Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

Evo ga, dakle definitivno niste u pravu i garancija je 6 meseci na bateriju:

http://mtt.gov.rs/wp-content/uploads/2012/09/pojasnjenje_saobraznost.pdf

Da postedim muka:

Роба је саобразна, с обзиром на њену природу, уколико по квалитету и функционисању одговора разумним очекивањима рада за одређену врсту робе. Тако, потрошач се не може позивати на несаобразност за нпр. такозвану потрошну робу – хлеб, сијалице за ауто, батерије и сл. у пуном року од две године, јер се саобразност, ваљаност, од овакве врсте робе очекује сразмено року трајања.

Dakle ne nadjoh nista na temu potrosne robe i manje garancije na istu. Takodje to da je baterija integralni deo uredjaja je jako upitno. Gde to pise? Ko to moze da dokaze ako proizvodjac tvrdi da je recimo to potrosna roba i slicno...
Pa jeste baterija integralni deo, ako ne može da se vadi. :D.
Ali to ti je kao i rupa u zakonu, neko je iskoristi, a neko ne.

Роба је саобразна, с обзиром на њену природу, уколико по квалитету и функционисању одговора разумним очекивањима рада за одређену врсту робе. Тако, потрошач се не може позивати на несаобразност за нпр. такозвану потрошну робу – хлеб, сијалице за ауто, батерије и сл. у пуном року од две године, јер се саобразност, ваљаност, од овакве врсте робе очекује сразмено року трајања.

mis-sarma-200x200.jpg

To je sad manje važno, u zvaničnom dokumentu piše da je to potrošna roba i da kao takva može da ima manju garanciju, tako da je ovih 6 meseci za bateriju sigurno tačno...

Takvu garanciju daju slj prodavnice. Kod provajdera kad kupis telefon dobijes fiskalni racun i garantni list u kome se nigde ne spominje baterija i dodatna oprema kao neka posebna stvaka, sto znaci da sve sto dobijes uz telefon ima garanciju u iznosu od 2 godine. Kod kupujemprodajem prodavnica i trange frange garancijama to naravno ne vazi.

To stoji, uzeo sam tel. u trange frange radnji, i na garanciji pise baterija-potrosna, garancija 120 dana, koja glupost :trust:, mada ne vidim cemu tolka frka, ima sigurno da se nadje zamena za neke sitne pare, a mislim da je moj prosli telefon iz telenora takodje imao nekih 6 meseci garancije na bateriju, jel to onda neka muljaza sa njihove strane ili ne? Kolko vidim zakon je malo mutan oko tih "potrosnih delova"

Zakon je ostavio proizvođaču da definiše trajanje garancije za potrošnu robu time što je dao mogućnost da garancija na istu bude manja od 2god. Dakle na proizvođaču je. U slučaju Nokie i baterija, 6 meseci kako piše u zvaničnoj garanciji.

Darko nisi u pravu. Taj clan zakona ne precizira sta znaci "Baterija". Da li se to odnosi na AA baterije, AAA baterije, akumulatore, baterije za busilice, itd... Nigde se ne spominje baterija mobilnog telefona kao potrosna roba u tom clanu i samim tim garancija od 2 godine je primenljiva i na bateriju mobilnog uredjaja.

Pa ti onda ostvari tu garanciju kad ne mozes da razumes ovo sto Darko prica.
Covek vam je okacio zvanicnu garanciju uvoznika,ali izgleda ni to nije dovoljno.

Ni ne treba da precizira, zakon ne može da definiše sitnice na tom nivou. Zato i postoji termin potrošna roba gde je navedeno šta pod nju može da se podvede, tako da je sigurno ovako kako kažem. Ko sumnja, sutra telefon u ruke i nek proveri. Za bateriju u laptopu važi ista priča, o tome čak i na forumu imate da pročitate...

A sto se daje garancija na akumulatore od 36 meseci ako je to potrosna roba, zar nije prodavcima u interesu da ona bude 6 meseci i da mogu da zarade vise? Mislim da nisi u pravu da zakon to ne mora da precizira, pojam baterije je rastegljiv i ne moze se tako bukvalno tumaciti.

Ja sam vam dao: zvaničnu nokia garanciju i zakon ove države gde piše to što kažem, više od toga ne mogu ali meni je to sasvim dovoljno i sasvim je razumljivo ono što tu piše. Pojam baterije kao takav je nebitan, bitan je pojam potrošne robe i šta pod istu može da se podvede a ne mora. Ali može dakle.

Ima li na wp8 neki program koji moze da prebaci moje slike u pdf? Probao sam par programa tipa CamScanner, koji rade odlicno ali nisam nasao opciju da prebacim sliku u pdf, podrzava li sistem to uopste?

Ja sam vam dao: zvaničnu nokia garanciju i zakon ove države gde piše to što kažem, više od toga ne mogu ali meni je to sasvim dovoljno i sasvim je razumljivo ono što tu piše. Pojam baterije kao takav je nebitan, bitan je pojam potrošne robe i šta pod istu može da se podvede a ne mora. Ali može dakle.

Možda si u pravu, ali mislim da nisi. Kao i svako pojašnjenje zakona naših vajnih pravnika (*****ski mi je i sam pojam pojašnjenja zakona, ali nebitno), posle istog stvar ostaje još nejasnija tj. otvara rupu u zakonu. Naime, u tom pojašnjenju se ne definiše pojam baterije, tj. ne razlikuje se baterija kao npr. Duracell AAA i baterija kao deo uređaja. U istom pojašnjenju stoji da saobraznost nekog proizvoda podrazumeva:

„Саобразност“ значи да је трговац дужан да потрошачу испоручи робу која:
-има својства потребна за редовну употребу робе исте врсте;
- одговара опису који је дао трговац и ако има својства робе коју је трговац показао потрошачу као узорак или модел;
- по квалитету и функционисању одговара ономе што је уобичајено код робе исте врсте и што потрошач може основано да очекује с обзиром на природу робе и јавна обећања о посебним својствима робе.

E sad ti meni reci kako uređaj bez baterije ili sa pokvarenom baterijom može da odgovara bilo kom od gore navedenih opisa? Moje je mišljenje da je baterija kao primer za potrošnu robu upotrebljen samo za baterije koje su samostalni proizvod, ne i deo postojećeg, za čije saobrazno funkcionisanje su neophodne.

Da bi ovu dilemu razrešili, potrebno nam je pojašnjenje pojašnjenja, što naravno nećemo dobiti nikad. Do tada, stoji ta rupa u zakonu koja može da se tumači ovako ili onako. Iskreno, baš bih voleo da mi rikne baterija na L520 pa da se malo preganjam sa Nokijom oko toga, dovoljno sam zaludan :d.

Možda si u pravu, ali mislim da nisi. Kao i svako pojašnjenje zakona naših vajnih pravnika (*****ski mi je i sam pojam pojašnjenja zakona, ali nebitno), posle istog stvar ostaje još nejasnija tj. otvara rupu u zakonu. Naime, u tom pojašnjenju se ne definiše pojam baterije, tj. ne razlikuje se baterija kao npr. Duracell AAA i baterija kao deo uređaja. U istom pojašnjenju stoji da saobraznost nekog proizvoda podrazumeva:

„Саобразност“ значи да је трговац дужан да потрошачу испоручи робу која:
-има својства потребна за редовну употребу робе исте врсте;
- одговара опису који је дао трговац и ако има својства робе коју је трговац показао потрошачу као узорак или модел;
- по квалитету и функционисању одговара ономе што је уобичајено код робе исте врсте и што потрошач може основано да очекује с обзиром на природу робе и јавна обећања о посебним својствима робе.

E sad ti meni reci kako uređaj bez baterije ili sa pokvarenom baterijom može da odgovara bilo kom od gore navedenih opisa? Moje je mišljenje da je baterija kao primer za potrošnu robu upotrebljen samo za baterije koje su samostalni proizvod, ne i deo postojećeg, za čije saobrazno funkcionisanje su neophodne.

Da bi ovu dilemu razrešili, potrebno nam je pojašnjenje pojašnjenja, što naravno nećemo dobiti nikad. Do tada, stoji ta rupa u zakonu koja može da se tumači ovako ili onako. Iskreno, baš bih voleo da mi rikne baterija na L520 pa da se malo preganjam sa Nokijom oko toga, dovoljno sam zaludan :d.

Gledas iz pogresnog ugla kao i Sreten. Nije bitno kakva je baterija uopste, zakon to ne treba da definise. Zakon definise STA MOZE da se podvede pod potrosnu robu i da za to ne vazi obavezna garancija od 24 meseca "нпр. такозвану потрошну робу – хлеб, сијалице за ауто, батерије и сл." Dakle ti kao proizvodjac ako hoces da se izdvojis od ostalih i pokazes da tvoj proizvod pruza vecu vrednost od konkurencije uvek mozes da kazes na moje baterije u svim uredjajima vazi puna garancija od 24 meseca. Poenta price je da je zakon ostavio mogucnost da to sto moze da se podvede pod potrosna roba moze da ima i manju garanciju. Nisam video da je bilo gde definisano koliki je minimum ali ocigledno je to ostavljeno proizvodjacima.

Dakle ti kad kupujes proizvod kupujes kompletan proizvod koji ispunjava uslov saobraznosti. Kad kupis auto na njega imas recimo 4 god garancije ali to ne znaci da mozes da u roku od te 4 godine reklamiras sijalicu koja je crkla. Isto tako je sa telefonom. Kupis telefon, u prvih 6 meseci ako crkne baterija ili bilo sta na telefonu imas pravo na popravku/zamenu. Ako posle 1 god crkne displej imas pravo na popravku/zamenu. Ako posle 1 god crkne baterije nemas pravo na popravku/zamenu. Ne znam prostije :) Meni je sve sasvim logicno u ovome sto pise i u garanciji i u zakonu. P.S. Nisam pravnik :)

Nisam ni ja, ali imam drugačije mišljenje :). Ma uostalom nije ni bitno, nadam se da niko neće ni morati da u praksi razjašnjava ovu dilemu.

Aj da batalimo te garancije, manimo se toga, svako je kupio tamo gde je mogao i to je to...
Nazalost ali ima preko 90% kvazi prodavnica mobilnih telefona, mahom valjana roba preko grane, i naravno da mi preostaje kupovina preko Operatora, najsigurnija je...
Ajmo cekati 8.1 na miru :)

Ima li na wp8 neki program koji moze da prebaci moje slike u pdf? Probao sam par programa tipa CamScanner, koji rade odlicno ali nisam nasao opciju da prebacim sliku u pdf, podrzava li sistem to uopste?

Oooo boze .... Jos se prica o bateriji i garanciji u temi koja nema ama as nikakve veze sa tim, a niko da odgovori coveku :mad:
Ne znam za ovo stvarno , nadam se da ce ti sada neko drugi ofgovoriti :D

Dodadno ljudima, čeka se 8.1, pa je i rasprava o bateriju dobro dosla.

Iskreno, baš bih voleo da mi rikne baterija na L520 pa da se malo preganjam sa Nokijom oko toga, dovoljno sam zaludan :d.

Ajde tebe ce nekako i da preguraju, ali Boris ako im dodje gotovi su :d

Nije ni bila poenta price regularne vs neregularne prodavnice vec naprotiv da u zvanicnoj prodavnici gde dobijas zvanicnu nokia garanciju garancija na bateriju nije 24 meseca vec 6 meseci i da je to zato sto tako u zakonu pise.

No, korisna stvar koga zanima:

http://www.windowsphone.com/sr-latn-cs/store/app/office-lens/5681f21c-f257-4d62-83f5-5341788a5077

Da znas da je korisna :) . Koristim je dva dana i vise mi odgovara od cam skenera jer je povezana sa onenote i sve se lepo sinhronizuje.

Molim da se ne upada u temu o bateriji i ne pišu off-topic postovi od strane pojedinih članova foruma. :D :D :D
Taman smo došli do nekih vrlo važnih zaključaka, a onda neko ovako bane i potpuno skrene konstruktivnu diskusiju u pogrešnom pravcu. ;).

Sad sam slucajno video da je MusicXmatch besplatan na neko vreme, probajte, vise mi se svidja od sistemskog plejera...

Mora i ja da pohvalim doticni player, zaista je odlican ja sam ga preuzeo kao zamenu za Shazam koji nije hteo ni jednu pesmu da prepozna dok ovaj cak i neke nase zna :)

Sto volim kad pise ad-free :)
Potvrdjujem extra je !!!

Jel nema nesto kad se otkljuca telefon developer account-om i tako sta mozete ostalo, da imate neki program za ukidanje reklama?

Vrh Dno