavace vistu u full-u!

Poslednja izmena:
IGY ocigleno nisi razumeo! genuine je rekao da je pitanje da li ce se pojaviti drajveri za uredjaje koji su vec neko vreme dostupni na trzistu. nije dovodio u pitanje pisanje drajvera za buduce, nove uredjaje. prictaj jos jednom njegovu poruku ;)

slicna situacija je bila i sa Win9x > Win2K/XP... npr. neki Mustekovi skeneri nikada nisu ni dobili driver za Win2K/XP
-------------
btw bas vam hvala sto ste pobile sve moje postove u ovoj temi :mad: (onaj prvi bas nije morao da leti u kantu!)

Poslednja izmena:
Upravu si,nisam dobro razumeo taj deo. sorry
Ali to je ono sto ja pricam tako sto nece biti pisani drajveri za neki skener ce te
microsoft naterati da pored prelaska na vistu zamenis i skener! To je taj politika!:smoke:

Poslednja izmena:
istina, to je M$ politika i to jako losa politika ;)

btw mene to vise ne tangira :) mi u kuci smo skoro zavrsili tranziciju na Mac OS X (posle par godina "lutanja") :D

Sto se tice novog OS i drivera za stare uredjaje...pa svi su oni sajedno u igri i ne zaboravite da prosecnom "Zapadnjaku" nije tolika frka da zameni deo za komp + sto moze sve da natenane otplacuje. Sve se menja i usavrsava, manje ili vise. Izbace novi natavak igre, bolji prikaz sveta i zahtevnost veca. Treba ti nova graficka, ima ko ce odmah da kupi i eto, to se stalno ponavlja. Svi srecni, moze im se, jer im mi (uslovno receno mi) dajemo povoda, pozz.

М$ потврдио да ће SP3 изаћи у првој половини 2008.
Unfortunately, Microsoft is releasing few details about the service pack. According to an e-mail from a Microsoft spokesperson, "We're currently planning to deliver SP3 for Windows XP in the first half of CY2008. This date is preliminary, and we don't have any more details to share at this time."

Upravu si,nisam dobro razumeo taj deo. sorry
Ali to je ono sto ja pricam tako sto nece biti pisani drajveri za neki skener ce te
microsoft naterati da pored prelaska na vistu zamenis i skener! To je taj politika!:smoke:

Nece te microsoft naterati, vec prouzvodjac tog skenera kome je u interesu da ti proda nov model. Za to nije kriv microsoft. Ne pise MS drajvere za necije tamo skenere.

Poslednja izmena:
Nece te microsoft naterati, vec prouzvodjac tog skenera kome je u interesu da ti proda nov model. Za to nije kriv microsoft. Ne pise MS drajvere za necije tamo skenere.

a micro$oft se samo pobrinuo da stari drajveri vise ne rade sa novim windowsom...

a micro$oft se samo pobrinuo da stari drajveri vise ne rade sa novim windowsom...

Verujem da proizvodjacu hardvera i nije neka posebna nauka prilagoditi drajvere da im je stalo do korisnika starog hardvera, odnosno da im je u cilju da klijenti i dalje koriste stari hardver. Njihov support ka klijentima je ovde sporan, a ne MS-ov. Uostalom, velika vecina uredjaja, ako ne i svi traze nove drajvere, i redovno postoji support za nove proizvode, a isto tako redovno izostaje support za stare proizvode, i to od strane onih koji treba da obezbede te drajvere.

Poslednja izmena:
nazalost necu ti odgovoriti na post. ja mogu samo da ponovim ono sto sam rekao:

"micro$oft se samo pobrinuo da stari drajveri vise ne rade sa novim windowsom..."

a ti se cheshi...

nazalost necu ti odgovoriti na post. ja mogu samo da ponovim ono sto sam rekao:

"micro$oft se samo pobrinuo da stari drajveri vise ne rade sa novim windowsom..."

a ti se cheshi...

Nema sta da se cheshnem, naravno da je potrebno pisati nove drajvere za novi operativni sistem, to je sasvim logicno. Inace ne bi bio nov operativni sistem, vec isti stari shit zapakovan malo drugacije. Cheshni se ti par puta... Samo neka bude neparan broj

Svašta ću još ovde čuti.

Novi set drajvera je potreban samo ukoliko je sa novom verzijom operativnog sistema promenjena i arhitektura drajvera odnosno drajver model. Kernel i svi drugi delovi OS-a mogu primetno da se unaprede i bez promene ovog modela, tako nov set drajvera ne definiše nužno nov operativni sistem. Tehnički, može i obratno - da se promeni arhitektura drajvera, a da OS ostane "isti stari shit".

A sta je to Vista revolucionarno donela? Treba svi zajedno da se cesnemo.

Da objasnim, moje misljenje je moje, i uvazavam svaciji stav. Windows Vista je XP na tezim narkoticima, gde se XP utripovao da je MacOS X. :D
Meni tako deluje.

SP2 je doneo gomilu poboljsanja, primera radi, ja koji imam "kao" jacu masinu, XP mi je se vukao, posle instalacije sve leti. Dok je na sporijim masinama na kojima je XP radio normalno sve otislo u Honduras.

Sto se tice drajvera, samo mi to treba, iskreno, sve ostalo je suvisno.

Zatvorite prozore kad spavate da vas ne ukradu :D

Ako kazes nov operativni sistem, to ne znaci da je sve promenjeno iz korena, ali svakako da neke stvari funkcionisu drugacije, sto povlaci za sobom i prilagodjavanje drajvera. Bas to sto pominjete onda povlaci za sobom i cinjenicu da je nove drajvere relativno lako uraditi za nov OS, ali to proizvodjaci hardvera za stare proizvode ne rade. MS je kriv? Ahaaa! Pa ja prvi kao proizvodjac printera recimo bih radio na tome da kupis moj brand new color inkjet koji me u izradi kostao manje nego matricni koji koristis na win98! Libo MS bas za to!

Xp Sp3- necu ga instalirati.
Na Vistu cu preci, pojavom Sp1.
Ako se uzelim Viste, startujem VmWare 6, ucitam image i vozi.

ali svakako da neke stvari funkcionisu drugacije, sto povlaci za sobom i prilagodjavanje drajvera

NE povlači. Još jednom: to što "neke stvari" kod operativnog sistema funkcionišu drugačije NE MORA sa sobom nužno da diktira i promenu drajver modela.

Baš da ne bi morao sa svakim novim windowsom da razvija nove drajvere, MS pokušava da razvije unifikovanu arhitekturu za drajvere. Prvi pokušaj je bio WDM (Windows Driver Model), kod kojeg, ukoliko je drajver pisan u skladu sa WDM standardom, drajver može biti i binarno i na nivou sourceta kompatibilan od 98SE do Viste. Tranzicija ka WDF se dešava ne zbog toga što kod novog OS-a "neke stvari funkcionišu drugačije", nego zato što se taj koncept unificirane arhitekture drajvera vremenom poboljšava. I jedan drajver model po starom ili novom standardu može da ima raspon od više verzija operativnog sistema.

Imaš internet, google ćeš jednostavno naći, čitaj.

Ehmm, ne znam kako ovo da ti kažem za "dok oni to ne urade", ali oni su to već bili uradili sa WDM modelom još 1998. ako se ne varam. I iz mojeg poslednjeg posta je to bilo očigledno usled pominjanja tranzicije sa WDM na WDF. Arhitektura drajvera je oblast i tehnologija koja ima svoj odvojeni i paralelni razvoj sa OS-om i novi OS ne diktira nužno i novi drajver model. Ne znam koliko je još pisanija potrebno da bi spustio loptu po tom pitanju? U ovom slučaju se potrefilo da se sa novom OS verzijom zamenjuje i drajver model (jer je MS imao WDF spreman i hteo da istakne kako Vista jeste komlpetno nov proizvod), ali to nije nužno i obavezno kod svake nove verzije. Uz novi model MS je isporučio i novi DDK za razvoj. Novi drajveri koji se pišu od nule bi trebalo njime mnogo brže i lakše da se napišu. Portovanje starih drajvera već zavisi od slučaja do slučaja odnosno uređaja. Neki se brzo portuju, neki ne. Plus što proizvođačima treba vremena da se naviknu na novu filozofiju i framework.

Što se tiče podrške uređaja, i MS i proizvođač imaju svoje interese. MS ima interes da izbaci OS koji radi. Zato se trudi da ga izbaci sa jedom kritičnom masom drajvera; deo su sami portovali ili razvili (jer postoje objavljene specifikacije hardvera), a deo uradili u saradnji sa proizvođačima. Sam proizvođač ima interes i da proda nov uređaj, ali i da podrži relativno svežiji proizvod. Ali svaki od njih ima definisan EoS.

Poslednja izmena:
Ehmm, ne znam kako ovo da ti kažem za "dok oni to ne urade", ali oni su to već bili uradili sa WDM modelom još 1998. ako se ne varam. I iz mojeg poslednjeg posta je to bilo očigledno usled pominjanja tranzicije sa WDM na WDF. Arhitektura drajvera je oblast i tehnologija koja ima svoj odvojeni i paralelni razvoj sa OS-om i novi OS ne diktira nužno i novi drajver model. Ne znam koliko je još pisanija potrebno da bi spustio loptu po tom pitanju? U ovom slučaju se potrefilo da se sa novom OS verzijom zamenjuje i drajver model (jer je MS imao WDF spreman i hteo da istakne kako Vista jeste komlpetno nov proizvod), ali to nije nužno i obavezno kod svake nove verzije. Uz novi model MS je isporučio i novi DDK za razvoj. Novi drajveri koji se pišu od nule bi trebalo njime mnogo brže i lakše da se napišu. Portovanje starih drajvera već zavisi od slučaja do slučaja odnosno uređaja. Neki se brzo portuju, neki ne. Plus što proizvođačima treba vremena da se naviknu na novu filozofiju i framework.

Što se tiče podrške uređaja, i MS i proizvođač imaju svoje interese. MS ima interes da izbaci OS koji radi. Zato se trudi da ga izbaci sa jedom kritičnom masom drajvera; deo su sami portovali ili razvili (jer postoje objavljene specifikacije hardvera), a deo uradili u saradnji sa proizvođačima. Sam proizvođač ima interes i da proda nov uređaj, ali i da podrži relativno svežiji proizvod. Ali svaki od njih ima definisan EoS.

Poenta svega je da je poslednja lopta bacena proizvodjacu u ruke, koji se ne trudi uopste da obezbedi podrsku za celu svoju paletu proizvoda, i to sa odredjenim razlogom. Ne znam sta tu nije jasno. Za to ne moze da se krivi MS.

Do poslednjeg posta uopšte nisam ni pomenuo podršku, nego o tome da prosto nije istina da nova verzija windowsa diktira obavezno i novi model drajvera. Ko god to kaže, prosto nije upućen u stvar i tačka.

A oko same podrške možemo da diskutujemo. A kada se desi promena modela, MS jeste delomično kriv, jer tera proizvođača da ponovo radi drajvere. A pošto proizvođač nema neograničeno resursa, mora da bira za šta će da pruži podršku. Ako je neka linija dostigla EoL odnosno EoS, fala bogu da za nju neće biti novih drajvera, osim ako je u pitanju neki proizvod koji je prodan u velikoj količini zbog svoje popularnosti (ali takvu kategoriju obično već pokrije MS). Ako je u pitanju EoS ili EoL do "truda" ni ne mora da dođe.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno