Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

imam Data sense, pojavio se posle poslednjeg apdejta, ali double tap to wake, na primer, još nemam

Koji telefon imas, za neke su ga otkazali..

Boki, si rešio battery drain?

Nemam pojma, da ne baksuziram, covek na WP Central ishejtovao Weather Flow i naveo ga kao razlog za njegov drain, mesec dana se trudio da provali do cega je i kaze da je progledao kad ga je izbrisao, i ja to uradih pre neki dan pa cu da vidim.. Al onih 80 glasova na pollu naspram 25 i dalje mrachi..

Ako imaš Data Sense onda je to Amber verzija.
Skini sa marketa aplikaciju SysApp Pusher, i pregledaj SVE Nokia "system" aplikacije, a i ostale opcije.
Znači klikni na svaku: access point, accessories, audio..... , i ako piše "share" onda imaš zadnju verziju, ako piše "update" onda to i napravi.
display+touch su prije bile skupa, a sada je svaka opcija posebno u "settings".

Jel ima neko 8S ili neki model sa 4gb rama? Koliko to moze biti problem zbog Other Storage-a? I ona fora sa aplikacijama od drugih telefona definitivno radi, Here mape na HTC recimo?

Da, 4gb kernela, pardon :)

Kernela? Laku noć Boki ;-)

Jel ima neko 8S ili neki model sa 4gb rama? Koliko to moze biti problem zbog Other Storage-a? I ona fora sa aplikacijama od drugih telefona definitivno radi, Here mape na HTC recimo?

Imam ja 8S i ako imas potrebu za gomilom aplikacija i igrica definitivno ga ne preporucujem! Other Storage su koliko toliko sredili sa GDR2, ali i dalje mi zauzima solidan prostor, tj oko 850MB, sto je za telefon sa malom memorijom mnogo... Ali ipak najvise mi je zao sto ne mogu da instaliram Six-Guns koji je besplatan, a ja nemam memorije (cak sam u jednom trenutku sve izbrisao s telefona, ali opet nije moglo :/ ), a Other S. u startu zauzima oko 600MB sto je mnogo za telefon sa ovako malom memorijom. Ali ako ti treba par bitnijih aplikacija i po koja manja igra (imam za sada 3 igrice i nesto preko 10 aplikacija), ovaj telefon ce ti biti do jaja! Kao prvo mozda, jedan je od najlepsih telefona, ima Beats Audio pa je slusanje muzike uzivanje, nema laga, radi perfektno i svakom bih ga preporucio, ali samo ako nema potrebu za 30+ aplikacija i par jakih igrica :D

Koristilo bi se par popularnih aplikacija, Viber, Whatsapp, B92 itd, i stavio bi Here mape i Drive (ako moze). Gledam burazeru za sledeci telefon, fantasticno izgleda stvarno, kad bi ovo navedeno mogao da ispostuje bez potreba za nekim factory resetom svakih mesec dva jer bi se memorija prepunila, bio bi idealan telefon. Iako i dalje mozda preskup kod nas, oko 17.000 na ugovor na njegovom paketu..

Iz ugla poredjenja sa drugim WP8 telefonima jeste smesno (L520 4990, L620 12990), al kad poredim sa Androidima u tom nekom rangu, nije precenjen. L7II 12990, koji je i njemu i meni neinteresantan.. Svi ostali koji lice na nesto (kad prelazi vec sa One V i njegovog dizajna i izrade), a da imaju sadasnji minimum za Android (1gb rama i dual core), su preko 20.000.. Al ajd da ne pretvorimo opet temu u smehoteku..

Poslednja izmena:
Dati za 8s 17000 je suludo, no vi ste vec kupili one v tako da ocigledno imate iskustva sa precenjenim telefonima. Imas jbn ativ s za malo vise para.
Mislim da svakako vredi tih 50 eura vise.

Poslednja izmena:
To i jeste najveća mana htc 8s, da ima 8GB ROM kao L520 bio bi upotrebljiv i poželjan jer ima malo bolji ekran, ovako... totalni promašaj...

4GB ROM memorije je potpuno neupotrebljivo za WP8.
OS uzme 2GB, "Other Storage" +/- 1GB (i to tek nakon GDR2), i za programe/mape ostane jedva max. 1GB, pa ti računaj.

Ja imam here mape, ali ih ne koristim cesto, a drive nisam mogao da pokrenem (oni problemi sa licencom), i ne bi morao da radis hard reset, vec ima app koja se zove Storage Cleaner, pa je bar jednom nedeljno aktivira da mu malo oslobodi memoriju od Other S. i to je to, mislim bar ja tako radim i za sada mi ostaje oko 250MB uvek slobodnog prostora... A da je malo precenjen jeste, mislim nov na mobilnom svetu je oko 350EUR sto nije malo, ako se poredi sa drugim telefonima (Nexus 4 kosta ispod 300EUR), ali ima on svoje prednosti (mnogo bolji ekran nego L520, L620, za L720 nzm, mnogo dobra kamera za tu kategoriju tj ocenjena ja kao natprosecna za 5Mpix kameru i naravno kvalitet izrade je vrhunski, ali stvarno :) ), a na testu u Connectu je dobio visoku ocenu, tj bolje je ocenjen i od 8X-a i od L820, samo su (u to vreme kada se testirao) bolje ocenjeni od njega L920 i Ativ S sto se tice WP telefona...

I da ja sam svoj, tamo u maju mesecu platio 170EUR, koriscen 15dana...

Poslednja izmena:
Da, stvarno steta za tih 4gb. Mozda bi se i snalazio nekako al mislim da je bolje sacekati jos koji mesec da izadje jos koji model, mozda naslednik 520 i slicno..

Nego nesto sam primetio, od nekih ljudi poruke su mi razdeljene bez neke logike, znaci nije cela komunikacija u jednom threadu, vec tipa par sms-ova je u jednom a par u drugom, sa istim imenom. U imeniku je samo jedan kontakt od te osobe.. U cemu je fora.

Ili baguje kernel, ili osoba ima vise brojeva telefona pa SMS salje sa svih brojeva, a WP ne ume da poveze?

Pre bi rekao da je do Dalvika :) Jedan od tih kontakta je od burazera koji ima isti broj ko moj, samo drugi operater, mozda zbog toga..

Ima jos par bagova s tim kontaktima, nekad ortak kad zove vidim mu slicicu sa Facebooka i ime, a poruku kad posalje stigne samo broj telefona, kao da ga nemam u kontaktima..

Poslednja izmena:
To za iskakanje broja sa ili bez imena se meni desava od uvek na svim telefonima, verovatno zato sto nemam sredjene brojeve.

D/dalvikvm( 871): GC_CONCURRENT freed 472K, 6% free 10224K/10823K, paused 1ms+6ms
D/dalvikvm( 890): GC_CONCURRENT freed 175K, 4% free 9375K/9671K, paused 2ms+3ms
.
.
.
.
F/Boriskernel( 666): unknown error

Restarting system. . . 5. . . 4. . . 3. . BOOM :D

Nazalost, ovo je problem WP-a... zavisi kako zapocinjes slanje sma-a. Ako otvoris postojeci thread onda ce da nastavi a ako drugim putem saljes SMS (imenik, kontakt, posalji sms) onda otvara novi thread.
Ovo bi se resilo alterntivnim SMS aplikacijama, ali nisam siguran da li postoje.

@boris: Nisam cuo za slucaj da dalvik kreshuje. Da li si siguran da imas iste verzije kernela i dalvika?

Nazalost, ovo je problem WP-a... zavisi kako zapocinjes slanje sma-a. Ako otvoris postojeci thread onda ce da nastavi a ako drugim putem saljes SMS (imenik, kontakt, posalji sms) onda otvara novi thread.
Ovo bi se resilo alterntivnim SMS aplikacijama, ali nisam siguran da li postoje.

Izgleda da si ubo, ako si mislio na to kako meni drugi salju, bas cu testirati jel do toga, jer znam da on salje cas preko People cas preko Go Sms-a..

A Dalvik ume da kreshuje, rece mi Kernel pre neki dan..

Poslednja izmena:
Pošto imam milion poruka i nikad ne potrošim upravo sam probao i uvek mi ubacuje u thread sa imenom ili ako nema imena u imeniku onda sa brojem dakle stari thread sa imenom "XXXXX" počnem novu poruku i umesto iz imenika kucam broj i radi, onda kucam sa razmacima 060 xx zz yyy i radi i ubaci u već postojeći thread. Takođe sam probao sa crticama i radi i sve smestilo u jedan thread. Dakle bukvalno sam sve probao i nema šanse da pošaljem istoj osobi poruku i da dobijem 2 thread-a.

Ako otvoris postojeci thread onda ce da nastavi a ako drugim putem saljes SMS (imenik, kontakt, posalji sms) onda otvara novi thread.
Kada kliknem iz kontakta on te odmah baci na postojeći thread, kada idem na novu poruku on prepozna ime i poveže sa thread-om i kada kucam broj u bilo kom obliku on prepozna i poveže.

Tako da stvarno ne znam o čemu pričate. Možda zbog Ambera, mada ni ranije nisam primetio problem.
Realan problem oko SMS-a je što kada kontakt ima više mobilnih brojeva nemaš pojma na koji mu broj šalje SMS jedino da ručno kucaš (ako ga znaš napamet) ili copy-paste broj u polje primaoca.

P.S. Da budem do kraja precizan ne šaljem puno poruka ali 100-ak mesečno pošaljem

Poslednja izmena:
Ne dešava se svima. Ima nekoliko tema o ovom problemu na wpcentral.

Abraksas, pre ce biti da je u pitanju kad druga osoba salje, a ne kad ja saljem. Znaci burazer mi nekad salje iz go sms-a a nekad iz People, i verovatno tada dolazi do tog deljenja u dva threada, i evo sad vrtim po porukama i samo se sa njim desava, a kazem mozda ima i veze sto nam je isti broj samo drugi operater..

Ranije (a možda i sada) su nokie, a mislim i drugi telefoni upoređivali poslednjih 6 cifara dolaznog telefonskog broja sa brojevima u imeniku i ukoliko se nađe takav broj ispisivali ime iz imenika. Ako ti u imeniku imaš umemorisan broj 064/11234567 pod imenom burazer, a zove te neko sa 063/1234567 ispisaće ti da te on zove. Moguće je da taj sistem pravi zbrku i u tvojim smsovima.

@abraksas je u pravu 100%, nije bitno na koji nacin saljes poruku sve ide u izabrani thredas, isto vazi i za prijem poruka. Ako hoces da posaljes poruku na drugi broj idi na "svitch" dugme dok si u threads nekog kontakta i tu izaberi na koji broj hoces da posaljes poruku, mozes poslati poruku osobi na FB iako nije online.

@Boris Lozac
Mislim da ti je resenje da sredis kontakte i to najbolje direktno na outlook.com. Povezi ih sa FB, skypom... Mozda ces neke kontakte morati da brises i da ih ponovo kreiras. Kada sredis kontakte na outlook.com sve poruke idu pod konac na WP.

Nazad
Vrh Dno