Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

App folder brisite, meni se mob zaglupio nekolko puta i resetovao, sad citam wpc kad ono do te aplikacije... Danas se azurirao extras + info ne znam sta je novo...

VPN je stize uz 8.1, dakle od Aprila.

@tolero

- 8.1 April 2014, u svakom slucaju uveliko dostupan kada ti istekne ugovor, sigurno. Kod WP imas dve vrste update-a OS update za koji je zaduzen MS(GDR1, GDR2, GDR3, 8.1) i konkreno Nokia firmware update koji sadrzi dodatne aplikacije, poboljsanja itd. To je ono 3047.xxxxx.xxxx.xxxx.
- O file manageru se za sada nista konkretno ne zna sem da dolazi uz 8.1. Ali to sto navodis sam skoro pa siguran da ce moci.
- Dropbox nema zvanicni klijent iako je isti najavljen odavno. Nema automatsku sinhronizaciju slika ako na to mislis ali na identican nacin to radi Skydrive koji je sistemski integrisan i ne moras nista dodatno da instaliras.
- Kupovina app radi sa bilo kojom nasom karticom i sve radi bez ikakvih problema
- Pre par dana je MS zvanicno objavio da svi WP8 telefoni imaju 36 meseci podrske, sto ce reci da konkretno L920 ce imati zvanicnu podrsku do jeseni 2015te. Tako da sta god da uzmes sada, da, kaci te Win9.

Svaka im cast za podrsku, 36meseci ili 3god. je svakako za pohvalu, to jos nisam video u drugim vodama, sem Symbiana koji je do skoro cak i na modelima od pre 5 god gurao update... No, to je sad istorija.

Jos u petak se azurirao extras+info(3.4.3.5), verovatno neke ispravke vezano za Lumia Black...

na identican nacin to radi Skydrive koji je sistemski integrisan i ne moras nista dodatno da instaliras.

Jako je tesko prilagoditi se na neki drugi cloud uz to da nema neke funkcije na koje si se navikao. Zamisli tek novi upload fajlova iznova, na ovim nasim bednim upload brzinama...

To je ono sto sam ti rekao tamo gore, poznate aplikacije kasne ili ih gotovo ni nema, kao sto ima iOS ili android.

Kad bi se svi tvoji postovi gde si spominajo VPN u ovoj temi skupili imao bi 2,3 stranice samo za sebe.. Druga stvar, zar stvarno mislis da ce MS ostaviti WP bez toga ??ALi pazi nemoj da razmisljas ono tvoje standardno MS> LOPOVI, LOPOVI, DE BILDANTI, NEZNALICE, LOPOVI, LOPOVI . . Vec realno, da li mislis da ce ostaviti WP bez podrske za VPN ?

Poslovni telefon bez VPN-a ne ide. Dobiće VPN, ali do tada ne može da se koristi za poslovne svrhe. Ideja je da možeš da se zakačiš na kompanijsku mrežu i odatle preuzmeš nešto što ti treba, a inače nije dostupno kroz web servise. Tu nedostaje jos i file browser, sa kojim bi baratao sa preuzetim fajlovima.
Tebi i većini korisnika ovo možda ne treba, ali bez ovoga teško je nazvati WP telefon poslovnim.
Kada budu ubacili VPN, videćemo šta dalje. To tada nemojte da penite.

@dj

U teoriji se slazem ali...

Ok mozda je moj slucaj opet specifican no na Dropbox-u sam imao onih pocetnih 2gb plus one neke aktivacije, promocije, slike bla bla pa je to doslo do nekih 3 i nesto gb prostora. Uz par pozivnica i HTC sense promociju to je doslo na skoro 30gb ali od toga 23gb uskoro istice jer isticu te 2god koliko vredi taj HTC bonus. Dakle ostace nalog na nekih 5-6gb dok na Skydrive-u imam 25gb i to zadovoljava apsolutno sve moje trenutne potrebe za cloud-om. Dakle ako imas regularan Dropbox mislim da nece biti bas tolika drama prebaciti se na Skydrive, ako imas zakupljen neki veci prostor na DB onda, da, problem je. Ostali jaci igraci imaju svoje zvanicne aplikacije. Evo i Mega je najavljena skoro da samo sto nije. Dropbox iz nekog razloga ne kasni slucajno vec bih rekao da namerno ne izbacuju app. Zasto ne znam. Najavljena je pre skoro god dana i nista jos uvek...

Uf... I dalje prica oko Androida u ovoj temi. :) .

Sta da kazem, koristio sam S2 pre ovoga, i slazem se da Android ima neke stvari bolje resene, da ima mnogoooo vise aplikacija...
Ja sam kompromis napravio samo zbog Nokie, tada. Znaci da je imala mogucnost da sve lumie imaju Android uzeo bi lumiu sa Androidom.
E, sada je vec druga prica koristim wp 5 meseci, i prezadovoljan sam, da u pocetku je bilo, WTF kako ovo oovako, sto ovo ovako, tih na S2 mi ovo bilo ovako... Ali kada se malo potrudis i das mu malo vremena naviknes se na sve te stvari, i shvatis da su mnoge stvari zapravo mnogo bolje resene, za mnoge stvari ti ne treba app niti bilo kakvo podesavanje, integrisane su , i mnogo stvari , radim brze na wp nego na androidu.

E sad, ovo za smart dial , da to sam koristio jos od simbiana, ali ovde koristim search umesto toga, i sada kako gledam potreban je tacno isti broj klikova. Tako da dial koristi samo za biranje brojeva, a ne za search imenika, sto i ne mora da bude tako losa stvar. Istom brzinom cu pozvati nekoga , kao i na androidu, ako ne i brze. Ko ima trenutrno pri ruci oba OS neka proba. Ja imam sada samo Andrid tablet :) .

Zasta konkretno koristite VPN ?
edit odgovorio yooyo...

Ja koristim samo team viewer jer pruzam podrsku dump korisnicima, i to je najlaksi nacin. I skydrive koji je odlicno integrisan.
Ne radim u takvoj kompaniji i ne treba mi , mozda bi mi trebalo u tom slucaju tu si u pravu. Ali sumnjam da se poslovni ljudi oslanjaju na telefon za takve stvari ...

Poslednja izmena:
@darko

Da da ti nisi imao puno i bilo ko ko nema puno na npr Google drive ili dropboxu neće mu biti problem da predje na skydrive, ali ja koji imam 5 giga na dropboxu i 11 na Google drive-u mi je već problem, a gde su tek oni što imaju preko 30/40/50 giga...

Ja mislim da je problem do MS-a pre nego do dropboxa ili nekih drugih developera ili cele neke kompanije koja stoji iza aplikacije.

Razmisli što ne bi oni želeli da izbace app? Naravno da bi želeli, ali nešto ga koči... Nešto mi tu smrdi opasno...

Inače jel WP može da radi share na bilo koju aplikaciju ili samo za njih par? Ne sećam se da je bilo priče o tome, a ja se ne sećam jesam li to video. To mi je isto ultra korisno

@darko

Da da ti nisi imao puno i bilo ko ko nema puno na npr Google drive ili dropboxu neće mu biti problem da predje na skydrive, ali ja koji imam 5 giga na dropboxu i 11 na Google drive-u mi je već problem, a gde su tek oni što imaju preko 30/40/50 giga...

Ja mislim da je problem do MS-a pre nego do dropboxa ili nekih drugih developera ili cele neke kompanije koja stoji iza aplikacije.

Razmisli što ne bi oni želeli da izbace app? Naravno da bi želeli, ali nešto ga koči... Nešto mi tu smrdi opasno...

Inače jel WP može da radi share na bilo koju aplikaciju ili samo za njih par? Ne sećam se da je bilo priče o tome, a ja se ne sećam jesam li to video. To mi je isto ultra korisno

Vec znamo da je tebi problem da predjes na WP uopsteno. I ako koristis toliko google servise naravno da ces ostati na Google OS, jer je integracija u tom slucaju najbolje. Isto kao sto je meni sa W 8.1 i MS servisima jer sam njih oduvek koristio.

A znas kako sa druge strane mozes da kazes zasto i kako je ostalima MS "dozvolio" zvanicne klijente a samo Dropboxu iz nekog razloga brani... Mislim ne znam, moguce da oni odbijaju da prave app zbog neke restrikcije sistema koja recimo njih kaci vise nego neke druge.

Sto se share-a tice, moze. U smislu mozes da delis preko bilo koje aplikacije koja je u stanju da procita to sto hoces da delis... Ako hoces da delis sliku, dace ti u izboru svaku app koja to mozes da procita ali nece biti tunein radio u listi.

Moj telefon ima 512 rama. Da li meni u prodavnici pokazuje samo one igrice nemenjene za 512 i li prikazuje sve? Kako da znam koja igrica trazi 1 gb rama, a koja ne?

Malo je bolje sa ovim Lumia 1520 lukom.. :D

Prilozi

• wp_ss_20140116_0003.png
    wp_ss_20140116_0003.png
    571 KB · Pregleda: 115
Voleo bih da vidim uzivo kako ce to da izgleda jer sam i dalje nekako misljenja da ce na 4.5" da bude malo...

Jedna zanimljivost... Lumia Black dolazi u OS verziji 8.0.10517.150. Dakle u poslednja revizija koja je bila dostupna uz GDR3 preview 8.0.10521.155 ovde iz nekog razloga nije uklljucena...

Zasto nece da mi salje mail kad podesim gmail preko onog podesavanja u acc opciji.. Odradi sync kontakata i svega, ali samo nece da salje mail.. Pa recimo da je i meni na 4.7 na samoj granici upotrebljivosti, ali je da je dobro ovako, dobro je..

4.8" Ako govorimo o Ativ S-u, mada neznatna razlika...
Iskreno, lumia 620 je najbolji telefon što se dimenzija tiče, ali kako vreme ide, čini mi se da će moj ativ biti malen... Jedino ne mogu sebe da zamislim sa telefonom, koji mi je skoro veći od glave... :)

mislim da ce 5" nesto kao kperia z ili s4 postati normalna velicina telefona (meni je na primer s4 taman sto se tice velicine, da je nesto siri bio bi prevelik), a sve ispod toga ce imati slabiji hardver cak i sad retko koji telefon sa manjim ekranom od 5" ima dobar hardver
sad bi voleo da vidim neki dobar wp8 telefon od samsung-a i sony-a

Pa eno, ima onaj Sony Z1 mini ili koje god mu je poslednje zvanično ime. Da mi treba telefon te veličine, a isto tako beskompromisne performanse, ne bih ni gledao koji je sistem na njemu. :D

Nego, što se tiče teme, uradio sam juče hard reset. :) Uzeo sam neku SD karticu, pa me mrzelo da prebacujem slike, mape i slično, a i hteo sam da presložim programe i pločice, a ovako mi je bilo najjednostavnije. Kako sam bio na GDR3 preview, mogu da primetim sledeće:

- reset se odrađuje jako jako brzo. Mislim da kad sam pokušao prvi put to da odradim (sa GDR1) trajalo je skoro pola sata. Ovo sada se završilo za neka 2-3 minuta.

- odmah na početku pita za wi-fi i one osnovne podatke sinhronizuje putem njega, a ne 3g neta

- nije hteo da povrati 3 aplikacije koje sam imao (time me - koja je ubačena preko VS2013, nokia mix radio i here drive +, koji nisu legalno skinuti za naše tržište ili za moj model telefona)

- IE je uredno sačuvao bookmarkove

- Gmail nisam morao ništa dodatno da budžim kao prvi put. Samo sam ubacio password na početku i imao sam sve kao i ranije. Notifikacije i dalje stižu pre nego na Chrome-u na kompu :D

- Viberu i dalje ne rade zvučne i toast notifikacije. Mislim da je ovo koincidiralo sa updejtom na GDR3. Ne koristim ga na redovnoj bazi, pa ne mogu da budem 100% siguran. :/

Meni na Viberu rade pozivi za sada normalno ali kod poruka izostaje toast i zvucno obavestenje, dakle samo na tile-u ispise broj poruka. I jeste negde otprilike pojavom GDR3 poceo da se javlja problem. Sredice sigurno...

Meni stoji i na lockscreenu sve uredno čim otključam telefon. Dakle stigne verovatno iste sekunde kad se pošalje, ali se ne oglasi. Pre bih rekao da je problem negde u kompatibilnosti sa GDR3. Ali ionako sam zbog tromosti Vibera, sve moguće kontakte prebacio na Whatsapp. Neverovatno koliko je živahniji i bolji sa opcijama, mada tu kumuje i Nokia koja direktno sarađuje sa njima, pa očigledno imaju mnogo dublji nivo pristupa sistemu, nego autori drugih aplikacija.

A kad smo kod tog dubljeg pristupa sistemu, ne znam da li je tako i sa Moliplayer aplikacijom. Nešto sam se poslednjih dana više igrao sa njom. Uredno pušta i 1080p mkv filmove na ne tako naprednom L720 hardveru.
Ono što je bitno, tamo radi AirDroid-olika funkcija. Direktno sa kompa (iz browsera) sam prebacio film na telefon putem kućnog wi-fi-ja.

Direktno sa kompa (iz browsera) sam prebacio film na telefon putem kućnog wi-fi-ja.

Fino, bas cu da probam ovo.. Koja je prica bese bila za stream-ovanje fudbala, ima li slucajno tako nesto, mada koristio bi jednom u tri meseca, a i verovatno pogledas jedno poluvreme i mora na punjac..

Meni stoji i na lockscreenu sve uredno čim otključam telefon. Dakle stigne verovatno iste sekunde kad se pošalje, ali se ne oglasi. Pre bih rekao da je problem negde u kompatibilnosti sa GDR3. Ali ionako sam zbog tromosti Vibera, sve moguće kontakte prebacio na Whatsapp. Neverovatno koliko je živahniji i bolji sa opcijama, mada tu kumuje i Nokia koja direktno sarađuje sa njima, pa očigledno imaju mnogo dublji nivo pristupa sistemu, nego autori drugih aplikacija.

A kad smo kod tog dubljeg pristupa sistemu, ne znam da li je tako i sa Moliplayer aplikacijom. Nešto sam se poslednjih dana više igrao sa njom. Uredno pušta i 1080p mkv filmove na ne tako naprednom L720 hardveru.
Ono što je bitno, tamo radi AirDroid-olika funkcija. Direktno sa kompa (iz browsera) sam prebacio film na telefon putem kućnog wi-fi-ja.

Da. Moliplayer Pro je postao exskluzivni M$ partner u Kini, ima veće privilegije od drugih (neki API leveli, ja se u to ne razumijem)..
Kopiraj neki film u bilo koju mapu na SD ili napravi novu, i Moli će ga pronaći i reproducirati bez problema, exYu titlove UTF-8 format čita..
Vrhunski video player, prije par dana sam ga kupio, podsjeća na MX sa androida (moj nekada omiljeni), ..

Ja koristim Flashvideo program, ali sam ga ulovio davno dok je bio free na par dana, mada je inače bio 500 din. Tada je bio jedini koji je mogao da pušta streamove. Sad je moguće da ima neka alternativna varijanta koja je džabe.
Ova svakako ne vredi više od 100 dinara i jako se teško snalazi u njoj. Pa ipak, može se ovladati. Ja gledao trku formule jesenas dok sam bio napolju na nekom roštilju. :D Čak je i protok jako lagano trošen.

Pravi primer kako aplikacija treba da izgleda, a tiče se puštanja streamova je LiveGaming koji uzima streamove sa twitch.tv Pregledno, uredno, bez reklama i pritom džabe. :D

A ne znam da li da pokušavam sa ovim Air programima da se zezam. Nekako baš fali file manager. Sad vidim da svi bacaju stvari direktno na memoriju telefona, a ništa ne ide na SD karticu, pa opet mora na kabl da se to na kompu premešta. :(

Čeka se WP8.1 :)

@ vertigo

Idi bre ti i DOTA :d Ja instalirao misleci da ima i sport :)

A, ma to pomenuo kako aplikacija za streamove treba da izgleda. :) Vidi da li je ovaj FlashVideo i dalje na visokoj ceni. Kod mene se ne vidi, jer ga već imam skinutog. :)

Baterija bi svakako trebalo da izgura 3-4 sata mučenja ovakvim stvarima čak i na L520. Dovoljno za svaki sport osim nekog maratonskog teniskog meča ;)

Nego, je l to znači da Moli može da se skine za džabe kad se podesi region Kina? Strah me da mi ne promeni i jezik na kineski pa posle mogu komotno na još jedan hard reset :D
A aplikacija, iako odlična, ne znam da li bih platio 300 din za nešto što ne bih koristio češće od jednom u 3-4 meseca. :/

Nazad
Vrh Dno