SP3 instalacija je možda najgore odrađena MS stvar koju sam u životu video.
1. CAB SFX ostaje u memoriji i kad ga zatvorite (bilo sa Cancel bilo "na krstić"), isto tako i Update.exe. Ako pokrenete ponovo neće vam reći da je već aktivna jedna instanca, nego će pola sata da proverava i da pravi backup, i tek onda će vam reći.
2. Fajlovi se iz arhive raspakuju uvek u drugi direktorijum, tako da svaki put kad ga pokrenete morate da čekate raspakivanje.
3. Updater jednostavno nestane sa ekrana iz nejasnih razloga (MS je ponudio nekakve "troubleshoting" procedure, ali čini se da ni oni ne znaju zašto se to dešava). Mada je nestao on nastavlja još dugo nešto da radi, i na disku vam ostaju neki novi a neki stari fajlovi. Nekad javi da nije završio, nekad jednostavno ostane u memoriji i morate da ga ubijete iz task managera.
4. Uninstall kod tako prekinute instalacije ne radi, jer kaže da ne može da nađe sve fajlove. Pa naravno da ne može kad setup nije završen do kraja.
5. System restore je beskoristan ako pokrenete setup više puta uzastopce jer u restore trpa te napola promenjene fajlove (da, radi restore i kad je restore isključen, radi restore i kad mu zadate switch /nobackup).
6. Kompletan SP3 ima manje od 300 MB, Win live update mi je ponudio live update, sa napomenom da je prosečan download oko 55 MB. Rekoh, pa da probam to, i onako sam "komplet" skinuo zbog slipstrimovanja. Ali avaj, live update je dovukao bezmalo 600 MB (i to opet na prilično besmislen način koji me mrzi da opisujem) i bilo je isto kao i pre (da ne govorim da su mi taj download + backup + restore zauzeli skoro 1.5 GB na C particiji, kad radite live update ne da vam da birate poziciju unistall foldera).
7. Na kraju sam uradio reparaciju Windowsa sa CD-om na kome je slipstrimovan SP3 (ovo je jedna od MS troubleshooting procedura). Za ovaj postupak MS preporučuje da se deinstalira IE7, da se instalira IE6, a da se na kraju svega ponovo instalira IE7. Ja sam se odlučio za prečicu i jednostavno reinstalirao IE7 na kraju.
Sam XP SP3 lepo radi, ali reparacija Windowsa je odrađena bedno (nekada je to mnogo bolje išlo). Prestao je da radi ADSL, a Win setup mi je u sred reparacije tražio da mu kažem gde je jedan Adaptec DLL (kao da ih ja držim u džepu) i zbog tog dll-a zvuk nije radio, promenio je lokaciju TEMP foldera na C:\Temp, izbacio je Royale temu, stavio je default za non-unicode aplikacije na EN-US, postavio je da se win automatski restartuje umesto plavog ekrana itd, itd. Sve u svemu, neke stvari je zbrljao, neka setovanja je promenio bez potrebe.
Preci ce onaj ko skine SP3 i shvati da je usporio sistem time ;-)
A sistem jeste sporiji, to se vrlo dobro vidi kad recimo kliknem na win+pause/break pa čekam da se iscrta. :S: