Šta je novo?

Windows VISTA RC2

• Začetnik teme Začetnik teme jox
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

jox

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poena
680
Poslednja izmena:
E moram priznati da sam iznenadjen. Iskreno sam mislio da ce MS biti toliko blesaw da izbaci RTM bez prethodno objavljenogb RC2. Downloading....

Nekako mi još ceo proizvod ne deluje dovoljno zreo i ispeglano za novembarsko objavljivanje a nešto i nemaju vremena na pretek sem ako ne misle da objave Vistu 30. novembra.

jesi li skinuo/probao RC2, ili je tvoj komentar vezan za prethodne build-ove?

Skidoh 20% ... pa javljam utiske kad instaliram . Par pitanja za one koji su imali ranije buildove:
1. kako da napravim dual boot ili sta vec pored sadasnjeg XP-a (imam dva sata harda i mogu da napravim partice)
2. kakva su iskustva sa drajverima i moram li instalirati za sve tipa chipset grafika itd ili se mogu koristiti genericki..
3. Gde naci "CD key" ili aktivaciju i koliko traje ova verzija (mislim dali je trail ili sta)

:wave:

Jel skinuo neko ovo do sada? Hoce li raditi na VMware-u? Ne bih cackao nista na svom sistemu (koji bas lepo radi 🙂) pa bih ga iz tog razloga instalirao na virtuelnoj masini.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Poslednja izmena:
Ja sam na 85%, spor ovaj megabitni link 😀

Otprilike cu ga sutra instalirati, pa cu javiti. Btw, sta mislite, da li ce potreba za security softverom (firewall, anti-spyware/malware i AV) biti manja u nadolazecem Windows operativnom sistemu?

Verujem da ce u pocetku biti tako, ali ce vremenom doci na isti nivo kao i sa ostalim Windozama

kako da napravim dual boot ili sta vec pored sadasnjeg XP-a (imam dva sata harda i mogu da napravim partice)
Radi slicno XP-u, ali instalira dodatni boot manager, znaci za XP dva puta Enter plus strelica 😛
Obavezno je instaliraj na zasebnoj particiji, Vista ima neke dodatke u NTFS-u koji XP ne ume da cita, i neces moci da obrises neke Vista foldere zbog toga.

2. kakva su iskustva sa drajverima i moram li instalirati za sve tipa chipset grafika itd ili se mogu koristiti genericki..
Pre RC1 su bile extra dobre, jer su svi driveri bili integrisani, znaci za recimo nf4 nista dodatno mi nije trebalo.
Od RC1 sve moram da instaliram dodatno, sem graficke naravno.

3. Gde naci "CD key" ili aktivaciju i koliko traje ova verzija (mislim dali je trail ili sta)
Trial tipa je, ne znam dokle radi, bilo je price da je do 31. Maja 2007 a drugde da je 180 dana od instalacije (mislim da je 31. maj realnije).

Da li vista radi pod VMWare-om?
RC1 nije radio zbog grafike (raniji bildovi), ili ne podrzava VMWare driver za diskove. Sumnjam da ce biti razlike u ovom bildu.

Za Vistu i VMWare treba sacekati novi VMware... Verovatno od verzije 6 ce sve raditi kako treba, a jos kada bi nekako naterali i Aero (treba obezbediti direktan pristup grafici...) bilo bi do jaja.

Uglavnom, Parallels je najavio da ce Windows/Mac/Linux verzija njihovog softvera za virtualizaciju u buducnosti imati mogucnost direktne komunikacije sa grafickom karticom, pa ce biti moguce pokrenuti i 3D softver. Npr. neki Radeon X1900 ce davati performanse GMA950 grafike (ovo sam lupio kao ilustraciju, nije zvanicno tako receno...) sto je extra.

Problem je sto je virtulaizacija prica preneta sa serverske platforme gde, po prirodi stvari, nije potrebna jaka grafika, vec jaci CPU...

Meni 5728 radi izuzetno dobro i vide se promene u poslednja dva bilda cak i po pitanju sminke u GUI-ju. Iskreno, lepse su mi izgledali user folderi u starijim verzijama, nego ovi novi zeleni... U 5728 je dodat i onaj game explorer koji nije losa fora...

Poslednja dva bilda (ne racunam tu RC2, nisam ga jos probao...), rade fenomenalno (doduse meni za X1900 da maximalni skor za Aero performanse - 5.9).

Jedino me je u 5600 zezao Internet Explorer koji je umeo da puca, ali Firefox zato radi dobro. Ne svidja mi se uopste IE7. smara me npr. sto je toolbar podeljen na deo koji je sa leve strane adress bara i na deo koji je sa desne strane. Kod mene na 24" wide ekranu to je pravi pain_in_the_ass, jer moram da vozim misa sa jednog kraja podloge na drugi kraj. Smor i to zesci.

Koliko znam, VMware je u 5.0 ili 5.5 doneo podršku za 3D akceleraciju preko Direct3D-a... naravno ne i šejdere ali akceleracija radi...

Da, da... malo sam izleteo :bottle: Jes' da mi je VMware 5.5.1, al ipak pretpostavljam da ovo moje sokocalo (TBird 1GHz, Abit KT7A, 512MB) ne bi pokrenulo ni direktno.

Nema veze, skidam ga ipak, pa cu naci nekog pacijenta :-devil-: da isprobam "najnovije MS dostignuce" 😉

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. A mozda i probam 😀 Igrajmo se 🙂

Ja sam na 85%, spor ovaj megabitni link 😀

Otprilike cu ga sutra instalirati, pa cu javiti. Btw, sta mislite, da li ce potreba za security softverom (firewall, anti-spyware/malware i AV) biti manja u nadolazecem Windows operativnom sistemu?

Na sinergiji, na postavljenim racunarima,koji ce biti dostupni sirokoj masi ljudi za surfovanje netom i upoznavanje sa VISTOM, instaliran je NOD32 😀

Poslednja izmena:
Auuu.... moram priznati da sam sokiran ovom cinjenicom ako je to zaista tacno!

Konacno sam instalirao RC2 i mogu priznati da je prvi utisak zaista povoljan. Na mojoj konfiguraciji, Vista RC2 radi sasvim lepo, a posle gasenja 10tak servisa jos bolje 🙂
Posto sam u mogucnosti da uzivam u punom sjaju GUI-a, veoma mi se dopada kako sve izgleda - efekti pojavljivanja prozora, glass efekat i sl.
Pri samom startu, posle instalacije, Vista "jede" 489 MB memorije, a ta cifra se nakon gasenja servisa spustila ispod 400 MB.
Ono sto me je razocaralo i zacudilo je da nije prepoznala moju mreznu kartu (3COM 3C905TX) kao i Creative Audigy 4, tako da nisam u mogucnosti da izadjem na net 🙁

Control Panel je - zbunjujuc. U pravom smislu te reci, pogotovo System podesavanja. Nekako mi se cini da su to zakomplikovali bez veze, ne mogu pola opcija da nadjem 🙂 Posto su tako razbacane, nekako sticem utisak da je sistem malo vise prijateljski nastrojen prema onima koji zele da ga podese do sitnih creva (a mozda se i varam).

U svakom slucaju, odoh da jurim drajvere za NIC....

Ako ti nije problem, jel mozesh da napomenesh shta si konkretno gasio od servisa?

Poslednja izmena:
Ako ti nije problem, jel mozesh da napomenesh shta si konkretno gasio od servisa?

Na zalost ne znam napamet, ali sam isao redom kroz listu servisa, citao koji cemu sluzi i gasio. U principu servise kao sto je Sec. center, Windows defender, Tablet PC, Parental control i sl. sam ubio.

A sada druga impresija - Vista RC2 je se uspesno samoubila 😉 Kako? Instalirao sam drajvere za Audigy 4 (skinuo sa Creative sajta). Nakon instalacije drajvera koji su profunkcionisali nijedan jedini EXE fajl nisam mogao da pokrenem. Kada sam pokusao restart, dobio sam upozorenje da je LoginUI ostecen i da pod hitno pokrenem chkdsk... Vista se zakucala i pao je hard reset :zgran:
Nakon pokusaja da pokrenem Vistu, upalio se chkdsk utility (moram priznati da, za razliku od XP-ovog, ovaj radi 100x brze) koji je prijavio nenormalan broj broj gresaka na particiji i pobrisao milion index fajlova... Potom je usledio automatski restart i svaki pokusaj da pokrenem vistu zavrsi se - hibernacijom! :banana: :crash:

Odoh po pivo 🙂

Poslednja izmena:
kutija svaka ti chast... vista killer

enjoy in beer :d

Ljudi koji ste activation key koristili i di da nadjem jedan

Vista RC2 traje 30 dana bez aktivacije, a kljuc nisam ni trazio... niti bi mi sada bio od koristi 😀 :d

Control Panel je - zbunjujuc. U pravom smislu te reci, pogotovo System podesavanja. Nekako mi se cini da su to zakomplikovali bez veze, ne mogu pola opcija da nadjem 🙂 Posto su tako razbacane, nekako sticem utisak da je sistem malo vise prijateljski nastrojen prema onima koji zele da ga podese do sitnih creva (a mozda se i varam).

U svakom slucaju, odoh da jurim drajvere za NIC....

Sto je najgore i mene je zbunjivao Control Panel, ali sada sam se navikao na onaj novi prikaz... Instalirao sam bio u kancelariji Vistu na jednu masinu i dao Peci da proba. I naravno, odmah je usao u Control Panel i mahinalno prebacio Classic View 🙂 ...

Medjutim, kod Viste kada ukljucis Control Panel u Classic View modu, pojavi se kamara ikonica i jos je komplikovanije. Meni je bio problem da nadjem gde se ukljucuju desktop ikone (ono My Computer, My Documents itd...) i kako da dojem do fakin Device Managera. Naravno, nasao sam na kraju, ali su smorili sa premestanjem svega i svacega od verzije od verzije... I kako sada ca tjaletu instaliram Vistu, mislim covek ce da dozivi nervni slom, kada skapira da nista vise nije isto. Seka zato nema taj problem - ona je na MacOS X, kao i bata 🙂

Da, ali onda ne radi overlay kako treba :smash:
Kako se to manifestuje? Ja koristim "GLASS Normal BETA 1" skin već mesec dana i ne provaljujem neke bugove?

Nece imati. Samo ce prozori biti providni, ali nece biti i animirani kao u Visti...
Animirani su mi "Minimize, Maximize & Close" npr.
Kada dovedeš strelicu na njih oni zasvetele, prilikom kopiranja animiran je i onaj tab koji ti pokazuje koliko je iskopirano...
Ne znam, ne mogu da ga uporedim sa Vistom jer Vistu nisam uživo video ali sve što sam pročitao sa ovim skinom ima...
Evo shoot-ka kako izgleda "My Computer" npr.

Prilozi

• vista skin.webp
    vista skin.webp
    71.2 KB · Pregleda: 181
Poslednja izmena od urednika:
Kako se to manifestuje? Ja koristim "GLASS Normal BETA 1" skin već mesec dana i ne provaljujem neke bugove?
Svaki skin koji koristi pixel borders kod mene ubija overlay, tj. video plejeri koji ga koriste ne rade. Ne bi bio toliki problem, jer recimo u Media Player Classic-u koji koristim najčešće nisam ni koristio overlay, ali recimo subtitle workshop onda ne može uopšte da prikaže video prilikom podešavanja titla.

Animirani su mi "Minimize, Maximize & Close" npr.
Kada dovedeš strelicu na njih oni zasvetele, prilikom kopiranja animiran je i onaj tab koji ti pokazuje koliko je iskopirano...
Ne znam, ne mogu da ga uporedim sa Vistom jer Vistu nisam uživo video ali sve što sam pročitao sa ovim skinom ima...
Evo shoot-ka kako izgleda "My Computer" npr.
]]

Probao sam ja i Window Blinds i Vistu 🙂

Nemas sa Window BLinda efekte koji se pojavljuju npr. kada zatvoris prozor, a to je da ceo prozor ode kao u daljinu uz fade out efekt. Isto i kada minimizujes prozor u Visti, on se rotira i uz fade efekat nestane na taskbaru... I tako to...

Nazad
Vrh Dno