Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

Borise kulareee :D sad znam kad da ti pišem :p

Prvi Android telefoni su se pojavili tokom 2009 godine, a posle 3 godine tj 2012 svi znamo šta je bilo
Windows Phone je na tržištu već skoro tri godine, a broj korisnika mu je i dalje mizeran pa ti sam izvedi zaključak iz svega toga - i to sve pored gomile para i agresivnog marketinga koje MS-a pumpa u ceo projekat da bi mu održao glavu iznad vode, ali ništa im ne vredi - Surface je prsao, Windows 8 takođe dok za WP ostaje da se vidi koliko će još živeti
Jednostavno korisnici nisu zainteresovani da ga koriste - a zašto je to tako, pa pisalo se o tome ovde već naširoko (daću ti jedan hint - to je ono što se ovde naziva "nepotrebnim")

1. Koga briga sto je Surface pukao???? - Sto se mene tice sa tom ludackom cenom i treba da prste, ti i tebi slicni ocigledno mislite da to sto neki od nas nose telefone sa WP da MS volim vise od caleta i majke.. Daj uozbiljite se malo.. Neka je puko i Surface i svaki sledeci pokusaj da hebu narod, da je taj Surface kostao koliko sad kostaju neki slicni tableti tj 500-600e video bi da li bi on bio promasaj kakav je bio, ali ocigledno da je ludake iz MS-a bolelo dupe, prodavali su ih vecinom drzavnim institucijama..

2. Android je za konkurenta imao skupi iOS i polumutavi Symbian, mislis da je situacija drugacija tj obrnuta da bi android i pored tolike otvorenosti drzao ovoliki deo trzista, hmm da sigurno bi.. Omasovljavanje androida je koliko god to zvucalo za nas normalne glupo, posledica (delom) i nemogucnosti nekih da poseduju iPhone, ne svih, ali nekih, npr ja sam skoro uvek kupovao telefone koji su u cenovnom rangu za pretposlednjim ili poslednjim iPhonom, ali nikad nisam birao njega, ali vecina ne misli tako.. Da je ovo tacno govori ti i cinjenica da ljudi koji imaju one telfone iz VIP-a, Telenora, kao one ko-brendirane, mislis da znaju kako im se telefoni zovu za sve njih to je android, za ove druge koji imaju brendirane, oni skoro i da nemaju pojma sta imaju na telefonu, nije ih briga. Mislis da bi Samsung rizikova sa Tizenom i udaljavao se od androida da nije svestan toga, jeste juce bi, ali je dovoljno da napravi TW skin za tizen i to ide ko alva, a nema Google za vratom.. (pogledaj poslednje Samsungove konferencije)..

Poslednja izmena od urednika:
Kakva je magija ovaj PhotoBeamer :D Jel se igrao neko? :)

Sa fona na komp radi savrseno ali sam probao sa mog na burazerov android i nece, otvorio sajt preko opere mobile..

Poslednja izmena:
Mislis da bi Samsung rizikova sa Tizenom i udaljavao se od androida da nije svestan toga, jeste juce bi, ali je dovoljno da napravi TW skin za tizen i to ide ko alva, a nema Google za vratom.. (pogledaj poslednje Samsungove konferencije)..

Tizen je DOA, nema šanse da to zaživi. Samsung će shvatiti tužnu istinu, a to je da nikoga nisu zanimali Samsung smartphone-i dok nisu počeli da guraju Android. Korisnike nije briga koji OS je ali će im biti bitno kada shvate da nema ništa od aplikacija.

Poslednja izmena:
Ako se ovde niko ne javlja sa tim problemom, mozda je do tvog telefona samo... Flesuj novi ROM, odradi factory reset, ocisti telefon...

Moraćeš da rootuješ telefon i staviš drugi kernel. :)

To je prvo sto se uradi kad se uzme nov telefon:)

1. Koga briga sto je Surface pukao????

Ono što ne kapiraš je da je Metro interfejs i sam koncept mobilne vizije koju gura MS prsao - Surface, Windows 8 - svi imaju isti (ili vrlo sličan) dizajn i filozofiju pa i WP mobilni telefoni kada je u pitanju interfejs i korisničko iskustvo
Kao što rekoh, skoro niko ne želi da koristi WP telefone kao što je to bio slučaj i sa Windows 8 i Surface, a to je ustalom i bila vizija MS-a, da objedini sve uređaje u jednu koherentnu celinu i koja je na kraju propala - jednostavno ljudi nisu zainteresovani i ne dopada im se Metro, a ne zato što je WP loš
Opet ponavljam, kapiram da su pojedini oduševljeni tapkanjem po pločicama i glatkoćom animacije, ali takvih ima malo u odnosu na korisnike ostalih platformi ;)

Metro sa misem verujem da nema previse logike i tu je jedino gde su pogresili, sto su ga isforsirali i na desktop uredjaje iako imaju zaobilaznice da ga ugasis. Dok na telefonu i sigurno na tabletu, ima itekako smisla. Sta ti tapkas i? Ikonice iste velicine koje skidas sa neta i menjas svaka dva dana, od kojih su 98% zesci kiceraj.

Ono sto ti ne shvatas je da losi prodajni rezultati telefona na WP platformi nisu zbog toga sto se nekome ne svidja nesto, ni win7 se nije svidjao nekima pa se sad svi kunu u njega.. Vec je kasnjenje iskljucivo razlog lose prodaje i nedostatak app do skoro, sad vec ima skoro sve.. Ljudima se Windows 8 iskustvo ne svidja na desktop racunarima iz prostog razloga sto se nasao neko pametan da ukine START dugme to je najveci nedostatak za drugo nesto nzm da je kritikovan Win8, znaci sve se svodi na neke gluposti, tj evo sad se vraca start dugme i to je to, videces sta ce psole biti, a i jos ovo, MS se zaleteo sa touch interfejsom i to ih je kostalo ovoliko kritika, ali vremenom ce se vrlo verovatno ispostaviti kao dobar potez, ja msm vec od lansiranja 8.1 i vracanja START-a...

WP će proći isto kao i Surface koga pominješ jer imaju iste boljke - preterane cena u odnosu na konkurenciju, manjak aplikacija na marketu u odnosu na konkurenciju, nikakva mogućnost customizacije, slaba podrška devela i zajednice...
Ne znam kakve ikonice i kičeraj pominješ, ja koristim isto WP telefon ;)
A WP se pojavio na tržištu godina dana posle Androida, isto onoliko koliko se Android pojavio posle Iphone

Poslednja izmena:
WP će proći isto kao i Surface koga pominješ jer imaju iste boljke - preterane cena u odnosu na konkurenciju, manjak aplikacija na marketu u odnosu na konkurenciju, nikakva mogućnost customizacije, slaba podrška devela i zajednice...
Ne znam kakve ikonice i kičeraj pominješ, ja koristim isto WP telefon ;)
A WP se pojavio na tržištu godina dana posle Androida, isto onoliko koliko se Android pojavio posle Iphone

Android je mogao da se pojavi i 5 god posle iphone, jednostavno tada si imao za +80% populacije skup iOS i imao si odjednom gomilu jeftinih, tj raznih cenovno i hw modela androida, da je android bio na nivou simbiana napravio bi uspeh, a o tome koliko je forsiran WP7 bio ne vredi trositi reci, ali ovo sto sam ti prvo napisao je bitnije..

Sad kad je ovaj napravio odlicnu 6tag aplikaciju :) ne vidim sta moze bolje od toga, mada ni ne vidim previse poente u drustvenoj mrezi samo za fotke al ajd. I mislio sam da je 4:3 opcija kad ono obaveza :d
Zelim da Opera Mini sto pre dodje..

Ma gde, ni priblizno, uzasno radi.

Btw sad sam testirao jos malo PhotoBeamer, nazalost ne mozes da ga iskoristis kao upload fotke na komp, jer je ne prebaci u izvornom formatu, recimo preko skydrive-a zauzima megabajt a kad je snimim sa Photobeamer sajta zauzima 50kb :) Steta, al to je valjda cena da se tako brzo prikaze na ekranu i nije namenjeno da ih snimas..

Sad kad je ovaj napravio odlicnu 6tag aplikaciju :) ne vidim sta moze bolje od toga, mada ni ne vidim previse poente u drustvenoj mrezi samo za fotke al ajd. I mislio sam da je 4:3 opcija kad ono obaveza :d
Zelim da Opera Mini sto pre dodje..

Pa ja ga imam a kao da ga nemam, iako mogu sa taba da izbacujem slicke, nego sam ovo izbacio cisto jer znam da se kuka za njim puno.. :D Kad bi ih pitao sta vise zele instagram ili file manager, plasim se da ne bi mogao da podnesem odgovor..

Update: The joy has obviously been premature! Chris Weber stepped up to explain The Bangkok Post misreported the story and the Nokia VP never really confirmed anything about an official launch of Instagram for Windows Phone. Weber now says he does not have anything new to announce about Instagram on WP. This means we are back to not knowing whether Instagram is even considering a Windows Phone application. In the meantime, an unofficial Instagram client named 6Tag has just launched on Microsoft's platform offering similar functionaliy.
http://www.phonearena.com/news/Inst...ys-Nokia-executive-update-misreported_id46675

OK sad se sve uklapa, s obzirom da je u istoj izjavi lik ladno rekao da planiraju da prestignu Samsung kao no1 proizvođača smart telefona. Bio je na nekim radovima, to je to :D

Dobro je da ovakve neproverene glasine ne zavrse odma na Bench vestima..

6tag je vrhunski odradjena onome kome je instagram bitan ne mora vise da brine. Instance je bio ok ali ovo je odradjeno stvarno vrhunski i na nivou jedne official aplikacije.

Elem da se osvrnem malo i na trolovanje pojedinaca... Statisticki gledano ako vec hocemo da se drzimo i takvih gluposti WP povecava trzisni udeo. Negde vise negde manje ali ga povecava. Argument kao stvoren(i na tom nivou) za konstataciju da ljudi nece WP8. Aplikacija vec sada ima dovoljno. To sto ih nema za WP7, *** takva ti je sudbina, prodaj i kupi nesto drugo. Za WP8 vec sada ima dovoljno aplikacija u smislu da velika vecina korisnika nece da oseti prelaz na isti sa neke druge platforme. Domace aplikacije su trenutna boljka svakako ali i to ce doci na red isto tako je i sa androidom bilo.

I da, druga stvar za koju se sad u nedostatku argumenata hvatate, android kad je stigao na trziste imali smo simbijane koji su znamo i sami kakvi bili i za veliku vecinu korisnika nedostizni iphone. I na takvo trziste ti dodjes sa korektnim OS, sa gomilom uredjaja niske cene i sa bazom aplikacija koja je u startu bila slaba ali se vremenom povecavala. Ja vidim poprilican prostor za uspeh cak i sa losijim proizvodom. A ipak je trebalo koliko vremena da se desi pravi bum androida. WP surovo puno kasni po tom pitanju i cinjenica je da ce biti jako tesko izboriti se za svoje mesto ali mislim da lagani rast trzisnog ucesca ipak pokazuje da je i to moguce. Ne gradi se to preko noci i trebace godine za to, dakle imate jos dosta vremena da trolujete po tom pitanju. I ne, naravno ne gradi se trzisno ucesce za modelima tipa 920 i 1020 vec 520. A taj 520 je poprilicno bolji izbor od androida iste cenovne klase ma sta pojedinci ovde probali da serviraju. Samo sto zakljuci po tom pitanju ne mogu da se donose nakon 3-4 meseca postojanja nekog uredjaja na trzistu...

Prosto fascinira koliko je nekima ovde WP trn u oku i koliko bezuspesno pokusavaju da objasne nama kako smo pogresili. Aman ljudi pa imate valjda nesto bitnije u zivotu. Niko ovde nije glup pa da ne zna da izabere ono sto mu odgovara i to sto se jednom ne svidja sto recimo nema mogucnost promene pozadine ne znaci da automatski to treba svima da smeta i ne treba do besvesti forsirati jednu te istu pricu. Kome se ne svidja, ok procitao je i sigurno nece uzeti, kome to nije bitno nece se ni obazirati na takve postove. Ali stvarno ne kapiram poentu da se jedno te isto spominje non stop i koristi kao argument... Pogotovo sto niko ovde slepo ne brani WP8, vec smo i sami konstatovali neke od mana koje svaki sistem ima ali nisam primetio da neko ide po android temama i troluje. Iskulirajte stvarno, neko hoce i nesto pametno da procita ovde. Ajd uzdravlje.

Takvima kojima je WP trn u oku, porucujem, uzmite vase 4-inchne androidcice u ruke, pa na posao! I... pazite da se ne povredite pri tom :). Nas ostavite na miru, da diskutujemo ko ljudi, o onome sta nas interesuje. Jel tako?

@ Darko

Bas to, to je ono sto ja njemu objasnjavam a on to nece da vidi vec obrce stvari kako je WP7, posto ja nzm da li je koristio 8, polu sakat proizvod i kako je u danas android na 60% mobilnih uredjaja.. Po toj politici iOS je mng uspesniji OS.. Sa par modela ima slicnu popularnost kao android sa 22222 modela.. Pa to niko ne poredi.. Koliko uredjaja ima WP, mogu da ih nabrojim na prste jedne ruke, pogledaj samo koliko se kod ljudi oko nas uvecao broj WP, od kako su se pojavili modeli poput 520, 620, pa i sad kad je Ativ S toliko jeftin da je to smesno za telefon tog ranga.. Ne bitno je da je android OS, a WP *******cija ili kao sto rece onaj pametnjakovic dump os, a isti taj ide okolo i pljuje sve sto ima na sebi MS i sve ostale koji ne misle kao on predstavlja kao MS fanove.. Rekoh vec apsolutno me boli uvo za MS mogu sutra da propadnu, ali cinjenicu da je Windows toliko rasprostranjen da ce ukoliko ms bude pametan i priblizio WP8 i Windows, kao sto ih je priblizio u ondosu na WP7 i Win7, ako se i u buduce nastavi tako, videcete da li ce stvari biti ovakve kakve su danas, o tabletima sa Win8 necu ni da pricam, samo je potrebno vreme i ceka se intel sa novom gen procesora..

Jos uvek mali broj nasih ljudi ima. Da me ne shvatite pogresno al cini se kao da su vam svima dovoljni samo pozivi i poruke pa vam nista ne smeta i nikave probleme ne suscrecete :) Bukvalno ja ispadam kao neki advanced korisnik iako sam daleko od toga :)
Mozda me je izmracio ovaj ocigledni problem sa baterijom (i drugi sistemi ga imaju) pa mi sad smetaju neke stvari koje mi ne bi smetale ovako, ne znam.. Za 3 godine nisam nijednom vadio bateriju na proslom telefonu, a sad 3 puta za 40 dana.. Vidim da i noviji Androidi imaju i mnogo mi je sve to smesno, tamo kao mozes da provalis sta prouzrokuje curenje al je opet potreban root i ostala glupiranja koja ne zelim da radim. Al eto ima nacina da provalis sta je a ovde samo da gatam i da se nadam da ce MS da se smiluje sa nekim fiksom..
Jedan lik se bas pozabavio problemom i po njemu integrisane Nokia aplikacije prave problem (?), ovom drugom se desava posle svake aplikacije koja pokrece muziku (i meni se desilo kad sam slusao internet radio).
Sve ove 'sitnice' mi ne dozvoljavaju da uzivam i mirne duse preporucim ljudima..
Twitter mi je nekad bio cvrkut ptice, sad stvarno ne izvaljujem razliku izmedju Twittera, poruke, low battery notifikacije, mejla..

Da, i mnogo mi fali ono "clear notifications", ne treba mi notification centre al barem da ocisti one brojeve na ikonicama kad sam vec procitao poruke na kompu recimo, ovako moram da udjem u IM+(za talk), pa bas u taj conversation, i tek onda nestane broj na tile-u..

Poslednja izmena:
Vrh Dno