Šta je novo?

Windows XP Service Pack 3 (SP3)

Pa ko će onda da im pređe na Vistu? Ionako im prodaja ide do...

Preci ce onaj ko skine SP3 i shvati da je usporio sistem time ;-)

Eh, taj ce samo roolback da uradi na SP2.
Preci ce onaj ko ne shvati zbog cega mu je spor racunar

S obzirom da je nastavljena tradicija da je svaki novi Windows lošiji od svog prethodnika bolje je instalirati i SP3 na Win XP-u nego preći na Vistu. Da je većina ljudi to i shvatila govori podatak da je prodaje Viste krenula katastrofalno i pored neviđene marketinške kampanje.

S obzirom da je nastavljena tradicija da je svaki novi Windows lošiji od svog prethodnika
Kako da ne...

govori podatak da je prodaje Viste krenula katastrofalno i pored neviđene marketinške kampanje.
...uz duplo više prodatih kopija od XPa i xy puta više od ME/2k za isto vreme (da, znam da će sada da krene priča o tome koliko je prodato u maloprodaji, a koliko licenci uz brend mašine, ali to je tako, i tržište se izmenilo i nije isto kao 1999. ili 2001. godine)

^^ What he said!! (slazem se sa filipenkom u potpunosti)

Zar se prodaja PC racunara udvostrucila u odnosu na vreme kada je XP lansiran?

Moje licno misljenje da je Vista bolja, novija i sve mi lepo radi i fukcionise. Ali, cemu rasprava? :) Pa svako ima pravo da instalira sta zeli, zar ne? Tebi je bolji XP, ostani na njemu, zelis MacOS OK ili Linux, moze....meni je Vista x64 na masini i zadovoljan sam, pozz ;)

Ljudi, nemojte se ogranicavati na nasu zemlju, na vasu okolinu i na licno misljenje ;)
Mozda je M$ ocekivao bolju prodaju, ali Vista se sasvim lepo prodaje i po mom misljenju sa prevelikom histerijom :D

Setite se problema pri prelasku na XP ;)
Izaci ce SP1 koji ce zapusiti neke rupe, otkloniti propuste i u sustini malo ispeglati stvari, a u medjuvremenu ce se i situacija sa drajverima i software-om koji ne radi na Visti popraviti, pa ce biti i manje pljuvanja po njoj :D

Ja licno nisam zadovoljan i sacekacu SP1, ali znam dosta ljudi koji su vec sada prezadovoljni i ne pada im na pamet da se vracaju na XP :)
Tako da srecom ne misle svi isto, jer bi u suprotnom svet bio mnogo dosadan :d
100 ljudi - 100 cudi, a 100 zena - 200... :D

btw da je tacno ovo da je svaki sledeci OS gori od prethodnog svi bi i dalje bili na DOS-u :D
Ok, moze se pljuvati da svaki sledeci guta sve vise i vise resursa, da je glomazniji i komplikovaniji sa novim cudima, problemima, da ima nove bubice koje prethodni nikad nisu imali... ma gomila stvari, ali da je generalno losiji... tesko ;)

Poslednja izmena:
Jel moze neko da objasni STA je to toliko bolje u Visti nega na XPu?
Al da nije ono tipa "nekako mi lepse i cini mise da je brze"
btw, sta je stvarno to toliko brze??

Meni licno samo startovanje programa i njihovo izvrsavanje jeste brze u Visti nego u XP, a koristim Vista Ultimate x64. Rad anti-virusa ili otpakivanje rarom ide brze. Na jacem hardweru bi bilo jos brze ali ja pricam o ovom iz potpisa. To nije nego drasticno ubrzanje da se meri desetinama sekundi ali se oseti. Plus lepse mi izgleda, pa ja sobu preuredjujem s' vremena na vreme, dosadi jedno te isto, ne volim konstantno sivilo, heh. I, cak mi se svidja kako Tomb Raider Anniversary radi pod Vistom. Kao sto rekoh par postova ranije svako ima svoj ukus. 2001. godina se "ponavlja". Sta ce vam XP, pa igre rade bolje pod 98, XP je trom.... sta ce vam Vista, XP je brzi...heh. Ako vam je XP bolji super, meni nije, sa Vistom imam mnogo manje problema i kompatibilnija je sto se mene tice. Za XP sta god novo bilo moram patch da ubacim, a ovde je podrzano. Vec vidim 2009. ti si lud sta ce ti Vienna, pa Vista je zakon! ;)

Канда су се мало чике из MS залетеле :bottle: Излазак SP3 се планиран тек за прву половину 2008 :cigar:
At the end of the (east coast) day on May 23, a Microsoft spokeswoman provided the following update:

“I just received additional information from the product manager responsible for SP3. While we’re still not talking specifics, he did point to the following link as an accurate timeline for our preliminary plans for SP3: http://www.microsoft.com/windows/lifecycle/servicepacks.mspx. Again, these are just preliminary and we will share more at a later date. Please do reference this link for current timing and disregard the release from InterOp, which is inaccurate.”

Ma izbacice oni SP3 do kraja godine, ali da uspore XP, heh, to je trziste, isto rade i proizvodjaci hardwera sa optimizacijom drivera za novije modele.
Ako nekog smara odobravanje sta sme a sta ne sme na Visti dovoljno je da iskljuci UAC, pogasi neke servise koji nisu potrebni klasicnom korisniku (uostalom kao i na XP) i da koristi najnoviji softwer i drivere koji imaju podrsku za Vistu.
Zasto ne ADSL preko mrezne kartice? Ja sam na SBB ali buraz je kod Telekoma i radi, Vista ima cak i mnogo bolje odradjenu varijantu za mreze.
Dacu sajt koji koristim za optimizaciju sistema: www.tweakguides.com i www.tweakhound.com (ima ih jos ali ovi sa sasvim ok).
MCSE - Microsoft Certified Systems Engineer
Mozes projektovati i odrzavati mreze zasnovane na Windows Server OS, sa raznoraznim klijentima (Windows, Linux), mnogo cenjenije na Zapadu nego kod nas i priznato u celom svetu. Jedina "bedara" je sto mora da se upgradujes (doduse tako je i za sva zanimanja). Od 2008. ne priznaje se MCSE2000 prelaz na MCSE2008 ali sa 2003 moze (Ispit iz 3 oblasti). Ali oni koji su jos 2000 polozili imaju dovoljno novca i znanja za "doskolavanje" ;)

Poslednja izmena:
Moje licno misljenje da je Vista bolja, novija i sve mi lepo radi i fukcionise. Ali, cemu rasprava? :) Pa svako ima pravo da instalira sta zeli, zar ne? Tebi je bolji XP, ostani na njemu, zelis MacOS OK ili Linux, moze....meni je Vista x64 na masini i zadovoljan sam, pozz ;)

Bolja znaci veca upotrebna vrednost ili bolja znaci nesto drugo...?

Vista je radjena po uzoru na Server 2003 OS, a samim tim imas i nekoliko verzija iste za rane namene. Home Premium je za prosecnog korisnika odlicna, Business za posao a Ultimate za one otkacene koji zele sve da probaju (tu smatram i sebe ;) ). Vracanje na topic na zalost sumnjam da ce SP3 doneti poboljsanje XP, ali bice dobro ako je tako. I jedna sitnica, danas sam instalirao XP, doterivao ga i sredjivao sa programima....znate kako mogu najbolje da uporedim? Za fanove Star Treka: XP = NX01 Enterprise, Vista = Enterprise 1701, Vienna = Enterprise 1701E ;) pozz.

Evo pitanja konkretnog. Kupio sam Windows XP Home edition, pre recimo godinu dana. Koristim racunar kao i 80% korisnika:edukacija, internet, office, igre, gledanje filmova i slusanje muzike. Koji su moji razlozi da otvorim novcanik i kupim Vistu. To sto vecina voli nesto da proba i dostupno im je za 200 din, druga je stvar. Probao sam i Vistu i dosta stvari mi je radlio nesto brze istina (rad sa aplikacijama), medjutim dosta stvari, konkretno igara jednostavno nije radilo, ili je radilo sporije. Sad ce neko da kaze: "Stare su ti igrice ili hardver." Ni jedno ni drugo nije tacno, a opet pitam, zasto ja da platim nesto sto ce u najbolju ruku da radi isto? Mozda se situacija promeni izlaskom nekog SP-a, ali za sad ja ne vidim razlog prelaska na Vistu, osim lepseg desktop-a.

Poslednja izmena:
Hardware ti jeste stariji. Vista na drugi nacin koristi ram tako da za igrice ti treba min 2GB, a sa skorasnjim padom cena ne moze se vise reci da je ram preterano skup. Sa novim driverima performanse u igrama jesu izmenjene tako da je sasvim ok. A sada Vista je DX10 sistem koji DX9 igre pusta kroz layer, DX9l (to nije famozni DX10 za XP) takoreci emulira sredinu zato i dolazi do nekog gubitka ali razlika sa zadnjim driverima se mnogo smanjila. Opet, niko nikog ne tera da prelazi na Vistu, data je mogucnost i to je to, ako za 200din neces da menjas ne moras, heh. Imam pdf knjige o Visti sta i kako, ako nekog interesuje poslacu da procita, nemojmo da se prepucavamo oko gluposti. Prihvatali to ili ne Vista je novi OS, koji ako se ljudi secaju mnogo bolje prolazi nego XP u svoje vreme, stabilniji je, sa manje rupa i dosta sigurniji. Za onog ko komp koristi samo za muziku, net i filmove pa i 98 radi posao, drugi i ako se drze XP, ali gameri morace da predju na Vistu kada izadju DX10 naslovi.
Setio sam se da sam u Visti instalirao i pokrenuo sve delove Tomb Raidera, tako da mozes pustiti i starije i novije igrice. A hardware, kao sto ne mozes da utices na kurs dinara, tako ne mozes ni da utices na kretanja cena u IT svetu. Njima se ispati da deru, ima ko ce da kupi i vuk sit, ovce na broju. Osim toga, igranje igrica skup je hobi, u Srbiji preskup, setite se, postoji kosarka, fudbal, odbojka, pecanje....;)

A kad ce da izbace slova za imena diskova i naprave prave linkove u file-sistemu (a ne ove bangave shorcut-ove)?

Pre par dana sam napravio mali test.Pokrenuo sam Two worlds na xp-u i na visti i razlika je neprimetna,u korist xp-a.Samo mi jedno pitanje ne jasno,two worlds mi je u visti trazio komponente dx9 za zvuk.Pokrenuo sam dx9.0c cisto da vidim sta ce se desiti,na moje iznenadjenje dx9 se instalira i two world proradi,a dxdiag i dalje pokazuje dx10?

Zato sto u Visti imas native DX10, a instalirani DX9 pack ti samo dao mogucnost koriscenja dll koji su bili potrebni datoj aplikaciji.

Slova ne mogu da izbace zbog svih aplikacije koje trenutno postoje. Cak se i serverske aplikacije previse oslanjaju na slova. Sve moze da radi preko mount-point, ali ipak je potrebno barem jedno slovo.
Za programiranje je mnogo lakse to, nego koriscenje mount-point ili, jos gore, GUID imena.
Na kakve linkove mislis? Hard-links kao u *nix-u? Postoje odavno, samo se ne koriste (Vista ih koristi za Users folder).
A kad ce da izbace slova za imena diskova i naprave prave linkove u file-sistemu (a ne ove bangave shorcut-ove)?

Pa ako je DX10 materijal radi ga DX10, a ako je DX9, 8, 7...radi ga DX9l.

Malo korisnog stiva vezanog za vistu. (Sa vikipedije)

[WIKI]Windows Vista[/WIKI]
[WIKI]Development of Windows Vista[/WIKI]
[WIKI]Features new to Windows Vista[/WIKI]
[WIKI]Technical features new to Windows Vista[/WIKI]
[WIKI]Security and safety features new to Windows Vista[/WIKI]
[WIKI]Management features new to Windows Vista[/WIKI]

@testthenext

Procitaj sve ovo, pa onda pricaj ovo ili ono o Visti!

E pa vidis, moj ADSL modem recimo nema drajvere za Vistu. I obzirom da se radi o Asus, sramota je da nemaju nameru da ih izbace

Pa sam si kriv sto biras hardver koji nije podrzan. :d

Sto se tice brzine startovanja i izvrsavanja programa...

Cak i ako je to tako, to ti se cini jer ti je Vista sveza, a kod XP-a ti se nakupilo sve i svasta.
Ja imam na istom racunaru i XP i Vistu, samo na odvojenim hardovima.
Sveza Vista mi nije brza od matorog XP-a...

Evo meni se ne cini jer imam instaliran XP SP2, Vistu 32-bit Ultimate i Photoshop CS3 u oba.

- Pod XP-om je defragmentirana particija, a pod Vistom nije.
- XP particija je na pocetku diska, Vista particija iza nje, dakle XP ima i fizicku prednost jer je pocetak diska najbrzi.

I pored toga, CS3 se pod Vistom dize za 2 sekunde, a pod XP-om mu treba bar 5 ako ne i vise. Vista ima dosta poboljsanja ispod haube koja se na prvi pogled ne primecuju. Sve je detaljno objasnjeno ovde pa koga zanima nek procita.

Naravno, verovatno ja ne umem da optimizujem komp, glup sam ili vec tako nesto, pa mi zato Vista radi sporije...

Vista trazi 2GB RAM-a minimum i onda zaista radi dobro. Ako imas manje nije ni cudo sto ti radi sporije od XP-a.

Vista guta resurse, ali ne vidim zasto se bunite. Zasto imati 2GB RAM-a, a onda da vecinu vremena zvrji prazan? Pa cak i Linux koristi skoro sav dostupan RAM za kesiranje podataka, tako i Vista.

Naj vise problema imao sam sa uspostavljanjem lan mreze koji na xp masinama namestim za 1-2 minuta na visti sam se zezao pola dana

Ne vidim zbog cega, no verovatno si radio nesto suprotno od onoga kako je osmisljeno. Jedna od stvari koja moze da smeta ljudima naviklim da sve rucno podesavaju je sto Vista gomilu stvari radi automatski. Na primer, mozda ti se desilo da ukucas gateway i da ga Vista izbrise i tako par puta... to je zato sto je ukljucen DeadGWDetectDefault u HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters (globalno) i takodje pod Interfaces za svaki. Ako iskljucis i restartujes nema vise problema sa tim. E sad, zasto Vista misli da je gateway mrtav kad nije to je vec druga prica u koju se ne bih upustao, verovatno ima veze sa tim da li doticni ruter ima ukljucen i ispravan upnp.

adsl sam jedva namestio

Objasni.

povremeno drljanje po disku

To je Search, indeksira podatke za brzu pretragu. Moze da se iskljuci ako ti ne treba.

konstantno smaranje sa odobravanjem programu da se instalira,uninstalira kad god nesto podesim promenim vista smara sa pitanjima pravima...

UAC se moze iskljuciti u Control Panel -> User Accounts.

Takodje XP mogu da namestim u sitna crevca sto sa vistom nije slucaj ..

Mozes, mozes, samo se nisi udubio dovoljno. Moja najveca zamerka je sto su ispreturali sve pa korisnici koji su navikli na XP se tesko snalaze u pocetku dok ne pohvataju gde je sta. Vista je pravljena imajuci u vidu nove neiskusne korisnike, a ne veterane -- od njih se ionako ocekuje da se adaptiraju.

@Dule13:
Nemoj se hvaliti toliko tim M$ sertifikatima, placaju se, imaju ogranicen rok trajanja, nisu svugde priznati kao dokaz znanja, niti je u vecini slucajeva takvo znanje ono sto se trazi. Ne zaboravi da u Srbiji najvise ima malih firmi sa malim brojem racunara i da vecina vlasnika istih nije spremna da potrosi tonu para na (Microsoftova) informaticka resenja.

Takodje, neko ko uskoro treba da polozi MCSA morao bi da povede racuna o pravopisu (rečca ne i njeno pisanje zajedno ili odvojeno na primer). Da uopste ne pominjem tvoje tragicno poznavanje engleskog jezika (if i had give f**k).

Po meni MS certified kursevi odlicno sluze za promociju Microsoftovih resenja. Medjutim sva ta resenja imaju svoj TCO koji nije uopste zanemarljiv bez obzira na velicinu firme, a nazalost vecina ljudi ne zna da ga izracuna. Za vecinu manjih firmi, besplatna resenja ili kombinacija Windows XP i besplatnih resenja mogu da zavrse posao.

@Yooyo:
Pa Vista ima opciju da iskljucis prikaz slova u Exploreru ako si na to mislio. Ako nisi, onda cisto da znas da ni za jednu particiju osim sistemske ne moras imati slovo ni u Windowsu XP -- idi u disk management pa desni klik na particiju, a odatle Drive Letters and Paths. Naravno preduslov je da su ti sve particije pod NTFS-om, pa onda mozes sve ostale particije da postavis da se pojavljuju kao direktorijumi unutar C:\. Sto se tice shortcut-a NTFS odavno ima hard linkove (Junctions) i postoje programi koji ih prave, a Vista ih nativno podrzava i korsti (za Documents and Settings na primer koji je link na Users).

Poslednja izmena:
Vrh Dno