Šta je novo?

Windows XP Service Pack 3 (SP3)

Da li prilikom instalacije TinyXP Rev09 sa driver packom instalacija sama prepoznaje SATA hard disk pa nije potrebno (kao sa flopijem) pritiskati F3 ili shta vec??? Moze li se sa TinyXP diska naknadno instalirati WMP11 i IE7 ako recimo odaberem instalaciju bez pomenutih windows aplikacija? Hvala.

Poslednja izmena:
Hocu da instaliram office 2003 a imam ovaj SP3,skinuo sam
Office2003SP3-KB923618-FullFile-ENU
OfficeXpSp3-kb832671-fullfile-enu
Office2003SP2-KB887616-FullFile-ENU

Kaze mi "The expected version of the product was not found on your system"

kakve veze ima service pack za office sa bilo cim? :wall:
lepo ti kaze: da bi instalirao sp3 za office prvo treba da instaliras office

SP3 instalacija je možda najgore odrađena MS stvar koju sam u životu video.

1. CAB SFX ostaje u memoriji i kad ga zatvorite (bilo sa Cancel bilo "na krstić"), isto tako i Update.exe. Ako pokrenete ponovo neće vam reći da je već aktivna jedna instanca, nego će pola sata da proverava i da pravi backup, i tek onda će vam reći.

2. Fajlovi se iz arhive raspakuju uvek u drugi direktorijum, tako da svaki put kad ga pokrenete morate da čekate raspakivanje.

3. Updater jednostavno nestane sa ekrana iz nejasnih razloga (MS je ponudio nekakve "troubleshoting" procedure, ali čini se da ni oni ne znaju zašto se to dešava). Mada je nestao on nastavlja još dugo nešto da radi, i na disku vam ostaju neki novi a neki stari fajlovi. Nekad javi da nije završio, nekad jednostavno ostane u memoriji i morate da ga ubijete iz task managera.

4. Uninstall kod tako prekinute instalacije ne radi, jer kaže da ne može da nađe sve fajlove. Pa naravno da ne može kad setup nije završen do kraja.

5. System restore je beskoristan ako pokrenete setup više puta uzastopce jer u restore trpa te napola promenjene fajlove (da, radi restore i kad je restore isključen, radi restore i kad mu zadate switch /nobackup).

6. Kompletan SP3 ima manje od 300 MB, Win live update mi je ponudio live update, sa napomenom da je prosečan download oko 55 MB. Rekoh, pa da probam to, i onako sam "komplet" skinuo zbog slipstrimovanja. Ali avaj, live update je dovukao bezmalo 600 MB (i to opet na prilično besmislen način koji me mrzi da opisujem) i bilo je isto kao i pre (da ne govorim da su mi taj download + backup + restore zauzeli skoro 1.5 GB na C particiji, kad radite live update ne da vam da birate poziciju unistall foldera).

7. Na kraju sam uradio reparaciju Windowsa sa CD-om na kome je slipstrimovan SP3 (ovo je jedna od MS troubleshooting procedura). Za ovaj postupak MS preporučuje da se deinstalira IE7, da se instalira IE6, a da se na kraju svega ponovo instalira IE7. Ja sam se odlučio za prečicu i jednostavno reinstalirao IE7 na kraju.

Sam XP SP3 lepo radi, ali reparacija Windowsa je odrađena bedno (nekada je to mnogo bolje išlo). Prestao je da radi ADSL, a Win setup mi je u sred reparacije tražio da mu kažem gde je jedan Adaptec DLL (kao da ih ja držim u džepu) i zbog tog dll-a zvuk nije radio, promenio je lokaciju TEMP foldera na C:\Temp, izbacio je Royale temu, stavio je default za non-unicode aplikacije na EN-US, postavio je da se win automatski restartuje umesto plavog ekrana itd, itd. Sve u svemu, neke stvari je zbrljao, neka setovanja je promenio bez potrebe.

Preci ce onaj ko skine SP3 i shvati da je usporio sistem time ;-)
A sistem jeste sporiji, to se vrlo dobro vidi kad recimo kliknem na win+pause/break pa čekam da se iscrta. :S:

Poslednja izmena:
ne znam brate meni sve lepo radi
Radi kad radi.

MS je počeo da zapošljava i d i o t e umesto programera. Staviti u SP Intel image za AMD procesore, to može samo i d i o t, a oni su to uradili kad je izašla prva "final" verzija.

Proveravati da li je aktivna još jedna instanca tek na kraju duge procedure, umesto odmah na početku, to može da programira samo i d i o t.

Uraditi odmah na početku formiranje uninstall podataka, ali tako da stvar radi samo ako je sve instalirano do kraja - to može da programira samo i d i o t.

Uraditi restore point (i pregaziti stari) a prevideti da ako je prvi put SP delimično instaliran to znači da restore point ne vraća u pređašnje nego u vrljavo stanje - to može da previdi samo i d i o t.

Microsoftovi programeri su ovde napravili takvu količinu amaterskih i početničkih grešaka (i demonstrirali takav manjak inteligencije) da se čovek prosto pita po kojim kriterijumima oni tamo danas zapošljavaju ljude, nekada takvi "programeri" u MS-u nisu mogli da rade ni kao portiri.

Kod mene se prilikom instalacije SP3 nisu pravili novi restore pointi, mada sam ja iskljucio system restore servis.

Tja, nisam se setio da isključim servis (naravno, oni su toliko debilno ovo odradili da se ne bi setili da ga uključe, trebalo je to da pretpostavim).

Jedna od MS troubleshooting procedura za SP3 je da se startuje BITS servis pre početka setupa. Pa ako je ovaj servis toliko važan za SP3 instalaciju zašto ga ona ne pokrene?

BTW, SP3 nije "manje od 300 MB", kako sam greškom napisao, nego 316.43 MB

Poslednja izmena:
Pazi bilo bi lepo da je recimo MS napravio opciju da posle instalacije bilo kojeg novog service packa, ako ti isti lepo radi, da obrise fajlove iz starog SP-a, kao i update-ove koji su instalirani pre novog service packa, a koji su ugradjeni u novi SP.
Doduse, moze i to rucno da se obrise u XP-u, dok pod vistom postoji komanda da ukloni windows fajlove pre SP1, ali se time ne uklanjanju updateovi koji su pre instalirani, vec samo fajlovi sa klot varijante viste.

Znaci MS moze mnogo toga da uradi(pa i ovo sto si ti naveo), ali mi se cini kao da ih mrzi da to urade.

Poslednja izmena:
Znaci MS moze mnogo toga da uradi(pa i ovo sto si ti naveo), ali mi se cini kao da ih mrzi da to urade.
Jedno je kad ih nešto mrzi, a drugo su glupost i neznanje. Ovo što sam ja naveo su glupost i neznanje. Ne može da se kaže "mrzelo ih da stave AMD image, pa stavili Intel".

Ako nešto ne može da radi ako je druga instanca aktivna onda se mutex proverava čim se startuje, kakva je debilnost da se prvo radi postavljanje uninstall podataka, pa restore point, pa niz provera, pa da se tek onda proveri da li radi još jedna instanca?! Ovo je početnička brljotina, odsustvo osnovnih znanja, pa i odustvo inteligencije.

Ma mrzelo ih da razmisljaju, ili su bili u stisci sa vremenom pa su zato i napravili ovakve greske.U zurbi se lako naprave i pocetnicke greske.

A za amd i intel image koliko sam citao nije to greska MS-a, vec proizvodjaca koji su stavljali na svoje konfiguracije isti image bilo da je u pitanju amd ili intel masina.Tako da mislim da ovo nije problem do samog MS-a, jer sam MS ne instalira windows na firmirane masine niti pravi image za proizvodjace.

Poslednja izmena:
Čim je otišao Billy iz firme, nema ko da nadgleda servispekove :d

Sve, sve sa propustima u proceduri, ali još nijednom nisu pustili u etar SP na koji se toliko ljudi žalilo.

Čim je otišao Billy iz firme, nema ko da nadgleda servispekove :d

Sve, sve sa propustima u proceduri, ali još nijednom nisu pustili u etar SP na koji se toliko ljudi žalilo.

Samo sto je cika Billy otisao posle vec izradjenog service packa :)
A i naci ce vec neku osobu koja ce to da nadgleda kako bi trebalo :d

A isto su se i ljudi zalili na SP2 kada im gomila aplikacija nije radila kako treba, pa su morali da skidaju novije verzije.Slatke muke...

Verujem da ovde u temi postoji odgovor na ovo pitanje, ali pošto sam na poslu, nemam vremena da listam.
Da li SP3 podrzava 64-bit-ne procesore?

Poslednja izmena:
Windows kao windows ce ti i sa SP3 raditi sa 64bitnim procesorom, dok 64bitna varijanta XP-a nema SP3, jer je SP2 za 64bitni XP izasao pre manje od godinu i po dana.

Poslednja izmena:
A isto su se i ljudi zalili na SP2 kada im gomila aplikacija nije radila kako treba, pa su morali da skidaju novije verzije.Slatke muke...

Ma nije bre isto - za jedan deo problema tada su bili odgovorni po defaultu uključen fw ili to što IE blokira ActiveX (tj. moglo je da se reši brzo rekonfiguracijom), a za one stvari za koje je utvrđeno da ima problema, izbačeni su fixevi - ali nikad SP nije bio vraćen na doradu. I nikad pre nisam morao wiresharkom da analiziram mrežni protok da vidim zašto ne radi neka od mejdžor aplikacija sa kojima je SP prosto morao biti kompatibilan (ili konfigurabilan).

Ma nije bre isto - za jedan deo problema tada su bili odgovorni po defaultu uključen fw ili to što IE blokira ActiveX (tj. moglo je da se reši brzo rekonfiguracijom), a za one stvari za koje je utvrđeno da ima problema, izbačeni su fixevi - ali nikad SP nije bio vraćen na doradu. I nikad pre nisam morao wiresharkom da analiziram mrežni protok da vidim zašto ne radi neka od mejdžor aplikacija sa kojima je SP prosto morao biti kompatibilan (ili konfigurabilan).

Nisi me razumeo, rekao sam isto misleci na zalbe ljudi, a ne na iste ili slicne probleme.

I po mojem misljenju je bolje sto su kada su uocili potencijalan problem odlozili izbacivanje SP-a.Mogli su recimo i da cute i da kasnije izbace patch sto bi bilo losije resenje.

A za amd i intel image koliko sam citao nije to greska MS-a, vec proizvodjaca koji su stavljali na svoje konfiguracije isti image bilo da je u pitanju amd ili intel masina.
Ovo je AMD demantovao, greška je bila isključivo MS-ova. Tu priču je pustio MS ne bi li se nekako oprao od silne bruke.

Poslednja izmena:
Ovo je AMD demantovao, greška je bila isključivo MS-ova. Tu priču je pustio MS ne bi li se nekako oprao od silne bruke.

Nema tu sta da AMD demantuje, nije on nikakve veze imao sa tim masinama, vec proizvodjac.AMD je jedino mogao da demantuje da njihovi procesori nisu problem u toj prici sto je i tacno.
Jednostavno proizvodjaci dobiju windows i alate i sami ubacuju drajvere, programe, sp isl u instalaciju i kada kupac kupi takvu masinu samo aktivira windows i to je to.A image pravi proizvodjac, jer mu je sigurno lakse da na celoj seriji samo "gurne" image nego da vrsi instalacije.
Jednostavno, nelogicno je da se MS mesa u to ko ce sta i kako da doda u sistem, ili jos gore da pravi posebne image-e za sve serije masina pa da ih salje proizvodjacima, tako da verujem da je problem do proizvodjaca.A i nisu svi proizvodjaci imali taj problem, vec samo pojedini tako da je to jos jedan znak da je upravo proizvodjac kriv, jer da je MS kriv to bi se izrazilo kod svih proizvodjaca koji imaju u ponudi i amd masine sto nije slucaj.

Evo da ne bude da hvalim MS, MS ima bug u update sistemu.
Oko mesec dana posle instalacije update-ova isti se cuvaju u /windows/software distribution/download folderu.I ako recimo pokusate da instalirate novi update to ce se normalno uraditi, ali ako posle isti deinstalirate a nije proslo mesec dana a u medjuvremenu i obristete fajlove iz gorenavedenog dira, i ako ponovo pokusate da instalirate update(opet uslov da nije proslo vise od mesec dana od prve instalacije update-a) to nece uspeti, jer ce MS update misliti da se fajlovi i dalje nalaze tu.Tek posle prve neuspesne instalacije ce update da "provali" da tamo nema fajlova pa ce se tek prilikom sledeceg pokusaja update-ovanja update ponovo svuci i posle ce se isti normalno instalirati.Dakle samo jednostavna provera pre instalacije update-a da li fajlovi postoje u tom diru za taj update bi resila ovaj problem.

Poslednja izmena:
Ajde da budemo precizni... Na mašinama o kojima je reč Intelov drajver je bio naveden u Registry-ju ali nikada se nije učitavao. SP3 nije proveravao koji se drajveri startuju pri butovanju nego je na osnovu tog Registry ključa ubacivao oba drajvera u boot proceduru, i Intelov i AMD-ov, i posle restarta oba su bila učitana u memoriju. Čija je to onda greška? Nije ovde reč o tome da je preoizvođač instalirao SP3, nego da su vlasnici kompjutera skidali SP3 sa MS sajta i popili BSOD posle toga.

Da stvar bude misterioznija, izgleda da se problem nije dešavao ako je korišćen ISO sa MS sajta, a jeste u svim drugim situacijama.

Ajde da budemo precizni... Na mašinama o kojima je reč Intelov drajver je bio naveden u Registry-ju ali nikada se nije učitavao. SP3 nije proveravao koji se drajveri startuju pri butovanju nego je na osnovu tog Registry ključa ubacivao oba drajvera u boot proceduru, i Intelov i AMD-ov, i posle restarta oba su bila učitana u memoriju. Čija je to onda greška? Nije ovde reč o tome da je preoizvođač instalirao SP3, nego da su vlasnici kompjutera skidali SP3 sa MS sajta i popili BSOD posle toga.

Da stvar bude misterioznija, izgleda da se problem nije dešavao ako je korišćen ISO sa MS sajta, a jeste u svim drugim situacijama.

Koliko sam ja upoznat, izgleda da je proizvodjac isti image koristio i za amd i intel masine slicne serije, pa je posle instalacije SP3 od strane korisnika istog sve otislo dovraga.Naravno, i MS je trebalo da provali to pre izlaska finalnog SP3, jer mozda je neko na tim masinama probao betu ili jedan od RC-ova i doziveo slicnu sudbinu pa je negde javio svoje probleme.Naravno MS je mogao da u SP3 ubaci skoro sve moguce provere pa da predupredi vecinu mogucih problema, ali to zahteva mnogo vremena.Tako da delimicno se moze reci da je sam MS kriv sto nije to ubacio i tu vrstu provere tokom instalacije, ali bilo je tesko ocekivati da ce proizvodjaci napraviti ovakvu katastrofalnu gresku.

Ajde, malo cu popustiti svoj stav i reci cu da je i MS malo kriv za to, ali mnogo veca krivica je na proizvodjacu.

Poslednja izmena:
Instalirao sam SP3 preko automatic update-a.
Treba li sada ponovo da "sredjujem" services ili nesto slicno ( obrisem neki backup-restore folder...)?

Ima li neka fora sa IE8 na sp3?
Od kada sam stavio sp3 ne radi mi IE8.

Nedavno sam preso na SP3. Nije los. Pa i ne vidim neke razlike izmedju SP2 i SP3, mozda je ovaj SP3 sigurniji od SP2. Ma bitno je da sam ja zadovoljan sa ovim. :D

Zasto nece da radi Opera 10.10 na XP sp3? Ima li neko resenje?

Onda mi nesto fali, jer i na laptopu i na deskotpu mi ne radi ni google chorme ni opera na xp sp3.
Ima li neko ideju sta bi to moglo da fali.

Vrh Dno