Šta je novo?

Windows VISTA RC2

• Začetnik teme Začetnik teme jox
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Izvinjavam se, danas mi nije dan, ja sam to skontao kao sarkastican odgovor.
Elem, ja se nazalost nisam registrovao za primanje aktivacione sifre, ima li nacina da sad nekako dobijem to ili mogu da isprobam Vistu narednih 30 dana od instalacije i nakon toga nista?

Ma nema problema.Cak sam i ja pomislio da ce se ovako napisano moze smatrata sarkazmom, ali pomislio sam da ce sam zarez izmedju da i vazi razresiti sumnje...

Ja sam obicno pismeniji od toga, trebao sam da shvatim to, ali dobro, sta je tu je 🙂.Nego, pitanje za aktivacionu sifru jos vazi.Nisam se regovao, ima li spasa za to ili mogu da se zabavljam sa Vistom 30 dana? 🙂

Serijski mozes i sada dobiti od MS-a.
Znaci odes na http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/preview.mspx
i u listi za DL odaberes nasu zemlju(sada nepostojecu SCG) i onda te pita za live nalog(ako koristi msn messanger onda isti imas, a ako ga nemas onda ga kreiras) i posle toga pratis upustva i dobices serijski.Ako si instalirao Vistu sa nekim "kljucem" onda isti mozes promeniti svojim u Control Panel->System->Change product key i posle unosenja novog pravog serijskog mozes da odradis aktivaciju.

Super, puno zahvaljujem 🙂.

Sto se tice problema da ne radi Aero kada se instaliraju 96.33 drajveri, provalio sam da kada se isti instaliraju pod RC2 da ne radi d3d testovi kao 3d mark i da ne rade ni d3d screensaveri.Vratio sam nvidia drajvere i Aero sada radi kao i screensaveri i markovi.
Znaci 96.33 ne funkcionisu pod RC2, dok pod RC1 rade posao, pa bi trebalo ocekivati za koji dan nove NV drajvere za RC2.Mada me je nvidia zestoko razocarala sa drajverima, jer redje izlaze od catalysta koji iako cesce izlaze donose veca poboljsanja nego forceware.

E, a kakva je Vista u kooperaciji sa Windowsom XP?Je l' moguce Vistu instalirati na D: particiju npr. bez problema i koristiti dual boot?

Aj da ne otvaram novi tred.Na d particiji sam imao vistu.Sada je carobno nestala,klinac kaze da nije on zbrisao al ajde.Ko li je?kako da skinem da pri podizanju mi ne izbaci pitanje za koji se windows opredeljujem?

E, a kakva je Vista u kooperaciji sa Windowsom XP?Je l' moguce Vistu instalirati na D: particiju npr. bez problema i koristiti dual boot?

Lepo rade zajedno.Ja cak koristim triple boot(win XP+winXP64bit+Vista).
Naravno particija na koju instaliras Vistu mora biti NTFS i trebalo bi za 64bitnu verziju da imas oko 15GB slobodno(kada se instalira zauzima oko 8GB), a za 32bitnu oko 10GB.
Samo ce Vista svoju particiju na koju je instalirana proglasiti kao C:, a c:->d: isl... pa time npr. neces moci da koristis playliste iz winapma i malo ces se teze snalaziti, ali ja sam kao labele particija stavio u stilu C_winXP i tako znam da je to stara C: particija(D: u Visti).

Aj da ne otvaram novi tred.Na d particiji sam imao vistu.Sada je carobno nestala,klinac kaze da nije on zbrisao al ajde.Ko li je?kako da skinem da pri podizanju mi ne izbaci pitanje za koji se windows opredeljujem?

Pogledaj na toj particiji na koju si instalirao Vistu da li ima fajl bcdedit.exe, jer kod mene pise u boot.ini-ju da koristim bcdedit.exe da bi modifikovao boot za Vistu.
Mozda bi i fixmbr i fixboot sa butabilnog windows XP cd-a pomogli, ali nisam siguran posto je ovo ipak Vista.

Ipak ti sacekaj jos koji odgovor i odradi ono sto ti se cini najlaksim nacinom.

Poslednja izmena od urednika:
Pa za butovanje XP-a pogledaj u boot.ini
Ako ti je na d: (druga particija prvog harda) probaj da stavis nesto ovako:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT

Ja imam XP na C:, XP64 na D: i Vistu na E: i prvo me pita da li da butuje Vistu ili druge operativne sisteme(ili neki slican naziv) i ako odaberem ovo drugo onda cita iz boot.ini-ja.
Znaci resenje bi trebalo da je u boot.ini-ju, osim ako ti se ne nudi opcija tih drugih operativnih sistema.

Ako si obrisao Vistu i odradio fixboot ili fixmbr onda ti se butuje pretpostavljam samo XP na c: e onda bi trebalo da ona dodatna linija resi problem butovanja XP-a na D:

Poslednja izmena:
To za boot moze i jednostavnije da se odradi iz Win XP-a . control panel /system/advanced/startup and recovery settings
pa izaberes default operating system ( win xp) i iskljucis time to display list of operating systems

Za koji modem uopšte ima drajvera? A za kopiranje fajlova i prčkanje po direktorijumima bez ograničenja total komander i opcija 'run as administrator'..

Poslednja izmena:
Pogledaj na toj particiji na koju si instalirao Vistu da li ima fajl bcdedit.exe, jer kod mene pise u boot.ini-ju da koristim bcdedit.exe da bi modifikovao boot za Vistu.
Mozda bi i fixmbr i fixboot sa butabilnog windows XP cd-a pomogli, ali nisam siguran posto je ovo ipak Vista.

Ipak ti sacekaj jos koji odgovor i odradi ono sto ti se cini najlaksim nacinom.

Fixboot resio stvar hvala.

Ima li neko Creative Sound Blaster Live! 5.1 zvucnu na Visti i da mu radi?Meni ne radi, Vista nije instalirana drivere za nju, a kad stavim na automatsko trazenje, ne nadje nista.Na Creatiovom sajtu pise da nema drivera za Vistu 🙁

Ok, mislis, da probam sa driverima za XP koji su u tvom slucaju 64-bitni, a u mom slucaju bi bili 32-bitni? 😀 Posto ja imam 32-bitnu Vistu i 32-bitni sistem 🙂.

meni je proradio (32bitni) drajver za Audigy od XP-a na Visti ... pa ti probaj

Ima li neko Creative Sound Blaster Live! 5.1 zvucnu na Visti i da mu radi?Meni ne radi, Vista nije instalirana drivere za nju, a kad stavim na automatsko trazenje, ne nadje nista.Na Creatiovom sajtu pise da nema drivera za Vistu 🙁

Ja imam Sb Live 5.1. Sve radi potpuno normalno. Instalirao sam drajvere sa cd-a od zvučne.
Ako ne uspeš da rešiš onda overi www.kxproject.com ti drajveri bi trebalo da rade.

Juce sam instalirao RC2 ali na veoma kratko vreme, bio sam prilicno zadovoljan sto nista osim wireless kartice nisam morao da instaliram rucno nego je Vista sve sama prepoznala
i odradila, medjutim razocarao sam se kada posle testiranja nisam dobio nista drugo osim sporijeg racunara i nasminkanijeg interfejsa - vidim ovde po postovima da ste svi uglavnom zadovoljni Vistom, ja se pitam koji su razlozi? Ovo je 2x gore od XPSP2.

Vistu imam instaliranu na sistemu od kada je izasao RC1 pa rekoh da vam prenesem utiske...

Vista meni licno nista nije donela osim lepseg interfejsa od XP-a. Stvari koje svakodnevno radim u XP-u, Vista mi nije ni malo olaksala, cak mi je neke i otezala. Npr. Vista u idle-u trosi 400MB ram-a, sto je stvarno suludo. Ogroman, ali ogroman broj servisa je stalno aktivan od kojih verovatno pola moze da se ugasi, ali nije u tome poenta... Control Panel je zakomplikovan do bola, i ima daleko vise kategorija nego sto je realno potrebno. Gaming je jos uvek misaona imenica na Visti. Ne zato sto igre ne rade, nego zato sto se vuku. Npr. FlatOut 2 mi na XP-u retko pada ispod 40fps, dok na Visti retko kad skace iznad 20fps, sto je drasticna razlika, sto opet moze biti do nesavrsenih nVidia drivera za Vistu. Takodje, koliko sam cuo, sa ATi-jem je jos gora situacija.
I naravno, najbitnija prednost, tu su i nove igrice, ukljucujuci novi Solitare 🙂

A sada prednosti:

Interfejs je super, i vektorske ikone jodnostavno treba videti. Mozda je malo presaren i prenakicen za moj ukus, ali sta je tu je, u svakom slucaju je x puta bolje od XP-a.
Instalacija samog OS-a je jako lepo odradjena, i trazi mnogo manje znanja od usera. DOS deo instalacije vise ne postoji, sve je uradjeno graficki.
Vista se jako lepo "samopodesava", bar kod mene. Prepoznala mi je neke gluposti u sistemu (ukljucujuci iPod, koji koliko znam, ne bi trebalo da podrzava; ADSL modem takodje) i instalirala ih savrseno. Online Update radi odlicno sa nekom konekcijom tipa ADSL 256kbps, i vrlo je moguce da sami necete morati da instalirate ni jedan driver kada Vista odradi svoje.
Softverska kompatibilnost je prilicno popravljena od RC1 verzije, jako mnogo programa radi bas kako treba na Visti. Npr. Nero (6.6.1.4 radi provereno, nije radio ranije), Deamon Tools, Office 2003, Firefox, WinRAR...
Rekao bih da je Aero interfejs ispeglan sasvim lepo, radi bez ikakvih mana i radi sve sto bi i trebao da radi...
Explorer je drasticno izmenjen, sto se ne moze opisati recima, vec se mora probati. Posle par sati zbunjenosti, nailazi iznenadjenje da je zapravo laksi i intuitivniji za koriscenje od XP-ovog Explorera.
Bezbednost bih rekao da je podignuta na visi nivo, ali ne drasticno. Windows Defender i Firewall su sastavni delovi sistema, i rade svoj posao, ali na osnovnom nivou. Defender takodje sluzi i za jos neke druge stvarcice...
Virtuelni drajvovi rade bez problema, bilo od kog programa.

I, da zakljucim...
Iako nista realno meni nije donela, tera me da ostanem i da radim na njoj 🙂

Ja imam Sb Live 5.1. Sve radi potpuno normalno. Instalirao sam drajvere sa cd-a od zvucne.
Ako ne uspeš da rešiš onda overi www.kxproject.com ti drajveri bi trebalo da rade.

Ok, hvala, probacu 🙂

Sto se tice Viste, ako je ne optimizuju da trosi manje RAM-a, sumnjam da ce bilo koji prosecan korisnik instalirati istu.Ja imam 1 GB RAM-a i u idle modu posle sveze instalacije mi je trosila ~50% RAM-a sto je neprihvaljtljivo.Pa velika vecina prosecnih korisnika ima jedva 512, a ne 1 GB.A za komforan rad je potrebno najmanje 1.5, preporucljivo 2 GB.Doduse, moze se ustedeti dobrih 200 MB sa gasenjem nekih servisa i totalnim gasenjem celokupne sminke, sve od Aera do same Vista teme.

Licno, meni se Vista jako svidja.Istina je da je dosta stvari iskomplikovano, ali mi se sve cini da je to samo utisak zbog prelaska sa XP-a na Vistu.Instalacija je, kao sto je topuz vec rekao, nista drugo do Next > Next > Next > Finish sa tek nesto malo neke konfiguracije 🙂.Nisam probao nista od programa i igara na njoj, barem ne jos uvek.

Na kraju, Vista je jednostavno, previse glomazna.Mislim, 8 GB sveze instalacije na HDDu ne uliva bas mnogo nade onima koji imaju 120 GB ili ne daj boze 80 GB.Mislim, ima ljudi kojima je taj prostor i vise nego dovoljan, a sta ce oni koji malo kubure i sa tim?Zaboga, pa ja imam 260 GB pa otprilike na svakih mesec dana rezem po 25 DVD-eva da bih se oslobodio kojecega.To je u sustini nista drugo do nacin da se korisnici nateraju da kupuju jos i jos hardwarea, to je veliki zacarani krug u kojem korisnici najvise gube iako mozda ne shvataju to.

U svakom slucaju, ako se situacija sa RAM-ima ne sredi, ja sam prvi koji ce ostati na WinXP SP2 koji me je do sada odlicno sluzio.Do izlaska nekog novog OS-a.

EDIT: Ljudi, upravo sam bio na Visti, pokazivao ortaku nesto i iskocio mi je BSOD! :bottle: Hahahha, ludilo... Kakav sam ja baksuz :wall: :crash:

ja teram rc2 x64 na 512 i podnošljivo je posle gašenja nekih servisa (indeksiranje drajvova pod broj jedan). jedan od razloga što se ne vraćam na xp je planirani upgrade na 1024 rama ovih dana. najveću glavobolju mi i dalje zadaju nemogućnost instaliranja hp multifunkcionalnog i leadteka tv2000...

ima li iko rešenje za leadtek tv karte?

ja teram rc2 x64 na 512 i podnošljivo je posle gašenja nekih servisa (indeksiranje drajvova pod broj jedan). jedan od razloga što se ne vraćam na xp je planirani upgrade na 1024 rama ovih dana. najveću glavobolju mi i dalje zadaju nemogućnost instaliranja hp multifunkcionalnog i leadteka tv2000...

ima li iko rešenje za leadtek tv karte?

Pitanje je sta je tebi "podnosljivo"... Ja znam da bih momentalno odustao od viste da imam 512MB rama. To sto planiras upgrade na 1GB je naravno super stvar, ali ne shvatam kako ne planiras da se vratis na XP?! Nije valjda da imas instaliranu samo Vistu na sitemu?
Sto se tice Leadtek TV kartica, mislim da one rade sasvim OK na Visti, na sta konkretno mislis kada kazes nemogucnost instaliranja?

Ljudi osim Aero interfejsa i DX10 podrske, sta jos nudi Vista, a da je fundamentalno potrebno? Da li se isplati menjati XP za Vistu?

Menjati nikako. Kooperacija da 😉
DirectX 10 jos nije izasao, a i kad izadje ne vredi da instaliras vistu samo zbog toga zato sto nemas DX10 graficku... Kao sto vec rekoh, trenutno realnih razloga za prelaz nema, sve radi losije nego na XP-u, samo je lepsa i ima par novih caka...

P.S A aero je kao fundamentalno potreban? 😉

Poslednja izmena:
s pravom postavljaš pitanje jer "podnošljivo" jeste širok pojam. recimo da nije udobno kao xpsp2 ali nije ni babaroga kako sam zamišljao. stavio sam vistu probe radi, da vidim o čemu se toliko priča i steknem neku predstavu kako će izgledati ubuduće. i da, trenutno imam samo nju u funkciji jer sam usred tranzicije sa 754 na am2 tako da mi je u svakom slučaju privremeni install bez obzira hteo ja da je gledam još mesec dana ili je brisao sutra. imam pundita kao sekundarnu masinu pod xp-om koji takođe ima štampač i skener na sebi tako da su mi obaveze podmirene.

a što se tiče leadteka, nije hteo da proguta originalne drajvere za xp (32bit) i trenutno nemam ideju kako da je nateram da radi.

Nazad
Vrh Dno