Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

*** što se bodete kad neko kritikuje WP, kao da ste ga vi pravili, koji vam je klinac? Ja npr svaki put kad upalim VPN opsujem bližu i dalju rodbinu svima u Google-u (bez obzira što možda nije njihova krivica) i nemam problem da kažem kad nešto na Androidu, koji je daleko zrelija platforma, ne radi kako treba. To se zove kritičko razmišljanje. Uostalom, ovde govorimo o MS-u, nije da su Windowsi nekada bili bez bagova.

Moze da pruzi konstantnu fluidnost i brzinu za smesnu kintu, a za tako nesto ti treba ili iPhone ili top end Android, a stalnu fluidnost mi ni ne garantuje ovaj drugi..

Ovo je tačno.

Sve ostalo sto moze Android da pruzi 95% moze i WP.

Ovo je daleko od istine. (izmenio sam poruku jer onakav prethodni odgovor nije bio u redu, čisto ako je neko pročitao :))

Dizajn Lumia, materijali, ovaj moj mi je lepsi i kvalitetnije izgleda od svih ispod Nexusa..

Subjektivno.

stvarno je postalo nepodnosljivo..

Slažem se da je ovo vriskanje na svakog ko kaže neku "ružnu" o WP postalo nepodnošljivo.

prosto mi je neshvatljivo da i dan danas ljudi bockaju po ikonicama na mobilnom ili tabletu...zar
posle vise decenija nije izmisljeno nesto bolje!?

Dočim ti u WP kuckaš po... pločicama... EUREKA!
Android -> Widgets

Poslednja izmena:
Slažem se da je ovo vriskanje na svakog ko kaže neku "ružnu" o WP postalo nepodnošljivo.

Aman brate, kakvo vriskanje, nicim izazvani svako malo ljudi upadnu predvodjeni yoyo-om i lupetaju gluposti i pljuju, postoji razlika izmedju konstruktivnog iznosenja mana, pogledaj moje postove kad sam upravo to i radio i ovog decijeg pljuvanja..

Pa pogledaj app section na bencmark sajtu samo android :) .

Aman brate, kakvo vriskanje, nicim izazvani svako malo ljudi upadnu predvodjeni yoyo-om i lupetaju gluposti i pljuju, postoji razlika izmedju konstruktivnog iznosenja mana, pogledaj moje postove kad sam upravo to i radio i ovog decijeg pljuvanja..

Nije se na tebe odnosilo.

To je verovatno posledica svoeopšte zavere Benchmarka i Google protiv MS-a i Nokie, a ne zastupljenosti OS-a među korisnicima...

Poslednja izmena:
Par pitanja:
1) Na androidu sam na desktopu imao dve ikonice: 'osobaX-Call' i 'osobaX-SMS'. Da li postoji slicna stvar na WP? Najblize tome sto sam uspeo jeste da izvucem kontakt na 'desktop' kao tile i onda pritiskom na tile ulazim u Contact view, pa tu biram call ili sms. U sustini radi posao, iako je jedan click vise.

2) Jel postoje neki 3F i WiFi toggle tile-ovi, ali koji ce odmah na desktop-u ukljucivati/iskljucivati WiFi/3G, a ne da bude samo cist shortcut za settings?

btw, smorili ste sa odmeravanjem Android vs WP.

Bravo, i sve je jasno...
Ali ko ima svoj ukus i zna kakav telefon mu je potreban, na njega ne uticu gore navedene izjave. :)

Zasto MS nudi svoje aplikacije google korisnicima??
A Google nista ne zeli da stavi svoje na WP Store ??? (ZAr nije to malo podmuklo?) Google je otvoren prema Svetu ? :D

Poslednja izmena:
2) Jel postoje neki 3F i WiFi toggle tile-ovi, ali koji ce odmah na desktop-u ukljucivati/iskljucivati WiFi/3G, a ne da bude samo cist shortcut za settings?

Ne može, nije omogućeno sistemski, slično kao što na androidu ne možeš direktno da menjaš 2g/3g.

Evo npr nisam dobio odgovor na ova pitanja, da li to sve moze android ?
Btw, jel ima za android nesto kao Glance, koji sa Nokia black updateom ima da bude ludilo i da prikazuje sve i svasta.
I da li ima nesto kao Nokia Beamer, to mi treba za tablet.
Takodje nisam siguran ni da li ima camera app na androidu koja podrzava RAW format, a uz nokia black dodaju i to. Sto je nevernotavno korisno za pravljenje odlicnih slika i njihovo editovanje.

Da li ima ugradjeni qr code skener, i prepoznavanje pesama, da li ima fb u sistemu, fb chat u threads, integrisan, da ne moram da ulazim u app ?

Sve ovo postavljam kao pitanja jer nisam siguran da li to android ne moze jer sam zadnju verziju koristio 4.1
Pogledajte na yt windows phone challnge , mnogo toga wp radi dosta brze i to na losijim masinama.

I samo jos jedna stvar koju vi sa Androida treba da imate na umu. Koliko godina postoji android , i koliko verzija je izaslo, a koliko WP ? Da li su prve 3-4 verzije androida imale sve to ?

I jos nesto, mi koji koristimo WP ne zelimo da on bude kao Android, da to zelimo, kupili bi Android, volimo WP takav kakav jeste i ne zelimo da postane kao android !

Poslednja izmena:
Ovako ja sam koristio android od xperie x10 i to u periodu kada je bila flagship posle toga manje vise sve do sgs2 / note kec posle toga sam presao na jeftiniji xperia mini dvojka pa xperia u ... Onda uzeh Lumiu 520 i odusevih se kako to radi i generalno ima sve sto meni treba , samo sam zeleo bolju kameru izradu i super ekran . A za to logicno je trebao neki od top modela . Sada imam lumiu 920 prezadovoljan sam updejtovi sa poboljsanjima stizu i generalno platforma napreduje iz dana u dan ... Tako da ja uzivam a za ove sto bi da argumentuju , neka to rade ako im je zadovoljstvo :) ja uzivam

Hvala za ovo , znao sam da ce izaci nesto tako ali nisam video.
Ova app se mnogo brze pokrece od Pro Cam, to mi je bila jedina zamerka na pro cam trebalo je 4 s da se pokrene ova za 1-2s EXSTRA.

Nego jos ne dobih odgovor od ovih Droida, prvi su tu kad treba da se pljuje po WP a sad ih nema nigde da odgovore na pitanja koja su sami trazili.

Šta je tačno taj glance? Na Androidu postoji daydream, koji ti prikazuje sat i još ponešto dok je telefon na punjaču.
I šta je taj Nokia Beam? Da li je to samo za Nokia ili radi na svim WP telefonima? Mnogi Android telefoni imaju wifi direct za direktan prenos podataka između dva uređaja, a neki brendirani imaju ugrađen dlna pa mozes direktno iz galerije da prebacis sliku na tv. Čist Android nema dlna galeriju, ali postoji gomila dlna aplikacija, npr. Skifta.
Raw nema na Androidima, a to je samo karakteristikama Nokia. Ostali WP telefoni nemaju Raw. Postoji veliki broj aplikacija za obradu slika.

QR scanner postoji kao dodatna aplikacija, a može da analizira sve slike iz galerije i da potraži šta sve ima na njima i da ih taguje... FB... recimo da mi je drago da fb nije integralni deo sistema već se instalira naknadno. Neki operateri ga ubacuju u ROM tako da ne može da se ukloni. Ne koristim fb, tako da ne mogu da prenesem utiske kako radi. Znam da postoje i aplikacija i launcher.
Za prepoznavanje pesama postoji shazaam, soundhound i Google music pa biraj koji ti se sviđa.

Btw, kako pustiti subtitle kada gledaš film na WP telefonu? Gde se smesta film na telefonu? A muzika? Da li postoji mogućnost promene rasporeda tastature? Ja često pišem na engleskom i srpskom pa koristim unificiranu qwerty tastaturu u kojoj su nasa slova skrivena na duži pritisak tastera. Uz klizajući unos teksta često nema potrebe da kuckam slovo po slovo.

Nemojte da na ovu raspravu gledate kao na flame war. Iznesite realna i objektivna iskustva o korišćenju WP8 telefona. Nije valjda da se sve svodi na "WP radi glatko a Android baguje".

Google ne podrzava MS uredjaje jer je Microsoft vodio aktivnu i drsku kampanju protiv Googlea.. Potrošili su sumanute pare na don't get scroogled kampanju. Usput je tužio sve Android partnere za neke leve patente. Nije ni čudo što ih ignorišu posle svega što je Microsoft uradio.

Glance moze da bude ukljucen uvek, i kada tel nije na punjacu, i moze da radi na fazon kad je tel na stolu prelazom preko senzora za daljinu da se ukljuci, radice kao led na androidu, da prikazuje na ekranu pristigle notifikacije, + npr dok rade sports tracker aplikacije da prikazuje brzinu, broj koraka itd, dok je telefon zakljucan. Po meni jako korisno, a msm da to nema na andoridu ni sa nekom aplikacijom.

Nokia Beamer je sherovanje ekrana na bilo koji uredjaj koji moze da otvori web browser i tu stranicu, skeniras kod, i prikazujes mu sve sto radis na telefonu, ne samo galeriju. Isto jako korisno.

Znam da postoji i qr scaner i soundhound itd, ali hteo sam da kazem da je na wp to integrisano, pritisnes search dugme i odmah imas qr skener koji moze i za prevodjenje teksta koji kamera vidi itd, i tu imas i bing audio, npr, ti kad cujes pesmu koju ne znas , moras sto pre da pokrenes app da je snimi, na wp ne trazis tu app, i ne cekas da se ucita, vec je imas instant. Btw, soundhound i shazaam ima i na wp.

I postoji srpska tastatura koja naravno menja raspored i dodaje nase tastere. I cak kada si u browseru ili bilo gde kucas web adrese ili email, nudi ti odmah tu da kliknes .rs samo da unese, isto tako .com ako je americka, itd.

A ne gledamo mi na ovu raspravu kao flame war, wi je gledate tako. I ne iznosite realna i objektivna iskustva o koriscenju WP8 telefona jer neki od vas ih ne poseduju :) . Tako da nikako ne mozete da iznesete relana i objektivna iskustva. Mozda gresim ti jos nisi rekao da li posedujes WP8 telefon.

Ko što reče Kuzma iz SK "Windows pločice za kupatilo" :d

Da, a samsungov wizz je za vrtice :) .
Ja npr mnogo volim koncept plocica i drago mi je sto wp nije jos jedan OS sa gridom ikonica, msm da je kranje vreme bilo da se napravi nesto novo i drugacije.

meni se kod wp-a za ovih nedelju dana koliko koristim wp svidelo dosta stvari u odnosu na android. Recimo svideo mi se interfejs, vizelno lepa promena u odnosu na dosadne ikonice iz androida, svidela mi se fludnost u radu koju na prvu loptu nisam ocekivao od ovakvog hardvera. Nisam neki heavy user androida nikad bio pa sam vrlo lako nasao sve aplikacije i za wp kao sto su viber, skype, facebook i whatsup. Sve ostalo mi je nepotrebno iz androida, pre svega razni custom launcheri, icon packovi itd... Ne svidjaju mi se spore push notifikacije za facebook, viber, skype itd. Valjda ce se to resiti u buducnosti.

^^Pobogu, a sta su "plocice" nego ikonice i widgeti...

Poslednja izmena:
To su uglavnom mogućnosti nokia telefona a ne WP generalno. Sgs4 ima neke svoje trikove, note 3 ima nešto treće, Sony je vodootporan (valjda)...
Da li je taj beamer već sada dostupan ili će biti kasnije? Da li radi na slabijim telefonima?
U vezi tastature... Kod mene je uvek qwerty a rečnik vuce iz 2 baze, srpski i engleski.
Wp8 ne posedujem i nisam lud da bacim pare na to. Igrao sam se malo sa wp8 i meni je to suviše jadno.

Jesu to mogucnosti Noka telefona ali ih je moguce instalirati i na ostale.
Beamer ce biti dostupan uz Nokia Black update, ali ima demo te app na yt, vec je uradjena samo da je puste u store premijerno sa black. A za sada ima photo beamer s kojim moze na taj isti nacin samo galerija da se deli.
Ako ga ne posedujes nikako ne mozes da znas njegove prednosti i mane, ta zakljucivanja iz tudjih iskustava, i pljuvanje po njemu a da ga nisi koristio makar i nedljelju dana, nisu u redu. To sto si se ti igrao sa njim pola sata, sat koliko vec nije dovoljno da komentarises o njemu tako.
To nije dovoljno cak ni da postujes u temi wp8 diskusija, osim u ulozi moderatora. Izvini ali jednostavno je tako. Ja ne mogu da idem na teme o IOS i da ga pljujem jer sam ga koristio 2-4h i nije mi se svideo na taj prvi utisak.

Moram da citiram coveka na pitanje kako se oseca sobzirom da stize Instagram na WP , Elop kaze:
“Having every app doesn’t mean you win, it just takes you to par. [We’d rather] focus on certain differentiators: Design, imaging, location”

Poslednja izmena:
Kako par ljudi moze potpuno da mi ogadi neku temu a i forum.. Al nikad nisam jos prisustvovao da admin to predvodi.. Hvala yoyo..

Zanimljivo, vidim neko se gore žali na zakasnele notifikacije - a ovde se pričalo da je to rešeno u WP 8 i da se to dešava samo u WP 7 :smoke:

Kako par ljudi moze potpuno da mi ogadi neku temu a i forum.. Al nikad nisam jos prisustvovao da admin to predvodi.. Hvala yoyo..

Ne, msm stvarno ova tema treba da bude diskusija o WP8 , od onih koji ga koriste svakodnevno. Ne moze da se diskutuje o necemu sto si samo video i "igrao" se sa tim . Pogotovo msm da nije primereno da se o tome diskutuje recima: "jadno", "bedno", "******" , itd.
No opet, nije to ovde tema, i necemo o tome.

Borise, pogledaj Viather app, msm da ce da ti se svidi. I pogledaj ono sto je postavio spacer, meni nije bila potrebna smart cam u pro kameri jer je i ne koristim, ali ova Nokia kamera se mnogo brze pokrece i ima auto mod , kao i nocni i sport mod, i naravno onaj profesionalni manuelni mod :) .

Zanimljivo, vidim neko se gore žali na zakasnele notifikacije - a ovde se pričalo da je to rešeno u WP 8 i da se to dešava samo u WP 7 :smoke:

Zakasnele notifikacije mogu da se desavaju samo u slucaju da je spora internet konekcija ili da je u tom trenutku nema.

Btw, sad se setih , da li ima camera app na androidu u kojoj mozes manuelno da podesis shuter time ? I manuelni fokus, to predpostavljam da ima ?

Poslednja izmena:
Samo vi prestanite da pljuvanjem Androida pa će se strasti smiriti. Bezveze je da drugome pričate Android baguje i laguje, WP je kul, a da ne pomenete probleme koji prate WP.... Other storage, battery drain, problemi sa otkljucavanjem. Sve su to dečije bolesti koje WP treba da preživi, ako preživi.
Beamer izgleda zanimljivo mada dosta laguje. Na Androidu postoji ASL (Android screenshot library) pa je moguće napraviti nešto slično.
Niko nije odgovorio na pitanje o video playeru i titlovima.

To bas nije tacno. Od facebook-a nemam uopste notifikacije, od skypa mi kasni push jedno 10 sekundi kada me neko zove. To me uzasno nervira. Isto je i kada sam na wifi nakacen i na 3g mreze...

Samo vi prestanite da pljuvanjem Androida pa će se strasti smiriti. Bezveze je da drugome pričate Android baguje i laguje, WP je kul, a da ne pomenete probleme koji prate WP.... Other storage, battery drain, problemi sa otkljucavanjem. Sve su to dečije bolesti koje WP treba da preživi, ako preživi.
Beamer izgleda zanimljivo mada dosta laguje. Na Androidu postoji ASL (Android screenshot library) pa je moguće napraviti nešto slično.
Niko nije odgovorio na pitanje o video playeru i titlovima.

Ja nisam to odg jer ne gledam filmove na telefonu, a i kad gledam prevod mi ne treba, ali evo moze sa Yxplayer

@SretenBG Od fb moras da ukljucis notifikacije u samoj aplikaciji ako nju koristis, mada me tile ti na njoj daje notifikacije a ne push. A za skajp, moguce ali to trenutno jer su bas skoro uradili nesto da ide preko clouda da bi se sinhronizovalo na svim platformama, ako procitas poruku na jednoj da bude procitana na svim ostalima.

I opet kazem, to nisu problemi OSa WPa vec pojedinih aplikacija. Ajde yooyo nemoj mi reci da sve aplikacije na androidu rade savrseno i da ne prouzrokuju povremeno bagovanje celog OSa . Msm da na wp nije to cesto slucaj ali desava se ***. Izalaze apdejtovi koji to sredjuju stalno. Kao sto je bio slucaj sa accuweather.

I jos nesto yooyo, to nisu tvoja iskustva taj battery drain , lock itd, odkud znas da ti problemi nisu greska korisnika, ili kao sto kazem odredjene aplikacije, a ne decije bolesti OSa. Ne mozes da pricas o tome jer ne koristis taj OS.

I jos jedna stvar, mnogo ste vi napali WP, koji je jos uvek mnogo mlad OS, setite se kakav je bio Android posle godinu-dve postojanja. WP se mnogo brze razvija u odnosu na android.

Inace yooyo, ima i aplikacija za file menager na WP , ali samo za SD card. A memoriji telefona moze samo preko PC da se pristupi folderima , za sada je tako.

Poslednja izmena:
Može li neko da navede neku ozbiljnu zamerku zbog falinke koja mu smeta u radu sa mejlovima, dokumentima itd? Dakle, neku smetnju kod poslovne upotrebe telefona, ne kod nekih nebitnih detalja poput menjanje tema, izgleda ikonica, panike zbog notifikacija i titlova na filmovima.

Što se mene tiče, nisam naišao ni na kakvu smetnju u tom pogledu.

Ja koristim mail na telefonu svaki dan, i prezadovoljan sam. Office takodje dosta koristim, i mnogo je dobar, najbolji koji sam do sada video na telefonu. Nisam primetio nikakve bagove niti bilo sta sto bi mi smetalo. Ima i promena teme iz svetle u tamnu.
Titlovi na filmovima mogu, notifikacije su kod mene potpuno konstantne i bez greske.
Mozda ovde neki misle da ja hvalim WP jer ne znam placa me microsoft ili sam neki fanboy nemam pojma, ali ja sam stvarno prezadovoljan ovim OS, Android sam koristio i nemam nista protiv njega i mislim da je odlican sistem. Ali za poslovne svrhe, i sto se tice pouzdanosti, jednostavno mislim da je WP najbolji.

Nazad
Vrh Dno