Vistu imam instaliranu na sistemu od kada je izasao RC1 pa rekoh da vam prenesem utiske...
Vista meni licno nista nije donela osim lepseg interfejsa od XP-a. Stvari koje svakodnevno radim u XP-u, Vista mi nije ni malo olaksala, cak mi je neke i otezala. Npr. Vista u idle-u trosi 400MB ram-a, sto je stvarno suludo. Ogroman, ali ogroman broj servisa je stalno aktivan od kojih verovatno pola moze da se ugasi, ali nije u tome poenta... Control Panel je zakomplikovan do bola, i ima daleko vise kategorija nego sto je realno potrebno. Gaming je jos uvek misaona imenica na Visti. Ne zato sto igre ne rade, nego zato sto se vuku. Npr. FlatOut 2 mi na XP-u retko pada ispod 40fps, dok na Visti retko kad skace iznad 20fps, sto je drasticna razlika, sto opet moze biti do nesavrsenih nVidia drivera za Vistu. Takodje, koliko sam cuo, sa ATi-jem je jos gora situacija.
I naravno, najbitnija prednost, tu su i nove igrice, ukljucujuci novi Solitare 🙂
A sada prednosti:
Interfejs je super, i vektorske ikone jodnostavno treba videti. Mozda je malo presaren i prenakicen za moj ukus, ali sta je tu je, u svakom slucaju je x puta bolje od XP-a.
Instalacija samog OS-a je jako lepo odradjena, i trazi mnogo manje znanja od usera. DOS deo instalacije vise ne postoji, sve je uradjeno graficki.
Vista se jako lepo "samopodesava", bar kod mene. Prepoznala mi je neke gluposti u sistemu (ukljucujuci iPod, koji koliko znam, ne bi trebalo da podrzava; ADSL modem takodje) i instalirala ih savrseno. Online Update radi odlicno sa nekom konekcijom tipa ADSL 256kbps, i vrlo je moguce da sami necete morati da instalirate ni jedan driver kada Vista odradi svoje.
Softverska kompatibilnost je prilicno popravljena od RC1 verzije, jako mnogo programa radi bas kako treba na Visti. Npr. Nero (6.6.1.4 radi provereno, nije radio ranije), Deamon Tools, Office 2003, Firefox, WinRAR...
Rekao bih da je Aero interfejs ispeglan sasvim lepo, radi bez ikakvih mana i radi sve sto bi i trebao da radi...
Explorer je drasticno izmenjen, sto se ne moze opisati recima, vec se mora probati. Posle par sati zbunjenosti, nailazi iznenadjenje da je zapravo laksi i intuitivniji za koriscenje od XP-ovog Explorera.
Bezbednost bih rekao da je podignuta na visi nivo, ali ne drasticno. Windows Defender i Firewall su sastavni delovi sistema, i rade svoj posao, ali na osnovnom nivou. Defender takodje sluzi i za jos neke druge stvarcice...
Virtuelni drajvovi rade bez problema, bilo od kog programa.
I, da zakljucim...
Iako nista realno meni nije donela, tera me da ostanem i da radim na njoj 🙂