Ja bih da sumiram otprilike sve zamerke koje imam nakon nekoliko meseci korišćenja 920.
Ne igram se telefonom, tako da zaista ne znam ništa o kačenju džojpeda, niti mi smeta raspored stavki u settings delu i slično.
No, ono što mi smeta je sledeće:
1) Vrlo često (gotovo uvek) mi se dešava da probam da se nakačim na jednu wifi mrežu od više ponuđenih, konekcija bude neuspešna, pa zatim i za sve druge izbacuje poruku da ne može da se nakači, nakon čega moram da isključim wifi, uključim ponovo i priključim se na onu za koju znam da radi, bez problema. Naravno, nikakav problem ne postoji kada su u pitanju mreže na koje inače može da se nakači, javlja se samo kad je preslab signal ili kad su u pitanju mreže kojima ne može da pristupi. Dakle, javlja se samo kada ne uspe da se prikači na prvu mrežu koju odaberem.
2) Već sam pominjao da se .pdf dokumenti skinuti preko UC Browser ne pojavljuju u Office library, već samo u AdobeReader bazi, dok se dokumenti prebačeni sa računara uredno vide i u Office.
3) Nedostatak stop dugmeta u Music delu, nije najsrećnije rešenje samo pauzirati muziku ili radio program. Insider mi služi da zaustavljam audio plejer i radio, ali bi trebalo i u sam softverski plejer ubaciti to.
4) Već sam pominjao da se prilikom pisanja mejla samo slika može dodati uz napisan tekst. Naravno, dokument može da se doda preko opcije share u Office, ali to onda znači da mora da se ubaci pre otpočinjanja pisanja mejla. Vrlo loše rešenje. Pored toga, ne vidim kako da obeležim više Office fajlova.
5) Call history treba reorganizovati tako da se svi pozivi jednog kontakta grupišu, a ne da na listi stoji deset poziva jednog kontakta, ako smo morali u kratkom vremenskom periodu da se čujemo više puta.
6) Zaista nedostaje File manager, kako bi svi fajlovi bili pregledni. Mene posebno pogađa taj nedostatak, imajući u vidu da je Tota Commander prvi program koji instaliram na svaki računar koji koristim prilikom reinstalacije sistema. Zamara me da pamtim preko koje aplikacije imam pristup kojem fajlu, želim da sve bude na jednom mestu u nekoliko različitih foldera, a da sam sistem prepoznaje u kojoj aplikaciji treba automatski da prikazuje fajlove i izmene u smislu dodavanja novih, brisanja starih, promena imena itd.
7) Search taster je, što se mene tiče, potpuno neupotrebljiv, osim za skeniranje kodova. Ne koristim Bing (doduše, nisam nikad ni probao da ga koristim, možda je i dobar), pa želim da taj taster vodi do nekog drugog sistema za pretragu, tj. da se uvede mogućnost odabira ili ručne promene pretraživača do kojeg vodi pritisak na taj taster.
8) Trebalo bi postaviti notifikacije na glance, jer nema poente da tu stoje samo neka fotografija i vreme. Pritisak na taster za otključavanje ili double tap, da bi se došlo do lock screen i videlo da li ima nečeg novog nema baš preteranu svrhu, pošto nije problem kliznuti na gore i videti šta se dešavalo. Doduše, lock screen prikazuje i notifikacije u aplikacijama koje se ne nalaze na početnom ekranu, ali meni sve najvažnije ionako stoje na vrhu, tako da bi mi značilo da se obaveštenja nađu na glance.
Verovatno ima još toga, ali trenutno ne mogu da se setim. No, ovo su samo zamerke jednom sistemu koji mi se izuzetno dopada i koji ne želim da menjam za Android ili iOS.
Poređenje sa Androidom i otvorenošću, te raznovrsnošću opcija dva sistema i aplikacija za njih je neprikladno prosto zbog razlike u starosti dva sistema. Ono zbog čega sam se opredelio za WP8 su komentari uglavnom prezadovoljnih korisnika, činjenica da se radi o Windows sistemu, brzina rada, pa i izgled softvera. Odavno sam planirao da kupim smartphone napredniji od Symbian telefona koji sam koristio, ali mi iOS nije prijao, a Android mi je odvratan, iznerviram se svaki put kad u ruke uzmem telefon koji ima taj sistem.
Mislim da će Windows, uz neke sitne izmene kojima bi se lišio lako rešivih problema, postati ubedljivo najbolji operativni sistem za mobilne telefone, ukoliko te izmene ne budu išle na uštrb brzine i jednostavnosti u radu.